2022. augusztus 20., szombat

Az Isten ekéje!

Akiknél pedig a jó földbe esett, azok igaz és jó szívvel hallgatják az igét, meg is tartják, és termést hoznak állhatatossággal.”
Lukács evangéliuma 8. rész 15. vers



Fájdalom az Isten ekéje,
mellyel szívemben szántogat,
új barázdát hasítva, tépve
hol új életté nő a mag.
Láttam gazdát, ki földet szántott,
mélyen eresztve az ekét,
nyomán a talaj más színt váltott,
kicserélte felületét.


Isten ekéje, szántsd a szívem,
porhanyíts megkövült kérgét!
Hátha akad lent a mélyiben
életerő, igaz érték.
Nagyra nőtt benne a gaz, a gyom
virágja tövissé válik.
Uram, ne hagyj engem parlagon,
Itt van a szívem, szántsál itt.


S ha felzokognék ekéd alatt,
s könnyem hull a barázdára:
csak a régi, rossz gyökér szakad,
haladj tovább, meg nem állva,
hisz tudom, hogy könnyeim patakja,
harmattá lesz egy reggelen;
áldott esőként hull a magra
s új életet ad Istenem.


A szívem, a lelkem hadd legyen,
Uram, a te szántófölded,
művelj csodát rajtam és bennem,
hogy jóból teremjek többet!
Áldó kezed legyen az ekén,
mely a szívemben szántogat.
Szántóvető Gazdám, szeretlek én,
mert munkád boldogságot ad.
Betkó András verse


IMA: Istenünk, szükségünk van Rád. Annyira szükségünk van arra, hogy a Szentlelked által tedd szívünk talaját jó földdé, hogy igaz és jó szívvel hallgassuk, olvassuk, mondjuk a Te beszéded és termést hozzunk kitartóan. Krisztus nevében segítsd erre gyermekeidet, Ámen.

2022. augusztus 19., péntek

A tested is az Istené

Az eledelek a hasnak és a has az eledeleknek rendeltetett. Az Isten pedig mind ezt, mind amazokat eltörli. A test azonban nem a paráznaságnak rendeltetett, hanem az Úrnak, és az Úr a testnek. Korintusbeliekhez írt első levél 6. fejezet 13. fejezet



Korintusz egy görög város volt és Pál apostol idejében virágzott az erkölcstelenség a város falain belül. Itt hirdette az Istentől jövő örömhírt és többen el is fogadták azt, átadták az életüket Istennek és megalakult a korintuszi keresztény gyülekezet.
Mivel a gyülekezet tagjai rendkívül erkölcstelen háttérből származtak, a férfiak nem értették, hogy miért nem vehetik igénybe a városban levő prostituáltak szolgáltatásait? Tudniillik, Korintuszban törvényes és elfogadott volt a prostituáltak szolgáltatásait igénybe venni.
Ezek a férfiak folytatni akarták ezt a szokásukat keresztény emberként is. úgy érveltek, hogy a hasat Isten az éltelek számára teremtette, a férfi és a nő testét pedig a szexuális élvezetekre.
Sok évszázad telt el azóta, de ez a gondolkodás ma is él a kereszténységen belül. Talán te is gondolkodtál már így életed során. Azt mondtad magadnak, hogy a lelked az Istené, de a testeddel azt teszel, amit akarsz. Úgy öltözöl ahogy akarsz, és arra használod a tested, amire kedved tartja. Az igazság az, hogy Isten teremtette a testedet is azért, hogy az Ő dicsőségére használd azt. A kezeid, a lábaid, a szemeid, a gondolataid, az erőd, a nemiséged átadtad már Istennek? Figyelembe veszed azokat az alapelveket, amelyeket Isten azért adott, hogy a testedet megfelelően tudd gondozni, használni?
Ha igen, meg fog változni az életed. Ha eddig nem tetted, akkor add át ma a tested is az Istennek és határozd el, hogy törekedni fogsz a tested tagjait az Ő dicsőségére használni.


IMA: Istenem, segíts önfegyelemmel és józanul gondozni a testemet. Átadom neked a testemet és annak minden szükségeit, kívánságait. Szeretném a Te dicsőségedre használni azt. Segíts nekem ebben. Krisztus nevében, Ámen.

