2021. június 12., szombat

Krisztusi lelkület a gyakorlatban

Mi erősek pedig tartozunk azzal, hogy az erőtlenek gyengeségeit hordozzuk, és ne a magunk kedvére éljünk. Mindegyikünk a felebarátjának kedvezzen, mégpedig annak javára, épülésére.                        Római levél 15. fejezet 1-2. versek



Megszokott dolog a mai világban az, hogy egyik ember segíti, hordozza az erőtlen embertársait? Megszokott dolog az, hogy nem önmagadnak, hanem a felebarátodnak kedvezel? Természetesen nem. Minden ember a születése pillanatától a sír felé tart, de nem mindenki ugyanazt tartja szem előtt. A fogyasztói társadalom játékába olyan könnyen belemerülhetünk. Minél többet szerezni, minél többet szaladni, dolgozni, átgázolni másokon.
Ez a gondolkodás betört a keresztény körökbe is. Amíg az üveg az ablakkeretbe van beillesztve, segítségünkre van, hogy rajta keresztül meglássunk másokat. Amint viszont az üveget befújjuk ezüsttel, tükör lesz belőle és máris csak önmagunkat látjuk.
Először én, másodszor én, harmadszor is én, utána esetleg más is. Az én javam, az én gondolatom, az én tervem, az én érdekem, az én épülésem, előmenetelem.
Így van ez a keresztény életben is. Mondhatsz bármit, láthatod önmagad bármilyen erősnek, ha az életed nem az Isten tervének keretein belül van, nem akarsz és nem is tudsz engedelmeskedni a fenti szavaknak.
Örülnék neki, ha erőtlen, gyenge lennék és az emberek úgy viszonyulnának hozzám, ahogyan én viszonyulok a bajbajutottakhoz?
Örülnék neki, ha beteg lennék, és hosszú hetekig feküdnék kórházi ágyon és annyian látogatnának meg, ahány beteget én meglátogattam?
Örülnék neki, ha szükségem lenne valamire és valaki a szemétbe szánt (használhatatlan) tárgyait ajánlaná fel segítségül?
Ha a fenti kérdésekre az őszinte válaszunk nem, akkor éppen ideje eldönteni, hogy mától kezdve a Krisztus lelkületével akarunk élni.
Természetesen mehetünk tovább úgy, ahogyan eddig, de egy napon az önzőségünk következményeivel szembe kell majd néznünk.


IMA: Úr Jézus Krisztus, Tőled szeretnénk megtanulni mit jelent az alázat, a szelídség, a nagylelkűség és az erőtlenek támogatása. Segíts nekünk Istenünk őszintén Neked, Veled élni. Krisztus nevében, Ámen.


2021. június 11., péntek

Ha előttem jársz

És ha te előttem jársz, ahogyan járt apád, Dávid is, és úgy teszel mindent, ahogyan megparancsoltam, rendelkezéseimet és törvényeimet megtartod, akkor állandóvá teszem királyi trónodat, ahogyan megígértem apádnak, Dávidnak, mikor ezt mondtam: Nem vesznek ki utódaid, és uralkodnak Izráelben. Krónikák 2. könyve 17-18. versek



