2021. augusztus 14., szombat

A büszkeséget bukás követi

A szeretet türelmes, jóságos; a szeretet nem irigykedik, a szeretet nem kérkedik, nem fuvalkodik fel.
Korintusiakhoz írt első levél 13. fejezet 4. vers



Az egyik újság rajzolója egyszer azzal szórakozott, hogy táviratot küldött húsz ismerősének, akiket találomra választott ki. Mindegyik táviratában csak ez az egy szó szerepelt: “Gratulálok!” A rajzoló szerint, egyik kiválasztott barátja sem ért el olyan eredményt, amiért kijárt volna nekik a gratuláció. Mégis valamennyien annyira hízelgőnek tekintették a gratulációt, hogy mind a húszan köszönőlevelet küldtek vissza, mintha valami elismerésre méltó dolgot hajtottak volna végre.
Kedves olvasóm! Mindannyian hajlamosak vagyunk arra, hogy a büszkeség csapdájába essünk. Az ördög is tudja ezt és a ma olyan divatos filozófiák által próbál minket belesodorni a felfuvalkodásba, végső soron a bukásba.
Nézzünk meg néhány ilyen divatos hazugságot ma.

1. TE VAGY A LÉNYEG, CSAK TE LEGYÉL BOLDOG, TE ÉREZD JÓL MAGAD.

Az igazság az, hogy nem vagy a világ közepe és nem is leszel soha az. Ez pedig így van rendjén. A másik fontos gondolat ezzel kapcsolatban, hogy ha önző módon csak önmagaddal foglalkozol nem leszel sosem boldog, csak szánalmas és végük egyedül maradsz. Persze a legtöbb hasonló elvet valló ember nem mer szembenézni ezzel a ténnyel hanem, a környezetét okolja a boldogtalansága miatt.
Sok házasságot rúgtak már fel a büszkeség miatt, a nagyobb boldogság reményében, ma pedig ha megnézek néhány ilyen embert, a legtöbb nem is lehetne szánalmasabb, kilátástalanabb helyzetben. Miért? Mert a büszkeség a bukás előtt jár. Ha te is beleestél ebbe a csapdába, nem vagy egyedül kedves olvasóm.

2. AZT TEDD AMI NEKED ÖRÖMET OKOZ, MÁSOKRA NE LEGYÉL TEKINTETTEL, HISZEN EGY ÉLETED VAN.

New Yorkban egy feltűnően szép hölgy egy éjszakás kalandba bocsátkozott egy üzletemberrel. Amikor az üzletember reggel felébredt, a hölgy már sehol sem volt, csak egy felirat, rúzzsal a tükörre írva: " Isten hozott az AIDS-esek világában."
A biztos bukás felé vezető út, ha embereket a saját kis játékaidra használsz, miközben senki másra nem vagy tekintettel. Ez keresztény körökben ugyanúgy jelen lehet, mint a nagyvilági életben.

3. MINDEN SZEMÉLY AZ ÉLETEDBEN EGY BIZONYOS OKKAL VAN JELEN, ÉS HA KINŐTTED ŐKET, AKKOR TANULTÁL ÉS MEHETSZ TOVÁBB.

Ez egy olyan ördögi "igazság" ami miatt sokak élete tönkrement már.
Isten is ad az életedbe embereket ( ha az Ő szolgálatában jársz), akik segítenek, tanítanak és egy idő után talán elválnak útjaitok. De ne legyenek illúzióid! Az ördög is hoz ilyen embereket akik által megpróbál tönkretenni.
Ha van olyan ember az életedbe aki alá akarja aknázni a házasságod, az Istennel való kapcsolatod, azonnal szakítsd meg vele a kapcsolatot. Járhatnak-e ketten egy úton úgy, hogy nem egyeznek meg?
Ha esetleg te vagy az az ember, aki úgy gondolod, hogy lábtörlőként használhatsz egyes embereket, majd eldobhatod őket, akkor térj meg. Ez nem azt bizonyítja, hogy érett ember vagy és kinőtted a kapcsolatot, hanem azt, hogy önző és gyerekes vagy. Ítéld el te a saját magatartásod, hogy ne kelljen Istennek rád nehezítenie a kezét.


