2022. március 12., szombat

Isten nem hagyja el az övéit

Elment tehát arról a helyről, ahol élt, és vele a két menye. Így mentek az úton visszatérőben Júda földjére. Rúth könyve 1. fejezet 7. vers



Az ukrajnai háború miatt már több mint 1 millió ukrán állampolgár indult el néhány holmival az ismeretlenbe. Olyan emberekről is hallottam, akik azt mondogatják, hogy ők nem hagyják ott a jól ismert helyüket, házukat akkor sem, ha ez a halálukat fogja okozni.
Te is azt gondolhatod néha, hogy jobb a megszokott életteredben, a szokásos életedet élni, de ez nem mindig előnyös a számodra.
Isten néha megengedi, hogy ismeretlen helyeken, ismeretlen élethelyzetekben találd magad. Természetes, hogy ilyenkor egy kicsit szorongsz, félsz, de ha Isten vezet ilyen „járatlan” utakra, akkor biztos lehetsz benne, hogy a nehézségekben, új kihívásokban is ott lesz veled és elkísér, tanít, vezet, és formál téged.
Az ismeretlenben csak Istenre bízhatod magad és éppen ezért csodálatos növekedést fogsz megtapasztalni. Persze könnyebb a „megszokott és ismerős” dolgaidban megmaradni, de ezzel éppen ettől a csodálatos növekedéstől fosztod meg magad.
Péternek ki kellett lépnie a hajóból az ismeretlen terepre, a hullámokra, hogy olyan módon ismerje meg Krisztust, amilyen módon a hajóban sosem ismerhette volna meg.
Isten arra vár, hogy megtedd az első lépést az ismeretlenbe azért, mert bízol és hiszel Benne.
Nem mindig vagy tudatában annak, hogy Isten veled van, de azt fontos tudnod, hogy Ő nem fog sosem az ismeretlenbe vezetni azért, hogy azután magadra hagyjon.
Istennek az a célja, hogy növekedj, elmélyüljön a Vele való kapcsolatod és erre néha pontosan az a megfelelő eszköze, hogy kihív az ismeretlenbe, egy új élménybe, amit Vele élhetsz át.


IMA: Istenem nem mindent értek és nem is tudok minden élethelyzetnek örülni, hiszen az ismeretlen gyakran félelmetes a számomra. Azt tudom, hogy Te szeretnéd, hogy növekedjek, és szorosabb kapcsolatom legyen Veled. Taníts engem hitben járni Veled. Krisztus nevében, Ámen.

2022. március 11., péntek

Isten törődik veled

Ekkor nagy szélvihar támadt, és a hullámok becsaptak a hajóba, úgyhogy az már kezdett megtelni. Ő pedig a hajó hátsó részében volt, és a vánkoson aludt. Ekkor felébresztették, és így szóltak hozzá: "Mester, nem törődsz azzal, hogy elveszünk?" Ő pedig felkelt, ráparancsolt a szélre, és azt mondta a tengernek: "Hallgass el, némulj meg!" És elállt a vihar, és nagy csendesség lett. Akkor ezt mondta nekik: "Miért féltek ennyire? Miért nincs hitetek?" Nagy félelem fogta el őket, és így szóltak egymáshoz: "Ki ez, hogy a szél is, a tenger is engedelmeskedik neki?"                                              Márk evangéliuma 4. fejezet 37-41. versek



Az élet tengerén biztosan számíthatsz viharokra. Az utóbbi ezt láthattad jobban, mint máskor. Új koronavírus, áremelkedés, ukrajnai háborús helyzet, különböző olyan hírek, amelyekkel igyekeznek félelmet ültetni az embere lelkébe. Jönnek viharok személyes életedben: egészségügyi problémák, rossz hírek, csalódások, munkahelyi problémák.
Jöhetnek a viharok a családi életedben: gyerekekkel, szülőkkel kapcsolatos nehézségek. Tegnap kapott szárnyra egy hír, miszerint napokon, heteken belül nem lesz üzemanyag egész Európában. Mi volt az emberek válasza? Sorban álltak a benzinkutaknál kannákkal. Emberi erőlködés. Ha tényleg kifogyna Európa, a világ üzemanyagból segítene a sorban állás? Egy-két napig, hétig még működne azok autója akik „verekedtek” az üzemanyagért, aztán ők is letennék a gépeiket. Ez az első gondolatunk legtöbbször. Majd mi meg fogjuk oldani. Felhalmozzuk az élelmet, a pénzt, az üzemanyagot, megnagyobbítjuk a raktárokat, Isten pedig nevet rajtunk. Nem tudunk egyedül megoldást találni életünk viharaira.
Tényleg nem törődik velünk Krisztus a viharban? Természetesen ez nem így van. A megfelelő időben szól és minden lecsendesedik. Addig is azt várja, hogy higgy, bízz Benne. Ha ezt teszed, akkor életed viharaiban úgy fogod megismerni Krisztust, ahogyan nem ismerheted meg Őt életed szélcsendjében. A mai napon kérd Istent, hogy tegyen téged igazán hívővé, aki a viharokban Krisztusra mutat. Fejetlen, névleges keresztényekből túljelentkezés van.


