2020. február 22., szombat

Isten védelme biztos!


Mikor vízen mégy át, én veled vagyok, és ha folyókon, azok el nem borítanak, ha tűzben jársz, nem égsz meg, és a láng meg nem perzsel téged. 
Ézsaiás könyve 43. fejezet 2. vers



Érezted már úgy, hogy egy bizonyos nehézséggel nem tudsz megbirkózni? Volt már olyan, hogy nem tudtad miként fogod átvészelni az elkövetkező napokat, hónapokat?
Isten tudja, hogy az övéi milyen nehézségekkel küszködnek.
Erről biztosítja Isten népét, Ézsaiáson keresztül, amikor a népe a fogságban sínylődik. Isten emlékezteti az övéit a múltban végzett csodáira, és arra, hogy Ő a jövőben is ugyanaz a csodálatos Isten.
A Vörös tenger nem nyelte el az Isten népét miközben átkeltek rajta, a Babiloni tüzes kemence nem emésztette meg Dániel Istenhez hűséges barátait (Dániel könyve 3. fejezet).
Isten megígérte, hogy nem mond le népéről és a népével lesz. A mai Ige, vigasztaló, bátorító üzenete: Isten sosem hagyja magára övéit, amikor azok nehézségekkel, veszélyekkel néznek szembe. Semmi és senki nem pusztíthatja el azokat az embereket, akiket Isten elhívott és használni akar az Ő dicsőségére. Még a fizikai halál sem. Ha Isten gyermeke vagy, semmi okod a félelemre, aggodalomra. A mindenható Isten maga ígéri az övéinek, hogy védelem, pajzs, oltalom lesz az ördög tüzes nyilaival szemben. Ha még nem vagy az Istené, miért ne békülnél ki vele ma, hogy Krisztus által Téged is örökbe fogadhasson a mennyei Atya?


IMA: Mindenható Isten, segíts, hogy Benned bízzak, amikor az életem problémákkal teljes. Köszönöm, hogy értékes vagyok a számodra és a Te szereteted soha meg nem szűnik a Téged félők iránt. Krisztus nevében, Ámen.


2020. február 21., péntek

Erőtlenségeimmel dicsekszem

De ő ezt mondta nekem: "Elég neked az én kegyelmem, mert az én erőm erőtlenség által ér célhoz." Legszívesebben tehát az erőtlenségeimmel dicsekszem, hogy a Krisztus ereje lakozzék bennem.
Korinthusiakhoz írt második levél 12. fejezet 9. vers



Sokszor tapasztalom, hogy akik valamiféle mentális zavarban szenvednek, szégyellik azt és ha meg is osztják azzal kapcsolatos nehézségeiket, gyakran hozzáteszik: „ Kérem ne mondja el senkinek!”

Az egészségügyi világszervezet egy 2018-as felmérése szerint, a föld lakosságát tekintve, minden negyedik ember szenved valamilyen mentális betegségben.

Az Európai Únió lakosságának 6,8 százaléka tapasztalt már depressziós tüneteket magán. 2017-ben, az Európai Únió tagállamai közül, Magyarországon szenvedtek legtöbben depresszióban. A felnőtt lakosság 10 és fél százaléka vallotta magát depressziósnak.

Pál apostolnak is „tövis adatott a testébe”, ami valamilyen állandó probléma volt, fájdalmas probléma volt, ezért kérte Istent, hogy vegye el azt.

Annak ellenére, hogy Isten ezt a kérését nem teljesítette, Pál apostol erőt kapott arra, hogy ezt a terhet vigye és csodálatos szolgálattal, örökséggel áldotta meg őt Isten.

Megint csak szembetűnik, hogy Isten nem kíméli meg az Ő követőit sem a fájdalmaktól, de azt ígéri, hogy az Ő tökéletes ereje által, átvezet minket a nehézségeken, fájdalmakon.

Bármilyen gyengeséggel küszködsz, bízz Istenben! Ő ott lesz akkor is, amikor úgy érzed, minden kötél szakad, és nem bírod tovább. Meg fog erősíteni téged, hogy a következő lépést megtehesd, a végén pedig haza fogja vinni gyermekeit országába.

