2021. augusztus 21., szombat

Élő vizek Ura

Jézus így válaszolt: "Ha ismernéd az Isten ajándékát, és hogy ki az, aki így szól hozzád: Adj innom! Te kértél volna tőle, és ő adott volna neked élő vizet." János evangéliuma 4. fejezet 10. vers



A samáriai asszony legnagyobb problémája az volt, hogy iszonyatosan szomjas volt a lelke. Jézus Krisztus azonnal észrevette ezt és az Ő kegyelme által ezt a szomjúságot célozta meg.
Krisztus úgy döntött, hogy egyenesen Samárián keresztül és a többi zsidó szokása ellenére nem tesz kerülőutat.
Jézus Krisztus olyan vizet kínált neki, amely elérheti lelke legszárazabb helyeit is. Azokat a helyeket, amelyek talán évtizedek óta szomjaztak a felfrissülésre.
Jézus Krisztus látja a mai napon a te életedet is. Tisztában van vele, hogy mennyire kétségbeesetten szükséged van az élő vízre.
A mai ember sok mindennel próbálja csillapítani a lelki szomjúságát: vásárlással, bűnös kapcsolatokkal, üzleti sikerekkel, szélsőséges sportolással, méregdrága utazásokkal. A mesterséges, lelki szomjat nem oltó „vizek” listája nagyon hosszú.
Jézus Krisztus azt mondja ma neked, hogy az általa kínált „víz” nélkül sosem fog csillapodni a lelki szomjúságod. Ha viszont iszol abból a vízből, amit Ő kínál neked, soha többé nem lesz kétségbeesetten szomjas a lelked. Örök életre buzgó víz forrásává lesz benned.
Soha többé nem kell önámításban élned, nem kell kiárusítanod önmagad a gonosznak abban a reményben, hogy a lelked szomjúsága csillapodni fog. Örökre szabad leszel.

IMA: Istenem, add nekem azt a vizet, amelyet a világ nem tud nekem felkínálni soha, mert nem rendelkezik vele. Hálás szívvel elfogadom ingyen kegyelmedet. Nem tudnám soha megfizetni, ezért Te ingyen kínálod azt nekem. Hallgass meg engem élő vizek Ura. Ámen.

2021. augusztus 20., péntek

Isten kegyelmének ajándéka

Mit mondjunk tehát? Maradjunk a bűnben, hogy megnövekedjék a kegyelem? Szó sincs róla! Akik meghaltunk a bűnnek, hogyan élhetnénk még benne? Vagy nem tudjátok, hogy mi, akik a Krisztus Jézusba kereszteltettünk, az ő halálába kereszteltettünk? A keresztség által ugyanis eltemettettünk vele a halálba, hogy amiképpen Krisztus feltámadt a halálból az Atya dicsősége által, úgy mi is új életben járjunk.         Római levél 6. fejezet 1-4. versek



