2020. június 6., szombat

Isten szeretete…

…és mi ismerjük és hisszük azt a szeretetet, amellyel Isten szeret minket. Isten szeretet, és aki a szeretetben marad, az Istenben marad, és Isten is őbenne.
János első levele 4. fejezet 6. vers



Megkérdeztük már magunktól, hogy miért nem tudunk mindig 100 százalékot beleadni abba, ahogyan szeretjük, mondjuk házastársunkat, szeretteinket?
Mi akadályoz minket sokszor abban, hogy adjuk és elfogadjuk a szeretetet?
Az önzőség, ami voltaképp a büszkeségben gyökerezik, a büszkeség pedig minden egyéb bűnnek is a táptalaja.
A mai világban azért maradt olyan kevés szeretet, mert el vagyunk telve önmagunkkal. Ahhoz, hogy eggyé váljunk szeretetben valakivel, el kell engednünk az én központúságunkat.
Lehetünk szeretetlenek, amikor kegyetlenül kritizálunk, szeretet nélküli, durva szavakat mondunk egymásnak, vagy titokban vetünk meg egyes embereket.
Isten száz százalék szeretet és semmiféle önzés nem található Benne.
Hogyan fejezte ki ezt a szeretetet? Csodálatos, minden értelmet meghaladó nagylelkűségével: „Mert úgy szerette Isten az embereket, hogy egyetlen Fiát adta, hogy aki hisz a Fiúban, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” ( János 3:16)
Az önzésünk lelket ölő vírusára az egyetlen védőoltás Isten szeretete. Isten az igazi szeretet forrása, mert Ő maga a szeretet. Ha szeretnénk megszabadulni önzőségünktől, hívjuk meg Isten Szentlelkét életünkbe, hogy betölthessen Isten szeretetével.
Minél inkább betölti Isten Szentlelke életünket és vezeti azt, annál inkább telve lesz a szívünk igazi, szent szeretettel.


IMA: Szentlélek Isten, kérlek, töltsd be szívemet ma az Isten szent szeretetével. Szeretnék megszabadulni önzőségemtől és kérni az Isten bocsánatát Jézus Krisztus által. Szeretet Istene, tölts be egészen szereteteddel. Ámen.

2020. június 5., péntek

Felvenni a keresztünket!

Azután így szólt mindnyájukhoz: "Ha valaki énutánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye fel naponként a keresztjét, és kövessen engem.
Lukács evangéliuma 9. fejezet 23. vers



Az Istennel való barátság Jézus Krisztus által a legcsodálatosabb kapcsolat a Földön. Mégis gyakran megesik, hogy elválasztjuk magunkat Istentől azáltal, hogy nem akarjuk alávetni magunkat az Ő tekintélyének.
Inkább a magunk akaratát érvényesítjük ahelyett, hogy engednénk Isten akaratának. A saját magunk akaratossága azt mondja: „Azt teszek, amit akarok és úgy, ahogyan én akarom.”
Jézus Krisztus megtalálta a gyógymódot erre a problémára azáltal, hogy naponta arra hívja minden követőjét, hogy vegye fel a keresztjét.
A keresztet akkor vesszük fel, amikor feladunk és elengedünk mindent, ami ehhez a világhoz köt minket. A kereszthordozás az, amikor a saját magunk akaratosságát „ártalmatlanítjuk”.
Ez fájdalmas lehet az önös törekvéseinkre nézve kezdetben, ám ha engedelmeskedünk Jézus Krisztus parancsának hit által, a legcsodálatosabb szabadságot és örömet fogjuk felfedezni.
Amikor naponként felvesszük a keresztünket, akkor úgy teszünk dolgokat, ahogyan Krisztus tette azokat földi küldetése során, ezáltal pedig felszabadulunk az akaratosságunk kényszerítő ereje alól.
Ez nem egy trófea, amit bezsebelhetünk, hanem egy naponként harcot igénylő folyamat, amihez Isten hatalmas erejére van szükségünk, hiszen természetes hajlamunk az, hogy visszakacsintgassunk régi természetünkre.
Szeretnéd mától teljesen átadni magad és Isten kezébe helyezni életed? Ha „Igen” az őszinte válaszod, akkor egyesülhetsz Krisztusnak, a mi Megváltónknak Lelkével, akit Isten, az Atya küldött, hogy az egész világ Szabadítója legyen.