IMA: Istenem, bocsáss meg, hogy elfelejtettem a Te szavaidat: „veletek vagyok minden napon, a világ végezetéig. Köszönöm, hogy örökkévaló célt adtál nekem. A mennyei örökségem felé tartok. Átadom neked élethajóm kormányát. Köszönöm, hogy hitben vezetsz és gondot viselsz rám. Krisztus nevében, Ámen.

2022. március 10., csütörtök

Nézz fel!

Ezért tehát mi is, akiket a bizonyságtevőknek akkora fellege vesz körül, tegyünk le minden ránk nehezedő terhet, és a bennünket megkörnyékező bűnt, és állhatatossággal fussuk meg az előttünk levő pályát. Nézzünk fel Jézusra, a hit szerzőjére és beteljesítőjére, aki az előtte levő öröm helyett - a gyalázattal nem törődve - vállalta a keresztet, és az Isten trónjának a jóbbjára ült. Zsidókhoz írt levél 1. fejezet 1-2. versek



Miért vagy hálás a mai napon? Talán néha könnyebb azt meglátni, hogy miért nem vagy hálás. Találj minden nap legalább három dolgot, amiért hálát adhatsz. Akár le is írhatod ezeket magadnak minden egyes napon. Hosszú távon meg fogod látni, hogy a hála milyen erőteljes hatással van életedre.
Talán úgy érzed, hogy a házastársaddal nem mindig könnyű, de gondolj azokra, akik Ukrajnában úgy váltak el házastársuktól a háború miatt, hogy talán sosem fognak többé élve találkozni. Lehet, hogy bosszankodsz a gyerekeid miatt, de gondolj azokra a családokra, amelyeket szétszakított a háború. Gondolj azokra a családokra, akik éppen a miatt gyászolnak, mert meghalt a gyermekük.
Láttál valaha embert, akiben Krisztus lelkülete volt? Adj hálát, mert sokaknak ez nem adatik meg. Vannak emberek, akik imádkoznak érted? Kiváltságos vagy.
Azon kívül, hogy őszintén hálát adsz, nézz mától kezdve a megfelelő irányba. Nézz Krisztusra és azokra, akik Krisztus nyomdokait követik hűségesen. Vállald bátran a Krisztus követését tudva, hogy a pillanatnyi lemondás, fájdalom, nehézség, ami itt a földön érhet, örök dicsőséget fog szerezni neked.



IMA: Istenem, töltsd be a szívemet őszinte hálával. Irányítsd tekintetemet fel Hozzád. Tőled várom a segítséget. Tégy engem a hit győztes harcosává. Krisztus nevében, Ámen.

2022. március 9., szerda

A holnap nem a tied

Azért mondom nektek: ne aggódjatok életetekért, hogy mit egyetek, és mit igyatok, se testetekért, hogy mivel ruházkodjatok. Nem több-e az élet a tápláléknál, és a test a ruházatnál? Nézzétek meg az égi madarakat: nem vetnek, nem is aratnak, csűrbe sem takarnak, és mennyei Atyátok eltartja őket. Nem vagytok-e ti sokkal értékesebbek náluk? Ne aggódjatok tehát a holnapért, mert a holnap majd aggódik magáért: elég minden napnak a maga baja." Máté evangéliuma 6. fejezet 25-26, 34



