2020. november 21., szombat

Ne engedd magad becsapni!

Így szól a Seregek Ura, Izráel Istene az egész fogoly néphez, amelyet fogságba vittek Jeruzsálemből Babilóniába: Építsetek házakat, és lakjatok bennük! Ültessetek kerteket, és egyétek azok gyümölcsét! Házasodjatok, szülessenek fiaitok és leányaitok! Házasítsátok meg fiaitokat, és adjátok férjhez leányaitokat! Szüljenek azok fiúkat és lányokat! Szaporodjatok, és ne fogyjatok! Ezt mondja a Seregek Ura, Izráel Istene: Ne engedjétek, hogy rászedjenek benneteket a próféták és a jósok, akik köztetek vannak, és ne hallgassatok az álmodók álmaira!
Jeremiás könyve 29. fejezet 4-6, 8. versek



Már Márciustól kezdődően voltak úgynevezett keresztény „szakértők” akik egyre másra ontották a jóslataikat A COVID világjárvánnyal kapcsolatosan.
Csak néhányat idézek ezek közül: „2020, Március 13-án, Péntek este 9:24 perckor, miközben Kenneth Hagin prédikációját hallgattam lefekvés előtt, szólt hozzám az Isten szava én pedig azonnal leírtam:
„ Ez a betegség, amit COVID-19-nek neveznek, hamarabb el fog tűnni, mint azt gondolnátok.”
( Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=Ys3CrUdxSGM) A mai napon, az Egyesült Államokban 164 560 új esetet regisztráltak, és 1825 haláleset történt egy nap alatt.
Benny Hinn: „ Tegnap a lelkembe kaptam egy új üzenetet Istentől: „ Valaki nagyon hamar fel fogja fedezni a COVID-19 ellenszerét. A Szentlélektől tudom, tehát ez garantált. Csak csihadjatok le. Körülbelül 5000 ember fog áldozatául esni az USÁ-ban (napjainkig több, mint 250 000 áldozata van csak az USA-ban), ezt kaptam az Úrtól Amint a halottak száma eléri az 5000 embert, azonnal fog jönni az áttörés. Ez tény.” ( Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=un-WurHWVQA)
„… a prófétálást ne vessétek meg, de mindent vizsgáljatok meg: a jót tartsátok meg” (1 Thesszalonika 5:20-21) A fenti igeversekben arról olvashattunk, hogy Jeremiás próféta küldött egy levelet a fogságban levő zsidó honfitársaihoz. Krisztus előtt 586-ban fosztotta ki Nabukadneccár király Jeruzsálemet, a nép nagyrészét pedig láncra verve hurcolta több száz kilóméterre keletre, a mai Irak területére.
A fogságban levő nép abban reménykedett, hogy Isten hamar jóra fordítja majd sorsukat, és találtak olyan hamis prófétákat is maguknak, akik pontosan azt mondták, amit hallani akartak.
Isten viszont egészen mást üzent a Jeremiás által küldött levélben. Letelepedésre késztette a népet, építkezésre, ültetésre, evésre, ivásra, házasodásra, gyereknemzésre. Arra ösztönözte Isten a népet, hogy előre nézzen és ne a múltat gyászolja.
Ez a tanács a jelenlegi helyzetben is megszívlelendő. Ennek a világjárványnak egyszer vége lesz. Azt még ma sem tudjuk pontosan, hogy mikor. Krisztus előtt 539-ben, a Médek és a Perzsák szövetségének hadserege elpusztította a Babiloni birodalmat és a zsidók hazatérhettek. A fogságuk nem tartott örökké. A mostani korlátozások sem fognak.


IMA: Istenünk, segíts bölcsen élnünk meg a jelen időszakot. Adj türelmet, örömet és reménységet nekünk a jelenben. Ne engedd, hogy hagyjuk magunkat megtéveszteni hamis próféták, tanítók által. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