Ezért nem szégyellte Pál apostol a gyengeségeit. Ezért dicsekedett velük. Mert ezek által nyilvánult meg Isten csodálatos ereje, szeretete, gondviselése életében.


IMA: Istenem, én gyenge vagyok, de Te erős vagy. Segíts, hogy ne féljek a gyengeségeimtől, hanem tanuljak meg a gyengeségeimben a Te csodálatos erődre és kegyelmedre hagyatkozni. Életem minden másodpercében szükségem van Rád. Krisztus nevében hallgass meg, Ámen.

2020. február 20., csütörtök

Hozzád vágyik lelkem

Hadd halljam minden reggel, hogy hűséges vagy, hiszen benned bízom! Ismertesd meg velem, melyik úton járjak, mert hozzád vágyódik lelkem.
143. Zsoltár 8. vers



Szoktuk mondani, hogy „aludni kell egyet a dolgokra.” Valóban, ha úgy térünk nyugovóra, hogy problémáinkat imádságban letesszük a kereszt tövébe, felüdülés lehet számunkra az éjszakai pihenés.
Csatlakozhatunk a zsoltáríró segélykiáltásához, hogy legyen segítségül számunkra a nyomorúság idején.
Így lélegezhetünk fel igazán. Isten azt szeretné, hogy ne folyton azért siránkozzunk, hogy milyen nehéz naponként cipelni a terheinket, hanem minden egyes reggelen kérjük, vágyjuk Isten szavának élő vizét, amelyben erő van, amely megújít minket és megerősít. Nem az a lényeg, hogy mekkora terhet viszünk, hanem az a fontos, hogy melyik úton járunk? Ki, mi után vágyódik a lelkünk?
A gonosz szolgálatában a bűneink mázsás terhe nyom le minket és semmi sem adhat hosszú távú felüdülést. Az alvás, az alkohol, az élvezetek csak ideig-óráig csillapítják fájdalmunkat. Amint viszont Isten kegyelme által naponként Rá vágyunk, Belőle merítünk, az Ő terhe könnyűvé válik, lelkünk pedig hihetetlenül meg fog erősödni. A célunk tehát legyen az, hogy növekedjen az Isten iránti vágyakozásunk.


IMA: Istenünk, segíts, hogy Te légy első gondolatunk ébredés után, hogy a világ fiait kínzó aggodalom, bizonytalanság, lelki éhség távol maradjon tőlünk. Krisztus nevében, Ámen.

2020. február 19., szerda

Isten jósága és szeretete kísér


Ha a halál árnyéka völgyében járok is, nem félek semmi bajtól, mert te velem vagy: vessződ és botod megvigasztal engem.
23. zsoltár 4. vers



Amikor olyan embereket tanítok, akik épphogy ráléptek a Krisztus követés útjára, kihangsúlyozom, hogy a személyes tanúságtételük mellett nagyon fontos naponta olvasniuk Isten beszédét, a Bibliát és bizonyos igeszakaszokat megtanulhatják kívülről is.

Ilyen kulcs igeszakasz a 23. zsoltár is, hiszen a nehéz időkben nagyon fontos segítség, ha a lelkünkben el van raktározva.

Minden egyes ember eljut a „halál árnyékának” sötét völgyébe valamikor élete során és nagy szükségét fogja érezni Jézus Krisztusnak, a jó pásztornak.

Ő az a pásztor, aki lelkünket füves legelőkön táplálja, felfrissíti azt szavának csendes vizeivel, elhalmozza szeretetével és áldásaival.

A nehézségek idején, a mi védelmező pásztorunk megsegít és vígasztal minket.

Amikor egy komoly betegség, stressz, veszteség vagy más kihívások sötét völgyébe érkezik életünk, a 23. Zsoltárban található imádságban csodálatos erőre találhatunk.

Ott láthatjuk az áldott bizonyosságot, hogy Isten velünk van, Isten törődik velünk. Semmi okunk nincs a félelemre.



IMA: Istenünk, látod, hogy mennyire hatalmába tud keríteni minket a félelem, amikor a halál árnyékának völgyéhez közelítünk. Köszönjük, hogy gyermekeidet biztosítod ma arról, hogy amikor nem is látnak kiutat a nehézségekből, Te ilyenkor is vezetni fogod őket, és védelmezni fogod őket. Krisztus nevében, Ámen.