IMA: Atyám, a legbiztonságosabb hely az én számomra a Te karjaidban van. Alázatosan jövünk hozzád és kérjük a Te segítségedet, hogy győzhessünk saját akaratosságunk felett és felvehessük naponként a keresztünket. Kérünk, vedd át te életünk vezetését. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

2020. június 4., csütörtök

Új bor-új tömlőbe!

És senki sem tölt újbort régi tömlőbe, mert szétrepesztené a bor a tömlőt, s odalenne a bor is, a tömlő is; hanem az újbor új tömlőbe való." Márk evangéliuma 2. fejezet 22. vers


Ahogyan az evangéliumokat olvassuk, egy fontos kijelentés kerül napvilágra. Voltak Krisztus idejében olyan vallásosnak nevezett emberek, akik teljesen figyelmen kívül hagyták azt az újat, amit az Atya cselekedett azáltal, hogy elküldte a Földre egyszülött Fiát. Az egyik vallásos csoport-a farizeusok- nagyon fegyelmezettek voltak. Kétszer böjtöltek egy héten, minden tulajdonukból tizedet adtak, hűségesen és rendszeresen olvasták Isten szavát, az Ószövetséget és imádkoztak.
Jóllehet a Mennyből „új bor” ömlött a Földre azáltal, hogy Isten elküldte egyszülött Fiát, ezek a vallási vezetők nem tudták befogadni azt. Mi lehetett a gond velük?
Elkövethetjük-e mi is napjainkban ugyanezt a hibát? Krisztust felelősségre vonták, hogy a tanítványai miért nem böjtölnek? Krisztus válasza a következő volt: „Hogyan böjtölne a násznép, amíg velük van a vőlegény?”
A böjt lényege, hogy önként megtagadjuk testünk kívánságait és megalázkodjunk Isten előtt, az Ő segítségéért könyörögve, az Ő kegyelmét kérve a bűn befolyásával szemben.
Ez közelebb hozza az embert Istenhez és segít neki jobban arra figyelni, hogy Istennek éljen. De a böjt nem volt szükséges a tanítványok tekintetében, amikor Jézus Krisztus velük volt. Minden egyes napon Isten Fiának jelenlétében éltek.
A farizeusok nagyon szigorúan megtartották a különböző „lelki gyakorlatokat”, de a szívük nem volt összekapcsolódva Isten szívével. Igen, mi is beleeshetünk ebbe a hibába napjainkban.
Isten ma is új dolgokat cselekszik Szentlelke által. Annyira elfoglaljuk magunkat, hogy nem vesszük észre, elveszítettük a személyes kapcsolatot a Mindenség Teremtőjével és Fenntartójával?
Felismerjük-e Jézus Krisztust, ha kopogtat szívünk ajtaján?


IMA: Istenünk, segíts felismernünk azt a munkádat, amit ma végzel közöttünk, hogy mi is lelkesen bekapcsolódhassunk ebbe. Jézus Krisztus nevében kérünk, Ámen.

2020. június 3., szerda

Tűzzel élni

János így válaszolt mindenkinek: "Én ugyan vízzel keresztellek titeket, de eljön az, aki erősebb nálam, és én még arra sem vagyok méltó, hogy saruja szíját megoldjam: Ő majd Szentlélekkel és tűzzel keresztel titeket,
Lukács evangéliuma 3. fejezet 16. vers


