2022. március 26., szombat

Igazi szabadság

Krisztussal együtt keresztre vagyok feszítve: többé tehát nem én élek, hanem Krisztus él bennem; azt az életet pedig, amit most testben élek, az Isten Fiában való hitben élem, aki szeretett engem, és önmagát adta értem. Galatákhoz írt levél 2. fejezet 20. vers



Egyik ember kedveskedhet a másiknak, egyik ember élhet egy másik ember elvárásai szerint, de nem élhetsz úgy, hogy önmagadtól megfelelj az Isten által támasztott erkölcsi mércének.
Egyedül Krisztusról mondható el, hogy szent és igaz és Ő azért halt meg, hogy elszenvedje bűneidért a büntetést. Ugyanakkor kész neked ajándékozni az Ő érdemeit, hogy elfogadható légy az Atya Isten előtt.
Ezt csakis hit által tudod elfogadni. Aki hit által elfogadja ezt a nagy lehetőséget, Isten örök élettel ajándékozza meg és egy új élet, jellem kezd kiformálódni benne.
Innentől fogva már nem a te alantas vágyaid, elképzeléseid lesznek fontosak, hanem az az új, friss, kellemes, szeretetteljes erő, amit Krisztus jelenléte képvisel életedben.
A legjobb, amit tehetsz, ha engeded Istent dolgozni életedben az Ő Szentlelke által. Így az Isten dicsőségére tudsz majd élni. Amint elkezded ezt az új életet élni, meg fogod látni, hogy mennyire boldog leszel. Az önzőség boldogtalanná tesz, az önzetlenség pedig boldoggá.
Nem az a cél, hogy önmagad tetszése vagy más emberek tetszése szerint élj. Törekedj arra, hogy Krisztus tetszése szerint élj. Ez az igazi szabadság.

IMA: Istenem, nem tudom magamat újjá tenni, de Krisztus által Te újjá tudsz tenni. Segíts nekem megtagadni a testem indulatait, kívánságait, hogy élhessek egy igazi Krisztusnak szentelt életet. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

2022. március 25., péntek

Engedd el

Ézsau azonban bosszút forralt Jákób ellen az áldás miatt, mivel őt áldotta meg az apja, és ezt mondta magában Ézsau: Közelednek már a napok, amikor majd apámat gyászoljuk. Akkor meggyilkolom az öcsémet, Jákóbot. Mózes első könyve 27. fejezet 41. vers



Ha ragaszkodsz lelki sebeidhez, haragodhoz, ez megfoszthat téged a jelenedtől és a jövődtől is. Ezek olyan terhek, amiket Isten szeretné, ha letennél. Nem kell őket magaddal cipelned.
Egyetlen módja van annak, hogy leküzdd a sérelmeidet, ha úgy döntesz, hogy megbocsátasz. Add át az igazságosan ítélő Isten kezébe a dolgot. Ő az, Aki igazságosan ítél, és egyedül Ő állhat bosszút.
Minden alkalommal, amikor elméd újra játssza a sérelmeidet, add át az Úrnak azokat. Kérj áldást arra a személyre, aki mélyen megsebzett. Nem kell az érzéseidnek ehhez igazodniuk kezdetben. Hozz egy tudatos döntést és cselekedj azzal összhangban.
Ne mondogasd magadban, hogy jogos a sérelmed, mert olyan aljas, kegyetlen és igazságtalan módon bántottak meg téged. Ez sem visz előre. Ha nem vagy hajlandó elengedni a haragot, saját magadat terheled meg és fosztod meg az örömtől.
Ma döntened kell, hogy elengeded-e a sérelmeidet vagy nem? Kérd Istent, hogy segítsen úgy látni és úgy szeretni azokat, akik sérelmet okoztak neked, ahogyan Ő szereti őket.
Csak így tudsz Krisztushoz hasonlóbban viszonyulni embertársaidhoz.

IMA: Istenem, úgy döntök, hogy átadom neked azokat a sérelmeket, amiket hordozok magamban. Szeretnék a Te szabadságodban járni. Krisztus nevében, Ámen.

2022. március 24., csütörtök

Igazi biztonság

Aki a Felséges rejtekében lakik, a Mindenható árnyékában pihen, az ezt mondhatja az Úrnak: Oltalmam és váram, Istenem, akiben bízom! 91. Zsoltár 1-2. versek



Aki a Felséges Isten rejtekében lakik, azt Ő oltalmazó védelmével veszi körül. Ha Krisztusban vagy, akkor a mennyei Atya gyermeke vagy és biztonságban vagy.
Nincs az a hatalom, amelyik árthatna neked, ameddig Krisztusban vagy. Éppen ezért maradj meg Istenben. Sosem ajánlatos kilépni az Isten oltalma alól. Bízz Benne akkor is, amikor nem érted, hogy mit miért enged meg életedben.
Amikor félsz, megpróbálhatod a magad módján „megvédeni” magadat, a saját kezedbe venni a nehézségeid megoldását, de éppen ezzel válsz sebezhetővé.
Isten látja a teljes képet ezért nem érdemes neked kiagyalnod a megoldásokat.
Bármi áll előtted ma, bármilyen területen érzed sebezhetőnek magad, add át azt a területet Istennek, hogy az Ő békéje vegye át nyugtalanságod helyét.
Lépj vissza Isten védőszárnyai alá és maradj is ott.