2022. augusztus 18., csütörtök

Isten cselekedetei életedben

Amikor Jézus tovább ment, meglátott egy születése óta vak embert. Tanítványai megkérdezték tőle: "Mester, ki vétkezett: ez vagy a szülei, hogy vakon született?" Jézus így válaszolt: "Nem ő vétkezett, nem is a szülei, hanem azért van ez így, hogy nyilvánvalóvá legyenek rajta Isten cselekedetei.         János evangéliuma 9. fejezet 1-3. versek





Vannak olyan dolgok földi életünkben és környezetünkben, amelyeket egyáltalán nem tudunk értelmezni, esetleg helytelenül értelmezzük őket. Így voltak a tanítványok a vakon született emberrel.
Jézus Krisztus azt akarta, hogy a tanítványai az Ő szemszögéből szemléljék a vakon született embert. Ne úgy tekintsenek rá, mint egy megoldandó problémákra, hanem úgy, mint egy emberre, akinek élete és fogyatékossága által Isten meg tud dicsőülni.
Amikor látod az emberek életében a bűnöket és a bűn által létrejött sötétséget, vigyázz, hogy ne feledkezz meg Krisztus helyreállító szándékáról.
Krisztus szeretné, ha a bűn által megrontott emberi szívben, újra lakozást vegyen Isten világossága.
Lásd meg, hogy életed problémái lehetőségek arra, hogy Isten megdicsőíthesse magát általuk.
Krisztus azért jött, hogy akik Benne hisznek, helyreállítsa kapcsolatukat az Atyával és nem azért, hogy elítélje őket.
Milyen jó, hogy Isten nem úgy szemléli az embereket, ahogyan az emberek szemlélik egymást.
Gyógyulása után, a vak nyilvánosan bizonyságát adta annak, amit Krisztus végzett életében. És mi van a te életeddel? Miről, kiről tanúskodik?

IMA: Segíts Istenem úgy látni embertársaimat, mint akiknek szükségük van a világ Világosságára: Krisztusra. Segíts, hogy a Te szereteted, kegyelmed és hatalmad megnyilvánulhasson életemen keresztül. Ámen.

2022. augusztus 17., szerda

Isten cselekszik

Ha majd bezárom az eget, és nem lesz eső, vagy parancsolok a sáskáknak, hogy leegyék a földet, vagy ha dögvészt bocsátok népemre, de megalázza magát népem, amelyet az én nevemről neveznek, ha imádkoznak, keresik az én orcámat, és megtérnek gonosz utaikról, én is meghallgatom a mennyből, megbocsátom vétküket, és meggyógyítom országukat.                                                                 Krónikák második könyve 7. fejezet 13-14. versek



Az idei év különösen száraz év volt több európai országban. A fenti mondatok Istennek egy csodálatos ígéretét tartalmazzák. Talán te is imádkoztál már úgy, hogy közben úgy tűnt semmi sem változik körülötted.
Talán olyan is volt, hogy nem is reménykedtél már olyan sivár volt az életed. A te szívednek, lelkednek, életednek is szüksége van Istentől jövő friss esőre.
Ha őszintén keresed Isten arcát, megalázkodsz, akkor Isten áldásainak gazdag folyói el fogják árasztani teljesen életedet, szívedet és el fognak mosni minden szennyet. Ezután érezheted csak a Szentlélek kristálytiszta levegőjét.
Ne feledd el, hogy Isten mindig meghallgat. Csak figyelj Rá és kérd Őt úgy, hogy válaszolhasson.


IMA: Istenem, kérlek segíts nekem, hogy megfelelő lelkülettel, megfelelő dolgokat kérjek. Olyan dolgokat, amelyek a Te ígéreteiddel összhangban vannak. Krisztus nevében, Ámen.

2022. augusztus 16., kedd

Gyermeki rácsodálkozás

Emlékezzetek csodatetteire, amelyeket véghez vitt, csodáira és döntéseire.                                  Krónikák első könyve 16. fejezet 12. vers



Visszaemlékszem gyermekkoromra, hogy mennyire csodálatosnak láttam mindent. Emlékszem a nyári szellőre, a zöld fűre, a mezei virágok szépségére és a nagy fák zöld levelére. Annyira tudtam csodálni a falevelek zöld erezetét.
Minden egyes dolog csodálatos élmény volt. Ez a fajta rácsodálkozás, ha nem vigyázol, felnőttként elsorvadhat. Az aggodalmaid, a félelmeid és a rohanó életmódod miatt, már elfelejted észrevenni a lényeget.
Ne engedd, hogy a gyermeki kíváncsiság kihaljon belőled. Érzékszerveid eltompulhatnak és még a lelki életed is sivárrá válhat.
Krisztus arra bíztat, hogy legyen gyermeki lelkületed: " Bizony, mondom néktek: aki nem úgy fogadja az Isten országát, mint egy kisgyermek, semmiképpen sem megy be abba." ( Márk 10:15)
Ez nem azt jelenti, hogy gyermekes gondolkodásmódod legyen, hanem azt, hogy gyermeki lelkületed. Különösen azokra a dolgokra legyél kíváncsi, amelyekről azt gondolod, hogy nagyon jól ismered őket.
Lásd meg a csodát azokban a dolgokban, amelyeket eddig megszokottnak gondoltál. Ha ezt gyakorolni fogod, akkor fel fog frissülni a hitéleted, de életed minden területére jó hatással lesz.

IMA: Istenem, segíts nekem, hogy gyermeki lelkülettel, de Tőled jövő bölcsességgel éljem életem. Szeretném észrevenni a mindennapok csodáit és hálát adni azokért. Krisztus nevében segíts, Ámen. 

