2024. január 6., szombat

Isten bölcs szeretete

Ha pedig valakinek nincsen bölcsessége, kérjen bölcsességet Istentől, aki készségesen és szemrehányás nélkül ad mindenkinek, és meg is kapja. De hittel kérje, semmit sem kételkedve, mert aki kételkedik, az olyan, mint a tenger hulláma, amelyet a szél sodor és ide-oda hajt. Jakab levele 1. fejezet 5-6. versek



Nem is olyan rég hallgattam egy rabbit, aki arról beszélt, hogy minden embernek van egy "állati" lelke és van egy "isteni" lelke. Ezzel azt akarta mondani, hogy minden ember szembe kell nézzen azzal, hogy a földi élete során, a lelkében, tudatában, elméjében harc dúl.

Naponként, ha nyitott vagy rá, akkor Isten bölcsessége, hangja, késztetése eljuthat elmédbe, szívedbe, életedbe, de a lelked ellensége is bombáz az ő "kéretlen üzeneteivel."

Isten hangja azt mondja, hogy habár az Isten elleni lázadás tönkretette az emberiséget, eltorzította az ember jellemét, gondolkodását, életvitelét, de Jézus Krisztus által, bűnbánatot tartva, új szívet, jellemet, célt, értéket, bölcsességet nyerhet és az Isten gyermekévé, örökösévé válhat a Szentlélek által.

Ha Krisztus követő embernek tartod magad, akkor is ott van ez a két "hang" az életedben. Egyik hang arra ösztönöz, hogy imádság és a Biblia olvasása által mélyülj el az Isten bölcsességében a Szentlélek által, a másik hang pedig arra ösztönöz, hogy csak menj a nagy többség után. Nehogy elhidd, hogy te valaha is előre haladhatsz a hit dolgaiban, csak tedd azt, amit a nagy többség és fogadd el, hogy végső soron egy értéktelen vesztes vagy és az is maradsz. Azok a "keresztények" akik ezen gondolatok jegyében élik életüket, nincsenek meggyökerezve semmiben, ma ezt, holnap azt hiszik, ma ezt, holnap azt mondják, ma ezt, holnap azt gyakorolják. Éppen ezért hasonlítja őket Isten beszéde a tenger hullámaihoz, amelyek ki vannak szolgáltatva a szél szeszélyeinek. Ide-oda csapongnak.

Ezen felfogás képviselőire az is jellemző, hogy nem tudják hogy az életük végső soron hova fog torkollni az örökkévalóságot tekintve: " Majd Isten eldönti mi lesz. Nem tudja azt senki előre. stb. stb."

Isten az Ő bölcsessége által arra ösztönöz, hogy értsd meg és fogadd el a Krisztusban megnyilvánult szeretetét, fogadd el azt az új életet, amelynek alapja az Istentől nyert új szív, gondolkodás, értékrend, és a Szentlélek által növekedj befogadva az Isten bölcsességét, szeretetét, kegyelmét személyes életedbe.
Ne önmagadra vagy a földi életedre koncentrálj elsősorban, hanem Krisztusra és Isten országára, hogy bölcsen élhess és maradandó kincseket gyűjthess. Te melyik hangnak engedsz?

IMA: Istenem, kérlek, hogy a Te bölcsességeddel irányítsd lépteimet ebben az évben is. Krisztus nevében, Ámen. 

2024. január 5., péntek

Tanácsadónk minden körülményben!

Ha a fejedelmek összeülnek, és rólam tárgyalnak, szolgád akkor is rendelkezéseidről elmélkedik.     119. Zsoltár 23. vers



A legtöbb ember életében voltak időszakok amikor belemerült a panaszkodásba. Ilyenkor talán sóhajtozol, búslakodsz vagy akár még sírva is fakadsz.

Ez voltaképp a bukott világunk következménye. A Bibliában is találkozol ilyen panaszokkal. A 119. Zsoltárban találkozhatunk egy olyan ember panaszával, aki Istennek önti ki a szíve panaszát. Ez az ember nemcsak elmondja panaszát Istennek, hanem egyedül Istentől várja a segítséget, szabadulást.