A tűz lehet félelmetes, de lehet vigasztaló is. A tűz lehet pusztító, ha elveszítjük irányításunkat felette, de lehet a kellemes légkör, meleg és fény forrása is. 
Keresztelő Jánost a benne levő tűzről ismerjük leginkább: Istenért égett a szíve és Isten szavának világosságát hozta a sötét világba, azokban a zűrzavaros időkben, amikor megkezdte a szolgálatát és arra hívta fel figyelmét, hogy térjenek meg teljes szívükből Istenhez. Ilyen módon készítette az utat Jézus Krisztus számára.
Jézus Krisztus ezt mondta róla: „Ő volt az égő és világító fáklya, de ti csak egy ideig akartatok az ő világosságában örvendezni.” János evangéliuma 5. fejezet 35. vers
Mitől vált János ilyen tűzzel teljes életű emberré?
Már az anyaméhben megtelt Szentlélekkel. „mert nagy lesz ő az Úr előtt; bort és részegítő italt nem iszik, és már anyja méhétől fogva megtelik Szentlélekkel,” Lukács evangéliuma 1. fejezet 15. vers, önmegtagadó életmódot folytatott, sok időt töltött a pusztaságban, ahol az Istennel való kapcsolata növekedett és megszilárdult.
Jánost sok ember csodálta, de Ő mégis valaki másra mutatott: Jézus Krisztusra, aki a világ világossága volt. ( János 8:12)
János ezt prófétálta Jézus Krisztusról: „: Ő majd Szentlélekkel és tűzzel keresztel titeket”
Isten akarata az, hogy követőiben a szenvedélyes szeretet tüze legyen, és azzal kövessék Őt. A kérdés, hogy átadjuk-e magunkat vagy sem teljesen Jézus Krisztusnak, hogy Ő betölthessen bennünket az Ő Szentlelkének tüzével?
Amint Isten Szentlelkének tüze lakozást vesz életünkben, emberek és nemzetek fognak megváltozni körülöttünk.


IMA: Istenünk, a Te szavadnak tüze hadd vegyen lakozást szíveinkben, hogy érted éghessen szenvedélyesen életünk. Tölts be minket világosságoddal, hogy az emberek láthassák a Te jóságod, és ők is megnyithassák életüket a világ világossága előtt. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

2020. június 2., kedd

Isten elhívása!

Most azonban, miután a bűntől megszabadultatok, és az Isten szolgái lettetek, már ez meghozta nektek gyümölcsét, a szent életet, amelynek vége az örök élet.
Rómabeliekhez írt levél 6. rész 22. vers


Isten az örök élet valóságába és örömeibe hívott minket. A Szentlélek által való életbe és tisztaságba hívott minket. Egy szolgáló életre hívott minket, melynek segítségével Ő megdicsőülhet életünkben.
A legközelibb közösségre hív minket a földön- az Isten családjának közösségére.
Nem jó dolog azzal kérkedni, hogy mit hagytunk ott vagy milyen áldozatot hoztunk annak érdekében, hogy válaszolhassunk Isten hívására.
A régi életünk a képességeink együttvéve is a semmivel egyenlőek ahhoz a dicsőséghez képest amire Isten hívott minket családjának tagjaiként.
Miért olyan nehéz mégis közösségeinkben őszintének lennünk életünkről, körülményeinkről, mint olyan bűnösök, akik Istenhez igazítottuk életünket Szentlelke által?
Mi valójában nem adtunk fel semmi értékeset akkor, amikor Isten az Ő kegyelme és szeretete által, magához hívott minket, hogy részesítsen kegyelmének áldásaiból, a megbocsátásából és békességéből.
Amikor igent mondtunk Isten hívására, lemondtunk a bűn okozta gyötrődésről, nehézségekről, Isten elleni lázadó lelkületünkről, a menekülésről stb.
Mit kaptunk cserébe?
Isten áldott jelenlétét, Isten akaratában járásnak örömét és békességét, Isten ígéreteit végül Isten mennyei jutalmát.


IMA: Istenünk, dicsérünk Téged, hogy Te előbb szerettél minket, mint ahogy megszülettünk. Tied Istenem minden magasztalás azért, mert elhívtál embereket, és hívsz még ma is embereket a Te családodba. Segíts elhagyni minden büszkeségünket és megértenünk, hogy nem mi hoztunk áldozatot, hanem Te hoztál áldozatot értünk. Nem Neked van szükséged ránk, hanem nekünk van szükségünk Rád. Krisztus nevében, Ámen.

