2020. május 16., szombat

Az Isten elkötelezett szeretete

Isten ugyanis Krisztusban megbékéltette a világot önmagával, úgyhogy nem tulajdonította nekik vétkeiket, és reánk bízta a békéltetés igéjét.
Korinthusiakhoz írt levél 5. fejezet 19. vers



Mi az Isten válasza az ember bűn miatti megtörtségére, korrupciójára és az erőszakra, ami éppen emiatt terjed? Feladta az emberiséggel való terveit? Egyszerűen megvetette az embert gerinctelensége miatt és úgy, ahogy van az univerzum „szemetesébe” dobta?
Esetleg Isten majd felrobbant az indulattól, amikor Ádám és Éva engedetlen lett, vagy éppen a leszármazottaik még nagyobb aljassága miatt? ( Beleértve minket is).
Nem! Valójában isten azt mondja: „Nem azért teremtettelek, hogy elvessz, azért teremtettelek, hogy élj, hogy Velem közösségben élj. Nem foglak magadra hagyni, nem fogok lemondani rólad.”
Hogyan vált lehetségessé Isten és ember közötti kapcsolat helyreállítása? Egyik részről Isten szent, bensőséges lénye, tökéletes teljessége, és tökéletes szeretettel.
Más részről pedig a korrupt, megtört, félelemmel teljes emberiség. Isten a Fiát, Jézus Krisztus küldte el, hogy behatoljon általa fizikai világunkba és helyreállítsa a közösséget önmaga és a bukott emberiség között.
Jézus Krisztus, Isten Fia minden szempontból emberré vált-kivéve a bűnt. Ő sosem vétkezett. Sosem bukott el. Ő lett második „Ádámmá”, és Ő nem bukott el. Mindvégig engedelmes volt az Atyának. Hogy teljessé váljon a kapcsolat helyreállítása, Krisztus megfizette az első Ádám lázadásának árát, ezért halt meg a kereszten. „ Mivel pedig a gyermekek test és vér részesei, ő is hozzájuk hasonlóan részese lett ezeknek, hogy halála által megsemmisítse azt, akinek hatalma van a halálon, vagyis az ördögöt;” Zsidókhoz írt levél 2. fejezet 14. vers
Ezáltal képes helyreállítani mindenkit, aki Benne hisz, mint Szabadítóban. A mi Istenünk azért tette mindezt, hogy élhessünk.


IMA: Istenünk, tisztelettel állunk meg a Te elkötelezett szereteted mellett a teremtményeiddel kapcsolatosan. Megmenekülést eszközöltél nekünk Fiad által. Ezért örökké hálásak leszünk. Könyörülj azokon az olvasókon, akik még nem békültek ki Veled, nem fogadták el a te nagy szereteted. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

2020. május 15., péntek

Kemény szív

Kiment a magvető vetni. Vetés közben némelyik mag az útfélre esett, és eltaposták, vagy megették az égi madarak.
Lukács evangéliuma 8. fejezet 5. vers



Egy újabb egyszerű, földművelésből vett életpéldával tanít minket Krisztus fontos lelki igazságokra. „ A mag, Isten szava”-mondta Krisztus. Azoknak az embereknek az életében, akiket a kemény, útfélen található föld jelképez, az Isten szava nem tud meggyökerezni és életet hozni.
Ezek az emberek nem értik meg vagy egyszerűen figyelmen kívül hagyják Isten szavát, az ördög pedig jön és „kikapkodja” a szívükből azt, hogy ne higgyenek Isten szavának és ne menekülhessenek meg az örök haláltól.
Ha megkeményítjük a szívünket Isten szavával szemben, esélyünk sem lesz, hogy megértsük Isten szavát. Szóval ideje megvizsgálni a szívünket!
A földműves a kemény talajba mélyeszti az ekét és felszántja azt. Lelki értelemben hasonló gyógymódot ajánl Isten a kemény szívünket illetően.
„Vessetek magatoknak igazságot, akkor hűséget arathattok! Szántsatok föl új szántóföldet, mert ideje, hogy keressétek az Urat, míg majd eljön, és hullatja rátok az igazság esőjét.” Hóseás könyve 10. fejezet 12. vers
Ninive városának több százezres lakossága tökéletes példa arra, hogy keményszívűségükből hogyan lett megtört, felszántott, a megtérés, bűnbánat gyümölcsére alkalmas szívük.
Amikor Jónás prédikált Ninivében, az emberek hittek Isten szavának, amelyet Jónás közvetített nekik és azonnal országos böjtöt hirdettek. ( Jónás könyve 3. fejezet 5. vers)
Megalázták magukat Isten előtt, imádkoztak, sóvárogva keresték Isten arcát, jelenlétét, és elfordultak gonosz bűneiktől és vétkeiktől.
Isten pedig megbocsátotta bűneiket és nem hozta el azt a pusztulást a városra, amit eredetileg eltervezett és kihirdetett.
Milyen állapotban van a mi szívünk ma? Istennek van orvossága a kemény szívünkre ma is. Vajon el is fogadjuk azt?


