2023. január 7., szombat

Isten munkatársai

Én ültettem, Apollós öntözte, de a növekedést az Isten adta.
Korintusiakhoz írt 1. levél 3. rész 6. vers



Nekünk ellentmond minden e világon.
Velünk felesel a hullott haraszt,
Tövis sérteget törött téli ágon.
mi hívogatjuk mégis a tavaszt.
Ez a mi harcunk, Testvér.


Jövendőt mondunk az alvó rügyeknek,
Kifütyül bár a januári szél:
Helyet készítünk a virágseregnek,
hol rút kórókat zörgetett a szél,
Ez a mi dolgunk, Testvér!


Letiprott földet verejtékkel ásunk,
Vetőmagunkat sírva hintjük el,
Nem látjuk még, lesz-e aratásunk,
vagy meg sem érjük, míg palántánk kikel.
Ez a mi terhünk, Testvér.


De tudjuk azt, hogy van Gazdánk az égben,
ki velünk plántál, öntöz, s majd arat.
Esőt s fényt ad a maga idejében,
míg megteremti a termő nyarat.
Ez a mi erőnk, Testvér!


Tudjuk, az Ige majd csírába szökken.
Rügyet duzzaszt a lelkeken a hit.
E tavaszt váró, áldott munka közben
tanuljuk a nyár zsoltárait.
Ez a mi győzelmünk, Testvér!
Dömötör Ilona verse


IMA: Istenem, köszönöm, hogy Te adod a növekedést. Segíts nekem a Te akaratodban járni, a rám bízott feladatot hittel végezni akkor is, amikor nehézségek vesznek körül. Krisztus nevében kérlek, Ámen.


2023. január 6., péntek

Hagyd Istenre!

Hagyd az Úrra utadat, bízzál benne, mert ő munkálkodik: 36. Zsoltár 6. vers



Ha szeretnél boldogulni ebben az esztendőben, hagy az Úrra, bízd az Úrra, add át az Úrnak a te jövődet. Minden egyes helyzetet, amiben vagy, minden nehézséget, amivel szembe kell nézned.
Ha rá tudod bízni megtakarításaidat egy pénzintézetre és nem aggódsz, hogy vajon megőrzi-e vagy kifizeti-e a megígért kamatot a lekötött összeg után vagy sem, mennyivel inkább megbízhatóbb az Isten és méltó arra, hogy rábízd egész életedet.
Miután rábíztad az Istenre életedet minden egyes vonatkozásában, fontos, hogy bízz az Istenben.
Talán volt olyan életed során, hogy bíztál valakiben, akiben nem kellett volna, és aki visszaélt a bizalmaddal. Nem azt kaptad tőle, amit vártál, vagy amire számítottál.
Isten még soha senkit nem csapott be, soha egyetlen szavát sem vonta vissza, nincs egyetlen ígérete sem, amit ne teljesített volna.
A történelem során emberek milliárdjai bízták Istenre életüket és bíztak Isten munkálkodásában. Egyikük sem csalódott.
Miért hordoznál olyan terheket, amelyektől megszabadulhatsz? Bízd az Úrra ezeket. Sok ember nem tud szinte mozogni sem azért, mert óriási terheket hordoz, és ezeket nem meri Istenre bízni.
Ha ezeket a lépéseket megteszed, a Szentlélektől való békesség és öröm lesz veled minden egyes napon és nem fogsz te sem csalódni az Istenben.



IMA: Istenem, szeretném Rád bízni minden utamat, terhemet, örömömet, tulajdonomat, életem minden területét. Szeretnék bízni Benned, hogy Te leszel az, Aki elvégzed azt a munkát, amit én úgysem tudnék elvégezni. Krisztus nevében dicsőítelek ezért, Ámen.

2023. január 5., csütörtök

Közeledj Istenhez!

Közeledjetek az Istenhez, és ő közeledni fog hozzátok. Tisztítsátok meg a kezeteket, ti bűnösök, és szenteljétek meg a szíveteket, ti kétlelkűek. Jakab levele 8. fejezet 4. vers



