2020. június 4., csütörtök

Új bor-új tömlőbe!

És senki sem tölt újbort régi tömlőbe, mert szétrepesztené a bor a tömlőt, s odalenne a bor is, a tömlő is; hanem az újbor új tömlőbe való." Márk evangéliuma 2. fejezet 22. vers


Ahogyan az evangéliumokat olvassuk, egy fontos kijelentés kerül napvilágra. Voltak Krisztus idejében olyan vallásosnak nevezett emberek, akik teljesen figyelmen kívül hagyták azt az újat, amit az Atya cselekedett azáltal, hogy elküldte a Földre egyszülött Fiát. Az egyik vallásos csoport-a farizeusok- nagyon fegyelmezettek voltak. Kétszer böjtöltek egy héten, minden tulajdonukból tizedet adtak, hűségesen és rendszeresen olvasták Isten szavát, az Ószövetséget és imádkoztak.
Jóllehet a Mennyből „új bor” ömlött a Földre azáltal, hogy Isten elküldte egyszülött Fiát, ezek a vallási vezetők nem tudták befogadni azt. Mi lehetett a gond velük?
Elkövethetjük-e mi is napjainkban ugyanezt a hibát? Krisztust felelősségre vonták, hogy a tanítványai miért nem böjtölnek? Krisztus válasza a következő volt: „Hogyan böjtölne a násznép, amíg velük van a vőlegény?”
A böjt lényege, hogy önként megtagadjuk testünk kívánságait és megalázkodjunk Isten előtt, az Ő segítségéért könyörögve, az Ő kegyelmét kérve a bűn befolyásával szemben.
Ez közelebb hozza az embert Istenhez és segít neki jobban arra figyelni, hogy Istennek éljen. De a böjt nem volt szükséges a tanítványok tekintetében, amikor Jézus Krisztus velük volt. Minden egyes napon Isten Fiának jelenlétében éltek.
A farizeusok nagyon szigorúan megtartották a különböző „lelki gyakorlatokat”, de a szívük nem volt összekapcsolódva Isten szívével. Igen, mi is beleeshetünk ebbe a hibába napjainkban.
Isten ma is új dolgokat cselekszik Szentlelke által. Annyira elfoglaljuk magunkat, hogy nem vesszük észre, elveszítettük a személyes kapcsolatot a Mindenség Teremtőjével és Fenntartójával?
Felismerjük-e Jézus Krisztust, ha kopogtat szívünk ajtaján?


IMA: Istenünk, segíts felismernünk azt a munkádat, amit ma végzel közöttünk, hogy mi is lelkesen bekapcsolódhassunk ebbe. Jézus Krisztus nevében kérünk, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A Szentlélek egyesítő ereje

Mindnyájan megteltek Szentlélekkel, és különféle nyelveken kezdtek beszélni; úgy, ahogyan a Lélek adta nekik, hogy szóljanak. (Apostolok Cse...