2020. május 13., szerda

Válaszfalak és védőfalak

Elmondták nekem, hogy a megmaradtak, akik a fogság után maradtak meg, nagy bajban és gyalázatban vannak ott abban a tartományban. Jeruzsálem várfala csupa rés, és kapui tűzben égtek el.
Nehémiás könyve 1. fejezet 3. vers



Az ókorban egy várfal nélküli város gyakorlatilag védtelen és kiszolgáltatott volt a fosztogató tolvajok és a hódító ellenséges csapatokkal szemben is. A város várfala segített megvédeni az embereket, azok házait, vagyonát. A várfalak biztonságot adtak a város lakóinak.

Nehémiás gyászolni kezdett, amikor meghallotta, hogy a száműzöttek, akik hazatértek a babiloni fogságból veszélyben voltak és ki voltak téve a környező népek gúnyolódásának. A biztonságot adó várfalak leomlottak, a kapuk pedig tűzben égtek el.

Könyörgött Istenhez, hogy változtasson ezen a siralmas helyzeten, Isten pedig Nehémiást hívta el arra, hogy eszköz legyen a várfalak újjáépítését illetően. ( Nehémiás könyve 2. fejezet)

Ma szoktunk beszélni olyan falakról, amelyeknek le kellene omlani: a megtévesztésnek és a korrupciónak falairól, a kivételezés és a rasszizmus falairól, olyan falakról amelyek megfosztanak embereket olyan lehetőségektől, amelyeket minden embernek élveznie kellene.

Vannak azonban olyan falak, amelyek megvédenek minket a sérüléstől és a gonosz befolyásoktól.

Szükségünk van ilyen védőfalakra, hogy megvédjük a szívünket, hogy hűségesek maradhassunk házastársunkhoz, családunkhoz, barátainkhoz, közösségünkhöz.

Szükségünk van védőfalra a lelki életünkben is, hogy az Istennel való kapcsolatunk szilárdan megmaradjon.

Ezek a védőfalak megremegnek, ha meg nem bocsátás, önzés, megalkuvás és lázadás kap helyet életünkben.

Vannak olyan védőfalak, amelyek leomlottak életedben és újjá kellene építeni őket? A családodban? Közösségedben? Vannak olyan falak, amiket le kellene rombolni és olyanok, amelyeket fel kellene építeni? A bűn a legártalmasabb fal, amelyik elválaszt Istentől és embertársainktól és fogságban tart addig, ameddig a Krisztusban vetett hit által le nem omlik életünkben.

Kérjük Istent, hogy adjon bölcsességet olyan életet építenünk, amelyik az Ő dicsőségére van.


IMA: Istenünk, köszönjük a Jézus Krisztus által mutatott kegyelmed. Tisztíts meg minket minden bűntől, és építs fel minket újra, hogy szilárdan álljunk Benned. A Krisztus nevében kérünk, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Gyakorlati megújulás

Az Isten irgalmára kérlek tehát titeket, testvéreim, hogy okos istentiszteletként szánjátok oda testeteket élő és szent áldozatul, amely tet...