2020. október 31., szombat

COVID19 és az aggodalmaskodás

Ne félj, mert én veled vagyok, ne csüggedj, mert én vagyok Istened! Megerősítlek, meg is segítlek, sőt győzelmes jobbommal támogatlak. Ézsaiás könyve 41. fejezet 10. vers



Minden bűn közül, amelyik a szívben teljesedik ki és alapvetően a hitetlenségből ered, az aggodalomnak van a legtöbb formája. Ha az aggodalmat engedjük eluralkodni, sokkal több bűnt eredményez életünkben, mint amit valaha gondolnánk.
Amikor például aggódni kezdek a pénzügyi dolgok miatt, könnyen helyt adok a mohóságnak, a különböző élelmiszerek és egyéb dolgok felhalmozásának. Ezért ürültek ki a polcok Április környékén több élelmiszerboltban. Gondolt valaki azokra a szegényebb emberekre, akiknek nem volt pénzük élelmiszert és egyéb dolgokat felhalmozni, hogy nekik marad-e bármi is a polcokon? Nem! A pénzügyi aggodalmak miatt vetemednek emberek lopásra, rablásra, a kapzsiság miatt verekednek össze egy leárazott televízió miatt a nagy áruházban, Amikor aggódni kezdünk az emberekkel való kapcsolatunkat illetően, könnyen válhatunk visszahúzódókká, közömbösekké és nemtörődömökké. A listát pedig folytathatnánk azzal kapcsolatosan, hogy mennyi rossz dolgot hozhat be az életünkbe a szorongás, aggodalmaskodás.
Mi az aggodalmaskodás gyökere? Honnan származik? Az aggodalmaskodás gyökere voltaképp az Isten szavával szembeni hitetlenségünk. Nem az a probléma, hogy a Sátán sárral dobál minket, keresztényeket, meg akar tölteni minket szorongással. A kérdés az, hogyan reagálsz erre? Harcolsz ellene vagy visszavonulsz a magad kis világába?
Keresztény emberként mindennapos, hogy a Sátán támad a hazugságaival a jövődet illetően. A megoldás viszont az, hogy hiszel Istennek. Isten ígéreteiben hiszünk a Sátán hazugságai helyett és abban, hogy az a jövő vár ránk, amit Isten megígért nekünk és nem az, amit a Sátán próbál elhitetni velünk. ( A végén egyedül maradsz, senki nem szeret igazán, minden pénzed el fog fogyni és éhen fogsz halni, hajléktalan leszel, meg fogsz betegedni és a végén borzalmas kínok között, egyedül, reménytelenül fogsz sírba majd az örök kárhozatba szállni.)
Mi az Isten beszédének válasza ezekre a hazugságokra? „Mit mondjunk tehát erre? Ha Isten velünk, ki lehet ellenünk? Aki tulajdon Fiát nem kímélte, hanem mindnyájunkért odaadta, hogyne ajándékozna nekünk vele együtt mindent?” ( Róma 8:31-32)
Amikor azzal kapcsolatos aggodalom tör rám, hogy én is megbetegszem, akkor jön jól az Isten szava: „Őáltala kaptuk hitben a szabad utat ahhoz a kegyelemhez, amelyben vagyunk, és dicsekszünk azzal a reménységgel is, hogy részesülünk az Isten dicsőségében. De nem csak ezzel dicsekszünk, hanem a megpróbáltatásokkal is, mivel tudjuk, hogy a megpróbáltatás munkálja ki az állhatatosságot, az állhatatosság a kipróbáltságot, a kipróbáltság a reménységet; a reménység pedig nem szégyenít meg, mert szívünkbe áradt az Isten szeretete a nekünk adatott Szentlélek által.” ( Róma 5:2-5)
Ha a halál miatti aggodalom törne rám, a Római levél 14. fejezetében olvasható üzenettel vértezem fel szívem: „Mert közülünk senki sem él önmagának, és senki sem hal meg önmagának; mert ha élünk, az Úrnak élünk, ha meghalunk, az Úrnak halunk meg. Tehát akár élünk, akár meghalunk, az Úréi vagyunk. Mert Krisztus azért halt meg, és azért kelt életre, hogy mind a holtakon, mind az élőkön uralkodjék.” ( Róma 14:7-9)
Ha azért aggódnék, hogy a hit dolgában hajótörést szenvedhetek valamilyen bűn miatt, amely átveszi az irányítást életem felett, amely megkeményíti a szívem Isten kegyelmével szemben, a Filippi 1:6-al erősítem a szívem: „Éppen ezért meg vagyok győződve arról, hogy aki elkezdte bennetek a jó munkát, elvégzi a Krisztus Jézus napjára.” ( Filippi 1:6)