Istennek csodálatos ígéretei minden gyermekére vonatkoznak. Ezeknek az ígéreteknek jó része viszont feltételhez kötött. Isten meg szeretné áldani a munkánkat, de hogyan tegye, ha nem végezzük azt lelkiismeretesen? Isten szeretné megáldani egész életünket, de hogyan tegye, ha nem adjuk át Neki teljesen?
Isten szeretné megáldani döntéseinket, de hogyan tegye, ha nem érdekel minket az Ő vezetése?
Szeretnénk, hogy csodálatos házunk legyen, ne legyünk sosem betegek, mindig szeretettel és megértéssel viszonyuljon hozzánk a házastársunk, kiegyensúlyozott családi életünk legyen, nagyszerű közösség a gyülekezetünkben, de mindezeknek feltétele van.
Nem szeretnéd, hogy az egész Menny rád figyeljen, amikor letérdelsz imádkozni? Nem szeretnéd, hogy Isten azonnal megoldja minden problémádat?
Ha szeretnéd, akkor alázkodj meg Isten előtt, imádkozz hittel és őszintén és folyamatosan keresd az Istennel való közösséget.
Azt hitted Isten meg fog áldani pusztán azért, mert van, egy egyházfelekezet, ahol számon tartanak?
Isten azokat hallgatja meg akiket ismer és nem azokat akik azt mondják, hogy ismerik Őt.
Egyszer adtam egy koldusnak valamennyi pénzt, megnézte majd azt mondta: „Többet kérek.”
Nem így vagyunk mi is Istennel? Felébredtünk ma reggel is, el tudjuk olvasni ezeket a sorokat, mert ép a szemünk világa, van ahol a fejünket lehajtsuk, van családunk még akkor is, ha nehézségekkel is találkozunk. Nem csoda, hogy nem egy pszichiátriai intézet betegágyán fekszel begyógyszerezve? Nem csoda, hogy van egy gyülekezet, templom ahol részt vehetsz istentiszteleten? Sokaknak ez sem adatott meg. Olyan sok áldást kaptunk és talán mi is morgunk az orrunk alatt, hogy keveset kaptunk.
„Minden jó adomány és minden tökéletes ajándék felülről való, és a világosságok Atyjától száll alá, a kinél nincs változás, vagy változásnak árnyéka.”
Légy hálás és szánd oda magad teljesen Istennek.
Tencut Zoltán


IMA: Istenünk, annyit tudunk panaszkodni, közben pedig hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy sok-sok áldásod feltételhez kötött. Szeretnénk átadni magunkat teljesen Neked. Teremts bennünk tiszta, hálás szívet. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

2021. június 10., csütörtök

Utolsókból elsők és az elsőkből utolsók

Hát nem szabad-e nekem azt tennem a javaimmal, amit akarok? Vagy a te szemed azért gonosz, mert én jó vagyok? Így lesznek az utolsókból elsők, és az elsőkből utolsók.                                                            Máté evangéliuma 20. fejezet 15-16. vers



Mit tett az Isten ügyéért a lator, akinek Krisztus a kereszten adta az örök élet ajándékát? Járt akár egyszer is templomba? Mégis néhány percért, amit Krisztusban vetett hitben töltött, övé lett az örökkévalóság.
Mit tett, vállalt Pál apostol szolgálata során? Hátrahagyta a vallását, az előmenetelét Krisztusért, utazott sok-sok gyülekezetbe, megverték többször is, elárulták a saját testvérei, többször hajótörést szenvedett, többször zárták börtönbe a hite miatt, leveleket írt a gyülekezeteknek, sok-sok vezetőt állított szolgálatba és a végén ő is az üdvösséget kapja ugyanúgy, mint a lator.
Nem érdemeltem sem én, sem te az üdvösség ajándékát. Nem voltunk méltók arra, hogy Isten az Ő munkájába hívjon minket.
Ha Isten igazságos lett volna hozzánk, akkor egyikünket sem hívja a szolgálatára, hanem inkább hagy minket a bűnben és reménytelenségben, halálban.
Hát nem kellene örülnöm Isten kegyelmes hívásának? Ne mondjam ma is mindenkinek, hogy még van hely Isten szőlőjében? Bőven van még munka.
Tudsz örülni annak, ha egy ember megismeri Isten kegyelmét és elfogadja azt? Tudsz örülni annak, hogy Isten nemcsak hozzád jó, hanem másokhoz is?
Munkálkodjunk hát egészen „estig”. Tartsunk ki hűségesen Isten mellett egészen a célig. Aki meghátrál, abban nem gyönyörködik Isten. Aki meghátrál, annak a jutalmát más fogja átvenni.
Köszönd meg az örök élet ingyenes ajándékát, mert nem érdemelted meg. Mi azért szeretünk, mert Ő előbb szeretett és hívott minket. Ezt soha ne felejtsük el.
Tencut Zoltán


IMA: Istenem, sok-sok lehetőség közül én ma is Téged és a Te munkádat szeretném választani. Tudom, hogy akkor van értelme az életemnek, munkámnak, ha a Te hívásodnak mondok igent. Köszönöm, hogy érdektelenségünk ellenére ma is hívsz minket a Te munkádba és ingyen adod nekünk az örök élet ajándékát. Krisztus nevében, Ámen.


