2024. január 20., szombat

Hálaadás és kérés

Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt; Filippibeliekhez írt levél 4. fejezet 6. vers



Isten Igéje ma arra hív téged, hogy ne aggódj semmiért, hanem imádságban és hálaadással fordulj a mennyei Atyához megosztva vele kéréseidet, szükségeidet. Ezek a szavak egyszerre hívó szóként szólnak hozzád és megnyugtatásként érkeznek szívedbe.
Szeretett testvéreim, Isten igéje ma arra int bennünket, hogy ne aggódjunk semmiért, hanem imádságban és hálaadással forduljunk az Atya felé minden kéréssel. Ezek a szavak egyszerre hívó szóként szólnak hozzánk és megnyugtatásként érkeznek szívünkbe.
A mindennapokban könnyű elveszni a gondok tengerében, és gyakran az aggodalom terhe nehezedhet rád. Talán egészségügyi problémákkal küzdesz, vagy anyagi nehézségekkel szembesülsz. Lehet, hogy az emberi kapcsolataidban felmerülnek konfliktusok, vagy éppen azon gondolkodsz, hogy vajon a jövőben mi vár rád?
Imádkozz hálás szívvel. Ez nem csak egy egyszerű kötelesség, hanem egy gyógyító és megerősítő cselekedet. Az imádság egy olyan szent pillanat, amikor a földi terhek és aggodalmak egy pillanatra háttérbe szorulnak, és szíved nyitottá válik Isten szeretetére és vezetésére. Az imádság nemcsak azért van, hogy segítséget kérj, hanem azért is, hogy megtapasztald az Isten közelségét, és elnyerd békéjét. Még a nehézségek között is találhatsz okot a hálára, mert tudhatod, hogy Isten mindent a legjobb irányba vezet.
Amikor hálaadással imádkozol, ne csak a boldog pillanatokra összpontosíts, hanem fedezd fel Isten áldásait a mindennapjaid apró dolgaiban is.
Ezért hát, legyen az imád és hálaadásod egy folyamatos párbeszéd Istennel, aki mindig kész meghallgatni, mindig kész vezetni, és mindig kész megnyugtatni téged az Ő végtelen szeretetével.



IMA: Mennyei Atya, Szeretnék hálát adni minden áldásodért és bizalommal feltárni kéréseimet Neked, miközben élvezem áldott közelségedet. Krisztus nevében támogass ebben, Ámen.

2024. január 19., péntek

Krisztus a hiteles példakép

Ezért tehát mi is, akiket a bizonyságtevőknek akkora fellege vesz körül, tegyünk le minden ránk nehezedő terhet, és a bennünket megkörnyékező bűnt, és állhatatossággal fussuk meg az előttünk levő pályát. Nézzünk fel Jézusra, a hit szerzőjére és beteljesítőjére, aki az előtte levő öröm helyett - a gyalázattal nem törődve - vállalta a keresztet, és az Isten trónjának a jobbjára ült.                      Zsidókhoz írt levél 12. fejezet 1-2. versek



Tekints el egy pillanatra hétköznapjaid zajos gondolataitól és engedd, hogy Isten szava lelked mélyére hatoljon.
Vess egy pillantást Jézus Krisztusra, mint a hit fejedelmére és beteljesítőjére. A bizonyságtevők óriási fellege vagyis példája vesz körül téged is, ha olvasod történetüket a Szentírás lapjain, ezek a példák pedig téged is arra késztetnek, hogy tanulj, okulj belőlük és a te életedre is figyelj oda.
Ha magad is a hit embere vagy esetleg azzá akarsz válni, akkor tegyél le minden olyan dolgot, amely akadályozhat téged a lelki fejlődésedben. A válladra nehezedő bűntehertől is szabadulj meg.
Egy olyan pályán haladsz, ha a hit útján jársz, amelyet Krisztus taposott ki előtted és még oly sokan, akik Krisztus nyomdokaiban jártak. Ezen kívül a jelenben is sokan vannak, akik veled együtt haladnak ezen a pályán. Krisztus nemcsak a példaképünk, hanem egy mérföldkő a hit ösvényén.
Fizikai szemmel nem látjuk Őt, de lelki szemeinkkel látjuk Őt és arra ösztönöz minket, hogy mi is kitartással fussuk meg az előttünk levő pályát.
Krisztus útja nem a könnyebbik út. Vállalta a keresztet és az Ő keresztje számunkra is az engedelmességnek és az áldozathozatalnak szimbóluma lett.
Jézus Krisztus feláldozta magát az emberiség bűneiért és ezután célba ért, vagyis az Atya Isten jobbjára ülve jelezte, hogy Ő győzött és belépett az örök dicsőségbe.
Az Ő jelenléte és kegyelme segítsen téged abban, hogy mindig emelkedj a nehézségek fölé, és az örök élet reményében járd végig az utadat és érj be abba a dicsőségbe, amelybe Krisztus is beért.