IMA: Istenünk, jöjjön el a Te országod és legyen meg a Te akaratod elsősorban azáltal, hogy a Te akaratod a szívünkben érvényre jut és az irántad való odaszánásunk egyre inkább erősödik. Adj nekünk bátorságot arra, hogy megalázzuk magunkat Előtted, ha a szívünk keménnyé lett. Ámen.



2020. május 14., csütörtök

A bölcs ember

Aki tehát hallja tőlem ezeket a beszédeket, és cselekszi azokat, hasonló lesz az okos emberhez, aki kősziklára építette a házát. Máté evangéliuma 7. fejezet 24. vers


Jézus Krisztus a bölcs és a bolond építő példájával azt akarja szemléltetni, hogy nem elég hallgatni, olvasni, tanulni Isten beszédét, még csak elmélkedni sem elég róla (habár ezek is önmagukban áldott dolgok), hanem cselekedni is kell azt.
Istent követni a gyakorlatban azt jelenti, hogy vágyunk, törekszünk arra, hogy engedelmeskedjünk Istennek és kövessük Őt teljes szívünkből.
Kétféle embert jellemez Krisztus a példázatban. Mind a kettő hallja, hallgatja az Ő szavait, de csak egyikük akarja gyakorlatba is ültetni a hallottakat, a másikuk pedig nem.
Egyik hallja és enged az Isten szavának, a másik hallja és figyelmen kívül hagyja teljes mértékben az Isten szavát a gyakorlatban. Mindkét ember tudja, hogy mit kellene tenni, hogy kellene helyesen építkezni, viszont az egyik a tudását gyakorlatba ülteti, a másik pedig nem törődik vele és homokra építi a házát.
A lakásunkban műpadlót raktak le, és az egyenetlenségeket homokkal akarták „kiegyenlíteni.” Azóta folyamatosan jön fel a homok a padló alól és teljesen egyenetlen az egész. Sokat gondolkodtam azon, hogy ezek az emberek nem tudták, hogy egy vékony cement réteggel kellett volna megoldani ezt a problémát, vagy csak siettek és a könnyebb utat választották?
Egy olyan egyszerű példázatot használ Krisztus, amit egy kisgyerek is megérthet. A hallgatók közül mindenki tudhatta, hogy csak a bolond épít alap nélküli házat. Egy ilyen ház össze fog dőlni az első vihar következtében. Egy biztos alapon nyugvó ház viszont rengeteg vihart kibír.
Az egyetlen módja annak, hogy „vihar biztos” életet építsünk az, hogy Istenre és Isten szavának alapjára építsük.
Ahogy a zsoltáríró írta sok-sok évvel ezelőtt: „ Az ÚR az én kőszálam, váram és megmentőm, Istenem, kősziklám, nála keresek oltalmat, pajzsom, hatalmas szabadítóm, fellegváram!” 18. Zsoltár 2. vers
Mi is elmondhatjuk ezt? Ne csak hallgassuk, olvassuk Isten szavát, hanem engedelmeskedjünk is neki. Isten Szentlelkének erejével sikerülhet!


IMA: Istenünk, szeretnénk hallgatni a Te szavadat. Segíts azonban gyakorlatba is ültetni azt, hogy a mi életünk Téged dicsőítsen és a biztos alapon nyugodva megmaradjon örökké. Ámen.

2020. május 13., szerda

Válaszfalak és védőfalak

Elmondták nekem, hogy a megmaradtak, akik a fogság után maradtak meg, nagy bajban és gyalázatban vannak ott abban a tartományban. Jeruzsálem várfala csupa rés, és kapui tűzben égtek el.
Nehémiás könyve 1. fejezet 3. vers



Az ókorban egy várfal nélküli város gyakorlatilag védtelen és kiszolgáltatott volt a fosztogató tolvajok és a hódító ellenséges csapatokkal szemben is. A város várfala segített megvédeni az embereket, azok házait, vagyonát. A várfalak biztonságot adtak a város lakóinak.

Nehémiás gyászolni kezdett, amikor meghallotta, hogy a száműzöttek, akik hazatértek a babiloni fogságból veszélyben voltak és ki voltak téve a környező népek gúnyolódásának. A biztonságot adó várfalak leomlottak, a kapuk pedig tűzben égtek el.