Erről az emberről azt tudjuk biztosan, hogy Isten szolgája volt. A 119. Zsoltárban olvasott panaszt egyesek Dávidnak tulajdonítják, más teológusok, bibliakutatók Nehémiásnak tulajdonítják, aki szintén nehézségeket élt meg vezetőként, miután visszatértek Jeruzsálembe Babilon földjéről.

A zsoltár írója Istenhez könyörög segítségért, még akkor is, ha úgy érzi, mintha Isten „idegenként” kezelné őt.
Találkoztam emberekkel, akik önmagukat úgy tüntették fel, mint akik előrébb járnak az Isten követésében, mint mások, és ilyen jelszavaik voltak:
„Istennek nem szabad elmondani panaszunkat. Sőt, nem is lehet soha panaszunk. Nem is lehet soha kérdésünk. El kell fogadni mindent úgy ahogy van és kész.”
Az igazság az, hogy aki Isten gyermeke, az mehet Istenhez kérdéseivel, csalódásaival, fájdalmaival, és Isten, mint tökéletes Atya, foglalkozik vele. 
Aki tagadja azt, ami lezajlik a szívében, lenézi Istent, aki amúgy is belelát az emberi szívbe, és ha nem viszi Isten elé a panaszait, nehézségeit, kérdéseit, előbb-utóbb az ördög fogja használni ezeket arra, hogy az illetőt elbuktassa.
Tanulj a zsoltáríró imádságából. A kétségek között is, a zsoltárírónak az minden vágya, hogy megismerje Isten üzenetét és annak utasításai szerint éljen.
A nehézségek nem eltávolították a zsoltárírót Istentől, hanem közelebb vitték Őt Istenhez.
Bárcsak minket is közelebb vinnének a nehézségek Istenhez, bárcsak növekedne a vágy bennünk, hogy Isten vezetését keressük, megértsük és engedelmeskedjünk neki.


IMA: Istenünk, a nehézségeinkben, kérdéseinkben szeretnénk közelebb kerülni Hozzád. Segíts minket, hogy életünk minden körülménye között a Te beszéded legyen a mi örömünk és tanácsadónk. Krisztus nevében, Ámen.

2024. január 4., csütörtök

Isten oltalmazó keze

Minden oldalról körülfogtál, kezedet rajtam tartod. 139. Zsoltár 5. vers



Isten gyermekei el vannak rejtve Isten oltalmában. Isten ott van velük, amikor reggel felébrednek egészen addig, amíg este nyugovóra nem térnek, álmaikat is az Isten vigyázza.
A zsoltáríró így fogalmazta ezt meg: „Szemmel tartod járásomat és pihenésemet, gondod van minden utamra.”
Ami ennél több, Isten jól ismeri minden gondolatunkat és hallja minden egyes szavunkat. Isten minden oldalról körülfogja övéit, felettük tartja oltalmazó kezét.
Nem minden örül ennek a tudatnak, de a zsoltáríró számára ez volt a legszebb dolog, amit csak kívánhatott: „Csodálatos nekem ez a tudás, igen magas, nem tudom felfogni.” (6. vers)
Ha szeretnéd minden egyes lépésedben érezni, tapasztalni Isten jelenlétét, tedd a következő dolgokat:
Közeledj Istenhez, valld be Istennek, hogy vágysz az Ő folyamatos jelenlétére személyes életedben. Bánd meg bűneidet, valld meg bűneidet. Beszélgess Istennel imádságban rendszeresen és kötelezd el egész életed Neki. Szentlelke által így vehet lakozást a te életedben is.
Csak ezek után tapasztalhatjuk meg milyen csodálatos öröm, áldás, kegyelem, kiváltság Isten állandó jelenléte életünkben.
Isten csodálatos ereje által ezek a dolgok valósággá válhatnak életünkben is.