IMA: Istenem, segíts nekem, hogy Krisztusra nézve, a rám nehezedő terheket letéve, fussam meg a hit pályáját és célba is érjek. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

2024. január 18., csütörtök

Örvendezés és hála az Úr előtt

Jöjjetek, örvendezzünk az Úr előtt, ujjongjunk szabadító kősziklánk előtt! Menjünk eléje hálaadással, ujjongjunk előtte énekszóval! 95. Zsoltár 1-2. versek



Isten jelenlétében találhatod meg a valódi öröm forrását, mivel ő a szabadító Kőszikla, aki állandó és biztos alapot kínál az életünk számára.
A kőszikla képe biztonságot és védelmet sugall. Isten az a szikla, amelyre bizton állhatsz, aki sosem változik, és mindig megtart téged. Az öröm és az ujjongás nem azért van, mert életed problémamentes lenne, hanem azért, mert Isten hűséges és megtartó szeretete által szabadultál meg bűneidtől és annak baljós következményeitől.
A hálaadás nem csak arra való, hogy megköszönd az áldásokat, hanem arra is, hogy Isten jelenlétében felismerd az Ő szépségét, irgalmát és szeretetét. A hálaadás egy módja annak, hogy tudatosan ráébredj mindarra, amit Isten tett, tesz érted, és elismerd az Ő hűségét.
Az ének egyik kifejező módja az örömnek és a hálának. Az énekszó nemcsak szavakat és dallamokat jelent, hanem szíved mélyéről fakadó hálát és imát. Az éneklés lehetőséget teremt arra, hogy kifejezd örömödet és háládat Isten iránt.

A keresztény élet egy folyamatos meghívás az örömre, hálaadásra és ujjongásra az Úr előtt. Az Istenhez vezető út tele van áldásokkal és próbatételekkel, de mindig biztonságban állhatsz a szabadító kősziklánk, az Úr Jézus Krisztusban. Jöjj hát, örvendezz és ujjongj előtte, mert Ő méltó minden dicséretre és hálára!


IMA: Istenem, elsősorban Neked tartozom hálával de taníts meg kifejezni a hálámat azok felé is, akiket mellém adtál és őszintén szeretnek, segítenek és támogatnak. Krisztus nevében, Ámen.

2024. január 17., szerda

Teljes Szeretet

A szeretetben nincs félelem, sőt a teljes szeretet kiűzi a félelmet; mert a félelem gyötrelemmel jár, aki pedig fél, nem lett tökéletessé a szeretetben. János apostol első levele 4. fejezet 18. vers



János apostol szavai által, a Szentlélek, a keresztény élet egyik fontos alapelvére hívja fel a figyelmedet.
Először is meg kell értened, hogy itt a nagybetűs szeretetről tehát Istenről van szó. Isten, aki a tökéletes szeretet, képes kiűzni a félelmet életedből.
A Szeretet ellentéte a félelem. A szeretet ereje képes legyőzni mindazt, ami próbál elszigetelni, megbélyegezni vagy rettegésben, bizonytalanságban tartani téged.
Ez a szeretet tehát nem egy érzelmi állapot, hanem maga Isten.
A félelem sokszor gyötrelemmel jár, korlátozza lehetőségeidet és szorongáshoz vezet. Isten szeretete, teljesen kiűzi a félelmet az életedből. Isten szeretete meghaladja a földi korlátokat és megvilágítja az utat, ahogy a Szentírás mondja: "Mert meg vagyok győződve, hogy sem halál, sem élet, sem angyalok, sem fejedelmek, sem jelenvalók, sem eljövendők, sem hatalmak, sem magasság, sem mélység, sem semmiféle más teremtmény nem választhat el minket az Isten szeretetétől, amely megjelent Jézus Krisztusban, a mi Urunkban. (Róma 8:38-39) Ez a szeretet biztos alapja annak, hogy ne a félelem uralkodjon rajtad, mert tisztában vagy vele, hogy Isten veled van.
Aki félelemben él, az nem lett tökéletessé a szeretetben. A tökéletesség itt nem azt jelenti, hogy hibátlan vagy, hanem azt, hogy hiszel Jézus Krisztusban és befogadod Őt életedbe, hogy kegyelme ereje folyamatosan megújítson és átformáljon Szeretete által. Az Isten iránti szeretetben való növekedés segít elűzni a félelmeket, és lehetővé teszi, hogy teljes szívvel élj az Isten szeretetében. Ezért hív téged Isten arra, hogy szabadulj meg a félelemtől, és engedd, hogy Isten szeretete uralkodjon szívedben. Amikor szeretetben élsz, a kapcsolataid, döntéseid és cselekedeteid is ezen az alapon nyugszanak. A szeretet nemcsak egy érzés, hanem Isten jelenlétének tapasztalása az életedben, amely megváltoztat téged és átformálja környezetedet. Az Isten szeretetében való élés által leküzdheted a félelmet.

