2020. május 14., csütörtök

A bölcs ember

Aki tehát hallja tőlem ezeket a beszédeket, és cselekszi azokat, hasonló lesz az okos emberhez, aki kősziklára építette a házát. Máté evangéliuma 7. fejezet 24. vers


Jézus Krisztus a bölcs és a bolond építő példájával azt akarja szemléltetni, hogy nem elég hallgatni, olvasni, tanulni Isten beszédét, még csak elmélkedni sem elég róla (habár ezek is önmagukban áldott dolgok), hanem cselekedni is kell azt.
Istent követni a gyakorlatban azt jelenti, hogy vágyunk, törekszünk arra, hogy engedelmeskedjünk Istennek és kövessük Őt teljes szívünkből.
Kétféle embert jellemez Krisztus a példázatban. Mind a kettő hallja, hallgatja az Ő szavait, de csak egyikük akarja gyakorlatba is ültetni a hallottakat, a másikuk pedig nem.
Egyik hallja és enged az Isten szavának, a másik hallja és figyelmen kívül hagyja teljes mértékben az Isten szavát a gyakorlatban. Mindkét ember tudja, hogy mit kellene tenni, hogy kellene helyesen építkezni, viszont az egyik a tudását gyakorlatba ülteti, a másik pedig nem törődik vele és homokra építi a házát.
A lakásunkban műpadlót raktak le, és az egyenetlenségeket homokkal akarták „kiegyenlíteni.” Azóta folyamatosan jön fel a homok a padló alól és teljesen egyenetlen az egész. Sokat gondolkodtam azon, hogy ezek az emberek nem tudták, hogy egy vékony cement réteggel kellett volna megoldani ezt a problémát, vagy csak siettek és a könnyebb utat választották?
Egy olyan egyszerű példázatot használ Krisztus, amit egy kisgyerek is megérthet. A hallgatók közül mindenki tudhatta, hogy csak a bolond épít alap nélküli házat. Egy ilyen ház össze fog dőlni az első vihar következtében. Egy biztos alapon nyugvó ház viszont rengeteg vihart kibír.
Az egyetlen módja annak, hogy „vihar biztos” életet építsünk az, hogy Istenre és Isten szavának alapjára építsük.
Ahogy a zsoltáríró írta sok-sok évvel ezelőtt: „ Az ÚR az én kőszálam, váram és megmentőm, Istenem, kősziklám, nála keresek oltalmat, pajzsom, hatalmas szabadítóm, fellegváram!” 18. Zsoltár 2. vers
Mi is elmondhatjuk ezt? Ne csak hallgassuk, olvassuk Isten szavát, hanem engedelmeskedjünk is neki. Isten Szentlelkének erejével sikerülhet!


IMA: Istenünk, szeretnénk hallgatni a Te szavadat. Segíts azonban gyakorlatba is ültetni azt, hogy a mi életünk Téged dicsőítsen és a biztos alapon nyugodva megmaradjon örökké. Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Gyakorlati megújulás

Az Isten irgalmára kérlek tehát titeket, testvéreim, hogy okos istentiszteletként szánjátok oda testeteket élő és szent áldozatul, amely tet...