2022. július 16., szombat

Láss a lelki szemeiddel

De ő így felelt: Ne félj, mert többen vannak velünk, mint ővelük!                                                 Királyok második könyve 6. fejezet 16. vers



Csőlátásnak hívjuk azt, amikor csak azt látjuk, ami az orrunk előtt van, és nem tudunk egy át fogóbb nézőpontot magunkévá tenni. Nem tudjuk madártávlatból szemlélni a dolgokat.
Elizeus ismert több ilyen embert, akik azért reagáltak le rosszul bizonyos helyzeteket, mert nem tudták úgy látni az egész helyzetet, ahogyan az valójában van.
Arám királya nem látott be a biztonságot jelentő városfalak mögé, hogy tudatosulhasson benne sokkal nagyobb dologgal van dolga, mint egy egyszerű kémmel.
Elizeus szolgája pedig nem látott túl a szíriai hadseregen, hogy észrevegye a Mindenható Isten Seregeit. Izráel királya nem lát túl az ellenségen, amelyik körülfogta a városát, hogy békés, higgadt választ tudjon adni a helyzetre.
Az ő „vakságuk” arra indít minket, hogy elgondolkozzunk, van-e olyan dolog, amit jelen élethelyzetünkben mi sem veszünk észre?
Elizeus látta, hogy a világot nem hódítók és hadseregek uralják, hanem az Isten. A próféta látta, hogy a világban Isten ereje és tekintélye a döntő.
Az Isten hatalma az egyetlen hatalom, amely a szeretetben gyökerező, ez a hatalom pedig igazi védelmet tud adni nekünk.
A hit szemeivel látni, nemcsak azt jelenti, hogy a személyes életterünkben látjuk Istent munkálkodni, hanem azt jelenti, hogy látjuk Őt munkálkodni az ország „csataterén” és a városunk utcáin is.
Nem számít, hol vagyunk, vagy milyen lehetetlennek tűnő élethelyzettel kell szembenéznünk, túlnézhetünk a „rövid látó” félelmeinken és rádöbbenhetünk, hogy Isten jelenléte sokkal fontosabb, mint bárki, aki ellenünk van. ( Róma 8:31-39).


IMA: Istenünk, nyisd meg a mi szemeinket is, hogy láthassunk Téged. Add, hogy lássuk a Te hatalmadat és a mi életünkben és a minket körülvevő világban is. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

2022. július 15., péntek

Örökkévaló reménység

Jézus így válaszolt nekik: "Menjetek, és mondjátok el Jánosnak, amiket hallotok és láttok: vakok látnak, és bénák járnak, leprások tisztulnak meg, és süketek hallanak, halottak támadnak fel, és szegényeknek hirdettetik az evangélium. Máté evangéliuma 11. fejezet 4-5. versek



Keresztelő János, Isten hűséges szolgája volt, aki azért került börtönbe, mert nem alkudott meg és őszintén megfeddte Heródest, amiért bűnös kapcsolatot folytatott egy asszonnyal.
A rácsok mögé jutva, kétségei támadtak, de kihez vitte a kétségeit? Csak Krisztushoz. Életed legnagyobb nehézségei között is, mikor az emberek, akik körülvesznek, már nem őszinték veled, ne emberekhez, hanem Krisztushoz vidd életedet. Tőle várd a választ, megoldást.
Mivel válaszolt Krisztus Jánosnak? A próféciákkal, amiket régen ismert János, és amelyek beteljesedtek akkor is, ha János a tömlöcben volt azért, mert nem volt hajlandó megalkudni egy romlott rendszerben. Isten uralkodik függetlenül a körülményeinktől. Isten országa nem egy vallásfelekezet, hanem az emberi szívben teljesedhet ki, a szívünk, testünk a Szentlélek templomává lehet. Isten országától nem foszthat meg minket az, hogy van-e vagy nincs kenyerünk, kapunk-e vagy sem munkabért, egészségesek vagyunk-e, szabadok vagyunk-e fizikailag. Az Isten uralma és terve mindezek fölött van. Mi a közös a vakokban, bénákban, leprásokban, süketekben, szegényekben?
Nincs nagy rangjuk és nagyon sok ember sajnos még napjainkban is úgy gondol ezekre az emberekre, mint akik csak terhet jelentenek a társadalomnak. Ki az, aki arról álmodozik, hogy egy napon egy vak vagy süket ember lesz a házastársa? Ki az, aki arról álmodozik, hogy egy olyan házastársa lesz a jövőben, akinek csak egy düledező kunyhója van a város vagy falu szélén? Vannak emberek, akik nem mennek be kórházba beteget látogatni, mert még a kórházi szagot is visszataszítónak tartják.
Krisztus éppen azért jött, hogy reményt és igazi elfogadást nyújtson a megvetetteknek és az olyan foglyoknak és kétségek között levő embereknek, mint János.
Talán úgy érzed nem tart sokra a környezeted, talán te magad sem tartod sokra önmagadat, de tudd, hogy Isten szemében értékes vagy, sokat áldozott érted és elfogad Téged, ha jössz Hozzá hittel és őszinte szívvel. Igazán értékes ember az, aki Istenhez tartozik. Ha az ördög játékszere vagy, nem tud igazi értéket képviselni az életed, amíg meg nem szabadulsz. Ebben az esetben jöjj ma Krisztushoz, az egyetlen Szabadítóhoz.