2021. június 9., szerda

A gyermeki hit jutalma

A királyi tisztviselő újra kérte őt: "Uram, jöjj, mielőtt meghal a gyermekem. Jézus erre így válaszolt: "Menj el, a te fiad él." Hitt az ember a szónak, amelyet Jézus mondott neki, és elindult. Még útban volt hazafelé, amikor szembejöttek vele a szolgái a hírrel, hogy a gyermeke él. 
 János evangéliuma 4. fejezet 49-51. versek


Nagy felelősség szülőnek lenni. A gyermekeink nem azt teszik, amit mondunk nekik, hanem a nyomdokainkat követik sok esetben. Ha teszünk egy nem Isten szerinti lépést, ha Isten nem könyörül rajtunk, a gyermekeink életében viszontláthatjuk azt. Édesanya, aki valamikor fiatal lányként megszökött a szerelmével és összetörte a szülei szívét, anyaként zokog, mert a lánya hasonló dologba keveredett.
Milyen sokan mondogatják ma is körülöttünk: „Te még hiszel a Bibliának? Tényleg elhiszed, hogy Isten ma is vezet? Hallgass a szívedre, az eszedre vagy a megérzéseidre, hallgass a jósnőre vagy bárki másra, csak Isten szavába ne helyezd a bizalmadat.”
A fenti történetben egy királyi tisztviselőről van szó, akinek a gyermeke halálán volt, és akinek a Krisztusban vetett hite miatt megmenekült a gyermeke a haláltól.
Ó Istenünk! Add nekünk is ezt a hitet. Nekünk is szükségünk van a gyógyulásra és családunknak is szükségünk van a Tőled jövő szabadulásra.
Azért döntöttem az Isten mellett, azért hagytam mindent magam mögött, hogy igazi, Krisztusból eredő hitem legyen és Neki szentelt életem.
Ha a fiam elmondja, hogy szüksége van 5000 forintra, mert holnap kirándulni mennek az iskolatársakkal, és azt mondom neki, hogy adni fogom a pénzt, akkor teljesen megnyugszik, mert bízik teljes mértékben bennem.
Erre a hitre van szükséged és van szükségem nekem is. Aggódik a gyermeked azért, hogy másnap lesz-e uzsonna a táskájában? Egyáltalán nem.
Miért nincs meg bennünk ez a gyermeki hit és gyermeki bizalom?
Isten, az én Atyám megígérte, hogy sosem fog magamra hagyni, az Úr megígérte, hogy mindent meg fog adni nekünk, amire szükségünk van. Akkor miért kellene aggódnunk? Miért kellene félnünk? Kérj ma te is ilyen gyermeki hitet a mennyei Atya szavában, hogy elnyerd ennek jutalmát is. Tencut Zoltán


IMA: Istenünk, te ígérted, hogy sosem hagyod el a tieidet. Köszönünk minden jót, amivel eddigi életünk során is érdemtelenül elhalmoztál minket, segíts nekünk, hogy gyermeki hittel és bizalommal bízzuk Rád minden egyes napon életünket. Krisztus nevében kérünk. Ámen.

2021. június 8., kedd

Kiközösítve Krisztusért

Erre így feleltek neki: "Te mindenestől bűnben születtél, és te tanítasz minket?" És kiközösítették. Meghallotta Jézus, hogy kiközösítették, és amikor találkozott vele, megkérdezte tőle: "Hiszel te az Emberfiában?" Ő így válaszolt: "Ki az, Uram, hogy higgyek benne?" Jézus így felelt neki: "Látod őt, és aki veled beszél, ő az." Erre az ember így szólt: "Hiszek, Uram." És leborulva imádta őt. János evangéliuma 9. fejezet 34-38. versek



