2022. július 18., hétfő

Örömhír nehéz időben

Majd ezt mondták egymásnak: Nem helyes, amit teszünk. Ez a nap örömhírnek a napja. Ha hallgatunk és megvárjuk a virradatot, büntetés ér bennünket. Jertek azért, menjünk és mondjuk el ezt a királyi palotában! Királyok második könyve 7. fejezet 9. vers



Ez a történet egy nagyon borzasztó történet. Az ellenség körülvett egy nagyvárost és arra várt, hogy a bent lakóknak elfogyjon az élelme és mielőtt éhen halnának, elkeseredésükben megadják magukat. Ez egy gyakori taktika volt abban az időben, hogy harc nélkül tudjanak bevenni egy várost. Csak körül kellett zárni és türelmesen kivárni néhány napot, hetet.  A helyzet annyira elkeserítő volt, hogy a városlakók közül némelyek szamár fejet vagy éppen emberhúst is fogyasztani kezdtek. A király elkeseredésében megpróbál gyilkosságot elkövetni, egy királyi tiszt kifejezi az Istennel kapcsolatos kételkedését, néhány leprás pedig át akar pártolni az ellenség táborába. Olyan borzalmas időszak volt ez, amikor az emberek kétségbeesett döntéseket hoztak, olyan emberek, akik voltaképp már minden reményt feladtak. Ez a történet világosan mutatja, mi történik, amikor a kétségbeesés, félelem és tehetetlenség lesz úrrá egy napunkon, életünk egy bizonyos szakaszán. „ Miért várnék továbbra is az Istenre?”- kérdezi a király. Isten pedig olyan módon válaszol erre, amire senki nem számított volna. Annyira megfélelmítette a várost körül záró hatalmas és félelmetes hadsereget, hogy azok mindenüket hátrahagyva elmenekültek. Többek között sok-sok élelem is volt a végeláthatatlan, üresen hagyott hadi sátrakban. Néhány leprás vette észre, hogy mi történt és miután ők maguk ettek-ittak, eldöntötték, hogy megosztják a reménytelen, halálra váró városlakókkal is az örömhírt. 
Annyi rossz hír kelt szárnyra az utóbbi években világszerte. Járvány, bizonytalanság, drágulás, gazdasági visszaesés, rezsi és élelmiszer drágulás.  Az örömhírt vivő olyan, mint amikor egyik éhes ember elmondja a másiknak, hogy hol találhat élelmet, hol lakhat jól. Isten hírnöke lenni azt jelenti, hogy elmondjuk, egy másik személynek hol találhat reménységet. 
Hadd mondjam el neked, hogy habár naponta halnak meg emberek fizikai értelemben, de Isten gyermekei nem semmisülnek meg, hanem a fizikai halál által hazatérnek az örökkévaló, mennyei örökségükbe, házukba. Eltűnnek a fizikai szemeink előtt, de megjelennek az Isten trónja előtt, hogy beléphessenek az örökkévaló nyugalomba, szeretetbe, biztonságba. Van reménység, mert Jézus Krisztus legyőzte a halált! 
A világ gazdasági helyzete ugyan bizonytalanabb, mint megszokhattuk azt, az árak emelkednek, a megélhetési költségek emelkednek, de van egy Istenem, akinek bízhatok az ígéretében:
" Keressétek először Istennek országát és igazságát, a többiek pedig ráadásul megadatnak nektek." 
(Máté 6:33)
Nem aggódóm, nem félek, mert van egy gondviselőm, Aki mindig megtartja ígéreteit. Jól tudja, hogy mire van szükségem és minden szükségest meg fog adni nekem. 
Én Istennél, Krisztus által, a Szentlélek világosságában találtam reménységet, békességet és biztonságot. Ne éheztesd tovább a lelked! Ne engedj a félelemnek! Bízd az egész életed Isten kezébe és bízz az Ő ígéreteiben! 


IMA: Istenünk, nyisd meg a szánkat, hogy örömhírt vihessünk másoknak a mai napon. Segíts nekünk, hogy a reménység üzenetét vigyük, képviseljük mások előtt. Krisztus nevében, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Az anyaság áldott "raktárai"

...Anyja mindezeket a szavakat megőrizte szívében, Lukács evangéliuma 2. fejezet 51.b. vers Amikor az édesanyákról emlékezünk meg, Mária, Jé...