2022. július 23., szombat

Istennél nincs jobb

Menj és hirdesd Jeruzsálemnek: Ezt mondja az ÚR: Emlékszem rád: ifjúkorod hűségére, mátkaságod szeretetére, amikor követtél a pusztában, a be nem vetett földön. Jeremiás könyve 2. fejezet 2. vers



Néha talán te is úgy gondoltál Istenre, mint akinek nincsenek érzései. Ő a magasságban lakozik és az a dolga, hogy imádságokat hallgasson meg és fenntartsa a világmindenség egyensúlyát. Ítéletet hirdet vagy éppen áldásokat osztogat és kezében tart mindent.
Figyeld meg hogyan beszél Isten az Ő népéhez: " Emlékszem rád: ifjúkorod hűségére."
Azt is nézd meg, hogy miként folytatja az 5. versben: " Mi rosszat találtak bennem őseitek, hogy eltávolodtak tőlem?"
Esetleg a te életedet is tükrözi ez? Valamikor szoros kapcsolatban voltál Istennel, de engedted, hogy valami vagy valaki elcsábítson és elfordítson, eltávolítson Istentől?
Isten így folytatja: " Mert kétszeres rosszat cselekedett népem: engem, a folyóvíz forrását, elhagytak, hogy víztartókat vájjanak, repedezett falú víztartókat, amelyek nem tartják a vizet. (12. vers)
Isten népe inkább választotta a saját bűnei rabságát, mint Istent. Ilyen dolog a kísértés: egy repedezett falú víztartó, amelyik először mélynek tűnik, ígéretesnek, életet gazdagítónak, de valójában semmit nem képes adni."
Amikor engedsz a kísértésnek, azzal voltaképp a figyelmed elterelődik az Istennel való szeret kapcsolatról és elkezdesz távolodni tőle. Miért fáj ez Istennek? Azért, mert szeret téged és tudja, hogy amikor a "repedezett víztartókat" választod, azzal a saját életed, boldogságod, boldogulásod ellen dolgozol.
Melyik szülőnek ne fájna látni a gyermekét alkoholistává válni, látni, hogy az alkohol miatt leépül a szeretett gyermeke anyagilag, családi életét tekintve és egészségileg is?
Olyan sok ember van, volt az Isten népe között, akik tudták, hogy Istenen kívül nem ad semmi más igazi boldogságot, de mégis engedték, hogy a kísértések eltávolítsák őket Istentől és az Isten szeretetétől.
Mit tehetsz ha eltávolodtál Istentől? Mit tehetsz, ha nem szeretnél eltávolodni Istentől?
" Nézzünk fel Jézusra, a hit szerzőjére és beteljesítőjére, aki az előtte levő öröm helyett – a gyalázattal nem törődve – vállalta a keresztet, és Isten trónjának a jobbjára ült."
Bármilyen kísértés akarja elvonni figyelmedet Istenről, ne feledd, hogy Isten szereteténél jobbat, gazdagítóbbat, áldásosabbat, boldogítóbbat sosem fogsz találni.


IMA: Istenem, szeretnék közel lenni, közel maradni Hozzád. A Szentlelked által támogass ebben a törekvésemben. Krisztus nevében, Ámen.

2022. július 22., péntek

Légy hű mindhalálig

Légy hű mindhalálig, és neked adom az élet koronáját. Jelenések könyve 2. fejezet 10. vers