IMA : Istenem, annyi szépen becsomagolt hazugsággal próbál elbuktatni a gonosz. Segíts megkülönböztetni, leleplezni ezeket a hazugságokat és megalázni magam a Te igazságaid cselekvésére. Bocsásd meg minden múltbeli kevélységemet és emelj fel, óvj meg a felfuvalkodástól, bukástól. Krisztus nevében kérlek, Ámen. 

2021. augusztus 13., péntek

Az idők jelei

Ti magatok is, mint élő kövek épüljetek fel lelki házzá, szent papsággá, hogy lelki áldozatokat ajánljatok fel, amelyek kedvesek Istennek Jézus Krisztus által. Péter második levele 2. fejezet 5. vers



Saját tapasztalatból tudom, hogy egy régebbi ház felújítása rengeteg erőt, időt és pénzt vesz igénybe. Ha valaki az alaptól kezdve a tetőig szeretne egy családi házat építeni, ez hatványozottan igaz. Isten az övéinek azt üzeni, hogy fel kell épülniük lelki házzá, szent papsággá. Ez az első és legfontosabb dolog. Csak ezután lehet szó arról, hogy Istennek kedves lelki áldozatokat ajánljunk fel Istennek. Előbb add át az életed, majd szolgálj Istennek tetsző életeddel.  Ez az építkezés bizony sokszor nehézségeken, súrlódásokon, harcokon, véren és verejtéken, általunk meghozott áldozatokon át halad előre. Isten részéről megvan a szándék, hogy felépítsen, biztosít minden szükséges feltételt, hogy az életünk, közösségünk felépülhessen, de nekem és neked akarni kell az épülést.
Istennek van egy képe arról, hogy milyen csodálatos leszel, ha élő kőként beépülsz Isten lelki házába, de a döntést a te kezedbe adja. Akarod, hogy felépítsen, beépítsen téged arra a helyre, amit neked szánt?
Ahogyan egy fizikai építkezés, felújítás, sok kényelmetlenséggel és lemondással járhat, az életen át tartó épülésünk során is találkozhatunk szenvedéssel, nehézségekkel.
Krisztus olyan élő követ akar formálni belőled, amely tökéletesen tükrözheti az Ő dicsőségét.
Viseld hát el az Isten rajtad végzett munkájának kellemetlenségeit, mert gyönyörű gyémántot fog belőled formálni.
Engedd, hogy életed építőanyag legyen Isten kezében és olyan népet formáljon a te közreműködéseddel is, amely eszköz lesz abban, hogy a sötétségből, az Ő tökéletes világosságába hívjon másokat.


IMA: Istenem, köszönöm, hogy engem is kiválasztottál a Te dicsőséges munkád eszközéül. Nem akarok akadékoskodni, szeretném alávetni teljesen életemet Neked. Kérlek, formálj engem naponként, hogy egyre jobban hasonlítsak Rád. Krisztus nevében, Ámen.

2021. augusztus 12., csütörtök

Isten igazsága szabaddá tesz

Így szólt akkor Jézus azokhoz a zsidókhoz, akik hittek benne: "Ha ti megtartjátok az én igémet, valóban tanítványaim vagytok; megismeritek az igazságot, és az igazság megszabadít titeket."                           János evangéliuma 8. fejezet 31-32. vers