Egy 26 éves lány azt mondta: „Menjünk, tegyünk meg ma, amit tudunk a betegekért, elesettekért, mert a holnap nem a mienk.”
Ez a lány akkor nem tudta, hogy nem éri meg a 27. életévét. Isten arra hív téged, hogy ne a múltban és ne a jövőben, hanem a mában élj.
Ne aggodalmaskodásra használd az értékes idődet, hanem bízz az Istenben és használd ki azokat a drága lehetőségeket, amelyeket Isten a mai napon ad eléd.
Ne holnap akarj jót tenni, hasznossá tenni magad. Ne holnap akarj 100 ezer forintot adni az Isten ügyére, hanem adj a mai napon 500 forintot. Ma szánj időt imádkozni valakiért, ma szánj időt arra, hogy meglátogass valakit a kórházban. Ma szólj egy jó szót, ma beszélj valakinek Krisztus szeretetéről. A holnap nem a tied, nem az enyém. Csak a mai nap.
Amennyire rajtad áll, foglald le a gondolataidat, kezeidet, lábaidat hasznos dolgokkal, hogy ne maradjon időd aggodalmaskodni. Nem kell Istennek a jó szándék. Az odaszánást várja.
Még a mai napon add át életedet teljesen Istennek és bízz Benne. Szolgálj úgy, ahogy tudsz. Ez biztos recept az aggodalmaskodás ellen.


IMA: Istenem, ma akarom odaszánni magam neked. A mai napon akarok bízni Benned és nem aggodalmaskodni. Készíts fel engem a Veled való találkozásra. Krisztus nevében, Ámen.

2022. március 8., kedd

Az örvendező szív

Az örvendező szív megszépíti az arcot, a bánatos szív pedig összetöri a lelket.                               Példabeszédek könyve 15. fejezet 13. vers



A szemek a lélek tükre. A mai világban gyakran láthatunk kívülről nagyon szép embereket. Híres színészeket talán, akik kívülről ragyogóan néznek ki. Csakhogy amit kívülről mutatnak, az legtöbbször nem egyezik azzal ami a lelki világukban van.
Sok esetben a világ legboldogtalanabb emberei közé tartoznak.
A környéken élő barátainknak, ismerőseinknek talán csodaszép házaik vannak, frissen vágott pázsitjuk, és aranyos gyermekeik, de a zárt ajtók mögött nem látod milyen nehézségeket, küzdelmeket élnek meg.
Lehetnek egészségügyi problémáik, házasságuk válságban lehet vagy állandóan gyötrődhetnek azzal kapcsolatosan, hogy a jövőben is ugyanolyan jó lesz-e az anyagi helyzetük?
Ha nem ismerik Istent, mindenképpen hiányzik életükből az a reménység és hit, ami az Istenben bízók életében jelen van.
Biztos horgony nélkül, az a veszély leselkedik rájuk, hogy a 21. század viharos tengerén vesznek el.
Semmi sem tehet egy lelket boldogabbá, mint az, ha megismeri Krisztust, mint személyes üdvözítőt.
Csak ezután tapasztalható meg az igazi öröm, boldogság, csak ezután várható az, hogy ezt az örömöt tükrözze vissza a szemeinken keresztül a szívünk.
Mi a helyzet veled?
Megtapasztaltad-e már ezt az igazi és maradandó örömöt?
Ha igen, akkor vajon kit fog Isten életedbe vezetni, akinek szüksége van arra, hogy megismerje Istent és az ebből az ismeretből fakadó örömet?
Nem a felületes örömet, hanem azt ami a szív mélyéből tör elé, azt amit csak Krisztus adhatja nekünk.
Imádkozz ezekért az emberekért ma, és építs velük személyes kapcsolatot, hogy a megfelelő időben megoszthasd velük a benned lakozó reménységet.


IMA: Istenünk, csak Általad lehet részünk igazi örömben. Általad szépülhet meg a szívünk, arcunk, életünk. Csak a Te jelenlétedben lehet őszinte a szeretetünk, biztos a hitünk, reménységünk, célunk és boldog az életünk.
Segíts minden kedves olvasónak megismerni, elfogadni Téged, mint megváltót, üdvözítőt, hogy ez az öröm minden egyes ember életében jelen lehessen. Tégy minket hatékony eszközeiddé, hogy vigyük az örömhíredet másoknak. Krisztus nevében, Ámen.

2022. március 7., hétfő

Egyedül Istené a dicsőség!