IMA: Istenem, köszönöm a Te oltalmadat, a békességedet, amely minden értelmet meghaladó. A vigasztalást, amelyet az a tudat ad, hogy szárnyaid alatt biztonságban vagyok. Krisztus nevében, Ámen.

2022. március 23., szerda

Fogadd be a Szeretetet

Jézus miután rátekintett, megkedvelte, és ezt mondta neki: "Egy valami hiányzik még belőled: menj, add el, amid van, és oszd szét a szegények között, akkor kincsed lesz a mennyben; azután jöjj, és kövess engem." Márk evangéliuma 10. fejezet 21. vers



Egy gyermek könyörgött az édesapjának, hogy vegyen neki egy ugrókötelet, mert minden nap használni fogja. Az édesapának tetszett az ötlet, hogy a fia minden nap mozogni szeretne, ezért meg is vette az ugrókötelet. Ezután pedig az üzletből kifelé a fia morgására lett figyelmes: „Tényleg nekem kell kivinni az ugrókötelet az autóig?”
Jó dolog arra vágyni, hogy egészségesek legyünk és erősek, más dolog megtenni azt, ami szükséges ahhoz, hogy ezt elérjük. Ez lelki értelemben ugyanúgy igaz, mint fizikai értelemben.
Tudni, hogy Isten szeret téged az egy dolog, megnyitni a szíved Isten szeretetének és naponta az Ő vezetésére bízni magad egészen más dolog.
A fenti igeversben egy fiatalemberről olvashatunk, aki nem volt biztos benne, hogy szereti-e annyira Istent, hogy mindent feladjon érte. A történet végére rájött, hogy jobban szereti a vagyonát, mint Krisztust. 
Ahogyan Márk evangélista által mondja Isten Szentlelke: „Jézus miután rátekintett, megkedvelte…”
Bárhogyan is döntött ez a fiatalember, azért nem tehetett semmit, hogy Isten jobban szeresse Őt, semmit sem tehetett azért sem, hogy Krisztus kevésbé szeresse Őt. A gond csak azzal volt, hogy nem mert teljesen és feltétel nélkül belemerülni Isten szeretetébe.
Isten mindenkit szeret, de csak az lesz az Ő gyermeke, aki megnyitja a szívét és befogadja hit által a Szeretetet. Kész vagy ezt megtenni?



IMA: Istenünk, Te nagyon jól ismered szíveinket. Segíts minket mélyen viszontszeretnünk Téged és teljesen elkötelezni magunkat Melletted. Segíts meglátnunk mennyire szerettél minket, amikor nekünk adtad Fiad, Jézus Krisztust. Ámen.


2022. március 22., kedd

Az erőtlenek ereje

De ő ezt mondta nekem: "Elég neked az én kegyelmem, mert az én erőm erőtlenség által ér célhoz." Legszívesebben tehát az erőtlenségeimmel dicsekszem, hogy a Krisztus ereje lakozzék bennem. Korintusiakhoz írt második levél 12. fejezet 9. vers



Isten ereje a gyengeségeidben tud a leginkább megmutatkozni. Mindannyiunkban ott van az emberi esendőség és gyengeség, szorongás a megpróbáltatások, küzdelmek között.
Amikor úgy érzed a leggyengébb, sebezhetőbb pillanatodhoz érkeztél, meríthetsz az Isten erejéből.
Isten benned munkálkodó ereje tud megerősíteni és ezzel az erővel meg tudsz maradni az Úrban, ezekben a nagyon nehéz és sebezhető szakaszokban.
Isten nem veszi el a gyengeségeidet, erőtlenségeidet, hanem felhasználja őket, hogy az Ő erejével és békéjével győztesen kerülj ki a megpróbáltatásokból.
Azért imádkozz ma, hogy bármi is jön életedben, az Isten ereje és hatalma által meg tudj maradni Krisztusban.


IMA: Istenem, a nehéz időkben tudom, hogy megnyilvánulhat életemben a Te hatalmad. Az emberi gyengeségem ellenére is megnyilvánulhat a Te kegyelmed ereje életemben. Krisztus nevében add, hogy így legyen. Ámen.

2022. március 21., hétfő

Teljesen bizalmad van?