Olvastam egy történetet, ami nagyon megragadott. Az 1200-as években, Thomas Beckett, Canterbury érseke szembeszállt az akkori királlyal, mert úgy gondolta, hogy Krisztus Egyháza a mulandó világ feletti erővel rendelkezik, éppen ezért nem rendelhető alá semmiféle emberi, mulandó érdeknek.
Azért harcolt, hogy a zsarnok király ne avatkozhasson bele az Egyház belső ügyeibe. A király emiatt kivégeztette. Utolsó szavai a következők voltak:
„Szabad elhatározásomból halok meg Krisztusért és az Ő Egyházának védelméért.”
Halálának következménye az lett, hogy egész Európa vértanúnak ismerte el és a keresztények üldöztetése megszűnt.
Röviddel az érsek kivégzése után, maga második Henrik, a zsarnok király is összetört és bűnbánatot tartva ment a templomba, hogy kifejezze nyilvános bűnbánatát azáltal, hogy megostoroztatta saját magát.
Ezután a király maga állt őrt a vértanú érsek sírjánál. Nem érdekes? A haláláig hű maradó érsek vére térítette meg a gyilkosát.
A római császárok addig üldözték a keresztényeket, míg ők maguk is keresztényekké lettek.
Kereszt, kereszt mellett, sír a sír mellett, így győzedelmeskedett az Egyház a történelem során. Mit tehetsz a szenvedésben, megpróbáltatásban, üldöztetésben? Légy hűséges mindhalálig Krisztushoz és mindenképp győztes leszel.
„ Mert közülünk senki sem él önmagának, és senki sem hal meg önmagának; mert ha élünk, az Úrnak élünk, ha meghalunk, az Úrnak halunk meg. Tehát akár élünk, akár meghalunk, az Úréi vagyunk.” (Róma 14:7-8)


IMA: Istenünk, tudjuk, hogy csak az az ember győzhet, aki a Te oldaladra áll. Kérünk, hogy könyörülj rajtunk. Adj nekünk bátorságot és szent elhatározást, hogy halálunkig Benned bízzunk, és Hozzád hűek maradjunk. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

2022. július 21., csütörtök

Minden vigasztalásnak Istene

Áldott az Isten, a mi Urunk Jézus Krisztus Atyja, az irgalom Atyja és minden vigasztalás Istene, aki megvigasztal minket minden nyomorúságunkban, hogy mi is megvigasztalhassunk másokat minden nyomorúságban, azzal a vigasztalással, amellyel az Isten vigasztal minket. Mert amilyen bőséggel részünk van a Krisztus szenvedéseiben, Krisztus által olyan bőséges a mi vigasztalásunk is. Korinthusiakhoz írt második levél 1. fejezet 2-5. versek



Mikor nyomás alatt vagy, amikor megtörtnek érzed magad, hova fordulsz vígaszért? Úgy érzed, könnyen lecsúszol ilyenkor Krisztusról, az életed kősziklájáról?
Esetleg érzed, hogy Isten ott van veled a szenvedéseidben is, Ő pedig éppen elegendő?
A világ által kínált „vígasz” nagyon rövid ideig segít és utána még rosszabbul fogod érezni magad. Alkohol, vásárlás, szexuális kaland nem fognak igazi segítséget, vigasztalást adni neked. Nincs igazi, maradandó vigasz az Isten nélkül. Nincs igazi vígasz azon kívül, amit Isten kínál.
Pál mondja: „Ezért tehát, hogy el ne bizakodjam, tövis adatott a testembe: a Sátán angyala, hogy gyötörjön, hogy el ne bizakodjam. Emiatt háromszor kértem az Urat, hogy távozzék az el tőlem. De ő ezt mondta nekem: "Elég neked az én kegyelmem, mert az én erőm erőtlenség által ér célhoz." Legszívesebben tehát az erőtlenségeimmel dicsekszem, hogy a Krisztus ereje lakozzék bennem. Ezért a Krisztusért örömöm telik erőtlenségekben, bántalmazásokban, nyomorúságokban, üldöztetésekben és szorongattatásokban; mert amikor erőtlen vagyok, akkor vagyok erős.” 2 Korintus 12:7-10.
Isten képes igazi vigasztalás lenni számodra a legsötétebb órádban, a legnagyobb szenvedések között is. Ha abban reménykedünk, hogy Isten elveszi a nehézségeket életünkből, néha csalódni fogunk.
Éppen így mutatja meg nekünk, hogy Ő nagyobb, mint a szenvedéseink, mert képessé tud tenni minket ezek között is békében lenni. Képes minket valódi vigasztalással megajándékozni. Isten a nehézségeink között is képes igazi vígaszt adni nekünk és nemcsak azután közelít meg minket, ha a nehézségeink megoldódtak.
Talán te is úgy gondolkodtál eddig, hogy amint megoldódnak a nehézségek az életedben, amint elmúlik a szenvedés, az életed csodálatos lesz.
Isten azt üzeni neked, hogy a szenvedéseid között Ő tökéletesen elegendő vígasz a számodra.