Hallottam néhány éve egy emberről, akit Magyarországon hosszú börtönévekre ítéltek különböző bűncselekmények miatt. A börtönben tűz ütött ki egy napon és az elítélt megmentette egy őr életét. Az elítélt hősies cselekedetére tekintettel elnöki kegyelemben részesült és elengedték a hátralevő büntetését.
Évek múlva újra súlyos bűncselekményt követett el az előzőleg kegyelemben részesült ember és börtönbe került, de ezúttal életfogytig tartó büntetést kapott.
Az állam nem azért részesítette kegyelemben ezt az embert, hogy újra bűncselekményeket kövessen el, hanem annak a reményében tette ezt, hogy új életet fog kezdeni.
Így van ez Istennél is. Nem azért küldte el a Fiát, hogy megragadva a Fia áldozata által kapott kegyelmet visszaéljünk vele és folytassuk a régi életünket, amelynek egyetlen célja az Isten gyalázása volt.
Olvastam egy amerikai gyülekezetről, amelyben egy ámokfutó lövöldözni kezdett és két hívő elé állt, majd nyugodtan ezt mondták: „Engem lőj le először. Engem pedig másodszor.”
A keresztség vagy bemerítés pontosan annak a jelképe, hogy önként vállalod, hogy meghalsz régi életvitelednek. Ugyanakkor azt is jelenti, hogy részese vagy Krisztus feltámadásának azáltal, hogy egy új életre „támadsz fel”, amelyet Isten tetszésére és dicsőségére vágysz élni. Innentől kezdve a Szentlélek által folyamatosan Jézus Krisztus jelleme formálódik benned.
Ha állítod, hogy Istennek élsz, de a bűneidhez is ragaszkodsz, voltaképp gúnyt űzöl Isten kegyelméből.
Gondolkozz el azon, hogyan állsz Isten kegyelméhez? Meghaltál-e már a bűneid számára vagy még azok fogságában élsz? Vannak újjászületett emberek, akik egy bűnös gondolat miatt megterhelődnek és akarnak mihamarabb megtisztulni, mások viszont nyugodtan tudnak aludni akkor is, ha álnok cselekedetek sorozatát viszik véghez. Nem mindegy hát, hogy a kegyelem erejében vagy a kegyesség látszatában éled életed.


IMA: Istenem, segíts teljesen átadnom életem Neked. Segíts meghalnom önmagamnak, bűneimnek és feltámadnom Veled együtt egy új életre. Akkor is szeretnélek Téged szolgálni, amikor az kényelmetlennek tűnik. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

2021. augusztus 19., csütörtök

Isten családba helyezi az övéit

És ő "adott" némelyeket apostolokul, másokat prófétákul, ismét másokat evangélistákul, vagy pásztorokul és tanítókul, hogy felkészítse a szenteket a szolgálat végzésére, a Krisztus testének építésére, míg eljutunk mindnyájan a hitnek és az Isten Fia megismerésének egységére, a felnőttkorra, a Krisztus teljességét elérő nagykorúságra, Efézusiakhoz írt levél 4. fejezet 11-13. versek



Olyan sok lelki értelemben otthontalan emberről hallok, akik szeretnének gyülekezetet találni már évek, esetleg évtizedek óta, de nem találják a nekik megfelelő közösséget.
Egyik gyülekezetben túl hangos a zenekar, a másik gyülekezetben nincs zenekar, a harmadikban nem rokonszenves a lelkipásztor, negyedikben adakozni kellene, ötödikben szeretnék, ha hűségesen látogatnám a gyülekezetet, hatodikban a gyülekezeti fegyelmet is gyakorolják stb. stb.
A keresztények egy másik csoportja ugyan megfordul különböző gyülekezetekben, de nem akarja elkötelezni magát. Olyanok ezek az emberek, mint az a fiatalember, aki udvarol egyik-másik hölgynek, igyekszik kiaknázni a hölgyekkel való „kapcsolattartás” előnyeit, néha-néha ígérget is nekik, de sosem kötelezi el magát egyik mellett sem.
A harmadik csoport pedig, azon keresztények csoportja, akik hallani sem akarnak gyülekezetről, lelkipásztorról, közösségről, mert meg vannak győződve, hogy ezek emberek által kitalált rendszerek és semmi hasznuk nincs.
Mit mond erre Isten szava? Azt mondja neked, hogy a gyülekezet, a gyülekezetben levő elhívott próféták, evangélisták, pásztorok, tanítók a szentek szolgálatára rendeltettek, hogy az Isten gyermekei a gyülekezet családias légkörében eljuthassanak a hitnek és Isten Fia megismerésének egységére, a lelki felnőttkorra.
Azok az emberek, akik elfogadták Isten kegyelmét és szeretetét, jól tudják, hogy jellemben még tökéletlenek, de a megszentelődés folyamatában élnek, a Szentlélek pedig használni tudja őket tökéletlenségeik ellenére is.
Érett ember az, aki ismeri a saját maga korlátait és gyengeségeit és éppen ebből fakadóan hálával és szeretettel törekszik teljes szívéből Istennek tetsző életet élni.
Pál a börtönből írta az Efézusi levelét, de mégis tele volt hálával és örömmel. A szenvedései között, gyengeségeivel tudott dicsekedni és törekedni is tudott teljes szívével arra, hogy eljusson „ a Krisztus teljességének nagykorúságára.”
Ne érts félre! Voltak és vannak gyülekezetek, amelyeknek az a neve, hogy „élő, de valójában halott gyülekezetek”.
Az is előfordult már, hogy Isten kivezetett embereket ilyen közösségekből, de olyan példáról még nem hallottam, hogy Isten valakit arra vezetett volna, hogy elszakadjon az Ő szellemi testétől, (gyülekezetétől) mert azon kívül nincs élet.