Könyörgött Istenhez, hogy változtasson ezen a siralmas helyzeten, Isten pedig Nehémiást hívta el arra, hogy eszköz legyen a várfalak újjáépítését illetően. ( Nehémiás könyve 2. fejezet)

Ma szoktunk beszélni olyan falakról, amelyeknek le kellene omlani: a megtévesztésnek és a korrupciónak falairól, a kivételezés és a rasszizmus falairól, olyan falakról amelyek megfosztanak embereket olyan lehetőségektől, amelyeket minden embernek élveznie kellene.

Vannak azonban olyan falak, amelyek megvédenek minket a sérüléstől és a gonosz befolyásoktól.

Szükségünk van ilyen védőfalakra, hogy megvédjük a szívünket, hogy hűségesek maradhassunk házastársunkhoz, családunkhoz, barátainkhoz, közösségünkhöz.

Szükségünk van védőfalra a lelki életünkben is, hogy az Istennel való kapcsolatunk szilárdan megmaradjon.

Ezek a védőfalak megremegnek, ha meg nem bocsátás, önzés, megalkuvás és lázadás kap helyet életünkben.

Vannak olyan védőfalak, amelyek leomlottak életedben és újjá kellene építeni őket? A családodban? Közösségedben? Vannak olyan falak, amiket le kellene rombolni és olyanok, amelyeket fel kellene építeni? A bűn a legártalmasabb fal, amelyik elválaszt Istentől és embertársainktól és fogságban tart addig, ameddig a Krisztusban vetett hit által le nem omlik életünkben.

Kérjük Istent, hogy adjon bölcsességet olyan életet építenünk, amelyik az Ő dicsőségére van.


IMA: Istenünk, köszönjük a Jézus Krisztus által mutatott kegyelmed. Tisztíts meg minket minden bűntől, és építs fel minket újra, hogy szilárdan álljunk Benned. A Krisztus nevében kérünk, Ámen.

2020. május 12., kedd

Az Úr színe előtt állni…

Abban az időben választotta külön az ÚR a Levi törzsét, hogy hordozzák az ÚR szövetségládáját, hogy az ÚR színe előtt álljanak az ő szolgálatára, és hogy áldást mondjanak az ő nevével. Így van ez ma is.
Mózes 5. könyve 10. fejezet 8. vers



A mai világban milyen rendezvények késztetnek minket arra, hogy álljunk? Emberek felállnak a helyükről, ha például egy focimérkőzésen gólt rúg az egyik csapat. Felállva ünnepeljük azt, ha valamilyen kiemelkedő teljesítményt látunk. Felállunk, amikor egy vendég belép a szobába és így akarjuk megtisztelni őt.

Az ókori Izraelben a Lévi törzsét egy egészen másfajta „állásra” hívta el Isten. A Lévi törzsét arra választotta ki Isten, hogy az Úr színe előtt álljanak, az Ő szolgálatára és, hogy áldást mondanak az Ő nevével.

Ez az elhívás arról szólt, hogy sokféle feladatban helyt álljanak, amelyek által segítik a népet az Isten dicsőítésében és, hogy megosszák az örömhírt Isten mindenki számára elérhető áldásaival kapcsolatosan.

Ez az elhívás mindennapos volt és kellett hozzá rutin is, de még inkább szükség volt felelősségteljes és átadott szívre, amely eltökélt arra nézve, hogy kiálljon Isten, az ég és Föld Urának dicsőségéért, aki megszabadította az Ő népét.

A Léviták ilyen értelemben olyan szerepben voltak, mint a Mennyben az angyalok. Gábriel angyal, amikor Keresztelő János születéséről szól Zakariásnak, a következőt mondja: „"Én Gábriel vagyok, aki az Isten színe előtt állok. Elküldött engem, hogy beszéljek veled, és meghozzam neked ezt az örömhírt.” ( Lukács 1:19)

Isten arra hív minket, hogy magunkra véve a Szentlélek minden fegyverzetét, álljunk meg szilárdan az Úrban és az Ő hatalmas erejében. A mi lelkünk ellensége, az ördög szeretne leverni minket a lábainkról, de Isten ereje által megállhatunk az ördög mesterkedéseivel szemben is, ( Efézus 6:11) használva azokat az adottságokat amiket Istentől kaptunk, hogy Őt dicsőítsük mindenben amit teszünk.



IMA: Istenünk, előtted állunk most. Segíts hűségesen szolgálni Neked és beszélni Rólad. Ha elestünk, segíts ismét helyünkre állni. Krisztus nevében, Ámen.



