2020. május 15., péntek

Kemény szív

Kiment a magvető vetni. Vetés közben némelyik mag az útfélre esett, és eltaposták, vagy megették az égi madarak.
Lukács evangéliuma 8. fejezet 5. vers



Egy újabb egyszerű, földművelésből vett életpéldával tanít minket Krisztus fontos lelki igazságokra. „ A mag, Isten szava”-mondta Krisztus. Azoknak az embereknek az életében, akiket a kemény, útfélen található föld jelképez, az Isten szava nem tud meggyökerezni és életet hozni.
Ezek az emberek nem értik meg vagy egyszerűen figyelmen kívül hagyják Isten szavát, az ördög pedig jön és „kikapkodja” a szívükből azt, hogy ne higgyenek Isten szavának és ne menekülhessenek meg az örök haláltól.
Ha megkeményítjük a szívünket Isten szavával szemben, esélyünk sem lesz, hogy megértsük Isten szavát. Szóval ideje megvizsgálni a szívünket!
A földműves a kemény talajba mélyeszti az ekét és felszántja azt. Lelki értelemben hasonló gyógymódot ajánl Isten a kemény szívünket illetően.
„Vessetek magatoknak igazságot, akkor hűséget arathattok! Szántsatok föl új szántóföldet, mert ideje, hogy keressétek az Urat, míg majd eljön, és hullatja rátok az igazság esőjét.” Hóseás könyve 10. fejezet 12. vers
Ninive városának több százezres lakossága tökéletes példa arra, hogy keményszívűségükből hogyan lett megtört, felszántott, a megtérés, bűnbánat gyümölcsére alkalmas szívük.
Amikor Jónás prédikált Ninivében, az emberek hittek Isten szavának, amelyet Jónás közvetített nekik és azonnal országos böjtöt hirdettek. ( Jónás könyve 3. fejezet 5. vers)
Megalázták magukat Isten előtt, imádkoztak, sóvárogva keresték Isten arcát, jelenlétét, és elfordultak gonosz bűneiktől és vétkeiktől.
Isten pedig megbocsátotta bűneiket és nem hozta el azt a pusztulást a városra, amit eredetileg eltervezett és kihirdetett.
Milyen állapotban van a mi szívünk ma? Istennek van orvossága a kemény szívünkre ma is. Vajon el is fogadjuk azt?


IMA: Istenünk, jöjjön el a Te országod és legyen meg a Te akaratod elsősorban azáltal, hogy a Te akaratod a szívünkben érvényre jut és az irántad való odaszánásunk egyre inkább erősödik. Adj nekünk bátorságot arra, hogy megalázzuk magunkat Előtted, ha a szívünk keménnyé lett. Ámen.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Gyakorlati megújulás

Az Isten irgalmára kérlek tehát titeket, testvéreim, hogy okos istentiszteletként szánjátok oda testeteket élő és szent áldozatul, amely tet...