IMA: Istenünk, segíts több időt töltenünk azzal, hogy hálát adunk a gyülekezetünkben kapott lelki áldásokért és kevesebbet a gyülekezetünkkel kapcsolatos panaszkodással.
Jézus Krisztus nevében kérünk, Ámen.

2021. augusztus 18., szerda

Isten hatalma

Az Istennek pedig van hatalma arra, hogy minden kegyelmét kiárassza rátok, hogy mindenütt mindenkor minden szükségessel rendelkezzetek, és bőségben éljetek minden jó cselekedetre. Korintusiakhoz írt második levél 8. rész 9. vers



Egy híres festő munkájának jellegzetességei minden festményén felismerhetőek. A festmények ugyan mások, de a munkájának jellegzetessége ugyanaz.Ugyanaz az ecsetkezelés, ugyanaz a színkeverési technika és ugyanazok a vonások.
Ugyanez igazi a Szentlélek munkájára is. Mindannyian különbözőek vagyunk, különböző háttérből jövünk, különböző problémákkal, élethelyzetekkel találkozunk, különböző elhívást kaptunk, de a Szentlélek munkája mindig ugyanazokat az áldott nyomokat hagyja azok életén, akiket Ő irányít.
Halld hát Isten üzenetét. Istennek van hatalma, hogy minden kegyelmét kiárassza rád.
Ez önmagában még nem nagy vigasz lenne, de azt is tudhatod, hogy Isten rád is akarja árasztani minden kegyelmét. ( Ha már elfogadtad a kegyelmét.)
Ha még nem fogadtad el Isten kegyelmét, Ő hív téged arra, hogy a mai napon tedd meg.
Bízz hát Istenben.
Másodszor Isten minden szükségessel akarja, hogy rendelkezzünk.
Ez a mai egoista világnak rossz hír. Ma a legtöbb ember nemcsak a szükségeseket akarja, hanem minél többet. Már sok esetben nem elegendő az egy napra elegendő "kenyér", sőt az egy évre elegendővel sem érnénk be. 10, 20, 50, 100 éves távlatokat követ az ember, ha az anyagi javak halmozásáról van szó.
Ha van nekem bőven, akkor legyen a gyermekeimnek is, ha van a gyermekeimnek, legyen az unokáimnak is stb.
Ma már nem meglepő, hogy a tisztesség, a lelkiismeret, Isten szava által kijelölt határokon is átgázol a mindent magának akaró ember.
Mi viszont ne ezen emberek bőségére vágyakozzunk. Vágyakozzunk arra, hogy a Szentlélek által bőségesen teremjünk jó cselekedeteket Isten dicsőségére.
Hiszen hiába van sok mindenünk, ha nem akarunk jót tenni önzetlenül. Olyan szegény ember az, aki elutasította Isten kegyelmét, Isten szavát és az Isten gondviselő szeretetét.


IMA: Istenünk, a Szentlelked munkájának nyomai szeretnénk, ha kirajzolódhatnának életünkön. Kérünk ne hagyj magunkra minket. Kérünk taníts, vezess minket kegyelmed által, hogy minden szükségessel rendelkezzünk és szentekhez méltó cselekedetekkel dicsőítsünk Téged. Krisztus nevében, Ámen.