Sok-sok ember nem tud kezdeni Isten írott igazságával. Olyan a testi ember szemében az Isten igazsága, mint egy titkos kóddal írott üzenet, amihez nem kaptak megoldó kulcsot.
Amint a Szentlélek lakozást vesz egy ember szívében, a szemeiről lehull a lepel és minden érthető lesz. Azok a dolgok, amikkel nem tudtál mit kezdeni, azok az események életedben, amiket talán nem értettél, vagy amikkel nem tudtál mit kezdeni, egyszerre csak értelmet nyernek.
Isten igazsága által egészen közel kerülünk Istenhez. Isten igazsága által egészen közelivé válnak azok az események, amelyek több ezer éve történtek a Golgota hegyén.
Megértjük, hogy Krisztus azért mondja, hogy higgyünk Neki és Benne, mert Ő jelenti ki nekünk az Istenről és az Isten tervéről szóló örömhírt.
Olyan sokan mégis azt választották Krisztus idejében, hogy tagadják, a bűn rabszolgái lettek és az Istent meghazudtoló, lázadó életet folytatnak.
Talán te is még itt tartasz. Krisztus éppen ezért sürget ma téged, hogy fogadd el Őt, mint Örökkévaló igazságodat. Csak Ő tud kihozni téged bűneid rabszolgaságából és egy új, örökkévaló, szabad élettel ajándékozni meg téged.
Fontos, hogy úgy fogadd el Isten igazságát, ahogyan Krisztus várja tőled és nem úgy, ahogyan neked tetszik. Az Ő szava által, a Szentlélek közreműködésével szeretne életet lehelni a te lelkedbe is.
Ez az élet pedig szabaddá fog tenni téged is arra, hogy egyedül Istent szolgáld a napi munkád, pihenésed, emberi kapcsolataid építése során.



IMA: Istenem, nem akarom többé beérni mondvacsinált fél igazságokkal. Szólj ma hozzám Uram, mert hallja a Te szolgád. Segíts megértenem, hogy mindenre van erőm a Krisztusban, aki engem megerősít. Krisztus nevében, Ámen.

2021. augusztus 11., szerda

Istené az utolsó szó

Elszárad a fű, elhervad a virág, de Istenünk igéje örökre megmarad.
Ézsaiás 40. fejezet 8. vers



A mai napon talán vannak dolgok amikkel szembe kell nézned, és nem találod könnyűnek.
Talán sokat imádkoztál is, de mégsem látod az Isten kezét munkálkodni.
Néha azonban nehéz meglátni a fát az erdő miatt. Sokszor egyszerűen nem értjük, hogy a dolgok miért történnek ilyen lassan, Isten időzítése azonban mindig tökéletes.
Mindig Istené az utolsó szó. A te szemszögedből talán lehetetlennek tűnik a helyzeted, de a mennyei Atya szempontjából viszont az Ő kegyelmének ereje bármilyen körülmények között meg tud nyilvánulni.
Ő tud előkészíteni emberi szíveket, kinyit kapukat, életre hív lehetőségeket, falakat épít köréd, hogy az ellenség ne tudjon fogást találni rajtad, és úgy nyilvánul meg életedben, mint soha azelőtt.
Ha Isten gyermeke vagy, akkor Isten gyönyörködik benned, és szeretné, ha az Benne elrejtett élet bősége lenne a tied.
Talán a gonosz úgy állítja be, hogy soha nem fog változni a helyzeted, de helyezd bizalmadat Istenben, és el fog jönni a felüdülés ideje. A mi dolgunk az, hogy keressük az Isten arcát őszintén és kitartóan.
Dicsérjük, magasztaljuk az Urat, magasztaljuk Őt és megadja szívünk kéréseit, valóra válnak életünkben ígéretei.


Ima: Atyám, áldalak és magasztallak téged azért, mert ígéreteket adtál nekünk, melyekre ráállhatunk hit által. Segíts, hogy ne legyünk önzőek állandóan önmagunk körül forgolódva, hanem legyen a mi szemünk, életünk, gondolatunk Rajtad és ígéreteiden. Köszönjük, hogy ami nekünk nem megy, általad és Veled lehetséges. Krisztus nevében, Ámen.

