2024. január 15., hétfő

Bátor, bizakodó szív

Aki mindig csak a szelet figyeli, nem vet, és aki csak a fellegeket lesi, nem arat. Ahogyan nem ismered a szél útját, vagy a csontok formálódását a terhes asszony méhében, éppúgy nem ismered Isten munkáját, aki mindent alkotott. Reggel fogj a magvetéshez, és ne pihentesd a kezed este sem, mert nem tudod, melyik sikerül: ez, vagy amaz, vagy mind a kettő egyaránt jó lesz.                                                 Prédikátor könyve 11. fejezet 4-6. versek


Egy héber bölcsesség szerint, két titka van a sikernek: egyrészt tégy meg mindent, ami csak hatalmadban, módodban áll a siker érdekében, másrészt bízz teljes szívedből Istenben. 
Könnyen beleeshetsz abba a csapdába, hogy a gondatlanságodat vagy lustaságodat a következő kegyes mondat mögé rejted: " Minden úgy lesz, ahogyan Isten akarja. Miért tegyek én bármit is? Túl kockázatos." 
És valóban. A gazdálkodó tudja, hogy a vetés és annak gondozása kemény munka és sok olyan tényező van, amikre a gazdálkodó nem tud befolyással lenni. A másik ellenpélda, amikor valaki beleveti magát kőkeményen a munkába, talán nem is két dologba, hanem 12 dologba, de a nap végén gyümölcstelen az erőlködése, mert Istent és az Istenben vetett bizalmat teljesen kizárja a számításából. 
Az élet dolgai, akár a szél hajtotta felhők folyamatosan mozgásban, változásban vannak. Ez a gondolat pedig annyira félelmetes lehet számodra, hogy túl kockázatosnak tarthatod bármit is tenni. 
Miért kellene vállalnod azt, hogy bizonyos dolog, amibe belefogtál nem sikerül és ezzel nevetségesnek, tehetségtelennek tüntesd fel magad környezeted előtt? 
Isten munkája életedben gyakran észrevétlen, mint ahogyan az elvetett növény észrevétlenül növekszik és fejlődik, de mindennek célja van az Ő szemszögéből. 
Ahogyan a gazdálkodó gondoskodik a földekről, Isten is gondoskodik az életed minden részletéről. Az élet úgy hömpölyög, mint egy folyó, és a bizalom Isten időzítésében és irányításában segít neked átlendülni az esetleges nehézségeken.
Ne csak a változásokra figyelj, vagy azokra a dolgokra, amelyek árnyékot vetnek életed egére. Tedd meg minden nap, amit meg tudsz és bízz abban, hogy Isten gondoskodni fog a növekedésről és az aratásról. 
A mai napban is ott vannak az új lehetőségek és áldások a "magvetésre." 
Csak ragadd meg ezeket Istenben vetett teljes bizalommal. Így hamarosan aratásra készülhetsz. 


IMA: Istenem, a Te bölcsességedre van szükségem, hogy meglássam melyek azok a lehetőségek, amiket Te készítettél a vetésre és melyek azok, amelyeket el kell kerülnöm. Adj nekem bátor, Benned bizakodó szívet. Krisztus nevében kérlek. Ámen. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Isten szerető kezében

Vesd az Úrra terhedet, és ő gondot visel rád! Nem engedi sohasem, hogy ingadozzon az igaz.                  55. Zsoltár 22. vers Amikor nehé...