2022. november 12., szombat

Ne ásd el, hanem kamatoztasd!

Félelmemben elmentem tehát, és elástam a talentumodat a földbe: nézd, itt van, ami a tied.              Máté evangéliuma 25. fejezet 25. vers



Krisztus nyomdokaiban járni sokan szeretnének, de a gyakorlatban ez nem mindig egyszerű. Talán egyrészt szeretnél segíteni a nálad szegényebbeken, de ott van benned a vágy is, hogy a saját megélhetésed, kényelmed és anyagi biztonságod meglegyen.
Szeretnél megbocsátani embertársaidnak, de ők újra és újra arcul csapnak. Szeretnénk használni az Istentől kapott képességeinket arra, hogy másokon segítsünk, de a világ egyre többet és többet követel tőlünk.
A szolga, aki egy talentumot kapott gazdájától, úgy gondolta inkább elássa azt és ez által biztonságba helyezi, amíg a gazdája vissza nem tér.
Úgy gondolta jobb biztosra menni, mint kockáztatni és mindent elveszíteni. Ki hibáztatná őt ma ezért?
Az életünk nagyon törékeny és a dolgok pillanatok alatt kicsúszhatnak irányításunk alól.
Úgy érezheted, ha „elásod” adottságaidat és értékeidet azzal senkinek sem ártasz. Krisztus sem haragudhat érte. Nem igaz?
Jézus Krisztus nagyon kemény és szókimondó, amikor a példázatban szereplő szolgákat értékeli: „jó és hű szolga” szemben a „gonosz és rest szolgával.”
Sok ember nagyon is cselekvő és meg van győződve róla, hogy adottságait kamatoztatja, csak éppen azt felejtette el, hogy a saját maga boldogulását és biztonságát tartja szem előtt és nem az Isten dicsőségét. Éppen ezért nem is hajlandó kockáztatni. Az elvek helyett inkább az érdekek emberévé válik.
Vagy arra használod Istentől kapott ajándékaidat, hogy Isten országa növekedjen, az Isten dicsőségére vagy nem akarod velük az Istent szolgálni, hanem inkább elásod őket.
Az egy talentummal rendelkező szolgának bőven lett volna ideje kamatoztatni gazdája javára, amit kapott. Ő azonban inkább aljasnak és kegyetlennek, mintsem nagylelkűnek látta az Urát.
Inkább a biztonságos, többség által kitaposott utat választotta ahelyett, hogy valamit próbált volna az Isten dicsőségére tenni.
Te mit teszel? Magad érdekeit nézve a biztonságos területen maradsz, vagy arra használod, hogy megháláld Isten irántad tanúsított nagylelkűségét?
A döntés csakis a te felelősséged.


IMA: Istenem, nálad nincs csak két út. Nincs kibúvó. Segíts nekünk, hogy adottságainkkal, időnkkel igyekezzünk a Te dicsőségedre élni. Krisztus nevében, Ámen.

2022. november 11., péntek

Csak Krisztus egyedül

És megjelent nekik Illés Mózessel együtt, és beszélgettek Jézussal. Márk evangéliuma 9. fejezet 4. vers



A megdicsőülés hegyén, Péter, Jakab és János úgy láthatták Jézust, ahogyan senki más a tanítványok közül.
Tanúi voltak amint Mózes és Illés megjelent és beszélgettek Jézus Krisztussal.
A két ószövetségi vezéralak erősítette meg a tanítványokat abban, hogy Jézus Krisztus az Isten megígért kegyelmének és irgalmának megtestesülése.
A mennyei Atya, aki mindig az utolsó szó jogával bír, így tanúskodott Jézus mellett: „Ez az én szeretett Fiam, reá hallgassatok!"
A megdicsőülés hegyén Krisztus megértette velünk, hogy maga Isten szállt le Jézus személyében, hogy szenvedjen és meghaljon helyettünk, majd feltámadjon a harmadik napon.
Az Ő halála és feltámadása mindent örökre megváltoztatott.
Jézus ma közelebb van hozzád, mint gondolnád. Kész a te életedben is lakozást venni Szentlelke által. Ő ismeri az övéit és minden nap emlékezteti őket arra, hogy a Vele való kapcsolat a legfontosabb.
Jóllehet nem voltunk ott a megdicsőülés hegyén, de annak üzenete világos mindannyiunk számára. Nincs senki más, aki által üdvözülhetnénk. Sem Mózes, sem Illés, sem a pápa, csak egyedül Krisztus. Ő az egyetlen Megváltó és Szabadító.