2021. augusztus 17., kedd

Isten meg akar dicsőülni életedben

Amikor Jézus továbbment, meglátott egy születése óta vak embert. Tanítványai megkérdezték tőle: "Mester, ki vétkezett: ez vagy a szülei, hogy vakon született?" Jézus így válaszolt: "Nem ő vétkezett, nem is a szülei, hanem azért van ez így, hogy nyilvánvalóvá legyenek rajta Isten cselekedetei.                     János evangéliuma 9. fejezet 1-3. versek



Vannak olyan dolgok földi életünkben és környezetünkben, amelyeket egyáltalán nem tudunk értelmezni, esetleg helytelenül értelmezzük őket. Így voltak a tanítványok a vakon született emberrel.
Jézus Krisztus azt akarta, hogy a tanítványai az Ő szemszögéből szemléljék a vakon született embert. Ne úgy tekintsenek rá, mint egy megoldandó problémákra, hanem úgy, mint egy emberre, akinek élete és fogyatékossága által Isten meg tud dicsőülni.
Amikor látod az emberek életében a bűnöket és a bűn által létrejött sötétséget, vigyázz, hogy ne feledkezz meg Krisztus helyreállító szándékáról.
Krisztus szeretné, ha a bűn által megrontott emberi szívben, újra lakozást vegyen Isten világossága.
Lásd meg, hogy életed problémái lehetőségek arra, hogy Isten megdicsőíthesse magát általuk.
Krisztus azért jött, hogy akik Benne hisznek, helyreállítsa kapcsolatukat az Atyával és nem azért, hogy elítélje őket.
Milyen jó, hogy Isten nem úgy szemléli az embereket, ahogyan az emberek szemlélik egymást.
Gyógyulása után, a vak nyilvánosan bizonyságát adta annak, amit Krisztus végzett életében. És mi van a te életeddel? Miről, kiről tanúskodik?



IMA: Segíts Istenem úgy látni embertársaimat, mint akiknek szükségük van a világ Világosságára: Krisztusra. Segíts, hogy a Te szereteted, kegyelmed és hatalmad megnyilvánulhasson életemen keresztül. Ámen.

2021. augusztus 16., hétfő

Rendíthetetlen alap

Ezek által kaptuk meg azokat az ígéreteket, amelyek nekünk drágák, sőt a legnagyobbak: hogy általuk isteni természet részeseivé legyetek és megmeneküljetek attól a pusztulástól, amelyet a kívánság okoz a világban.
Péter apostol 2. levele 1. rész 4. vers



Egy konferencia kezdetén, a programvezető kétféle módon szólította meg a jelenlevőket: Drága és kedves testvérek.
Ezután elmondta, hogy a drága testvérek azok, akiknek az útiköltséget a fogadó gyülekezet állta, a kedves testvérek pedig azok, akik a saját költségükön utaztak a konferenciára.
Isten ígéreteiről elmondhatjuk, hogy kedves ígéretek a számunkra.
Tudjuk, hogy Isten minden szava biztos, komolyan vehető és könnyebb a teremtett világnak elmúlni, mintsem Isten szavának be nem teljesedni.
Miért ne emlékeztetnénk hát magunkat ezekre a kedves ígéretekre?
Miért ne gondolnánk ezekre napközben folyamatosan, hogy az aggodalom és egyéb ártalmas gondolatok ne kapjanak helyet?
Csodálatos az Úr. Építsünk ezekre a szívünknek kedves ígéretekre tehát.
Másodszor Isten ígéretei drága ígéretek is. Krisztus az életével, vérével fizetett azért, hogy Isten ígéretei a mi életünkre nézve is áldást jelentsenek.
Mert Istennek valamennyi ígérete ő benne lett
igenné és ő benne lett Ámenné az Isten dicsőségére mi általunk. " 2 Korintus 1
Mire várunk hát? Kapaszkodjunk ezekbe az ígértekbe, gondolkodjunk ezekről, beszéljünk ezekről és cselekedjünk hittel ezekre építve. A hatás nem marad el. Isteni természetben ki fogunk teljesedni, és meg fogunk menekülni a világi kívánság okozta pusztulástól.
Most, amikor a televízióban, rádióban migránsokról, korrupcióról, súlyosbodó gazdasági válságról és a világjárvány negyedik hullámáról hallhatsz híreket, építs Isten rendíthetetlen ígéreteire. 