2020. június 1., hétfő

A Szentlélek gyümölcsei…

A Lélek gyümölcse pedig: szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás. Az ilyenek ellen nincs törvény. 
Galatákhoz írt levél 5. fejezet 22-23. fejezet 



A mai napon is A Szentlélek eljövetelére emlékezünk. A Szentlélek eljövetele sok mindent megváltoztatott. A félelemmel telt, rettegő, zárkózott tanítványokat erővel, bátorsággal töltötte meg, hogy egy oroszlán szívének bátorságával hirdessék Isten üzenetét.
Péter, aki korábban megtagadta Jézus Krisztust, félelmet nem ismerve állt egy nagy tömeggel szembe és hirdette Krisztust, mint Feltámadott Megváltót.
A Szentlélek eljövetelekor született meg a keresztény egyház és a Szentlélek jelenléte felforgatta az egész római birodalmat.
Ez azonban nemcsak a múltról szól. A Szentlélek itt maradt közöttünk. Azért jött, hogy megváltoztassa életünket, otthonunkat és családunkat.
A Lukács 11:13-ban olvassuk: „Ha tehát ti gonosz létetekre tudtok gyermekeiteknek jó ajándékokat adni, mennyivel inkább ad mennyei Atyátok Szentlelket azoknak, akik kérik tőle?"
A Szentlélek jelenlétének ajándéka tehát mindazoké lehet, akik kérik azt őszinte szívvel és vággyal.
Amikor te és én kérjük és megkapjuk a Szentlélek jelenlétének ajándékát, ennek világos jele lesz a Szentlélek gyümölcse.
Amikor ezek a gyümölcsök megérnek életünkben, a házasságunk egyre inkább olyan lesz, mint amilyennek Isten tervezte azt.
A családunkban, rokonságunkban olyan kapcsolatok fognak kibontakozni, amelyek Istennek tetszenek.
Imádkozz ma őszintén Istenhez egy személyes Pünkösdért az életedet, családodat, házasságodat illetően.
Kérd, hogy minden nap töltsön be téged az Ő teljességével és amikor ez megtörténik, a te életedben is ott lesznek a Szentlélek gyümölcsei: szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás.


IMA: Élő Isten Lelke, kérünk szállj le ránk is a mai napon. Lágyíts, formálj, tölts be és használj minket. Hatalmad által segíts, hogy olyan gyümölcsöket teremjen életünk, amelyek által világossá válik, hogy a Te gyermekeid vagyunk. Krisztus nevében, Ámen.

2020. május 31., vasárnap

Egységben munkálkodni

Amikor pedig eljött a pünkösd napja, és mindnyájan együtt voltak ugyanazon a helyen,
Apostolok cselekedetei 2. fejezet 1. vers




Az egészséges kapcsolatok arról szólnak, hogy emberek minőségi időt töltenek egymással. Néha egy családi probléma egyesíti a nagy családot. Néha emberek bizonytalanok és azért vannak együtt, mert az együttlétből erőt, vigasztalást meríthetnek.
Valami hasonló történhetett az apostolokkal, amikor Isten Szentlelke lángra gyújtotta szíveiket és képessé tette őket a váratlanra.
Isten gyermekei még mindig várják az Isten csodáit. Csodálatos dolgok pedig akkor történnek, amikor Isten gyermekei együtt dolgoznak, erősítve a közöttük levő köteléket és elköteleződést.
A legerősebb közösség akkor jön létre, amikor Isten gyermekei nemcsak örülnek az egymással való közösségüknek, hanem örömmel együtt is dolgoznak.
Nem kell tehát semmiféle probléma ahhoz, hogy Isten gyermekei egyesüljenek. Nem kell a közös ellenségünk ahhoz, hogy Isten gyülekezetei egyesüljenek.
Van egy közös ügy, amely egyesít minden pünkösd utáni keresztényt arra nézve, hogy Isten szeretetének a nyelvén beszéljünk ezzel a szükségben levő világgal.
Szükségben levőkkel találkozhatunk a szomszédságunkban, de a másik földrészen is.
Milyen jó, hogy nem kell egy felsőházban összegyűlve, vezető nélkül, tanácstalanul tépelődnünk.
Jézus Krisztus a Szentlélek által tanítót és erőt adott nekünk. Mire várunk hát? Induljunk és cselekedjük egységben Isten akaratát.


IMA: Élet és szeretet Istene, köszönjük a lehetőségeket, amiket azért adsz nekünk, hogy szolgálhassunk Neked. Segíts, hogy egységben szolgáljunk Neked és másoknak. Segíts, hogy mindezeket a Te dicsőségedre cselekedjünk, Krisztus nevében, Ámen.

Isten szerető kezében

Vesd az Úrra terhedet, és ő gondot visel rád! Nem engedi sohasem, hogy ingadozzon az igaz.                  55. Zsoltár 22. vers Amikor nehé...