Mit tehetsz, amikor úgy érzed, hogy Isten olyan távol van tőled? Mit tehetsz, amikor úgy érzed, hogy az imádságaid sem elég erőteljesek ahhoz, hogy elérjenek Istenhez? Némely keresztények ismerik a hasonló kérdésekből születő vívódásokat. Mit tehetsz, ha olvasod a Bibliát, de úgy érzed csak üres áhítatossággá vált az egész?
Egyik dolog, amit tehetsz, hogy elolvasod többször a 139. Zsoltárt és engeded, hogy beivódjanak szavai szívedbe, elmédbe. Majd közeledj Istenhez, aki szeret téged és mindent tud rólad.
Ezt mondja Jakab által is a Szentlélek: „Közeledjetek az Istenhez, és ő közeledni fog hozzátok”
A Biblia által Isten hív minket közel magához, hogy megtisztíthasson. „Jöjjetek, szálljunk vitába! - mondja az ÚR. Ha vétkeitek skarlátpirosak is, hófehérekké válhattok, ha vörösek is, mint a bíbor, fehérekké lehettek, mint a gyapjú.” ( Ézsaiás 1:18)
Jézus Krisztus hívja magához a megfáradtat és megterheltet, hogy megnyugvást ajándékozzon neki. ( Máté 11:28-29). Jézus Krisztus megígérte, hogy aki hozzá jön, azt semmiképpen sem fogja elküldeni, elutasítani. „Akit nekem ad az Atya, az mind énhozzám jön, és aki énhozzám jön, azt én nem küldöm el;” (János 6:37)
Közeledj hát Istenhez, úgy ahogyan éppen vagy. Nem baj, ha üres a kezed, a szíved, az életed. Közeledj Istenhez és higgy Krisztusban, aki meghalt mindannyiunk bűneiért, megmentéséért.
Ha vágysz Isten után, még ma hívd be Jézus Krisztust életedbe. Ha őszintén kéred Őt, közeledni fog hozzád. Sosem fog visszautasítani téged az, aki meghalt érted.

IMA: Istenünk, tégy képessé minket kegyelmed által válaszolni a te szeretetteljes hívásodra. Fogadj minket úgy ahogy vagyunk, tölts meg minket Jézus Krisztus által a Te szereteteddel. Krisztus nevében, Ámen.

2023. január 4., szerda

Amivel tele vagy, az fog áradni belőled!

Szívembe zártam beszédedet, hogy ne vétkezzem ellened.
119. Zsoltár 11. vers



Emlékszem gyermekkoromban nem állhattunk ki egy szavalatot elmondani, csak ha megtanultuk kívülről. Minden szombat esténk azzal telt, hogy a vasárnapra kijelölt, aranymondásnak nevezett Biblia verset megtanuljuk kívülről. Akkor természetesen sokszor nem szívesen ültem le tanulni, ma viszont már tudom, hogy abban az időben értékes alapokat raktam le önmagam számára Isten beszédéből.

Ma már túl kényelmesek vagyunk, és nem szeretünk tanulni. Az Isten szava viszont ma is igaz. Amikor a gonosz bűnre csábít, az Isten Szentlelke eszünkbe tudja juttatni Isten szavát és ez által győzhetünk a kísértés felett. De mit juttasson eszünkbe, ha nem is tanultunk semmit? A mi döntésünk és feladatunk az, hogy tanulás által „szívünkbe, elménkbe” zárjuk Isten beszédét.

Talán máris azt mondogatod magadban, hogy nincs időd. Beszéltem egy emberrel, aki elmondta, hogy szívesen olvasná a Bibliát, de nincs rá ideje.

Kicsit tovább beszélgetve, kiderült, hogy átlagban 2-3 órát tölt Tv előtt. Ebből csak fél órát kellett volna „lecsípnie”, hogy naponta olvashasson.

Nem az idővel van a gondunk, hiszen időnk mindannyiunknak ugyanannyi van, az értékrendünkkel van a gond.
Olvassuk Isten beszédét, tanuljuk Isten beszédét, gondolkodjunk Isten beszédéről, hogy a Szentlélek által cselekedhessük Isten akaratát.

Ezáltal meg fogjuk tapasztalni, hogy az Istentől jövő öröm erőt fog adni nekünk.

A vágyunk, szenvedélyes szeretetünk Isten iránt növekedni fog. Ha ezt tesszük, egyre inkább arra fogunk vágyni, hogy Istennek kedveskedjünk.


IMA: Istenünk, segíts nekünk, hogy teljes szívünkből keressünk Téged és ne térjünk le az általad kijelölt útról. Krisztus nevében, Ámen.

2023. január 3., kedd

Járj az Ő nyomdokaiban!

Maga az ÚR megy előtted, ő lesz veled. Nem hagy el téged, és nem marad el tőled. Ne félj hát, és ne rettegj! Mózes 5. könyve 31. fejezet 8. vers