IMA: Istenünk, köszönjük, hogy szeretsz minket és köszönjük, hogy Te vagy az igazi vigasztalás számunkra. Krisztus nevében, Ámen.

2022. július 20., szerda

Ez több annál

Sámuel pedig fogott egy követ, felállította Micpa és Sén között, és elnevezte Eben-Háézernek, mert ezt mondta: Mindeddig megsegített bennünket az ÚR! Sámuel első könyve 7. fejezet 12. vers



Nekem az élet könnyű volt.
Gyermeki szívvel szerettem.
Ha megbántottak nem sírtam,
estére el is feledtem.

Megbocsátani úgy tudtam,
hogy nem maradt vérző sebem,
így a békesség és öröm
érzése lakott szívemben.

Nem adtam helyet Sátánnak,
bár sokszor harcoltam vele.
Volt úgy, amikor ő győzött:
De nagy az ima ereje!

Hívásomra felelt az Úr.
Szabadítása nem késett.
Ha nem tudtam elmondani:
néma fájdalmat is értett.

Nagy kegyelmével betakart.
Óvott, féltett és segített.
Ha mélységek fogtak körül:
a mélységből menekített.

Több kegyelmet kaptam sokkal,
mint megérdemeltem volna.
Szeretett, mindig szeretett!
Igazán, isteni módra.

Azért volt könnyű az élet,
mert mindent elhittem Neki.
Az Ige mellett mindennap
pecsétjét szívemre teszi.

Az a pecsét Jézus vére.
Lelkem üdvösségét adja.
Ez több annál, mint ahogyan
a szív és a száj kimondhatja.


Páskulyné Kovács Erzsébet

IMA: Istenünk, annyi áldásod mellett elmentünk életünkben úgy, hogy még csak észre sem vettük őket. Köszönjük, hogy mindeddig megtartottál, megsegítettél minket és minden embernek kínálod ma is az örök élet ingyenes ajándékát. Krisztus nevében, Ámen.

2022. július 19., kedd

Első és utolsó

 Mikor megláttam, lába elé estem, mint egy halott, ő rám tette jobbját, és így szólt: "Ne félj, én vagyok az első és az utolsó, és az élő: halott voltam, de íme, élek örökkön-örökké, és nálam vannak a halál és a pokol kulcsai. Jelenések könyve első fejezet 17-18. vers