2021. augusztus 10., kedd

Őszinte vágyakozás Krisztus után

Sőt most is kárnak ítélek mindent Krisztus Jézus, az én Uram ismeretének páratlan nagyságáért. Őérte kárba veszni hagytam, és szemétnek ítélek mindent, hogy Krisztust megnyerjem... hogy megismerjem őt és feltámadása erejét, valamint a szenvedéseiben való részesedést, hasonlóvá lévén az ő halálához,
Filippiekhez írt levél 3. fejezet 8, 10. vers



Napjainkban rengeteg magányos ember van világszerte, mert nem akarják megérteni, hogy az emberi kapcsolatokba be kell fektetni. Nem várhatod, hogy valaki felhívjon telefonon úgy, hogy te magad sosem hívod fel. Nem várhatod, hogy valaki időt szakítson rád és meglátogasson téged, ha te magad sosem látogatsz meg senkit. Nem várhatod, hogy valaki életed nehéz időszakaiban ott legyen melletted, ha te magad nem vállalod, hogy odaállsz mások mellé, amikor nehéz időszakokon mennek keresztül.
Kapcsolatokat, barátságokat építeni befektetést jelent. Időt, erőt és néha még pénzt is igényel részünkről. Ha jobban meg akarod ismerni a feleségedet vagy férjedet, több időt kell áldozz erre. Ha nem áldozol időt arra, hogy együtt légy gyermekeiddel, eljöhet az idő, amikor majd te szeretnéd, hogy időt tölts velük, de ők már nem lesznek nyitottak erre.
Bármilyen emberi kapcsolat építése beszélgetést, meghallgatást, másikra figyelést és áldozathozatalt feltételez.
Mi a helyzet a Krisztussal való kapcsolatunkkal? Úgy gondoljuk, hogy megelégszünk vele úgy, mint egy futó ismerőssel, akivel vasárnaponként összefutunk a templomban, vagy szeretnénk mély kapcsolatot, barátságot építeni Vele?
Pál apostol nem felszínesen, hanem igazán és mélyen meg akarta ismerni Krisztust. Ezért kész volt bármilyen áldozatot meghozni. Megértette, hogy ehhez meg kell halnia önmagának és fel kell támadnia azért, hogy a Krisztus életét élhesse.
Krisztus sokszor veszteségeinket kihasználva jön közel hozzánk. Önmagadat halálba adni fájdalmas lehet. Pál viszont tudta, hogy a Krisztussal megélt bensőséges kapcsolat örömei, nem hasonlíthatók a világ által kínált múló gyönyörökhöz.
Ha meg akarod ismerni Krisztust, tölts Vele időt. Add fel saját életedet, hogy megismerhesd feltámadásának erejét. Ha részt kapunk Krisztus szenvedéseiből, különlegesen bensőséges kapcsolatba kerülünk Vele. Mi másra vágyhatnánk a földi életben, ha nem arra, hogy Krisztushoz hasonlóvá legyünk? Pál tudta jól, hogy még jellemben nem jutott el a tökéletességre, de igyekezett megragadni Istennek azt a tervét, amiért Krisztus megragadta Őt. Te is hajlandó vagy ezt tenni?


IMA: Istenem, segíts nekem teljes lényemmel vágyakozni Krisztus után. Segíts naponta időt szánni Krisztusra. Segíts nekünk, hogy a kapcsolatunk megerősödjön Krisztussal a Szentlélek által. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

2021. augusztus 9., hétfő

Vigyázz kire figyelsz

Ügyelj a feddhetetlenre, nézd a becsületest, mert a jövendő a béke emberéé.
37. Zsoltár 37. vers