IMA: Istenünk szeretnénk hinni Benned és ígéreteidben. Szeretnénk a Te ígéreteiddel legyőzni az ördög hazugságait. Segíts ebben minket, Krisztus nevében, Ámen. 


2020. október 30., péntek

Kegyelemben növekedni

Inkább növekedjetek a kegyelemben és a mi Urunk, üdvözítő Jézus Krisztusunk ismeretében. Övé a dicsőség most és az örökkévalóságban! Péter második levele 3. fejezet 18. vers



Amint Isten elkezd munkálkodni az ember szívében, a Szentlélek által, a megbocsátás, kegyelem, megtisztulás valóságos bizonyossággá válnak.
Az imádság üres vallásos gyakorlatból, értelmet nyer, édes párbeszéddé válik Valakivel, aki közel van az Ő gyermekeihez.
Az Isten iránti szeretet és az Isten gyermekei iránti szeretet veszi át az uralmat szívünkben.
Elkezdjük közelebb érezni magunkat az Isten országához, és immáron a földi világ kezdi elveszíteni számunkra azt a jelentőségét, amit a múltban tulajdonítottunk neki.
Az életünk teljesen megváltozik, és a megszentelődés csodája által folyamatos pozitív változásban van.
Lehetnek magaslatok és hullámvölgyek az életünkben, de az utunk egyértelműen felfelé vezet.
Az igazi kereszténység tehát a folyamatos növekedés folyamatáról szól. Az Isten gyermeke folyamatosan vágyakozik, küzd, mert a mennyei jutalom van a szemei előtt.
Kitartó engedelmessége még nem vált tökéletessé, de áldott szokásává vált. Erre képes a Szentlélek és Isten kegyelme.


IMA: Istenünk, tudjuk, hogy a követésed növekedésről, haladásról, változásról, cselekedetről szól. Segíts nekünk, hogy a Szentlélek átformáljon minket teljesen és naponként tudjunk növekedni kegyelmed által a megszentelődésben. Krisztus nevében, Ámen.


2020. október 29., csütörtök

Hitben járni

Izráel kinyújtotta a jobb kezét és Efraim fejére tette, pedig ő volt a kisebbik. A bal kezét meg Manassé fejére tette, keresztbe téve a kezét, pedig Manassé volt az elsőszülött.
Mózes első könyve 48. fejezet 14. vers