IMA: Istenem, segíts, hogy a Te szereteteden keresztül szemléljelek ma. Ima és dicsőítés által hadd legyünk állandó kapcsolatban Veled. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

2022. november 10., csütörtök

Hazatérünk

„ Nekünk pedig a mennyben van polgárjogunk, ahonnan az Úr Jézus Krisztust is várjuk üdvözítőül ” Filippibeliekhez írt 3. fejezet 20. vers



Egyszer lesz egy örök tavasz,
Mikor, mint vándormadarak,
Hazatérünk…

Akkor, minden mi múló, szertefoszlik,
Minden felhő, köd, homály eloszlik,
Országok, hatalmak összeomlanak;
Királyok, vitézek porba hullanak.
A világ recsegve ropogva összetör
És hatalmasak menekülnek a bíró elől.

Akkor, mikor mindenki reszketni fog,
Te, Isten kegyelméért ezt mondhatod:
„Nem rám, Uram, hanem, Fiadra tekints,
Nekem semmi jogom, érdemem nincs.”
Akkor, mikor mindenki félni fog,
Te örülsz, mert Krisztus kezében van a jog.

Ha ma, még hullámok, viharok fenyegetnek
És gondok, próbák bánatok majd elnyelnek:
Tavasz jön, ne csüggedj, aztán aratás,
Már közeledik a számadás.

Tekints fel az égre, és ne feledd
Hogy egyszer lesz egy örök tavasz,
Mikor, mint vándormadarak
Hazatérünk.
( Túrmezei Erzsébet)

IMA: Istenünk, köszönjük, hogy egyszer eljön az örök tavasz, örök élet. Köszönjük, hogy Krisztus által mindazok részei lehetnek az örök életnek, aki Benne hisznek. Krisztus nevében, Ámen.

2022. november 9., szerda

Királyok-Királya és uraknak-Ura!

A fáraó azonban ezt felelte: Kicsoda az az ÚR, hogy hallgassak a szavára és elbocsássam Izráelt? Nem ismerem az Urat, és nem bocsátom el Izráelt. Mózes második könyve 5. fejezet 2. vers