Talán érezted már úgy magad, mintha csak egy madártollhoz hasonló lenne életed és kiszolgáltatottan sodródna a szeszélyes szeleknek kiszolgáltatva.
Tudd meg, hogy Isten az Első és Ő az Utolsó is. Az Ő első szava hozta létre a világmindenséget, Ő döntötte el, hogy mikor szüless erre a világra és mikor verje szíved az elsőt és Ő fogja eldönteni azt is, hogy mikor verje szíved az utolsót. Ő tette az első lépést, hogy megmentsen téged bűneidtől és azok következményeitől és Ő fogja kimondani az utolsó szót életed felett: „Jól van jó és hű szolgám” vagy „Távozzatok tőlem, ti gonosztevők.”
Kérdés, hogy elfogadtad-e már a szerető Isten által nyújtott mentőövet? Tudatosult-e benned, hogy milyen nagy ajándékot kaptál Istentől? Első szívdobbanásodtól egészen az utolsóig időt és lehetőségeket kaptál, előre elkészített lehetőségeket, hogy a teremtődnek dicsőséget szerezz, és embertársaid javára élj. Igenis van választási lehetőséged. Vállald fel ennek felelősségét. Mindennapjaidban, döntéseidben legyen az első számodra az, hogy őszintén keresed, mit akar Isten életeddel. Legyen az első és legfontosabb dolog a mindennapjaidban az, hogy törekszel Isten akaratában járni és az Ő dicsőségét keresni. Legyen az első az elmédet megtölteni Isten szavával, hogy elváltozhass az értelmed megújulása által és az értékrended az Isten értékrendjéhez igazodjon. Ha így teszel, Isten kegyelme el fogja végezni benned és általad a munkáját, az utolsó lélegzetvételedkor pedig tudni fogod, hogy nem a halálé, hanem Istené lesz az utolsó szó az életed felett. Krisztus fog melletted állni és fogadni téged az örökkévalóságban. Ővele fogsz osztozni az örök életben és Vele fogsz uralkodni örökké. Hát nem csodálatos?


IMA: Istenünk, földi életünk minden percének értelme van, ha Rád bízzunk magunkat és a Te szavadra törekszünk építeni. Kérünk, könyörülj rajtunk, hogy teljes szívből higgyünk Krisztusban, mint üdvösségünk szerzőjében és meg is valljuk Őt életünkkel, döntéseinkkel. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

2022. július 18., hétfő

Örömhír nehéz időben

Majd ezt mondták egymásnak: Nem helyes, amit teszünk. Ez a nap örömhírnek a napja. Ha hallgatunk és megvárjuk a virradatot, büntetés ér bennünket. Jertek azért, menjünk és mondjuk el ezt a királyi palotában! Királyok második könyve 7. fejezet 9. vers



Ez a történet egy nagyon borzasztó történet. Az ellenség körülvett egy nagyvárost és arra várt, hogy a bent lakóknak elfogyjon az élelme és mielőtt éhen halnának, elkeseredésükben megadják magukat. Ez egy gyakori taktika volt abban az időben, hogy harc nélkül tudjanak bevenni egy várost. Csak körül kellett zárni és türelmesen kivárni néhány napot, hetet.  A helyzet annyira elkeserítő volt, hogy a városlakók közül némelyek szamár fejet vagy éppen emberhúst is fogyasztani kezdtek. A király elkeseredésében megpróbál gyilkosságot elkövetni, egy királyi tiszt kifejezi az Istennel kapcsolatos kételkedését, néhány leprás pedig át akar pártolni az ellenség táborába. Olyan borzalmas időszak volt ez, amikor az emberek kétségbeesett döntéseket hoztak, olyan emberek, akik voltaképp már minden reményt feladtak. Ez a történet világosan mutatja, mi történik, amikor a kétségbeesés, félelem és tehetetlenség lesz úrrá egy napunkon, életünk egy bizonyos szakaszán. „ Miért várnék továbbra is az Istenre?”- kérdezi a király. Isten pedig olyan módon válaszol erre, amire senki nem számított volna. Annyira megfélelmítette a várost körül záró hatalmas és félelmetes hadsereget, hogy azok mindenüket hátrahagyva elmenekültek. Többek között sok-sok élelem is volt a végeláthatatlan, üresen hagyott hadi sátrakban. Néhány leprás vette észre, hogy mi történt és miután ők maguk ettek-ittak, eldöntötték, hogy megosztják a reménytelen, halálra váró városlakókkal is az örömhírt. 
Annyi rossz hír kelt szárnyra az utóbbi években világszerte. Járvány, bizonytalanság, drágulás, gazdasági visszaesés, rezsi és élelmiszer drágulás.  Az örömhírt vivő olyan, mint amikor egyik éhes ember elmondja a másiknak, hogy hol találhat élelmet, hol lakhat jól. Isten hírnöke lenni azt jelenti, hogy elmondjuk, egy másik személynek hol találhat reménységet. 
Hadd mondjam el neked, hogy habár naponta halnak meg emberek fizikai értelemben, de Isten gyermekei nem semmisülnek meg, hanem a fizikai halál által hazatérnek az örökkévaló, mennyei örökségükbe, házukba. Eltűnnek a fizikai szemeink előtt, de megjelennek az Isten trónja előtt, hogy beléphessenek az örökkévaló nyugalomba, szeretetbe, biztonságba. Van reménység, mert Jézus Krisztus legyőzte a halált! 
A világ gazdasági helyzete ugyan bizonytalanabb, mint megszokhattuk azt, az árak emelkednek, a megélhetési költségek emelkednek, de van egy Istenem, akinek bízhatok az ígéretében:
" Keressétek először Istennek országát és igazságát, a többiek pedig ráadásul megadatnak nektek." 
(Máté 6:33)
Nem aggódóm, nem félek, mert van egy gondviselőm, Aki mindig megtartja ígéreteit. Jól tudja, hogy mire van szükségem és minden szükségest meg fog adni nekem. 
Én Istennél, Krisztus által, a Szentlélek világosságában találtam reménységet, békességet és biztonságot. Ne éheztesd tovább a lelked! Ne engedj a félelemnek! Bízd az egész életed Isten kezébe és bízz az Ő ígéreteiben! 