Ne nekünk, Uram, ne nekünk, hanem a te nevednek szerezz dicsőséget szeretetedért és hűségedért!      115. zsoltár 1. vers



Az élet nem rólunk szól! Isten tervéről, királyságáról, dicsőségéről szól. A Biblia elején olvassuk, hogy: " Kezdetben teremtette Isten..."
Ez a néhány szó gyökeresen megváltoztatja az önmagadról kialakult képedet, az életedet, a feladataid értelmét. 
A teremtett világ minden szépsége voltaképp Isten dicsőségére mutat.
Az egész mindenség Istené és Isten célja és terve szerint működik. Te és én is ennek a mindenségnek részei vagyunk. Nem arra lettél teremtve, hogy elszakadj Istentől és a saját magad tervét követve élj.
Nem arra lettél teremtve, hogy önző kis céljaid és terveid érdekében cselekedj és élj, a saját magad dicsőségét keresve. Arra lettél teremtve, hogy Istennek élj.
Az Istennek nemcsak a vallásos tevékenységeidben kell dicsőséget adnod, hanem mindenben amit csak teszel.
Tehát akár esztek, akár isztok, vagy bármit tesztek, mindent Isten dicsőségére tegyetek! 1 Korintus 10:31
Pál apostol nem valami magasztos vallásos cselekedetekre utal, hanem olyan mindennapi dolgokra, mint az evés és ivás. Olyan cselekedetekre amelyek jelentékteleneknek tűnnek és folyamatosan ismétlődnek életedben. Tehát a szürke hétköznapok megszokott dolgait is teheted Istent tisztelve.
Isten tudta, hogy Szentlelke nélkül sosem fogsz így élni. Ezért küldte Krisztust aki meghalt a bűneidért, feltámadt megigazulásodért, hogy az Ő kegyelme által új életet nyerj és a Szentlélek által képessé válj az Ő dicsőségére élni.
Amikor elismered, hogy Isten segítségére szorulsz, akkor tudsz kapcsolódni a Megváltáshoz, amit az Atya Krisztus által, az Ő Fia által készített neked.
Menekülj ma is Krisztushoz, hogy Isten kegyelme által ne önmagadnak, hanem Istennek élhess.


IMA: Istenünk magasztalunk azért, hogy figyelmeztetsz minket, küldjük halálba a büszkeségünket. Bocsáss meg minden lázadásunkat, amellyel énünknek kedveztünk és a saját dicsőségünket kerestük. Szükségünk van Rád Istenünk. Csak Általad élhetünk úgy, hogy betöltsük küldetésünket. Segíts minket ebben. Krisztus nevében, Ámen.

2022. március 6., vasárnap

Isten őszinte keresése

Hallgasd meg szavamat reggel, Uram, reggel eléd készülök, és várlak. 5. Zsoltár 3. vers



Mi az első gondolatod reggel? Mire, kire gondolsz este elalvás előtt? Van benned vágyakozás Isten után? Olyan sokan érzik nagyon lent magukat lelki értelemben azért, mert hiányzik az életükből ez a vágyakozás.
Olyan a keresztény életed minősége, amilyen az Isten utáni vágyakozásod ereje és minősége.
Isten arra vár, hogy őszinte vágyakozással keresd Őt. Sokunk esetében olyan hosszan kell várakoznia.
Vannak emberek, akik esetében sajnos hiába vár, mert sosem fognak őszinte vágyakozással Hozzá fordulni.
Az egyházfelekezetek annyira bonyolult rendszerekké váltak, hogy a 21. században ritkán találkozhatunk a Krisztusi egyszerűséggel.
Vannak szervezetek, programok, állami feladatok, támogatások, pályázatok, újabb és újabb módszerek, amelyek arra jók csupán, hogy görcsös cselekvési kényszerben tartson embereket, egyházfelekezeteket. A gonosz pedig örül, mert nem marad idő sem vágy az Isten őszinte keresésére. A lélek éhségét, szomjúságát csak Krisztus jelenléte csillapíthatja.
Közben a lelki élet erőtlenné válik, az istentiszteletek üressé, így nem marad más, mint a világ utánzása. Az Isten után szomjazó lelkeket nem elégítik meg a pályázatok, projektek, növekvő anyagi támogatás, így a gyülekezetekből éppen azok vesznek ki, akik valóban szomjazzák az Istent jelenlétét.
Döntsd el ma, hogy vallásos fellengzés a célod, vagy őszintén szeretnéd megtalálni az Istent? Ha szeretnéd megtalálni Őt, akkor keresd Krisztusi egyszerűséggel.
Kérd Istent, hogy mutasson neked egy gyülekezetet ma, ahol Istent kereső emberekkel találkozhatsz és menj el az istentiszteletre.


IMA: Istenem, ebben a felszínes, bonyolult világban csendesítsd le a lelkemet, hogy megtaláljalak Téged. Ne engedd, hogy túlbonyolítsam földi életemet és éppen emiatt veszítselek el szem elől. Krisztus nevében, Ámen.

Isten megtisztító ereje

Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól. János első levele 1. fejezet 9. vers...