Egy szegény vak embert gyógyított meg Krisztus szombatnapon. Irigységtől és gonoszságtól vezérelt emberek nem tudtak örülni ennek a gyógyulásnak és igyekeztek rágalmakkal bemocskolni Krisztust. Ha a csodát nem tagadhatták, legalább a csoda forrásának a tisztaságát igyekeztek megkérdőjelezni.
Ezek az emberek keresték az „igazságot” és ezt úgy tették, hogy közben megfenyegettek mindenkit, amennyiben Krisztus mellett tanúskodnak, ki lesznek rekesztve a zsinagógából.
A meggyógyult ember saját szülei sem mertek osztozni a fiuk örömében és megvallani az igazat Jézussal kapcsolatosan.
„ Ezt azért mondták a szülei, mert féltek a zsidóktól, mivel a zsidók már megegyeztek abban, hogy ha valaki Krisztusnak vallja őt, azt ki kell zárni a zsinagógából.” (22. vers)
Mivel a meggyógyult ember nem értett egyet az alaptalan rágalmakkal a gyógyítóját illetően, kiközösítették a zsinagógából.
Elveszítette az addigi jótevőit, elveszítette a szülei támogatását, a zsinagógai közösséget, de megnyerte a világ Világosságát.
Nemcsak a szeme világát nyerte meg, de üdvösséget is kapott Krisztustól.
Vannak emberek, akik úgy gondolják, hogy látnak, de valójában lelki értelemben sötét vakságban vannak. Ezeknek is van templomuk, közösségük, törvényeik, határozott véleményük csak a világ Világosságát nem ismerik.
Istené a dicsőség azért, mert Ő ma is üdvözít embereket. A meggyógyult embert kiközösítették a zsinagógából, de helyet kapott Isten országában. Sokszor te is választás elé kerülhetsz életed során. Van úgy, hogy nem tarthatsz meg mindent. Nem tarthatod meg a barátaidat, a családod szeretetét, az egyházfelekezeted támogatását, ha igent mondasz az igazi Világosságnak.

Tencut Zoltán


IMA: Istenünk, olyan jó, hogy könyörülsz ma is azokon, akik lelkileg sötétségben, vakságban élnek. Adj nekünk bátorságot, bölcsességet melletted dönteni minden egyes napon. Krisztus nevében kérünk, Ámen.


2021. június 7., hétfő

Eljegyezve Krisztusnak

Őbenne pedig titeket is - miután hallottátok az igazság igéjét, üdvösségetek evangéliumát, és hívőkké lettetek - eljegyzett pecsétjével, a megígért Szentlélekkel,
örökségünk zálogával, hogy megváltsa tulajdon népét az ő dicsőségének magasztalására.
Efézusiakhoz írt levél 1. rész 13-14. vers



Isten terve és célja az a gyermekei számára hogy az Ő szeretetében és erejében biztonságban érezzék magukat.
Minden más az életünkben lehet bizonytalan: - az egészségünk, a családi életünk, a munkahelyi dolgaink, a képesítésünk hasznosítása, a társadalmi dolgaink, a világunk.
Ha ezekre a dolgokra nézünk, úgy érezhetjük magunkat, mintha apró porszemek lennénk amiket az élet viharai oda fújnak ahova csak akarnak.
Azt azonban ne felejtsük el, hogy Isten ma is mindent az Ő dicsőségére tesz, és és ma is Isten dicsőségének magasztalására vannak azok, akik hisznek az Ő szavának, Isten pedig határozott lépéseket tesz azáltal, hogy a Benne hívőket elpecsételi a Szentlélek által, ezáltal pedig garantálja, hogy mennyei örökséghez juttatja az Ő tulajdon népét, dicsőségének magasztalására.
Isten ma is elkötelezett amellett, hogy elpecsételje saját maga számára azokat az embereket, akiknek a célja, hogy örökké Isten dicsőségére éljenek. Nem hagyja azt, hogy az üdvösségünk örökségét saját magunk erejéből próbáljuk megtartani, hanem adja az Ő Szentlelkét, és a Szentlélek ereje által garantálja a számunkra, hogy a mennyei örökségünk biztos legyen.
A Szentlélek tehát az Isten fiúiságunk hitelesítő pecsétje, ez a pecsét pedig képes megóvni Isten gyermekeit az eleséstől, pusztulástól.
Ezért akarja Isten, hogy az Ő szeretetében és ereje által biztonságban érezzék magukat gyermekei.
Isten nem ígér nekünk könnyű földi életet. Voltaképp sok nehézségen, megpróbáltatáson, harcon keresztül kell nekünk bemenni Isten királyságába. ( Apostolok Cselekedetei 14. rész 22. vers).
A kérdés már csak az: Újjászülettél-e? Isten gyermeke vagy-e? teljes hitedet és bizalmadat Krisztus áldozatába helyezed-e? Ott van-e a Szentlélek jelenlétének pecsétje a szívedben?
Ha nincs, nem csodálkozz, hogy nem érzed magad biztonságban.
Tencut Zoltán