Amint Jákob elérkezett életének utolsó szakaszába és már csak napjai voltak hátra, időt szánt arra, hogy átgondolja mit tanult az Istennel való találkozásaiból élete során. Látta az élete fájdalmait, kínjait, amiket a saját bűnei következményeként élt meg, másrészt az életének bizonyos körülményeiben is ilyen kínokkal kellett szembenéznie. Visszanézve azonban világosan látta Isten hűségét, amely egész életén át megnyilvánult. Ez a Jákob volt az aki csalásaival próbálta elérni, hogy az életében csak jó dolgok legyenek és semmi nehéz, rossz dolog. Gátlástalanul becsapta a testvérét és az édesapját is, később a nagybátyját. Amikor viszont életének utolsó napjaiban visszatekintett életútjára, valami megváltozott Jákobban, aki Izráellé vált. Itt már nem egy félénk, ideges és kapzsi embert látunk. Tudatában volt Izrael annak, hogy egész életében Isten munkálkodott. Akaratán kívül Isten használta Jákobot a csalót, akiből később Izraelt formált, hogy megáldjon másokat. Jákob nagyon jól ismerte a hagyományt, miszerint az elsőszülött fiú kapja mindig a nagyobb áldást, nagyobb örökséget. Az elsőszülöttnek két rész jutott az örökségből, amikor kellett dönteni a családban és szavazat által döntöttek, az elsőszülött fiú szavazata két szavazatot ért. A bal kezét mégis Manassé fejére tette, keresztbe téve a kezét ( Manassé volt az elsőszülött), jobb kezét pedig a kisebbik Efraim fejére tette. Mindig a jobb kézzel adta át az apa az atyai áldást és örökséget az elsőszülöttnek. Jákób nem tévedésből vagy zavarodottságból tette ezt ahogyan fia, József feltételezte. Megtanulta, hogy Isten nem mindig a mi szokásaink, elvárásaink szerint munkálkodik, de mindig azok javára dolgozik, akik Őt szeretik. Elmondhatod Jákobbal együtt, hogy az Úr volt az életed pásztora eddigi életed minden napján? Az Ő kegyelme váratlan módon is megnyilvánulhat, de mindig a mi javunkra.


IMA: Istenünk, amikor látjuk a Te jóságod, jellemed, kegyelmed Jákobhoz hasonlóan mi is rádöbbenünk, hogy Te voltál, vagy életünk pásztora, gondviselője. Dicsérünk ezért Téged és szeretnénk Szentlelked által teljesen alávetni életünket Neked. Krisztus nevében kérünk, Ámen.


2020. október 28., szerda

Bízd Istenre szükségedet!

Az én Istenem pedig be fogja tölteni minden szükségeteket az ő gazdagsága szerint dicsőséggel a Krisztus Jézusban.
Filippiekhez írt levél 4. rész 19. vers




A fenti igeversben láthatjuk, hogy Pál apostol teljes bizalmát Istenébe helyezte. Viszont nemcsak saját életére nézve hitte azt, hogy az ő Istene be tudja tölteni minden szükségét, hanem abban is hitt, hogy ez az Isten mások szükségeit is be tudja tölteni gazdagon.
Az Istenednek mondhatod már az egyetlen, igaz, élő Istent?
Hiszed, hogy Ő az aki gondoskodik rólad, gyógyít téged, Ő a békességed, az igazságod. Milyen fontos dolog ez ma, amikor világszerte tombol egy járvány és sokakban nő a szorongás, bizonytalanság emiatt.
Az Ábrahám Istene, a Jákob Istene, a Pál Istene vajon a te Istened is?
Ha igen, meg fogod tapasztalni, hogy a te életedben is ugyanolyan csodálatosan fog munkálkodni, mint ahogyan a mások életében munkálkodott.
Ideje az Istennel való kapcsolatod egy új, mélyebb szintre helyezned.
Értékeld Őt, keresd Őt, legyen Ő az életed fő helyén.
Sokan dicsekszünk sok mindennel: a házunkkal, a képzettségünkkel, erőnkkel, bölcsességünkkel, pénzünkkel stb.
Isten viszont szeretné ha annak örülnénk, hogy ismerjük és értjük Őt. (Jeremiás 9:23-24)
Dicsekedjünk azzal mit tett Ő, mit tesz Ő a jelenben, és mit fog tenni még a jövőben.Legyen Ő az első a számodra, mint a te Istened!


IMA: Istenünk te önmagadat adtad értünk, Krisztus, a Te Fiad által. Köszönjük, hogy ha Krisztusban van elrejtve életünk, akkor minden szükségünket be fogod tölteni. Légy te ma is az első helyen életünkben, családunkban. Hadd dicsekedjünk ma és életünk minden egyes napján kizárólag Veled. Krisztus nevében, Ámen.