Az angyal így szólt: Ne nyújtsd ki kezedet a fiúra, és ne bántsd őt, mert most már tudom, hogy istenfélő vagy, és nem tagadtad meg tőlem a fiadat, a te egyetlenedet.
Mózes első könyve 22. fejezet 12. vers



Ábrahám annyira bízott Istenben, hogy amikor Isten a fiát kérte tőle, egy pillanatra sem volt kérdés számára, hogy mi a helyes döntés.
Miért engedelmeskedett? A Zsidókhoz írt levélben kapsz rá választ:
„ Hit által ajánlotta fel Ábrahám Izsákot, amikor próbára tétetett, és egyszülött fiát vitte áldozatul az, aki az ígéreteket kapta, akinek megmondatott: "Aki Izsáktól származik, azt fogják utódodnak nevezni". Azt tartotta ugyanis, hogy Isten képes őt a halottak közül is feltámasztani. Ezért vissza is kapta őt, aki így a feltámadás példájává lett. (Zsidókhoz írt levél 11. fejezet 17-19. versek)
Képes vagy teljesen megbízni Istenben? Egyáltalán szeretnél ilyen hitben és bizalomban élni?
Amikor az életed legfontosabb, életed irányát meghatározó döntéseit kell meghoznod, amikor nagyon nehéz helyzetbe kerülsz, fel akarsz nézni? Ki akarod mondani: „Istenem, úgy döntök, hogy feltétel nélkül bízok Benned és vezetésedben.”
Ehhez nem kell megértened, hogy Isten mit miért tesz. Csak döntés kérdése. Ő ismeri egész életed történetét a fogantatásodtól kezdve az utolsó pillanatig, amit a földi létben fogsz tölteni.
A legjobbat akarja a lelkednek és mindent úgy alakít az életedben, hogy azt is adja neked.
Bízz Istenben, amikor szűkösen van pénzed. Bízz Istenben, amikor az üzleti életben nem jönnek az eredmények. Bízz Istenben, amikor megbetegszel. Bízz Istenben, ha feszültek az emberi kapcsolataid. Bízz Istenben, amikor úgy érzed bizonytalan vagy. Bízz Istenben, amikor gondoskodásra van szükséged. Bízz Istenben, amikor magányosnak érzed magad. Bízz Istenben, amikor a szeretteid megtéréséről, üdvösségéről van szó. Bízz Istenben, amikor olyan helyzetekbe enged, amelyeket nem tudsz befolyásolni.
Döntsd el ma, hogy minden körülményben bízni fogsz Istenben. Ha nem hozod meg ezt a döntést, akkor marad a félelem, a bizonytalanság és az aggodalmaskodás.


IMA: Istenem, úgy döntök, hogy minden körülmények Benned bízom. Kérlek, Szentlelkeddel támogass ebben. Krisztus nevében, Ámen.

2022. március 20., vasárnap

Cselekedeteid mozgatórugója

Azt pedig, hogy ki mit épít erre az alapra: aranyat, ezüstöt, drágakövet, fát, szénát, szalmát; az a nap fogja világossá tenni, mivel tűzben jelenik meg, és akkor mindenkinek a munkája nyilvánvalóvá lesz; és hogy kinek mit ér a munkája, azt a tűz fogja kipróbálni. Ha valakinek a munkája, amelyet ráépített, megmarad, jutalmat fog kapni; de ha valakinek a munkája megég, kárt vall. Ő maga megmenekül ugyan, de úgy, mint aki tűzön ment át. Korintusiakhoz írt első levél 3. fejezet 12-15 versek



Mi az életed igazi mozgatórugója? Mi rejlik azok mögött a dolgok mögött, amiket teszel?
Ezekre a kérdésekre őszinte választ kell adnod önmagadnak akkor, amikor Isten országának építéséről van szó. Nemcsak az a fontos, hogy teszel dolgokat, hanem az is nagyon lényeges hogy miért és hogyan teszed ezeket a dolgokat?
Azért cselekszel, hogy felemelj másokat, közelebb hozd őket Istenhez, esetleg azért, hogy akikért teszel dolgokat, azok kiemeljenek téged?
Esetleg csak önmagadat akarod „hirdetni” és a saját fontosságodat akarod megerősíteni önmagad és mások előtt? El akarod hitetni másokkal, hogy te különb vagy, mint a nagy többség, hogy ezzel a többség fölé helyezhesd önmagad?
Ez a fajta hozzáállás sajnos nemcsak a világban, hanem az egyházfelekezetekben is fellelhető.
Ha nem helyes a valódi problémád voltaképp az, hogy nem tudod ki is vagy Jézus Krisztusban és mennyire értékes vagy az Isten szemében.
Nem kell a világ rivaldafénye után vágyakoznod és nem kell dolgoznod a világ elismeréséért, hiszen a világegyetem teremtője, a mennyei Atyád elfogadó és szerető világosságában élhetsz. Az Ő elfogadását már megnyerted Jézus Krisztus halálába és feltámadásába vetett hited által.
Ne gondolj többet önmagadról, mint amit kell gondolnod. Ne hidd el azt sem, hogy a környezeted által neked „adományozott” hangzatos címek mások fölé fognak emelni. Inkább adj minden dicsőséget Istennek. Ezt tartsd szem előtt, amikor munkálkodsz az Isten munkájában és nem fogsz megszégyenülni a nagy tűzpróbán.

IMA: Istenem, szeretném, ha szándékaim tiszták és Előtted kedvesek lennének. Segíts, hogy ne önzésből szolgáljak, hanem a Te dicsőséged legyen fontos számomra. Krisztus nevében, Ámen.

A közösség, amely felemel

Jobban boldogul kettő, mint egy: fáradozásuknak szép eredménye van. Mert ha elesnek, az egyik ember fölemeli a társát. De jaj az egyedülálló...