A Biblia arról beszél nekünk, hogy Isten a mindenség királya, Ő uralkodik mindenek felett. Mózes idejében az egyiptomi birodalom volt az egyik legerősebb a fáraó pedig a leghatalmasabb uralkodók egyike volt.
Ez az uralkodó azonban sem nem ismerte, sem nem tisztelte az egyetlen igazi Istent.
A fáraó kegyetlen, kicsinyes uralkodó volt, aki Izrael egész népét rabszolgaságban tartotta.
Mózes első könyvének a 41. részében olvasunk egy fáraóról, aki az éhínség idején Józsefet, Ábrahám dédunokáját tette a birodalma második leghatalmasabb emberévé.
Isten segítségével József azon dolgozott, hogy Egyiptom birodalmában biztosítsa a megfelelő életfeltételeket, igazságszolgáltatást, hogy minden jól és megfelelő összhangban működhessen.
Voltaképp minden uralkodónak, hatalomra jutott embernek ez lenne a dolga ma is. Néhány évtized múlva azonban minden rossz irányba változott.
Egy új fáraó lépett hatalomra, aki nem tudott semmit Józsefről és arról, hogy mennyi mindent tett az egyiptomi birodalom fennmaradásáért.
Ahelyett, hogy védelmezte volna és támogatta volna József leszármazottjait, nemzetbiztonsági kockázatnak minősítette a zsidó népet és rabszolgasorsba taszította őket.
Igaz a mondás: „A hatalom hatására hajlamos az ember korrupttá válni, a teljhatalom pedig teljesen megronthatja az embert.”
Ez a fáraó az Isten uralma elleni lázadó lelkületet testesíti meg a számunkra. Ennek a fáraónak nagy hatalma volt, de ahelyett, hogy védte volna a népét, ahelyett, hogy igazságosan járt volna el velük szemben, inkább elnyomta és megölette őket.
Vannak ma hatalmukkal visszaélő emberek családok, cégek, intézmények, egyházak, városok, országok élén? Vannak. Ne feledjük el azonban, hogy ma is a Mindenható Isten uralkodik az egész teremtett világon. Az Isten ellen lázadni, hatalommal visszaélni egy ideig meg van engedve, de eljön az idő, amikor minden egyes térd meghajol a Mindenható Isten előtt. A fáraó egész seregével a tenger mélyébe veszett a fényes egyiptomi birodalmat is maga alá temette a sivatagi homok. Imádkozzunk hát most, a világjárvány idején, a háború és gazdasági válság idején. hogy Isten emeljen fel olyan vezetőket, mint József volt és vessen véget azon korrupt, elnyomó rendszereknek, amelyek nem akarják megismerni Istent, sem engedelmeskedni Neki.




IMA: Istenünk, bocsásd meg, hogy sokszor mi is bolond módra a világ szerint éltünk. Add, hogy életünkben a Te uralmad érvényesüljön, Krisztus nevében, Ámen.

2022. november 8., kedd

Kincs a cserépedényben

Ez a kincsünk pedig cserépedényekben van, hogy ezt a rendkívüli erőt Istennek tulajdonítsuk, és ne magunknak:  Korinthusiakhoz írt második levél 4. fejezet 7. vers



Egy zenész vendéget fogadott egy napon és a vendége kezébe nyomott egy nagyon értékes gitárt. A gitár 4 és fél millió forint értékű volt. A gitár első látásra hullámos volt és a szélein is meglátszottak az idő nyomai. Ez a vendég mégis remegő kézzel kezdett el játszani a gitár húrjain, mert tudta, hogy milyen különleges és értékes annak ellenére, hogy hullámos volt és az idő is bizonyos nyomokat hagyott rajta.
Ilyenek vagyunk Isten kezében. Megviseltek, repedezettek, de értékesek. Megmunkálatlan, repedezett cserépedényekhez hasonlít életünk. A csodálatos mégis az, hogy a tökéletlenségünk ellenére, Isten, ha kezébe vesz minket, csodálatos dolgokat tud végezni velünk és általunk.
Isten számára minden olyan bűnös, aki megragadta a bűnbocsánatot a Krisztusban vetett hit által, hasznos és értékes. Jó dolog teljes szívünkből törekedni a szent életre, keresni Isten országát és igazságát. Isten azonban nem azért hívott el minket a megszentelődésre, mert annyira szentek és igazak voltunk. Isten a kezébe vett minket, és megtöltötte szívünket, életünket a szeretet Lelkével.
Attól, mert töredezett az életünk cserépedénye, Isten kezében értékesek vagyunk és tökéletesen hasznosak arra, hogy az Isten erejét sugározzuk mások felé.

IMA: Istenem, tégy hasznossá engem a Te kezedben. Szeretnék örökkévaló dolgok után vágyakozni, szeretném a Te dicsőségedet visszatükrözni életmódommal. Tudom, hogy ez a Te erőd által lehetséges és nem az enyém által. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

2022. november 7., hétfő

Elégedett Isten a gyülekezeteddel?