2020. november 20., péntek

Isten eszközei távolságtartás idején is

Amikor Jézus Kapernaumba érkezett, odament hozzá egy százados, és kérte: "Uram, a szolgám bénán fekszik otthon, és szörnyű kínjai vannak." Jézus így szólt hozzá: "Elmegyek, és meggyógyítom." De a százados ezt felelte rá: "Uram, nem vagyok méltó arra, hogy hajlékomba jöjj, hanem csak egy szót szólj, és meggyógyul a szolgám. Mert én is hatalom alatt álló ember vagyok, és nekem is vannak alárendelt katonáim. Mondom az egyiknek: Menj el! - és elmegy, a másiknak: Jöjj ide! - és idejön, vagy szólok a szolgámnak: tedd meg ezt! - és megteszi." Amikor Jézus ezt hallotta, elcsodálkozott, és így szólt kísérőihez: "Bizony, mondom néktek, senkiben sem találtam ilyen nagy hitet Izráelben. De mondom néktek, hogy sokan eljönnek napkeletről és napnyugatról, és asztalhoz telepednek Ábrahámmal, Izsákkal és Jákóbbal a mennyek országában;
Máté evangéliuma 8. fejezet 5-11. versek



A világjárvány idején két oknál fogva is fontos számunkra a fenti történet. A százados hite azért is értékes, mert hatalommal rendelkező ember volt. Római századosként, 100 katona parancsnoka volt. Tekinthetett volna Krisztusra is úgy, mint egy civilre, akinek kötelessége azonnal végrehajtani a parancsát.
Ez a százados viszont hitszemeivel látta, hogy Krisztus végtelenszer hatalmasabb, mint ő. Isten arra hív minket, hogy a kapott hatalmunkat azzal a hittel és szeretettel gyakoroljuk, amivel ez a százados tette.
A családod, a gyermekeid talán tőled várják, hogy meghozd a nehéz döntéseket: A gyermekeid, családtagjaid nem biztos, hogy megértik mi is a tét a világjárvány idején:
„ Miért nem találkozhatok most a barátaimmal? Miért ne mehetnék el vásárolgatni velük? Csak heten leszünk, az kevesebb, mint 10. Biztonságban leszünk.”
A családtagjaid talán azzal próbálnak hatni rád, hogy te magad mondtad Isten szeret és megőriz minket. Ez viszont azt jelentené, hogy nem kell betartanunk a szabályokat és nem kellene használnunk a józan értelmünket?
A tekintélyünk gyakorlása nehéz lehet, de vannak olyan helyzetek, amikor Isten tőlünk várja, hogy éljünk tekintélyünkkel, akkor is, ha úgy érezzük nem igazán kaptuk a vezetés adottságát. Mózes és Jeremiás is úgy érezte nem igazán kaptak erre tálentumot.
Sok megfélemlített egyén lehet környezetünkben, akiknek szükségük van arra, hogy Istennek tetsző módon gyakoroljuk tekintélyünket.
Isten felkészít minket, ha „Igent” mondunk a hívására. Isten meg tudja tenni, hogy éppen a vírus tombolásának idején ruház fel bennünket a szükséges önbizalommal ahhoz, hogy megfelelő módon tudjuk gyakorolni a tekintélyünket.
Másodszor, Krisztusról azt látjuk, hogy hatalmát távolról is tudta gyakorolni. A százados szolgájától sok kilométerre volt, mégis meg tudta gyógyítani őt.
Ebben a „szép, új világban”, a távolságtartás idején arra kényszerülünk, hogy telefonhívás, számítógép segítségével hozzunk meg fontos döntéseket.
Isten eszközei lehetünk viszont mi is, hogy távolról is támogassuk, segítsük embertársainkat.


IMA: Istenem, néha nincs meg a megfelelő magabiztosságom, hogy gyakoroljam a vezetés ajándékát. Néha talán félek azt mondani azoknak, akiket szeretek, hogy: „Nem”. Néha talán úgy érzem, hogy az én természetemhez valahogy nem illik a vezetés. Használj Istenem abban, hogy a Te akaratod véghez vidd életemben, környezetemben. Ebben az időszakban, amikor sok ember retteg, nyugtalankodik, segíts, hogy nyugodt, békés jelenlétem, megfontolt szavaim sokak félelmét lecsendesíthesse. Krisztus nevében kérem, Ámen.

2020. november 19., csütörtök

Csendesedjetek el!