Nagy élmény volt számomra, amikor Szlovákiában elindultunk megmászni a RYSY 2503 méteres csúcsát. Nem volt tapasztalatom ilyen utakat tekintve, azt sem tudtam, hogy merre kell mennem, de volt egy tapasztalt vezetőnk, aki előre megmondta, hogy mire lesz szükségünk és végig mutatta az utat és tanácsaival segített minket. Ennek a tapasztalt vezetőnek köszönhetően lett ez a hegymászás életünk egyik legszebb élménye. Minden akadállyal és nehézséggel meg tudtunk küzdeni és célba érkeztünk. Mindezt azért, mert volt valaki, aki előttünk járt. Ez csak egy egyszerű példája annak, amire Isten hív minket így év elején. Mi nem látjuk, hogy mi következik életünkben, de Isten látja a jövőnket is. A fent említett vezetőnk tudta, hogy az út közepe fele hóviharba fogunk kerülni ezért szükség lesz sapkára, sálra és meleg ruházatra. Mi nem gondoltunk erre, mert a hegy lábánál még kellemes nyári hőmérséklet volt. Isten mindent tud 2023-al kapcsolatosan és Ő szeretne előtted menni és irányítani minden lépésünket. Jól tudja milyen nehézségekkel, akadályokkal kell majd szembe nézned. Isten arra hív téged, hogy kövesd Őt és beszédének világosságával fog vezetni téged. ( 119. Zsoltár 105. vers) Ehhez bíznod kell Benne, alázatos lelkülettel az Istenre nézni folyamatosan, meghallani, amit mond és engedelmeskedni Neki.



IMA: Istenünk, segíts Rajtad tartanunk szemeinket, taníts minket engedelmesen követni Téged. Add nekünk kegyelmed, bölcsességed. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

2023. január 2., hétfő

Isten megtartja ígéreteit

Nem ember az Isten, hogy hazudjék és nem embernek fia, hogy megváltozzék. Mond-é ő valamit, hogy meg ne tenné? Ígér-é valamit, hogy azt ne teljesítené?
Mózes 4. könyve 23. rész 19. vers



Amikor egy ígéretet teszünk gyermekeinknek, fontos, hogy megtegyünk mindent ami rajtunk áll, hogy meg is tartsunk ígéretünket. Miért?
Mert így visszatükrözhetjük gyermekeink számára az Isten természetét, aki megtartja szövetségét, ígéreteit, aki mindig pontosan azt cselekszi amit előre megmondott nekünk.
Így a gyermekeinkben, környezetünkben megmaradhat, hogy megtartjuk az adott szavunkat, úgy, ahogyan Isten is megtartja az adott szavát.
Isten szeretné ha tudnád, hogy Ő nem olyan, mint az ember. Nem hazudik. Amint mond az mind igaz, és azt mind megcselekszi. Szeretné valóra váltani minden ígéretét, amit neked tett. Egytől-egyig.
Hány ember tett újévi fogadalmat saját magának úgy, hogy tisztában volt vele, nem fogja megtartani azt?
Hány ígéretet tettünk Istennek, amikről elfeledkeztünk? Esetleg embertársainknak?
Isten minden ígéretét megtartja, nem azért, mert mi megérdemeljük ezt. Önmagáért és az Ő dicsőségéért teszi ezt. Pusztán azért, mert Ő hűséges. Azt viszont ne felejtsük el, hogy az ígéretei beteljesedésének vannak feltételei. És a legtöbb ígérete, csak Isten családjába kerülésünk után lesz érvényes a mi életünkre is. Krisztusban lett ugyanis Istennek minden ígérete igenné és Ámenné számunkra is.


IMA: Köszönöm Uram, hogy szövetséget megtartó Isten vagy. Megtartod az ígéreteidet, mert ilyen a természeted.
Hűséges és igaz vagy, ezért áldalak Téged.
Köszönök Neked mindent Istenem. Szeretlek Téged teljes szívemből, teljes elmémből és teljes erőmből.
Folytasd a munkád az életemben, hogy megdicsőülhess bennem és általam. Krisztus nevében, Ámen.

2023. január 1., vasárnap

Isten vezet

A bölcsesség kezdete az ÚR félelme. A józan eszűek mind eszerint élnek. Az ő dicsérete örökre megmarad.
111. zsoltár 10. vers



Szememmel én vezetlek téged,
Amerre mégy, veled megyek.
Utat török, s nem árthat néked
Sötét völgy, vagy zordon hegyek,
Járj szárazon, vagy víz felett,
Orcámnak fénye hűn vezet.

Szememmel én vezetlek téged,
Kegyelmem is hűn támogat;
Nem engedem inogni lépted,
Bátran rám bízhatod magad,
Pusztákon át a mennybe fel
Erős karom hordoz, emel.

Szememmel én vezetlek téged,
Beváltom az ígéretet,
Ha napra nap jön, évre évek,
Ha szép napot ború követ,
Míg élted földi útja tart.
Megláthatsz színről-színre majd.
ford. Vargha Gyuláné


IMA: Istenem, szeretném Rád bízni az új évemet. Köszönöm, hogy Te sosem változol meg és kegyelmed minden reggel megújul gyermekeid felett. Vezess engem minden döntésemben. Krisztus nevében, Ámen.


Ússz az árral szemben

Ellenben törekedj igazságra, kegyességre, hitre, szeretetre, állhatatosságra, szelídlelkűségre. Timóteushoz írt első levél 6. fejezet 11. ve...