IMA: Istenem, olyan nagy öröm, hogy közel jössz hozzám. Nem kívánok más útitársat ebben az évben, csak Téged. Segíts minket Szentlelked által mindig Veled járni, Hozzád hűséges maradni. Legyen felettünk vezető karod. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

2024. január 3., szerda

Egyenesen a cél felé

Testvéreim, én nem gondolom magamról, hogy már elértem, de egyet teszek: ami mögöttem van, azt elfelejtve, ami pedig előttem van, annak nekifeszülve futok egyenest a cél felé, Isten mennyei elhívásának a Krisztus Jézusban adott jutalmáért. Filippibeliekhez írt levél 3. fejezet 13-14. versek



Pál apostol a Krisztus követését többször hasonlítja egy versenyhez. Ma is vannak olyan futóversenyek, ahol a futás mellett oda kell figyelni a pályára elhelyezett akadályokra. Némely akadályokat át kell ugrani, megint másokat át kell ugrani.
Néha előfordul, hogy a futó miközben át akar ugrani egy akadályt, kicsit megbicsaklik vagy éppen el is esik, de nincs ideje másra csak arra, hogy felálljon és vegye a következő akadályokat. A célja ugyanis az, hogy győztesként érjen a célba.
Tudd meg, ha Krisztus követője vagy, akkor te is a hit versenypályájának részese vagy. Isten kegyelme, hogy Isten "benevezett" Krisztus által erre a versenyre.
Ha még a mai napon a földi létben vagy, akkor még te sem érted el a célt. Úton vagy. A versenypályának egy része már mögötted van és ha visszagondolsz a múltra, talán elbátortalanítanak az eleséseid.
A gonosz úgy rendezte be azt a világot, hogy elbátortalanodj a hit harcát illetően. Az a célja, hogy feladd a harcot mielőtt célba érsz.
Ne feledd el azt, amit Pál apostol nem felejtett el: Isten téged is elhívott egy bizonyos életküldetésre. Ami tehát mögötted van ne engedd, hogy megbénítson, ami előtted van, azt teljes erőbedobással "fusd meg", hogy a célba érésed után megkapd a Krisztus Jézusban nyert jutalmadat.


IMA: Istenem, segíts nekem, hogy félretegyek minden akadályt, minden bénító körülményt és Krisztusra nézve meg tudjam harcolni a hit nemes harcát egészen a célig. Krisztus nevében segíts ebben, Ámen.

2024. január 2., kedd

Rendeltetésszerű használat

Mert az ő alkotása vagyunk, akiket Krisztus Jézusban jó cselekedetekre teremtett, amelyeket előre elkészített Isten, hogy azok szerint éljünk. Efézusiakhoz írt levél 2. fejezet 10. vers



Minden egyes embernek vannak gyengeségei és vannak erősségei. Vannak bűnei és vannak erényei. Vannak dolgok, amiben tehetséges vagy és vannak dolgok, amit inkább másra bíznál, mert úgy érzed nincs hozzá adottságod. Vannak a személyiségednek is jellegzetességei. Az Interneten sok-sok olyan tesztet találhatsz, amelyeket ha kitöltesz, akkor hiteles képet kapsz a személyiségedről, erősségeidről, gyengeségeidről. Azt is megteheted, hogy egy ilyen teszten kapott eredményt kielemzed a házastársaddal, lelkipásztoroddal vagy valakivel, akiről biztosan tudod, hogy szeret, lelkileg érett és jót akar neked és megbízható. Isten arra teremtett téged, hogy az adottságaidat olyan módon kamatoztasd ebben az új évben, hogy azzal az Ő dicsőségére lehess. Ha rendeltetésszerűen akarod élni életed, akkor kezedbe veszed az életeddel kapcsolatos "használati utasítást" aminek a neve Biblia és elkezded olvasni a János evangéliumát. Imádkozhatsz is, hogy teremtőd értesse meg közben veled, hogy miként élheted életedet, mindennapjaidat rendeltetésszerűen. Ha ugyanis eltérsz Isten tervétől, semmi garancia nincs arra, hogy boldog vagy értelmes év lesz számodra a 2024. Akkor pedig nem is hibáztathatod a Teremtődet, mint ahogyan nem hibáztathatod a gyártót, ha a tőle vásárolt termék úgy romlott el, hogy azt nem rendeltetésének megfelelően használtad.
Gondolkozz el milyen adottságokat kaptál és légy nyitott azokat úgy hasznosítani, hogy jó cselekedeteidet látva, dicsőítsék a mennyei Atyádat.