IMA: Istenünk, segíts nekünk, hogy ha a Te szavad halljuk, olvassuk ma, ne keményítsük meg a mi szíveinket. Add, hogy minden ember aki ezt az üzenetet olvassa, forduljon hittel Hozzád, hogy megmenthesd és biztonságba helyezhesd azokat, akik ma a Te gyermekeiddé lesznek bűnbánat, bűnvallás, hit és Szentlélek által. Krisztus nevében, Ámen.


2021. június 6., vasárnap

A felüdülés ideje

Mert vizet árasztok a szomjas földre, patakokat a szárazra. Lelkemet árasztom utódaidra, áldásomat sarjadékaidra. Ézsaiás könyve 44. rész 3. vers




Mindig kedvesebb vagy ösztönösen az emberekkel, ha fényes jövőt látsz a "küszöbön".
A remény örömmel tölt el, az öröm pedig mosolyban, kedves szavakban és segítőkész cselekedetekben nyilvánul meg mások felé.
De mi van amikor úgy tűnik, hogy csak pusztaság, és száraz, szomjas föld vesz körül? 
Ha valami félelmetes dolgot látsz a holnapodban, nem kell félned, ha Isten Szentlelke betöltötte életedet.
A családi kapcsolataid talán feszültek, az egészséged meggyengült, a főnököd talán azt tervezi, hogy kirúg téged, holnap talán egy rád nézve veszélyes konfliktusba kerülhetsz, de bármi miatt is félsz ha a holnapra gondolsz, nyisd meg a szíved a Szentlélek mindent betöltő jelenlétének.
Figyelj a Szentlélek által kapott ígéretekre, ezek által a Szentlélek be fog tölteni mennyei reménységgel és le fogod győzni a félelmeidet.
Amikor betöltekezünk Szentlélekkel nemcsak a félelmeinket győzzük le, hanem a lelki szükségleteink is be lesznek töltve.
Az Isten utáni éhségünk megszűnik, és tudni fogjuk, hogy hol, hogyan töltekezhetünk fel újra és újra Isten szerető jelenléte által.
Két dolog miatt szoktak emberek félni a jövőtől. Egyrészt mert szenvedést hozhat a számukra, másrészt mert a várva-várt boldogság, felüdülés nem fog megérkezni.
Nem ez a két dolog mozgatja az embereket? A jövendő nyomorúságától való félelem és a boldogtalanság?
Ézsaiásnál látjuk, hogy mire van szükségünk. A Szentlélek éltető vizére, amely eloltja szomjúságunkat, elveszi félelmeinket.
Ha szeretnéd, hogy a te életedre is kiáradjon Isten Szentlelke, töltsd meg szíved Isten ígéreteivel és könyörögj, hogy a Szentlélek elhozza a te életedben is a felüdülés idejét.


Ima: Istenünk, a Te gyermekeid békességben és örömben élhetnek, mert áldást tartogatsz számukra szenvedés, betegség vagy bármilyen más körülmény közepette is.
Kérünk Istenünk, töltsd be szívünket a Te Szentlelkeddel, a Te beszédeddel, hogy ne a félelem uralkodjon bennünk, hanem a szeretet. Krisztus nevében, Ámen.

Isten megtisztító ereje

Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól. János első levele 1. fejezet 9. vers...