2020. október 27., kedd

A figyelmeztetés helye

Amikor a következőkre rátérek, nem dicsérhetlek titeket, mivel nem javatokra, hanem károtokra jöttök össze. Korintusbeliekhez írt első levél 11. fejezet 17. vers



Elkényeztetett világban élünk és ez azt is jelenti, hogy gyakran elkényeztetett keresztényekkel is kell találkoznunk. Néha talán csak a fürdőszoba tükörig kell mennünk, hogy szembenézhessünk egy ilyen kereszténnyel. Talán te is megszoktad, hogy a magad módján éled meg még az Istennel való kapcsolatodat is. Talán te is akkor és oda mész gyülekezetbe, ahogyan az neked tetszik, felmentetted magad minden áldozathozatal alól és csak az Istennel és Isten népével való közösségnek a „krémjét” akarod élvezni. Megszoktad, hogy amikor szorult helyzetbe kerülsz, azonnal imádkozol és elvárod Istentől, hogy mindent és mindenkit tegyen félre, hogy veled úgymond soron kívül foglalkozzon, amikor viszont minden jó megy, Isten hiába szól hozzád. Ha ez jellemző rád, tudd, hogy Isten látja a szívedet és szeretne Szentlelke által valódi változást hozni.
Nekünk, akiket Isten elhívott a szolgálatra világos, hogy sem Isten, sem az Isten beszéde nem változott és nem igazodik ehhez a bűn által sújtott beteg világhoz.
Tehát vedd észre, hogy ha Isten valamilyen formában figyelmeztet téged, és ne az eszközét hibáztasd, ne rá haragudj. Hallottam egy lelkipásztorról, aki fiatal kezdőként a gyülekezetében találkozott egy jó anyagi helyzetben levő családdal. Ez a család egy napon bekopogtatott az ifjú lelkipásztorhoz és elújságolták, hogy Isten arra indította őket egy nagyobb értékű ajándékkal lepjék meg az ifjú lelkipásztort. A lelkipásztor természetesen tiltakozott, de ez a család unszolta, hogy fogadja csak el az ajándékot, hiszen ők Isten vezetését követve ajánlották fel azt. Telt-múlt az idő, és alkalmanként még bekopogtattak ennek a családnak a tagjai ajándékokat kézbesítve Isten vezetésére hivatkozva.
Majd történt egyszer, hogy a szóban forgó család olyan dolgokba keveredett, ami miatt az ifjú lelkipásztornak figyelmeztetni kellett őket szelíden és jó szándékkal. Ez a család nem akarta meglátni a mentő szándékot a figyelmeztetés mögött és onnantól fogva, Isten már soha többet nem indította őket arra, hogy ajándékot vigyenek ennek a lelkipásztornak, aki nem engedte, hogy a kapott ajándékok elhomályosítsák ítélőképességét.
Isten embereként nem azért vállaljuk a konfliktust, a személyeskedést, a megvetést, a rágalmazást, mert szeretünk inteni, figyelmeztetni másokat. Azért vállaljuk, mert Isten szeretete szorongat minket és őrállók vagyunk. Ha veszélyben van valaki a közösségünkben, megintjük, figyelmeztetjük a lelki veszélyekre. Ezt tette Pál apostol is. Voltak emberek, gyülekezetek, akik elfogadták az intést, voltak emberek, közösségek, akik teljes szívből meggyűlölték Pál apostolt, de nem is őt, hanem az Istent, akit szolgált.
Mi lesz egy gyermekből, akit mindig dédelgetnek, mindig kényeztetnek, és nem húzzák meg a megfelelő határokat, nem figyelmeztetik, ha rossz irányba téved? Egy semmirekellő ember.
Mi azt szeretnénk, hogy Isten mindig dédelgessen, mindig egyetértsen velünk még akkor is amikor vétkezünk? Értsd meg! Nem az a barátod, aki hízeleg neked és hagyja, hogy menj a téves útjaidon a kárhozat felé, hanem az, aki eléd áll és szembesít az Isten igazságával, majd megtérésre hív. Ha ezt megérted, talán nem fogod becsapni a gyülekezeted ajtaját az első alkalommal, amikor valaki által Isten figyelmeztet.


IMA: Istenünk, köszönjük, hogy jó mennyei Atyánk vagy. Nem akarod, hogy a világgal együtt elvesszünk, ezért intesz figyelmeztetsz minket. Segíts nekünk fogadni a Te intésedet és a szavadhoz igazítani életünket. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

2020. október 26., hétfő

Jó az Úr!