IMA: Istenünk a Te szavad kőszikla. Szeretnénk építeni hit által a Te ígéreteidre, hogy Krisztus által növekedjünk a szentségben és a mennyei reménységben. Krisztus nevében segíts minket ebben, Ámen.


2021. augusztus 15., vasárnap

Teljes odaszánás

Az Isten irgalmára kérlek tehát titeket, testvéreim, hogy okos istentiszteletként szánjátok oda testeteket élő és szent áldozatul, amely tetszik az Istennek; Római levél 12. fejezet 1. fejezet



A fenti igeversről a Pál apostol korabeli korintuszi gyülekezet jut eszembe. Az akkori görög társadalomban teljesen elfogadott volt, hogy egy férfi rendszeresen látogat kéjnőket. Abban az időben ezt házas férfiak is nyíltan gyakorolták, mert a törvény szerint, az ilyen szolgáltatások igénybevétele nem számított házastársi hűtlenségnek.
Amikor némelyek ezek közül keresztényekké lettek, nem akarták megérteni, hogy mi rossz van abban, ha a testüket ilyen szentségtelen gyakorlatokba bocsátják, hiszen úgy gondolták egyedül az a fontos, hogy a lelkük a Krisztusé. Istennek nem lehet beleszólása abba, hogy mit kezdenek az amúgy is mulandó testükkel.
A rómaiak készek voltak bármennyit hazudni, törtetni, harcolni azért, hogy még több pénzre, hatalomra tegyenek szert.
Ez a lelkület azonban teljesen ellentétes volt a Krisztus gyülekezetének lelkületével.
Isten kegyelmet kínált és kegyelmet kínál minden olyan bűnösnek, aki őszinte szívvel hátat fordít azoknak a dolgoknak, amiket Isten gyűlöl (még akkor is, ha történetesen a mai társadalom elfogadja, sőt jutalmazza).
A Szentlélek így józanította a korintusi férfiakat: „Vagy nem tudjátok, hogy a ti testetek a Krisztus tagja? Most tehát azok, akik a Krisztus tagjai, parázna nő tagjaivá legyenek? Szó sem lehet róla! Kerüljétek a paráznaságot! Minden más bűn, amit elkövet az ember, kívül van a testén, de aki paráználkodik, a saját teste ellen vétkezik. 19Vagy nem tudjátok, hogy testetek, amit Istentől kaptatok, a bennetek levő Szentlélek temploma, és ezért nem a magátokéi vagytok? 20Mert áron vétettetek meg: dicsőítsétek tehát Istent testetekben.” ( 1 Korintus 6. fejezet)
A rómaiaknak meg kellett tanulniuk, hogy Krisztus testének tagjaiként meg kell tagadniuk testüknek indulatait és a mások letarolására irányuló törekvéseiket, hogy önmegtagadás által, Krisztus jelleme formálódhasson ki lelkükben és testükben.


IMA: Köszönöm neked Istenem a Te csodálatos kegyelmedet. Mutasd meg nekünk, hogyan szolgálhatunk a Te eszközeidként lelkünk és testünk odaszánásával a Te munkádra. Krisztus nevében, Ámen.

Az értelmes ember

Az értelmes ember türelmes, díszére válik, ha megbocsátja a vétket.                                       Példabeszédek könyve 19. fejezet 1...