2020. május 11., hétfő

Meghallani Isten szavát!

Sámuel még nem ismerte az Urat, mert az ÚR még nem jelentette ki igéjét neki.
Sámuel első könyve 3. fejezet 7. vers



Amikor valaki meghallja Isten küldetésre szólító szavát, és igent mond annak a hívó szónak, nincs az a nagy áldozat, amit ne akarna meghozni azért, hogy az Istentől kapott küldetés végrehajtsa.
Ezt látjuk a gyermek Sámuel történetében is. Isten szavát meg kell tanulnunk meghallani. Sámuel mentora Éli főpap volt, és arra készítette fel Sámuelt, hogy egy nap ő is pap lehessen.
Tanult a ceremoniális tisztálkodásról, étel áldozatokról, imádságról és Isten törvényéről. Ez a képzés minden aprólékos részletre kitért, de azt nem tanította meg Sámuelnek, hogyan kell meghallani Isten szavát.
Háromszor szólt Isten Sámuelhez, Sámuel pedig azt gondolta, hogy csupán egy idős pap, Éli szólítja őt. Éli megkésve ugyan, de rájött, hogy Isten szól Sámuelhez. Ekkor adta a tanácsot: „Ha még egyszer szólít a hang, mond, hogy szólj Uram, mert hallja a Te szolgád.” Ez a tanítás segítette Sámuelt abban, hogy megismerje Istent és Isten beszédének erejét.
Isten pedig nagy dolgokra használta Sámuelt, mint az Ő prófétáját.
Amikor Isten hívott arra, hogy indítsam el ezt az online keresztény oldalt egyrészt azért, hogy megosszam Isten üzenetét, másrészt azért, hogy segítsünk házassággal, párkapcsolattal kapcsolatosan, hallottam a hívást, de mentegetőztem. Nem tudtam semmit, nem volt eszközöm, nem volt szponzorom és semmiféle segítségem.
Azt viszont sosem bántam meg, hogy igent mondtam erre a hívásra, mert sok áldásban részesültem azóta.
És te? Meg tudod különböztetni Isten hangját az emberek hangjától? Akarsz engedelmeskedni Isten hívásának?


IMA: Istenünk, kérünk szólj a mi szíveinkhez is. Segíts minket, hogy meghalljuk, amit mondasz és engedelmeskedjünk a Te szavadnak. Szentlelked által segíts meghallanunk a hívó szavadat és hűségesen szolgálhassunk. Krisztus nevében, Ámen.

2020. május 10., vasárnap

Béke és biztonság Istennél!

Aki a Felséges rejtekében lakik, a Mindenható árnyékában pihen,
91. Zsoltár 1. vers 



Egy háborús országból menekült mondta el, hogy a 91. Zsoltár a kedvenc része a Bibliából. A háború miatt rengetegszer kellett új óvóhelyre költöznie a testi épsége érdekében, de a lelke mindig is biztonságban volt.
Életünk során mi is lakozhatunk a Felséges rejtekében és a Mindenható árnyékában, akkor is, ha a mindennapjainkban feszültségeket, nehézségeket, konfliktusokat, halálos betegségeket élhetünk meg.
A zsoltáríró maga is tudta, hogy az élet tele van bizonytalanságokkal, de ennek ellenére van biztonságos hely az ember számára.
Mi a rejtekhely, a pihenés helye a mi életünkben? A pénzünk, a családunk, otthonunk, munkánk mind nagyon labilisak. Egyik percről a másikra összeomolhatnak. A lelkünk ellensége, az ördög célja, hogy lopjon, öljön és pusztítson. Az egyetlen hely, ahonnan senki nem ragadhat ki bennünket: „A Felséges rejteke, a Mindenható árnyéka.”
A feltámadt és Mennybe ment Királyunk megígérte: Az én juhaim hallgatnak a hangomra, és én ismerem őket, ők pedig követnek engem. Én örök életet adok nekik, és nem vesznek el soha, mert senki sem ragadhatja ki őket az én kezemből.” János evangéliuma 10. fejezet 27-28. vers


IMA: Istenünk, dicsérünk Téged a biztonságért és békességért, amit Nálad találhatunk. Ez a békesség Belőled fakad attól függetlenül, hogy mi történik velünk az életben. Krisztus nevében add nekünk ezt az áldott békességet. Ámen.

Az önuralom védelmet ad

Mint a város, amelynek csupa rés a kőfala, olyan az az ember, akinek nincs önuralma. Példabeszédek könyve 25. fejezet 18. vers Az...