2022. augusztus 15., hétfő

Bartimeus

Történt, hogy amikor Jerikóhoz közeledett, egy vak koldus ült az út szélén és kéregetett. Hallotta, hogy nagy tömeg vonul el arra, megkérdezte hát, hogy mi történt. Megmondták neki, hogy a názáreti Jézus halad arra. Erre elkezdett kiabálni: „Jézus, Dávid fia, könyörülj rajtam!” Akik elöl mentek, csitították, hogy hallgasson. De annál hangosabban kiáltozott: „Dávid fia, könyörülj rajtam!” Jézus megállt s szólt, hogy vezessék elé. Amikor odaért, megkérdezte: „Mit akarsz tőlem, mit tegyek?” Azt válaszolta: „Uram, hogy lássak!” Jézus így szólt hozzá: „Láss! Hited megmentett.” Azon nyomban visszanyerte szeme világát és Istent dicsőítve követte. Ezt látta az egész nép s magasztalta az Istent.                        Lukács evangéliuma 11. rész 35-43. versig




Vérző szívemben kínok égnek,
Szemem mered a kéklő égnek.
De csak sötét folt amit látok…
Életem nyomor, bilincs, átok.
Vaksággal sújtott a Teremtő,
Segíteni nem tud más csak Ő!

Vérező szívem érez, dobban!
Körülöttem tán nagy tömeg van,
Így mondják mások, így is érzem.
Vajon ki jár itt? – Kérdik, kérdem.
A Názáreti jön most erre…
Ó, Istenem, ha reám nézne!

Hallottam én már Róla sokat…
Nem veti meg a koldusokat!
Én egy vagyok, a vak és rongyos,
De ha erre néz, az bizonyos,
Hogy észrevesz, hogy meglát engem,
S biztosan felderül az egem!

És szót hallok most: ,,Ide hozzám!’’
Válaszra már nem tátom a szám,
De rongyaim árokban hagyom,
Hívásának magam megadom.
Felé indulok. Van erre ok!
Vezetnek… avagy tapogatok.


A nagy pillanat elérkezett:
Előttem áll már, aki SZERET!
,,Mit cselekedjek? mit mondasz csak?’’
Uram! Hogy lássak, lássak, lássak!…
És Bartimeus látott, látott!
E nap áldott lett neki… ÁLDOTT!



Követte Krisztust buzgó szívvel.
Ő itt van ma is, s csodát mível!
Vakok, bénák Hozzá jöjjetek!
Ő csodát tesz ma is veletek.
Minden nyomorból meggyógyultok
És látni, látni, látni fogtok!


IMA: Istenünk add azt a hitet, buzgóságot amit Bartimeusnál láthattunk, hogy minket is megérinthess, meggyógyíthass teljesen. Krisztus nevében, Ámen.

2022. augusztus 14., vasárnap

A közbenjáró imádság

A reménységben örvendezők; a háborúságban tűrők; a könyörgésben állhatatosak;
Rómaiakhoz írt levél 12. fejezet 12. vers


Egy fiatal férj rosszul lett és a felesége máris autóba ültette, majd a kórházhoz hajtott vele. Ez a férfi nem igazán szeretett orvoshoz fordulni, így a sürgősségin is rögtön mentegetőzni kezdett, hogy biztosan nem komoly a problémája, csak egy múló rosszullét, de már vizsgálták is. 
Miután minden vizsgálatot lefuttattak, az orvosa elmondta neki, hogy bizony gond van a szívével és ezt komolyan kell vennie. 
Ezután vitték is a műtőbe és helyrehozták a szívkoszorú ér körüli problémákat. Elmondása szerint, a tudat, hogy sokan imádkoznak érte, rendkívüli békességgel töltötte el. 
Ez pedig segített neki abban, hogy a nehézségeiben tűrni tudjon. Nem tudhatod, hogy mi lett volna a műtét kimenetele, ha ezért a férfiért nem imádkoznak, de azt tudhatod a fenti történetből, hogy az imádságnak csodálatos hatása van a lelkedre. 
Ha reményteli a helyzeted, akkor örülj. Ha éppen nehéz időszakon mész keresztül, akkor kérj meg másokat, hogy imádkozzanak érted. De ne felejts el kitartóan könyörögve imádkozni másokért minden élethelyzetben.

IMA: Istenem, köszönöm neked azokat az embereket, akik imádkoztak, imádkoznak értem. Sokszor nem is tudom felfogni, hogy milyen sokat jelent ez. Szeretnék én is közbenjárni másokért imában. Krisztus nevében támogass ebben, Ámen. 

Nagypéntek és reményteljes jövő

A népnek és az asszonyoknak nagy sokasága követte őt, akik jajgattak, és siratták őt. Jézus pedig feléjük fordulva ezt mondta nekik: "J...