IMA: Mennyei Atya, köszönjük, hogy elküldted Krisztust és Ő elvégezte, amit Rá bíztál, add, hogy Őrá nézzünk, Őhozzá vigyük kétségeinket, hogy Nálad nyugalmat találhassunk. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

2022. július 14., csütörtök

Elméleti vagy gyakorlati bizalom?

Azt mondom az Úrnak: Én oltalmam, váram, Istenem ő benne bízom! 91. zsoltár 2. vers



Sokat beszélhetsz az Istenbe vetett bizalomról, de nem sokat érsz vele, ha te magad nem akarsz Istenben bízni. Olyan sok ember általánosságban egyetért a fenti mondattal, de ki az, aki Istennek is meg meri vallani, hogy egyedül Őbenne bízik? Rá mersz hagyatkozni egyedül Istenre? Elhiszed, hogy Ő egyedül tudja megtartani életedet ebben a világban és az eljövendőben?
Ő a te oltalmazód, Ő a te szabadítód? Én nem ismerlek téged, de ha még nem kötelezted el magad teljesen az Isten szolgálatára, a mai nap a tökéletes alkalom számodra.
Ha a megfelelő lökésre vártál, akkor a mai napon ez az üzenet az, amivel Isten téged az iránta való elköteleződés felé akar segíteni.
Isten hív ma téged, hogy tégy egy lépést Felé, helyezd minden bizalmadat Belé. Talán hallottad a humoros történetet, amikor egy ember drótkötelet feszített ki nagyon magasan és megkérdezte a nézőit, hogy elhiszik-e, át tud menni a kötélen leesés nélkül? A nézők igennel válaszoltak. A kötéltáncos átment gond nélkül a kötélen. A következő kérdés az volt, hogy elhiszik-e a nézők, egy üres talicskát is át tud tolni rajta az akrobata anélkül, hogy leesne? A válasz ebben az esetben is igen volt. A mutatvány ismét sikerült.
A harmadik körben azt kérdezte a mutatványos elhiszi-e a nézőközönség, hogy egy embert is át tud tolni a talicskában ülve a kötélen anélkül, hogy leesne? A válasz ismét igen volt, de amikor jelentkezőt szólított a mutatványos, már senki nem jelentkezett.
Nem az a nagy dolog, hogy elméletben bízol Istenben, hanem az, ha gyakorlatban Istenben vetett bizalomra alapozva élsz.


IMA: Istenem, segíts nekem, hogy mindenkor Téged keresselek. Segíts nekem, hogy ne csak mondjam, hanem bízzak is Benned. Krisztus nevében, Ámen.

2022. július 13., szerda

Helyetted

Miután Jézus elfogadta az ecetet, ezt mondta: "Elvégeztetett!" És fejét lehajtva, kilehelte lelkét.      János evangéliuma 30. rész 19. vers



Amikor Luther mondta Ábrahám történetét, aki vitte Izsákot feláldozni Istennek, ahhoz a részhez ért Luther, hogy Ábrahám felemelte a kést, egy méltóságos asszony így kiáltott:
" Ez szörnyű! Nem volt senki aki megállítsa Ábrahámot?"
Luther így válaszolt: " De volt! Isten szólt és rendelt egy állatot amit Ábrahám feláldozott a Fia helyett."
A mennyei Atya viszont annyira szerette a világot, hogy egyszülött Fiát adta, aki meghalt a kereszten, kilehelte a lelkét és az Atyának senki nem tudott ajánlani helyettes áldozatot, hogy ne kelljen a Fiának meghalnia.
Úgy gondolod, hogy az Atya szíve nem szakadt meg a fájdalomtól, amikor látta a szent, tiszta Fiát, akiben minden gyönyörűségét találta, haldokolni és meghalni a kereszten?
Krisztus abban a pillanatban kiszakadt a szentháromság áldott közösségéből, hiszen az Atya az Ő szentsége miatt, a Szentlélekkel együtt elfordult a Fiútól amikor az a bűneinket magára vette.
A fájdalom legalább olyan nagy lehetett az Atya számára, mint a Fia számára, aki bűnné lett értünk.
Amikor a római katona egy lándzsát szúrt Krisztus élettelen testébe, azt úgy gondolom a mennyben is érezték,
Gondolkozz el tehát mielőtt kérdéseket szegeznél Istenhez azzal kapcsolatosan, hogy mit miért engedett meg.
Ő miért engedte meg, hogy a Fia meghaljon? Miért nem akadályozta meg, ha meg tudta volna akadályozni?
Azért mert szeretett téged.