Csendesedjetek el, és tudjátok meg, hogy én vagyok az Isten! Magasztalnak a népek, magasztal a föld. 46. Zsoltár 10. vers 



Azon gondolkodtam, hogy most mi a nehezebb? A világjárvány idején kint lenni és élni a mindennapjainkat a vírus árnyékában vagy karanténban lenni és várni a gyógyulást, felszabadulást?
Lehetünk türelmetlenek és tombolhat bennünk a tenni akarás a karantén elszigeteltségében is. Ez ilyenkor talán úgy nyilvánul meg, hogy fel-alá sétálunk talán a lépcsőnkön vagy az udvarunkon.
Megszoktuk, hogy a rohanó világ mindig ad nekünk elfoglaltságot és talán a megszokás is ezt hozza ki belőlünk az otthon töltött időben.
A Jób könyvében olvassuk a Sátánról: „Az Úr megkérdezte a Sátánt: Honnan jössz? A Sátán ezt felelte az Úrnak: A földön barangoltam, ott jártam-keltem.” ( Jób könyve 1. fejezet 7. vers)
Az ördög „középső neve” elfoglaltság. Ő maga is folyamatosan jár-kel, tevékenykedik és azokat is erre készteti, akiket be tud csapni.
A nyughatatlanságunk akkor is megnyilvánulhat, amikor voltaképp nem sok mindent tehetünk.
A nyughatatlanságból fakadó szorongás pedig nem hagyja sem az elménket, sem a testünket pihenni.
Isten most arra hív minket, hogy ismerjük meg Őt jobban azáltal, hogy fizikailag és szellemileg is nyugalomban maradunk. Ha már megtanultunk tenni, most tanuljunk meg lenni. Gondoljunk arra egy kényelmes helyre ülve, hogy minden egyes lélegzetvételünk Isten jelenlétének és kegyelmének bizonyítéka.
Nem kell a szobádat sem elhagynod. Csak ülj és csendesedj el. Isten csodái ilyen módon is feltárolhatnak előtted.


IMA: Szerető Isten, segíts, hogy le tudjuk győzni a nyughatatlanságunkat. Csendesíts le bennünk a szorongást, amely arra késztet, hogy folyamatos mozgásban, rohanásban legyünk. Hadd, emlékeztessen minden egyes lélegzetvételem jelenlétedre. Segíts, hogy árasszam a Tőled kapott békességet, nyugalmat környezetemre is. Gyógyító Jézus Krisztusom nevében kérlek, Ámen.

2020. november 18., szerda

Megmentett mindattól, amitől rettegtem!

Az Úrhoz folyamodtam, és ő meghallgatott, megmentett mindattól, amitől rettegtem.
34. Zsoltár 4. vers



Az új koronavírus elképzelhetetlen félelmet kelt a világban. Egy teológus írása szerint, a félelem az ember alapvető érzelme, amivel a világra születik.
A Covid19 félelem hozzájárult ahhoz, hogy az országok gyors intézkedéseket hozzanak, hiszen a félelem mozgósította az országok erőforrásait. Talán ránk is személyesen így hatott ez a kollektív félelem. Igyekeztünk biztonsági intézkedéseket hozni a saját és szeretteink érdekében. Emlékezzünk csak Március-Áprilisra amikor az emberek ettől a félelemtől hajtva megrohamozták a boltokat és készleteket halmoztak fel, mert nem bíztak a hatóságok azon kijelentéseiben, hogy van és lesz minden élelmiszerből, gyógyszerből a szükséges mennyiség. Ha uralkodni tudunk a félelmünkön, voltaképp a javunkra tudjuk fordítani azt olyan módon, hogy segítse, és ne megbénítsa életünket.
A Biblia utal arra, hogy ha a félelmet engedjük felülkerekedni, megbénítja a gondolkodásunkat és a cselekvőképességünket.
Hogyan vegyük fel a harcot egy láthatatlan ellenséggel szemben, aki mohón szedi áldozatait?
A zsoltáríró azt mondja, hogy az Úrhoz folyamodott és az Úr megmentette minden félelmétől. Akkor is tovább rettegünk, ha eszünkbe jut, Isten örökkévaló hatalma mellyel életünket kezében tartja?
Most, a világjárvány idején, idézzük fel magunkban azokat a múltbeli szabadításokat, amelyeket Isten végzett életünkben. Ő, aki a múltban megmentett minket minden félelmünktől, kétségtelenül képes lesz rá a jövőben is.


IMA: Istenem, segíts nekem, hogy még jobban a Te szeretetedre és gondoskodásra bízzam magam. Jobban ismersz engem, mint én önmagamat. Szabadíts meg az ördög minden terrorjától, hogy hűségesen szolgálhassunk Téged. A mi gyógyító Megváltónk nevében kérlek, Ámen.


2020. november 17., kedd

Élj a jelenben Istennel!