IMA: Istenem, a Te drága jelenléted által megszabadítasz engem minden félelemtől. Szeretnék elmélyülni a Te szeretetedben. Krisztus nevében, Ámen.

2024. január 16., kedd

Az érzelmek és a Szentlélek

A Pártfogó pedig, a Szentlélek, akit az én nevemben küld az Atya, ő tanít majd meg titeket mindenre, és eszetekbe juttat mindent, amit én mondtam nektek. Békességet hagyok nektek: az én békességemet adom nektek; de nem úgy adom nektek, ahogyan a világ adja. Ne nyugtalankodjék a ti szívetek, ne is csüggedjen. János evangéliuma 14. fejezet 26-27. versek



Az érzések néha olyanok, mint az óceán: mélyek, szélesek és néha kiszámíthatatlanok. Az életed során átéled az öröm, a szomorúság, a szeretet és a félelem különféle színkombinációit. Azonban, amikor az érzelmek viharba kerülsz, és a szíved nyugtalankodni kezd, akkor talán érdemes elgondolkodnod az érzelmek megbízhatóságának kérdésén.
Éppen ezért ígéri Isten neked a Pártfogó, a Szentlélek jelenlétét és munkáját. A Szentlélek nem csupán egy egyszerű trópusi sziget, ahol menedéket találhatsz az érzelmi viharok elől, hanem Isten maga, akit az Atya nevében küldött, hogy tanítson és eszedbe juttasson mindent, amit Jézus mondott.
Miközben az érzelmek gyakran változhatnak és megbízhatatlanok lehetnek, a Szentlélek által hozott békesség és vezetés állandó és biztos pont a változó körülmények, érzelmek között. Jézus kijelenti, hogy a békességét adja neked, de nem úgy, ahogyan a világ adja. A világ békessége gyakran múló és felszínes, a Szentlélek által hozott békesség azonban mély, szilárd és Isten kegyelméből fakad.
Az érzelmek változnak, de Isten Igéje és a Szentlélek által hozott békesség állandóak. Ezért, ha szíved nyugtalankodni kezd, és az érzelmek vihara elsötétíti életed egét, hagyd, hogy a Szentlélek vezessen téged az igazság felé. Ne hagyd, hogy a világ békessége hamis reményeket kínáljon neked, inkább tartsd szem előtt Jézus szavait: "Ne nyugtalankodjék a ti szívetek, ne is csüggedjen."


IMA: Istenem, nem szeretném, hogy az érzelmeim, indulataim, életkörülményeim uralkodjanak rajtam. Én szeretnék uralkodni ezeken a Te Szentlelked ereje, tanácsa, békessége által. Krisztus nevében segíts ebben, Ámen.

2024. január 15., hétfő

Bátor, bizakodó szív

Aki mindig csak a szelet figyeli, nem vet, és aki csak a fellegeket lesi, nem arat. Ahogyan nem ismered a szél útját, vagy a csontok formálódását a terhes asszony méhében, éppúgy nem ismered Isten munkáját, aki mindent alkotott. Reggel fogj a magvetéshez, és ne pihentesd a kezed este sem, mert nem tudod, melyik sikerül: ez, vagy amaz, vagy mind a kettő egyaránt jó lesz.                                                 Prédikátor könyve 11. fejezet 4-6. versek


Egy héber bölcsesség szerint, két titka van a sikernek: egyrészt tégy meg mindent, ami csak hatalmadban, módodban áll a siker érdekében, másrészt bízz teljes szívedből Istenben. 
Könnyen beleeshetsz abba a csapdába, hogy a gondatlanságodat vagy lustaságodat a következő kegyes mondat mögé rejted: " Minden úgy lesz, ahogyan Isten akarja. Miért tegyek én bármit is? Túl kockázatos." 
És valóban. A gazdálkodó tudja, hogy a vetés és annak gondozása kemény munka és sok olyan tényező van, amikre a gazdálkodó nem tud befolyással lenni. A másik ellenpélda, amikor valaki beleveti magát kőkeményen a munkába, talán nem is két dologba, hanem 12 dologba, de a nap végén gyümölcstelen az erőlködése, mert Istent és az Istenben vetett bizalmat teljesen kizárja a számításából. 
Az élet dolgai, akár a szél hajtotta felhők folyamatosan mozgásban, változásban vannak. Ez a gondolat pedig annyira félelmetes lehet számodra, hogy túl kockázatosnak tarthatod bármit is tenni. 
Miért kellene vállalnod azt, hogy bizonyos dolog, amibe belefogtál nem sikerül és ezzel nevetségesnek, tehetségtelennek tüntesd fel magad környezeted előtt? 
Isten munkája életedben gyakran észrevétlen, mint ahogyan az elvetett növény észrevétlenül növekszik és fejlődik, de mindennek célja van az Ő szemszögéből. 
Ahogyan a gazdálkodó gondoskodik a földekről, Isten is gondoskodik az életed minden részletéről. Az élet úgy hömpölyög, mint egy folyó, és a bizalom Isten időzítésében és irányításában segít neked átlendülni az esetleges nehézségeken.
Ne csak a változásokra figyelj, vagy azokra a dolgokra, amelyek árnyékot vetnek életed egére. Tedd meg minden nap, amit meg tudsz és bízz abban, hogy Isten gondoskodni fog a növekedésről és az aratásról. 
A mai napban is ott vannak az új lehetőségek és áldások a "magvetésre." 
Csak ragadd meg ezeket Istenben vetett teljes bizalommal. Így hamarosan aratásra készülhetsz. 