IMA: Istenünk, köszönjük, hogy drága szereteted által feláldoztad magad helyettem is. Segíts, hogy földi életem során akkor is bízzak Benned, amikor nem értem, hogy mit, miért engedsz meg. Krisztus nevében, Ámen. 

2022. július 11., hétfő

Az önsajnálat csapdája

Amikor lejött a hegyről, nagy sokaság követte őt, és íme, odament egy leprás, leborult előtte, és ezt mondta: "Uram, ha akarod, megtisztíthatsz." Jézus kinyújtotta a kezét, megérintette őt, és ezt mondta: "Akarom. Tisztulj meg!" És a lepra azonnal letisztult róla. Máté evangéliuma 8. fejezet 1-3. versek



Nem szeretnék a valóságtól elrugaszkodott lenni. Minden egyes ember küszködik valós problémákkal és nehézségekkel élete során. Némelyek alkohol vagy kábítószer problémákkal néznek szembe, mások a körülöttük levő összevisszasággal küszködnek, megint mások házastársi hűtlenséggel kell szembenézzenek stb.stb.
Nem sokat kell menned, hogy láthass félresiklott életű embereket.
Bármi is történt veled, ne engedd, hogy az önsajnálat tönkre tegyen. Az önsajnálat egyszerűen kiszívja az életerőt, életkedvet belőled. Nincs olyan tévedés, elesés, bűn, függőség, amelynek nagyobb hatalma lenne, mint Jézus Krisztusnak a kereszten kifolyt vérének.
Ha úgy érzed padlón vagy, hát ideje felállnod. Ha arra van szükség, valld meg Isten előtt bűneidet és ha évek alatt nem tudtál egyedül megküzdeni a nehézségeiddel, akkor nyugodtan kérj segítséget.
Engedd el azokat a dolgokat, amelyeket már rég el kellett volna engedned és bízz Isten szeretetében. Ha valamiféle rejtett bűn van az életedben akkor hozd azt napvilágra megvallás által, hogy Isten megszabadíthasson téged.
Ez fájdalmas és nehéz lépés, de szükséges a gyógyulásodhoz.
Nincs olyan bűn, amit Isten ne tudna megbocsátani, ha őszinte szívvel bűnbánattal megvallod Előtte. Állj  fel az önsajnálatból és járj a hit útján!


IMA: Istenem, köszönöm, hogy szabaddá akarsz tenni engem. Szabadíts meg minden önsajnálattól, akadálytól, hogy ráállhassak a Te ígéreteidre és járhassak a Te utadon. Krisztus nevében kérlek, Ámen.


Isten tenyerében

De Sion ezt mondta: Elhagyott engem az ÚR, megfeledkezett rólam az én Uram! Megfeledkezik-e csecsemőjéről az anya, nem könyörül-e méhe gyermekén? Ha mások megfeledkeznének is, én nem feledkezem meg rólad!
Ézsaiás könyve 49. fejezet 14-15. versek



Izrael népe úgy érezte, hogy Isten megfeledkezett róla és már nem szereti őt. Talán te is voltál már úgy, hogy sok-sok nehézséggel néztél szembe és nem igazán érezted Isten közelségét, szeretetét.
Úgy érezted, hogy most vagy körülvéve problémákkal, most kell szembenézned tragédiákkal.
Mit felel Isten akkor, amikor úgy érzed Ő elfelejtett Téged? Olvasd csak:
" Megfeledkezik-e csecsemőjéről az anya, nem könyörül-e méhe gyermekén? Ha mások megfeledkeznének is, én nem feledkezem meg rólad!"
Egy édesanya szeretete nemcsak abban nyilvánul meg, hogy gondot visel gyermekéről és ezt a szeretetet érzelmi téren is átéli, de az egyik fontos vonása az, hogy feltétel nélküli.
Egy normális gondolkodással és értékrenddel megáldott édesanyát nem tudsz rávenni, hogy meggyűlölje vagy magára hagyja a saját gyermekét. Feltétel nélkül szereti és ragaszkodik hozzá.
Láttam olyan édesanyát, aki már 100. életévén felül volt és jött hozzá, a 75. éves lánya, de még mindig ugyanúgy szerette és ugyanúgy ragaszkodott a 75 éves lányához, mint évtizedekkel azelőtt.
Isten azt mondja ma neked, hogy egy anya szeretete az Ő irántad való szeretetéhez képest semmi.
Isten természetében benne van, hogy hűségesen szeresse az Ő gyermekeit. Mit tudtam adni Istennek és mit tudtál adni? Semmit! Csak kértünk és kaptunk. Kérünk és kapunk. Isten mégis feltétel nélkül szeret.
Természetesen nem a szavak, hanem a tettek fognak meggyőzni arról, hogy valaki igazán szeret.
Nézd csak mit mond a 16. vers: " Íme, tenyerembe véstelek be, szüntelen előttem vannak falaid."