2020. február 18., kedd

Keresztény életigazság!

Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál, azoknak, akiket elhatározása szerint elhívott.
Római levél 8. fejezet 28. vers



Keresztényként is megtörténhet velünk, hogy a legjobb szándék vezérel, de ennek ellenére a legkevésbé megfelelő szavakat mondjuk ki.

Amikor valaki mondjuk, gyászol, mert nemrég el kellett válnia egy nagyon közeli hozzátartozójától, gyakran eshetünk abba a hibába, hogy olyan dolgokat ismételgetünk, amiket más emberek is szoktak ismételgetni: „Tudod jól, hogy Isten terve a legjobb, ő már egy sokkal jobb helyen van, véget ért a szenvedése”.

Ezek mind igaz állítások, de olyan jó, ha tudunk hallgatni a Szentlélek vezetésére és alkalmanként csak ott lenni a gyászolóval. Szó szerint sírni vagy sóhajtozni vele együtt, szótlanul átölelni vagy imáinkkal támogatni. Valószínűleg ő is tisztában van az igazságokkal, amiket mondogatunk neki, de éppen sebzett a lelke a fizikai elválás miatt.

Minél nagyobb fájdalmakat, veszteségeket élünk meg ezen a földön, annál jobban fogunk vágyakozni a mennyei hazánk és Krisztus jelenléte után, ott szabadok leszünk a betegségektől és fájdalmaktól, veszteségektől.

Pál apostol által bíztat minket is a Szentlélek azért, hogy legyen erőnk a mai nap kihívásait megélni és legyen egy világos, dicsőséges meggyőződésünk a jövőnkkel kapcsolatosan is.

Azt mondja nekünk ma, hogy minden élethelyzetben, eseményben, körülményben, Isten az Ő gyermekei lelkének a legjavát munkálja. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy minden mozzanata életünknek fájdalommentes lesz, hanem azt, hogy Isten meg fog szabadítani a fájdalomtól és a fájdalmaink közepette is meg fog áldani minket.

Isten fel tudja használni a fájdalmaink okozta hegeinket azért, hogy másokat megvigasztalhassunk azzal a vigasztalással, amivel Ő vígasztalt minket.

Ez az igevers több mint egy elcsépelt mondat. Ez Isten szeretetteljes ígéretén nyugvó keresztény életigazság.

IMA: Istenünk, köszönjük, hogy a mély szenvedéseinkből, a bénító gyászunkból, Szentlelked által meggyógyulhat szívünk és a szívünkből valami egészen jó lesz.

2020. február 17., hétfő

Isten szeretetének megtartó ereje


Mert meg vagyok győződve, hogy sem halál, sem élet, sem angyalok, sem fejedelemségek, sem hatalmasságok, sem jelenvalók, sem következendők, Sem magasság, sem mélység, sem semmi más teremtmény nem szakaszthat el minket az Istennek szerelmétől, mely vagyon a mi Urunk Jézus Krisztusban. Rómaiakhoz írt levél 8. fejezet 38-39. vers 



