2022. november 12., szombat

Ne ásd el, hanem kamatoztasd!

Félelmemben elmentem tehát, és elástam a talentumodat a földbe: nézd, itt van, ami a tied.              Máté evangéliuma 25. fejezet 25. vers



Krisztus nyomdokaiban járni sokan szeretnének, de a gyakorlatban ez nem mindig egyszerű. Talán egyrészt szeretnél segíteni a nálad szegényebbeken, de ott van benned a vágy is, hogy a saját megélhetésed, kényelmed és anyagi biztonságod meglegyen.
Szeretnél megbocsátani embertársaidnak, de ők újra és újra arcul csapnak. Szeretnénk használni az Istentől kapott képességeinket arra, hogy másokon segítsünk, de a világ egyre többet és többet követel tőlünk.
A szolga, aki egy talentumot kapott gazdájától, úgy gondolta inkább elássa azt és ez által biztonságba helyezi, amíg a gazdája vissza nem tér.
Úgy gondolta jobb biztosra menni, mint kockáztatni és mindent elveszíteni. Ki hibáztatná őt ma ezért?
Az életünk nagyon törékeny és a dolgok pillanatok alatt kicsúszhatnak irányításunk alól.
Úgy érezheted, ha „elásod” adottságaidat és értékeidet azzal senkinek sem ártasz. Krisztus sem haragudhat érte. Nem igaz?
Jézus Krisztus nagyon kemény és szókimondó, amikor a példázatban szereplő szolgákat értékeli: „jó és hű szolga” szemben a „gonosz és rest szolgával.”
Sok ember nagyon is cselekvő és meg van győződve róla, hogy adottságait kamatoztatja, csak éppen azt felejtette el, hogy a saját maga boldogulását és biztonságát tartja szem előtt és nem az Isten dicsőségét. Éppen ezért nem is hajlandó kockáztatni. Az elvek helyett inkább az érdekek emberévé válik.
Vagy arra használod Istentől kapott ajándékaidat, hogy Isten országa növekedjen, az Isten dicsőségére vagy nem akarod velük az Istent szolgálni, hanem inkább elásod őket.
Az egy talentummal rendelkező szolgának bőven lett volna ideje kamatoztatni gazdája javára, amit kapott. Ő azonban inkább aljasnak és kegyetlennek, mintsem nagylelkűnek látta az Urát.
Inkább a biztonságos, többség által kitaposott utat választotta ahelyett, hogy valamit próbált volna az Isten dicsőségére tenni.
Te mit teszel? Magad érdekeit nézve a biztonságos területen maradsz, vagy arra használod, hogy megháláld Isten irántad tanúsított nagylelkűségét?
A döntés csakis a te felelősséged.


IMA: Istenem, nálad nincs csak két út. Nincs kibúvó. Segíts nekünk, hogy adottságainkkal, időnkkel igyekezzünk a Te dicsőségedre élni. Krisztus nevében, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nem veti meg a nyomorult nyomorúságát

Mert nem veti meg, és nem utálja a nyomorult nyomorúságát, nem rejti el orcáját előle, segélykiáltását meghallgatja. 20. Zsoltár 24. vers Ke...