IMA: Istenem, mutasd meg nekem, hogy üres fogadalmak helyett hol, hogyan és mikor hasznosíthatom életemet, adottságaimat a Te dicsőségedre. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

2024. január 1., hétfő

Új év-új oltalom!

Isten a mi oltalmunk és erősségünk, mindig biztos segítség a nyomorúságban. 46. Zsoltár 2. vers



„ Boldog újévet!”-így szoktuk köszönteni szeretteinket az év első napján. Talán már mondtad is némelyeknek ma. Egy év kezdetén azonban sokkal többre van szükségünk egy szokásos köszöntésnél, jókívánságnál.
Tudnunk kell, hogy Isten, aki mindennél és mindenkinél nagyobb, uralkodik nemcsak a mi életünk, de a világtörténelem felett is. A 46. Zsoltárban arról olvashatunk, hogy az életünk bizonytalanságai között is megláthatjuk Istent, aki a Menny és föld Ura.
A zsoltáríró által Isten nem mond hamis ígéreteket. Nem ígéri, hogy minden úgy fog alakulni 2021-ben, ahogyan azt mi elképzeltük. Nem ígéri, hogy ez az év kizárólag békességet és felemelkedést fog hozni számunkra. Nem ígéri, hogy megszűnik a világon a keresztények üldöztetése vagy a szegénység.
A zsoltáríró megjegyzi, hogy a nemzetek zajonganak, az országok mozognak. Isten hadakat némít el, uralkodók jönnek és mennek, de bármi is történjen, Isten az egész világ fölött uralkodik.
Ő a mi oltalmunk és erősségünk a 2021-es évben is. Néhány napja ünnepeltük a Krisztus testet öltésének emlékünnepét, tehát Krisztus a garancia rá, hogy Isten mindig biztos segítség gyermekei számára a nyomorúság idején.

IMA: Istenünk, köszönjük Neked az újesztendőt és az ígéretet, hogy Te leszel a biztos segítségünk minden nyomorúságban. Krisztus nevében, Ámen.

2023. december 31., vasárnap

Erősödj meg az Úrban!

Végül pedig: erősödjetek meg az Úrban és az ő hatalmas erejében.                                              Efézusiakhoz írt levél 6. fejezet 10. vers



Az év utolsó napján, ha visszagondolsz, a gonosz volt az, aki sokszor arra próbált ösztönözni, hogy tégy meg valamit, mert azzal nem vétkezel az Isten ellen, majd ő volt az, aki jött és vádolt, hogy elhitesse veled nincs már remény a számodra. A gonosz volt az, aki hallgatásra akart rávenni akkor, amikor az Isten szavát és nevét földbe tiporták.
A legnagyobb veszteség nem az, hogy elveszíted a megélhetésed, az egészséged, minden barátodat, hanem az, hogy elveszíted Jézus Krisztust.
Egy hölgy írta a levelében: „ A férjem meghalt, a két gyermekem nagyon messze van tőlem és sosem hívnak telefonon, de az igazi magányt akkor tapasztaltam meg, amikor elvesztettem az Isten jelenlétét életemben. Ma este hat órán keresztül térdeltem és kértem Istent, hogy szóljon hozzám. Elhatároztam, hogy addig nem állok fel a térdeimről, amíg Ő nem szól hozzám. És hajnaltájt újra megszólított, újra éreztem az Ő áldott jelenlétét.”
Állj meg és gondolj vissza Isten áldásaira. Az is lehet, hogy éppen most vagy megpróbáltatásban, de ha Isten veled van, nem vagy egyedül és nem vagy vesztes. Át fog vezetni a nehézségeken. Ha pedig Isten nincs jelen életedben, addig könyörögj, amíg szól hozzád és Krisztus által megújítja erődet. Hiszen az újévvel új kihívások jönnek, és új erőre van szükséged.

IMA: Istenem, te voltál az, aki nehézségeken, örömökön, bánaton át vezettél egész évben. Kérlek, ne hagyj magamra, hanem segíts nekem megerősödni a Te erőd által. Krisztus nevében, Ámen.

Kizárólag kegyelemből

Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék. E...