Sajnálatos, de olyan világban élünk, ahol nem a feddhetetlen vagy becsületes emberek kerülnek előtérbe. A televízióban és egyéb felületeken, gyakran hallhatunk olyan emberekről, akik "sikeresek" legalábbis önmaguk szemében és sokan azért csodálják ezeket az embereket, mert nincsenek elveik, lemondtak mindenféle erkölcsi tartásról azért, hogy elérjék a céljaikat és attól sem riadnak vissza, ha esetleg valakiken át kell gázolniuk, valakit tönkre kell tenniük.
Vigyáznunk kell, hogy kikre figyelünk, kiknek az életére nézünk epekedve és kiknek a tanácsát fogadjuk meg. A világ folyton a törtető és kiteltelen emberekre igyekszik fordítani a figyelmünket, hogy mi is olyanokká akarjunk válni, mint azok, akiket mutatnak nekünk.
Isten azonban azt mondja, hogy ügyeljünk a feddhetetlenre és nézzük a becsületest. Nem azt, aki önmaga szemében feddhetetlen vagy becsületes, hanem azt, aki Isten szemében az.
Ha ezt teszed, akkor Isten téged is tud formálni, hogy azokhoz hasonlóvá válj, akik őszinte szívvel és meggyőződéssel igyekeznek követni Krisztust.
Ezek az emberek nincsenek előtérbe helyezve, éppen ezért kell ügyelj rájuk, hogy egyáltalán észrevedd őket. Nem doboltatnak maguk előtt, nem hangoskodnak és nem dicsérik folyamatosan önmagukat. Vannak elveik, értékrendjük és ehhez ragaszkodnak a nehéz időkben is. Talán úgy tűnik, hogy a jelen azoké, akik erőszakosak és jellemtelenek, de a jövendő és főleg az örökkévalóság a béke emberéé.
Döntsd hát el, hogy Krisztust és az Ő gyermekeit fogod nézni, vagy inkább azokat a hiteltelen példaképeket, akiket a világ akar rád erőltetni.


IMA: Atyám. köszönöm szépen, hogy szeretsz, nevelsz és tanítasz szavad által minden egyes nap. Köszönöm, hogy figyelmeztetsz, hogy felelősségteljesen éljem az életem Veled. Segíts meglátnom ma is azokat az embereket környezetemben, akik feddhetetlenek, becsületesek a Te mércéd szerint is és követni jó példájukat. Krisztus nevében, Ámen.

2021. augusztus 8., vasárnap

Uralkodik a nagy Isten

Uralkodik az ÚR! Vigadjon a föld, örüljön a sok sziget! 97. Zsoltár 1. vers



Életünk során sok-sok kis rovarra lépünk úgy, hogy észre sem vesszük. Éreztél már lelkiismeretfurdalást azért, mert agyoncsaptál egy legyet vagy egy szúnyogot? Én még sosem. A zsoltáríró nem a saját nagyságával, eredményeivel dicsekszik, hanem saját kicsinységét mutatja be a nagy Istennel összehasonlítva önmagát.
Amint meglátod milyen kicsiny kis porszeme vagy a világmindenségnek, máris sok mindent meg fogsz érteni Isten igazságával és a világmindenséget fenntartó hatalmával kapcsolatosan.
Nem tudod irányítani a ködöt, a fellegeket, a tüzet, a villámokat. Isten mindezeket irányítani tudja, a nemzetek pedig félelmükben megfutamodnak. Jelenlétében a föld megremeg, a büszke hegyek pedig megolvadnak.
Amikor el vagy telve önmagaddal és csak önmagad nagyságáról tudsz gondolkodni és áradozni, voltaképp Isten ítélete alá kerülsz.
Mindazok, akik Isten helyett önmagukat imádják, meg fognak szégyenülni.
A teremtett világ örömmel hirdeti Isten dicsőségét, ideje hát neked is megalázkodnod és elfoglalni helyed az Istent dicsőítők seregében.
El akarod ismerni, hogy a nagy Isten előtt jelentéktelenül kicsiny vagy?
Kész vagy csatlakozni a hangyákhoz és a világ legkisebb teremtményeihez és dicsőíteni a nagy Istent?
Valld meg te is: „ Mert te vagy, Uram, a legfenségesebb az egész földön.”
Amint megérted, hogy mennyire nagy Istened van és te mannyire kicsiny vagy mellette, azt is meg fogod érteni, hogy mennyire nagy szeretetet tanúsított feléd a nagy Isten.


IMA: Mindenható Isten, segíts meglátnunk, hogy végtelenszer nagyobb vagy bármelyik földi teremtményednél. Segíts örömmel dicsőíteni Téged, mert uralkodsz az egész világmindenség felett. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

Isten megtisztító ereje

Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól. János első levele 1. fejezet 9. vers...