IMA: Istenünk, nyisd meg a szánkat, hogy örömhírt vihessünk másoknak a mai napon. Segíts nekünk, hogy a reménység üzenetét vigyük, képviseljük mások előtt. Krisztus nevében, Ámen.

2022. július 17., vasárnap

Istené az utolsó szó

Elszárad a fű, elhervad a virág, de Istenünk igéje örökre megmarad.
Ézsaiás könyve 40. fejezet 8. vers



A mai napon talán vannak dolgok amikkel szembe kell nézned, és nem találod ezeket könnyűnek.
Talán sokat imádkoztál is, de mégsem látod az Isten kezét munkálkodni.
Néha azonban nehéz meglátni a fát az erdő miatt. Sokszor egyszerűen nem értjük, hogy a dolgok miért történnek ilyen lassan, Isten időzítése azonban mindig tökéletes.
Mindig Istené az utolsó szó.
A te szemszögedből talán lehetetlennek tűnik a helyzeted, de a mennyei Atya szempontjából viszont az Ő kegyelmének ereje bármilyen körülmények között meg tud nyilvánulni.
Ő tud előkészíteni emberi szíveket, kinyit kapukat, életre hív lehetőségeket, falakat épít köréd, hogy az ellenség ne tudjon fogást találni rajtad, és úgy nyilvánul meg életedben, mint soha azelőtt.
Ha Isten gyermeke vagy, akkor Isten gyönyörködik benned, és szeretné, ha az Benne elrejtett élet bősége lenne a tied.
Talán a gonosz úgy állítja be, hogy soha nem fog változni a helyzeted, de helyezd bizalmadat Istenben, és el fog jönni a felüdülés ideje.
A mi dolgunk az, hogy keressük az Isten arcát őszintén és kitartóan.
Dicsérjük, magasztaljuk az Urat, magasztaljuk Őt és megadja szívünk kéréseit, valóra válnak életünkben ígéretei.


Ima: Atyám, áldalak és magasztallak téged azért, mert ígéreteket adtál nekünk, melyekre ráállhatunk hit által. Segíts, hogy ne legyünk önzőek állandóan önmagunk körül forgolódva, hanem legyen a mi szemünk, életünk, gondolatunk Rajtad és ígéreteiden. Köszönjük, hogy ami nekünk nem megy, általad és Veled lehetséges. Krisztus nevében, Ámen.

Istené a bosszú

Ne fizessetek senkinek rosszal a rosszért. Arra legyen gondotok, ami minden ember szemében jó. Ne álljatok bosszút önmagatokért, szeretteim...