Valamikor szokás volt, hogy a mester nevét belevésik vagy égetik a rabszolgája bőrébe. Az viszont sosem volt szokás, hogy a rabszolga ura vésse bele a bőrébe a rabszolgájának a nevét.
A "véstelek" a héber fordításban egy olyan műveletet jelöl, amelyet kalapáccsal, vésővel vagy vésőtűvel végeztek.
Évszázadokkal később, a feltámadott Krisztus megjelenik egy Tamás nevű embernek, aki szintén úgy érezte, hogy Isten szintén elfeledkezett róla. Úgy érezte, hogy minden amit megélt Krisztussal és amit hallott Krisztustól, a halála miatt hazugságnak bizonyult.
Mit mondott neki Krisztus? Nézd meg Tamás a tenyeremet, tapintsd meg a kezeimen, lábaimon, oldalamon levő sebhelyeket.
A golgotai kereszten Krisztus nem beszélt a szeretetről, hanem meghozta a végső áldozatot, amelynek során kalapáccsal és szögekkel vésték fel irántunk érzett szeretetének a jelét.
Megérdemelnéd, hogy Isten elhagyjon téged, de Krisztust hagyta el a kereszten helyetted, hogy téged már sose kelljen magadra hagynia. Bármit is élsz át, ha Isten gyermeke vagy, Ő szeretni fog ebben az életben és az örökkévalóságban is. Függetlenül attól, hogy milyen nehézségeken mész keresztül. Sosem fog magadra hagyni!


IMA: Istenem, olyan csodálatos a Te szereteted. Itasd át az én szívemet a Te szereteteddel, hogy bármi is történik, Rád nézzek, Rád alapozzak. Köszönöm, hogy engem is megszabadítottál a golgotai áldozatod által. Krisztus nevében, Ámen.

2022. július 10., vasárnap

Ébredj fel!

Mert minden, ami nyilvánvalóvá lett, az világos. Ezért mondja: "Ébredj fel, aki alszol, támadj fel a halálból, és felragyog neked a Krisztus." Efézusiakhoz írt levél 5. fejezet 14. vers





Úgy hiszem, hogy Jézus Krisztus gyülekezete a mostani időkben alszik. Az alvás nem egyenértékű a halállal, de vannak közös vonások a két állapot között. Az alvás és a halál egyaránt kiszolgáltatottságot, erőtlenséget és öntudatlan állapotot jelent.
Amikor az ember alszik, megszakad minden kapcsolata a körülötte levő világgal. Amíg Isten emberei alusznak, az ember lelkének ellensége nagyon is dolgozik és veti a maga ártalmas magjait.
Miért vannak óriási gondok az iskolákban? Miért van veszélyben diákok és tanárok biztonsága? Miért van szükség iskolaőrökre, hogy fenntartsák a rendet? Többek között azért, mert önmagukat kereszténynek valló szülők, tanárok és diákok is nevetnek az Isten parancsolatain és arra törekszenek, hogy azokat hatályon kívül helyezzék legalábbis az oktatást illetően.
Az alvó ember szereti a sötétséget. Ezért tették félre olyan sok családban is az Isten beszédének világosságát. Olyan kevés családban tisztelik és olvassák rendszeresen Isten szavát.
Szükség van ébredésre! Nézz körül a világban és nézd meg milyen nagy a zűrzavar és a sötétség. Ha fel akarsz ébredni, akkor meg kell értened, hogy a Krisztus követése önmegtagadást és naponkénti kereszthordozást jelent. Isten szeretne megszabadítani minket világias életmódunktól és szeretné, ha örökkévaló értékeket szem előtt tartva élnénk földi életünket.
Az ellenség mindig akkor támad, amikor a gyülekezet alszik. Talán azt gondolod, hogy túlságosan kritikus vagyok. Nem! Őrálló vagyok és kötelességem figyelmeztetni téged a veszélyre.
Leonard Ravenhill


IMA: Istenünk, ragyogj fel nekünk Fiad, Jézus Krisztus és a Te szavad világossága által. Krisztus nevében, Ámen.

Lelki vakság

Most íme, az Úr keze rajtad van, és vak leszel, nem látod a napot egy ideig!" Erre hirtelen homály és sötétség szállt rá, és botorkálva...