Áldott legyen az Isten, és a mi Urunknak, Jézus Krisztusnak Atyja, a ki megáldott minket minden lelki áldással a mennyekben a Krisztusban, A szerint, a mint magának kiválasztott minket Ő benne a világ teremtetése előtt, hogy legyünk mi szentek és feddhetetlenek Ő előtte szeretet által,Eleve elhatározván, hogy minket a maga fiaivá fogad Jézus Krisztus által az Ő akaratijának jó kedve szerint,Kegyelme dicsőségének magasztalására, amellyel megajándékozott minket ama Szerelmesben,A kiben van a mi váltságunk az Ő vére által, a bűnöknek bocsánata az Ő kegyelmének gazdagsága szerint.               Efézusiakhoz írt levél 1. fejezet 3-7. versek


Több olyan gyülekezetről is olvashatsz a Bibliában, amely a megalakulása után nagyon nagy növekedésnek indult, de a későbbiekben elhibázott dolgokat.
Pál apostol ezt írja az egyik ilyen gyülekezetnek: " Ó, esztelen galaták, ki igézett meg titeket, akiknek szeme előtt úgy írtuk le Jézus Krisztust, mintha közöttetek feszítették volna meg! Csak azt szeretném megtudni tőletek: a törvény cselekvése alapján kaptátok-e a Lelket, vagy az ige meghallásából származó hit alapján? Ennyire esztelenek vagytok? Amit Lélekben kezdtetek el, most testben akarjátok befejezni? Hiába tapasztaltatok ilyen nagy dolgokat? Ha így volna, valóban hiába." ( Galátziabelieknek írt levél 3. fejezet 1-4. versek)
Pál apostol úgy érezte, hogy a Galatában befektetett ideje talán csak elvesztegetett idő volt.
A Korintusiaknak a széthúzás miatt írt figyelmeztető levele. Ott ugyanis egyiknek Pál, másiknak Péter másiknak valaki más lett a kedvence. Ki halt meg a korintusiakért? Pál, Péter vagy Apollós? Egyik sem! Csakis Jézus Krisztus, Aki tulajdon vérével vásárolta meg a gyülekezetet és építi azt a mai napig. Ha azt hiszed, hogy a gyülekezet és az egyház emberi létesítmény, akkor nem is tévedhetnél nagyobbat. Igen. Vannak közösségek amelyekből Krisztus kivonult, de ezek a közösségek már halott közösségek. Nem nevezhetőek gyülekezetnek. Amint a tested elveszíti a fejét, meghalt. Így van ez lelki értelemben is.
Figyelmeztette a korinthusiakat a gyülekezetbe beférkőzött erkölcstelenség miatt és amiatt, hogy a lelki emberek nem léptek fel határozottan ezek ellen.
Voltak emberek, akik nem hittek Krisztus feltámadásában, mások annyi bort ittak az "Úrvacsora" címszó alatt, hogy részegek lettek.
De mi van a mi gyülekezeteinkkel? Mi van a különböző magyar egyházfelekezetek gyülekezeteivel? Tényleg elértük volna a "csúcsot"? Tényleg az lenne Isten előtt a fontos, hogy mennyi állami pénz folyik át az egyházfelekezeteken? Az lenne a fontos, hogy mennyire drága épületeket építünk fel úgy, hogy azok konganak az ürességtől?
Látok embereket, akik úgy járnak gyülekezetbe, mintha színházba járnának. Megnéznek egyet, ha nem tetszik, akkor mennek a másodikba, majd a harmadikba, majd a negyedikbe. Tényleg ez lenne a lényeg? Nem azért kellene menj, Aki a vérével váltott meg téged? Nem az Ő hangjára kellene hallgass?
Annyira önzőek tudunk lenni még az istentiszteletben is. Miért nem kérdezed meg az Istent, hogy hol akar téged látni? Ha pedig Isten valahova küld, állít, akkor ott álld meg a helyed akkor is, ha szenvedned kell.
Olyan sokszor meglátod a gyülekezeteket látogatva, hogy mi a probléma velük, hogy min kéne változtatni, hogy neked jó legyen, de a valós probléma a szívedben van. A szívednek kell először is megváltoznia.
Miért nem érted meg, hogy kicsoda Jézus Krisztus és mit tett érted?
Nem bonyolultabbá, "színesebbé" kell tenni a gyülekezeti alkalmainkat, hanem vissza kell térni az alapokhoz.
Az első keresztények elkötelezték magukat az apostolok tanítása, az imádkozás, az egymással és Istennel való közösség és a kenyér megtörése mellett.
Kötelezd el te is magad Krisztus mellett és a fenti dolgok mellett. Erre van szükséged ahhoz, hogy Isten változást hozzon a szívedben.