Jézus jól tudva, hogy az Atya mindent kezébe adott, és hogy az Istentől jött, és az Istenhez megy: felkelt a vacsorától, letette felsőruháját, és egy kendőt véve, körül kötötte magát; Azután vizet öntött a mosdótálba, és elkezdte a tanítványok lábát mosni, és törölni azzal a kendővel, amellyel körül volt kötve. 
János evangéliuma 13. fejezet 3-5. vers


Jézus Krisztus szeretet cselekedete akkor történt, amikor az utolsó vacsora ünnepére készült a tanítványaival, mielőtt Júdás elárulta őt, mielőtt elszenvedte a kínzásának, megaláztatásának megpróbáltatásait és a kereszthalált.
János apostol különös figyelmet szentelt a lábmosás momentumának és ezt részletesebben leírta. A világjárvány fényében most senkit sem bíztatok arra, hogy mossa embertársai lábát, de arra igen, hogy mossa a saját lábát és kezeit. J
A covid19 világjárvány Isten arra is szeretne tanítani minket, hogy megálljunk a sietésből, rohanásból és átéljük az élet szentségének minden pillanatát. Jézus Krisztus nem sietett a lábmosással. Kötényt kötött fel és szépen, nyugodtan végigment és alaposan megmosta minden tanítvány lábát. Szánjunk most nagyobb figyelmet arra, hogy a jelenben maradjunk és éljük meg azt, amit éppen teszünk. Az Isten beszédének minden egyes szavát ízlelgessük, gondolkodjunk el rajta. Az imádságunk minden egyes szavát gondoljuk meg, a reggeli kávé ízét ízleljük meg és legyünk mindig a jelenben. Erre tanított Krisztus is. Elég minden napnak, de minden percnek is a maga baja, öröme, hozadéka.
A zsoltáríró által azt mondja az Úr: „Érezzétek, és lássátok, hogy jó az ÚR! Boldog az az ember, aki hozzá menekül.” 34. Zsoltár 8. vers Most tegyük ezt valóságosan és alaposan. Nem sietve, nem rohanva, nem felületesen.
Milyen csodák várhatnak rád az elkövetkező órában, pillanatokban?


IMA: Istenünk, segíts nekünk minden egyes napon felfedezni azokat a rejtett áldásokat, amelyeket nem vettünk észre eddig, azért mert rohanó életmódot folytattunk vagy talán egyszerűen felületesek voltunk. Szeretnénk örülni annak, amit a mai napon, megérintünk, megízlelünk a Te jóságodból. Segíts lassítanunk olyam módon, hogy mindenben, amit teszünk, észlelhessük a Te áldott jelenléted. A mi gyógyító Jézus Krisztusunk nevében kérünk, Ámen.

2020. november 16., hétfő

Tevékeny szeretet a világjárvány idején

Gyermekeim, ne szóval szeressünk, ne is nyelvvel, hanem cselekedettel és valóságosan.
János első levele 3. fejezet 18. vers



Ma már nem ritka tapasztalat az, hogy ha éppen sétálunk valahonnan-valahova, a velünk szembe jövő személy átmegy az út túloldalára. Egyszerűen azért, mert igyekszik távolságot tartani tőlünk. Az egyéni védekezéshez tartozó dolog ez és nyilvánvaló, hogy nem kell személyes sértésként fognunk fel a dolgot. Egy ilyen ember voltaképp kifejezi irántunk törődését azáltal, hogy nem akar átadni nekünk semmi betegségét és természetesen óvatosságra is utal ez a gesztus, hiszen ő sem akar megfertőződni általunk.
Persze a cselekedetek által kifejezett szeretet fogalmát hallva, valami nagy dologra következtethetünk: egy vacsora drága étteremben, egy drága, különleges ajándék, egy romantikus kiruccanás.
A világjárvány idején viszont meg kell tanulnunk egyszerűbb dolgokkal kifejezni szeretetünket:
Több teret biztosítani embertársaink számára, hogy ne adjunk, át vagy ne vegyünk át ártalmas dolgokat egymástól. Látogatás helyett be kell érnünk egy telefonhívással. Ezek az egyszerű, találékony cselekedetek, amelyek segítségével kifejezhetjük a szeretetünket egymás iránt a mostani időszakban is, igazi jelei lehetnek őszinte szeretetünknek, részvétünknek, megbecsülésünknek.