Jó az ÚR a benne reménykedőkhöz, a hozzá folyamodókhoz.Jeremiás siralmai 3. rész 25. vers



Isten nemcsak egy trónon üldögél, és a "körmeit nézegeti" unalmában, és azon gondolkodik, hogy miként tudna beavatkozni az életedbe.
Nyugodj meg Istenben, békélj meg türelemmel, hiszen Ő a maga idejében cselekedni fog.
Talán pontosan "éjfélkor", az általad gondolt utolsó pillanatban fog beavatkozni és csodát tenni életedben.
Amikor ez meg fog történni, akkor nem embereket fogsz dicsőíteni, egyedül az Élő Istent.
Ne feledd! Lázár feltámasztásánál, látszólag 4 napot késett Krisztus, de Ő nem a mi menetrendünk szerint munkálkodik.
Amikor odaállt a sírhoz és kiáltott, Lázár újra életre kelt.
Ő képes a te életed halott ügyeit is megoldani. Csak bízz Benne a mai napon is.



IMA: Jó az Úr azokhoz, akik várják Őt, tehát én várod Rád Istenem. Az Őt keresőkhöz jóságos, tehát én is keresni fogom Őt. Nem fogok olyan dolgok miatt aggodalmaskodni, amelyek felett nincs befolyásom. Istenben megnyugszom és türelmesen várok Rá.
Ő csodát fog tenni az én életemben is, ha megfelelő módon állok az Ő ígéreteihez.
Nem fogok mást dicsőíteni! Egyedül Isten méltó a dicsőségre!


2020. október 25., vasárnap

A LEGNEHEZEBB KÉRÉS!

Jöjjön el a te országod, legyen meg a te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is;
Máté evangéliuma 6. rész 10. vers




"Legyen meg a Te akaratod!“
Ha elkerülnek gondok, bánatok,
könnyű kimondani. De ha nehéz
órák jönnek, s az öröm ködbe vész?
Ha a szív vérzik, a lélek zokog,
ha éjszakának tűnnek nappalok,
eltördelni mégis a mondatot,
hogy "legyen meg a te akaratod!“?


Inkább sikoltanék: "Atyám, ne, ne!
Miért kell ennek így történnie? !“
Szívem keserű lázadásba jut,
ha érthetetlen előtte az út.
Sírva tesz fel kínzó kérdéseket:
"Én Istenem, hát ez a szeretet? !“


Aztán elcsitul: "Bocsáss meg, Atyám!
Te szeretsz engem híven, igazán.
Kínban vergődő szívvel is tudom:
Te vezetsz engem a legjobb úton.
Ellenemre is véghezviheted,
de szívem attól nem lesz csendesebb.
Taníts meg hát szívből kiáltani
ne csak szájjal, de szívvel mondani:
"Ahogy te akarod, ne ahogy én!-
A békesség csak így lesz az enyém.


Lehet az út tövises, meredek,
amerre vezetsz, bátran mehetek.
S mindennapi kérésem az marad:
"Add, hogy csupán Téged kívánjalak!-



"Legyen akaratod-, ha nap nevet.
"Legyen akaratod-, ha éj temet.
Legyen most és mindörökké! Igen!
Fogd meg a kezem, fogadd el a szívem!
Ha utam célját el is takarod:
Hiszek! Legyen ahogy Te akarod!
Túrmezei Erzsébet verse


IMA: Istenünk, köszönjük, hogy a Te akaratod mindig tökéletes és mindig a mi javunkat munkálja. Magasztalunk és dicsérünk azért, mert kijelentetted számunkra a Te akaratod. Adj töretlen bizalmat a számunkra, a Te akaratodat illetően. Krisztus nevében, Ámen.


Nagypéntek és reményteljes jövő

A népnek és az asszonyoknak nagy sokasága követte őt, akik jajgattak, és siratták őt. Jézus pedig feléjük fordulva ezt mondta nekik: "J...