IMA: Istenem, bocsásd meg nekem, hogy nem akartam halálba adni az önzőségemet, hogy éljek igazán Neked. Átadom magamat teljesen. Segíts, hogy ne az önző vágyaim, hanem a Te Szentlelked vezessen a gyülekezetet és az istentiszteletet illetően. Krisztus nevében, Ámen.

2022. november 6., vasárnap

Ne aggódj az életedért!

Ezért mondom nektek: ne aggódjatok életetekért, hogy mit egyetek, se testetekért, hogy mivel ruházkodjatok, mert több az élet a tápláléknál, és a test a ruházatnál.                                               Lukács evangéliuma 12. fejezet 22-23. vers



Mindig találhatsz okot az aggodalmaskodásra. Mióta kitört ez a világjárvány, amit még mindig nem sikerült legyűrni a világnak, még több okot találhatsz az aggodalmaskodásra.
Ha van jó munkád, aggódhatsz, hogy lesz-e holnap is? Ha nincs munkád, aggódhatsz, hogy vajon találni fogsz-e holnap munkahelyet?
Ha van házad, vajon tudod-e holnap is fizetni a számláidat, hiteledet? Ha nincs házad, vajon utcára kerülsz-e ha nem tudod fizetni az albérletedet?
Egekben az üzemanyag árak, és ha le is teszed az autód, az élelmiszerek, ruhák, és tömegközlekedés ára csak növekednek.
Ha van megtakarításod, vajon az infláció mennyire fog ártani neki? Ha nincs megtakarításod, akkor hogyan fogsz boldogulni, ha váratlan költségek adódnak?
Hova fordulhatsz egy bátorító szóért? Csakis Krisztushoz, aki jól ismeri a jövőt és az életednek minden apró részletét.
Az Ő tanítványai is olyan dolgok miatt aggódtak, amelyek miatt te is: Mit fognak enni holnap, mit fognak magukra ölteni, ha tönkremegy a ruhájuk, lábbelijük?
Az aggodalmaskodás csak arra jó, hogy elvonja a figyelmed az Istentől, Aki be tudja tölteni a szükségeidet a megfelelő időben.
El tudod hinni, hogy az ég és föld Ura ma is gondot fog viselni rád? Meg akarsz tanulni olyan életet élni, amelynek az alapja nem az anyagi javaid?
Igyekezz ma is úgy élni, hogy Krisztus legyen életed legnagyobb kincse és Ő gondot fog viselni rólad. Jobban ismeri szükségleteidet, mint te magad.



IMA: Istenem, a Te tökéletes akaratod és terved szerint hiszem, hogy rólam is gondot fogsz viselni. Segíts nekem, hogy aggodalmaskodás helyett keressem először a Te országodat és igazságodat. Krisztus nevében, Ámen.

Az önuralom védelmet ad

Mint a város, amelynek csupa rés a kőfala, olyan az az ember, akinek nincs önuralma. Példabeszédek könyve 25. fejezet 18. vers Az...