IMA: Istenem, segíts, hogy a Te szereteted eszköze lehessek a világjárvány idején is. Adj nekem bölcs szívet a megnyilvánulásaimat, cselekedeteimet illetően. Taníts meg hogyan ragyoghat a hitem most, amikor távolságot kell tartanom embertársaimtól. Az én gyógyító Jézus Krisztusom nevében kérlek, Ámen.


2020. november 15., vasárnap

Felülről jövő ismeret

Jézus pedig elindult tanítványaival együtt Cézárea Filippi falvaiba. Útközben megkérdezte tanítványaitól: „Kinek mondanak engem az emberek?” Ők így feleltek: „Keresztelő Jánosnak, mások Illésnek, ismét mások pedig egynek a próféták közül.” Jézus tovább kérdezte őket: „Hát ti kinek mondotok engem?” Péter így válaszolt neki: „Te vagy a Krisztus.”                                                    Márk evangéliuma 8. fejezet 27-28. versek

 


Jézus Krisztus megkérdezte először a tanítványait arról, hogy kinek mondják Őt az emberek? Erre a kérdésre sokféle választ kapott. Péterre azonban rászállt az Isten Lelke és kinyilatkoztatta neki, hogy kicsoda Krisztus valójában. Éppen ezért, amikor Krisztus a tanítványokat kérdezte arról, hogy kinek mondják, hiszik Őt, Péternek csak egyetlen határozott válasza volt.
Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia. Ma talán még egy keresztény gyülekezet közepette is megfeddenék Pétert azt mondva neki, hogy: „Ez a te véleményed Péter, de végül is mindenkinek megvan a maga igazsága és nem állíthatsz valamit ilyen szilárdan.”
És valóban így van ez. Az Isten Szentlelkének vezetése nélkül csak okoskodás, széthúzás van. Nincs biztos alap. Isten Szentlelke azonban megmutatja Isten gyermekeinek az egyetlen igazi igazságot, alapot, amire lehet és érdemes határozottan építeni, határozottan megvallani. Ezt az igazságot nem egy ember mondta Péternek, nem is ő jutott el erre csendes elmélkedése közben, hanem a mennyei Atya jelentette ki azt neki.
Abban a közösségben van egység és áldás, amelyben nyitottak az Isten kijelentett igazságára és arra építenek, azt megvallják. A mennyei kijelentés megmarad, az Isten igazsága megmarad. Ami nem az Istentől van, az mind el fog veszni.
Mit mond Isten? „ Elvész az én népem, mivelhogy tudomány nélkül való. ( Hóseás könyve 4. fejezet 6. vers) Okoskodás van, de van-e olyan ember, aki nyitotta mennyei Atyától jövő igazságokra.
Világjárvány van és egyre több minden hullik szét körülöttünk. Cégek csődbe jutnak, emberek földönfutóvá válnak, rettegés és bizonytalanság van, ismerőseink, rokonaink halálhírét hozzák egyre gyakrabban. Mit teszünk ilyen helyzetben? Csak a világi forrásokból olvassuk a híreket, vagy kinyitjuk a Bibliát, hogy felülről való kijelentést kapjunk?
Ott van a szívedben az Isten igaz ismerete és az a ragaszkodás, ami ott volt Mózesben? „ Az Úr így felelt: Megnyugtat téged, ha az orcám megy veletek? Mózes azt mondta: Ha nem jön velünk a te orcád, akkor ne is vigyél tovább bennünket! Mi másból tudnánk meg, hogy én és a te néped megnyertük jóindulatodat, ha nem abból, hogy velünk jössz? Ez különböztet meg engem és a te népedet minden más néptől a föld színén."
Ha felismered az Isten neked szóló üzenetét és elfogadod Isten kegyelmét, ennek a világjárványnak te lehetsz az egyik legnagyobb nyertese. Teljesen mindegy milyen fizikai veszteségeket élsz meg, ha Isten gyermeke lettél, Isten pedig Atyáddá lett.


IMA: Istenünk, magasztalunk Téged a Te örökkévaló, egyenes, egyszerű és üdvözítő szavadért. Nyisd meg a szemeinket, szívünket, hogy befogadjunk Téged az egyetlen igazi Igazságot. Krisztus nevében, Ámen.

Lelki vakság

Most íme, az Úr keze rajtad van, és vak leszel, nem látod a napot egy ideig!" Erre hirtelen homály és sötétség szállt rá, és botorkálva...