Talán hallottunk olyan keresztényekről, akiket megkínoztak a hitük miatt és így próbálták megtörni őket, hogy megtagadják Krisztus követését.
Néró császárról olvashatjuk, hogy az uralkodásának egy bizonyos szakaszában annyira megrészegítette a hatalma és elvette a józan eszét, hogy a keresztényeket elfogatta és a nagy palotakertben élve felgyújtatta őket és „kerti lámpának” használta ezeket. El tudta választani ezeket a keresztényeket Krisztus szeretetétől, szerelmétől? Nem!
Ezek a szenvedő mártírok úgy haltak meg, hogy Isten szeretetét dicsérő énekeket énekeltek. Néró ebbe őrült bele. Ezt már nem tudta feldolgozni, felfogni. Pál apostol maga is sokféle szenvedésnek volt kitéve. Üldözték, megverték, elárulták, megkövezték, igazságtalanul bebörtönözték, betegségben szenvedett és mindezek nem tudták elválasztani őt Krisztustól.
Isten szeretete ugyanis rendíthetetlen alap. Isten nemcsak arra ad erőt nekünk, hogy az ellenségünk támadásait visszaverjük, hanem arra is, hogy az ellenség támadásai felett győzelmet arassunk.
Hogyan? Jézus Krisztus halála és feltámadása által. Isten gyermekeit sem a jelen, sem a jövendő eseményei nem tudják elbizonytalanítani, kimozdítani Isten szeretetéből. Isten nem ígért nekünk fájdalommentes életet, problémamentes életet, még csak azt sem ígérte, hogy nem fogunk fizikailag meghalni vagy megbetegedni. Ezt csak hamis tanítók ígérgetik azoknak, akik hagyják magukat megtéveszteni.
Isten megtartó szeretete garantálja azt, hogy nem fog semmi elszakítani tőle és erőt fogsz nyerni Isten szeretetéből, hogy szembenézz a nehézségekkel.
Ha Istené vagy, sose add fel a reményt!



IMA: Istenünk, mi gyengék vagyunk, de Te végtelenül erős vagy. Amikor az élet nehézségei próbálnak letaglózni minket, segíts vigaszt, erőt találnunk Szeretetedben, amelytől semmi és senki sem választhat el minket.
Segíts folyamatosan csak Rád néznünk. Jézus Krisztus nevében, Ámen.



2020. február 16., vasárnap

Új nap-új kegyelem!

Szeret az ÚR, azért nincs még végünk, mert nem fogyott el irgalma: minden reggel megújul. Nagy a te hűséged!
Jeremiás siralmai 3. fejezet 22-23. vers



A Jeremiás siralmairól szóló könyv nem egy felületes olvasmány, hanem egy ember segélykiáltásairól szól, aki mély „gödörbe” került.
A szerző nem önmaga miatt sír, jajgat, kiált elsősorban, hanem az Isten népe miatt, aki a saját lázadása miatt került fogságba és hosszú évek óta a rabságának a mocskában tengődött.
A könyvnek a közepe felé viszont fény szűrődik át a sötétségen akkor, amikor az író felemeli a fejét Istenhez és megvallja, hogy egyedül az Ő szeretetében, kegyelmében, irgalmában bízik.
Egy embert látunk, aki a mélységből, keserű lélekkel, „egyenesbe jön” és Isten eltökélt harcosává válik, akit nem tudnak felemészteni az élet súlyos nehézségei.
Az Istenben vetett bizalommal párosult segélykiáltás tudja, hogy Isten végül meg fogja menteni az övéit.
Volt egy hölgy, aki több évtizeden keresztül ágyban feküdt és mozgásképtelen volt. Egy légcső betegség miatt hónapokig nem tudott beszélni sem.
Több, mint 10 műtéten esett át abban az időszakban. Olyan jó volt hallani a családja bizonyságtételét: „Azokban a hónapokban amikor nem tudott beszélni, reggelenként tisztán hallottuk, amint suttogta:
„Az ÚR az én osztályrészem - mondom magamban -, ezért benne bízom.”
Ez a beteg nő tudta, hogy a problémája nem fog megszűnni reggelre, de azzal is tisztában volt, hogy Isten iránta való kegyelme sem fog megszűnni, hanem minden reggel megújul.
A mi életünkben szűnik-e a sötétség vagy éppen egyre sűrűbb lesz, azon múlik csupán: Hova nézünk és kiben bízunk?
Aki a szenvedés idején is átkozza Istent, nem akarja megalázni magát, nem lesz enyhülése, de aki tudja, hiszi, hogy Isten szereti a népét akkor is, amikor fenyíti azt, annak már közel a hajnalhasadás.


IMA: Úr Jézus, az éjszaka sötét árnyainak sokszor engedjük, hogy elhomályosítsák mindennapjainkat is. Ragyogtasd ránk a Te szereteted fényét életünk minden napján, hogy láthassuk az áldásaidat. Krisztus nevében, Ámen.


Az önuralom védelmet ad

Mint a város, amelynek csupa rés a kőfala, olyan az az ember, akinek nincs önuralma. Példabeszédek könyve 25. fejezet 18. vers Az...