IMA: Istenem, a Te bölcsességedre van szükségem, hogy meglássam melyek azok a lehetőségek, amiket Te készítettél a vetésre és melyek azok, amelyeket el kell kerülnöm. Adj nekem bátor, Benned bizakodó szívet. Krisztus nevében kérlek. Ámen. 

2024. január 14., vasárnap

Teljes békesség

Akinek szilárd a jelleme, azt megőrzöd teljes békében, mert benned bízik.                                     Ézsaiás könyve 26. fejezet 3. vers




Több nyelven is elolvastam a fenti igeverset és érdekes az angol fordítása: " Megőrzöd békességben azt az embert, akinek a szíve rendíthetetlen, mert benned reménykedik."
A tested és a lelked nem békétlenségre és aggodalomra lett teremtve. Ezért van az, hogy ha folyamatosan emészted magad békétlenséget, aggodalmat, bizonytalanságot tápláló gondolatokkal, akkor úgy érezheted, mintha pillangók röpködnének a gyomrodban, de könnyen elérkezhetsz gyomorfekélyig is. A neurológiai osztályok sok-sok olyan beteggel telítődtek, akik nem megfelelő gondolatokat tápláltak elméjükben, ennek eredménye pedig békétlenség, aggodalom és kilátástalanság érzése lett. Egy orvos azt mondta, hogy egyetlen óra, amikor emészted magad, sokkal több lelki energiát emészt fel, mint 10 óra kemény munka.
Hogyan lehetsz rendíthetetlen szívű és szilárd jellemű ebben az aggodalomtól, türelmetlenségtől, haragtól, türelmetlenségtől és olyan sok negatív érzéstől átszőtt világban? Csakis az Isten szilárd és rendíthetetlen szavára támaszkodva. Az aggódalom és egyéb dolgok által emészteni magad egy rossz szokás ez pedig azt jelenti, hogy ezt a rossz szokást helyettesítheted egy jó szokással.
Hol kezdd el? "Egyébként pedig, testvéreim, ami igaz, ami tisztességes, ami igazságos, ami tiszta, ami szeretetre méltó, ami jó hírű, ha valami nemes és dicséretes, azt vegyétek figyelembe!"
Ez talán azt jelenti, hogy mától kezdve nem nézed azt a híradót, amelyben a legtöbb hír negatív, félelemkeltő. Miért lenne fontos tudnod, hogy éppen hány embert gyilkoltak meg, hány ember halt meg balesetben stb. stb.? Ha szeretnéd tudni a főbb híreket, keress egy rádióadót, ahol a lényeges hírekre szorítkoznak és hallgasd meg azt.
Másodszor, minden ember természetéből adódóan hamarabb észreveszi a rosszat és azt tovább is adhatja. Figyelj oda arra, hogy az értéket szedd össze magad körül, azt forgasd gondolataidban és ez azt fogja eredményezni, hogy idővel azt fogod mondani is másoknak.
Harmadszor, kerüld azokat az embereket, akik még nem szánták el magukat a változtatásra. Ha olyan emberek között vagy rendszeresen, akik pletykálnak, hazudnak, rágalmaznak stb. stb., magad is bele fogsz sodródni mesterkedéseikbe. Figyelj oda tudatosan arra, hogy a negatív gondolatok, dolgok propagálásának esetén azt tudd mondani önmagadnak de másoknak is: " Állj! Ez engem nem épít!"


IMA: Istenem, segíts nekem szilárd jellemű, rendíthetetlen szívű gyermekeddé válnom. Szeretnék olyan szokásokat kialakítani, amelyek által építsz engem és másokat is. Krisztus nevében segíts ebben, Ámen.

Kizárólag kegyelemből

Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék. E...