2024. január 14., vasárnap

Teljes békesség

Akinek szilárd a jelleme, azt megőrzöd teljes békében, mert benned bízik.                                     Ézsaiás könyve 26. fejezet 3. vers




Több nyelven is elolvastam a fenti igeverset és érdekes az angol fordítása: " Megőrzöd békességben azt az embert, akinek a szíve rendíthetetlen, mert benned reménykedik."
A tested és a lelked nem békétlenségre és aggodalomra lett teremtve. Ezért van az, hogy ha folyamatosan emészted magad békétlenséget, aggodalmat, bizonytalanságot tápláló gondolatokkal, akkor úgy érezheted, mintha pillangók röpködnének a gyomrodban, de könnyen elérkezhetsz gyomorfekélyig is. A neurológiai osztályok sok-sok olyan beteggel telítődtek, akik nem megfelelő gondolatokat tápláltak elméjükben, ennek eredménye pedig békétlenség, aggodalom és kilátástalanság érzése lett. Egy orvos azt mondta, hogy egyetlen óra, amikor emészted magad, sokkal több lelki energiát emészt fel, mint 10 óra kemény munka.
Hogyan lehetsz rendíthetetlen szívű és szilárd jellemű ebben az aggodalomtól, türelmetlenségtől, haragtól, türelmetlenségtől és olyan sok negatív érzéstől átszőtt világban? Csakis az Isten szilárd és rendíthetetlen szavára támaszkodva. Az aggódalom és egyéb dolgok által emészteni magad egy rossz szokás ez pedig azt jelenti, hogy ezt a rossz szokást helyettesítheted egy jó szokással.
Hol kezdd el? "Egyébként pedig, testvéreim, ami igaz, ami tisztességes, ami igazságos, ami tiszta, ami szeretetre méltó, ami jó hírű, ha valami nemes és dicséretes, azt vegyétek figyelembe!"
Ez talán azt jelenti, hogy mától kezdve nem nézed azt a híradót, amelyben a legtöbb hír negatív, félelemkeltő. Miért lenne fontos tudnod, hogy éppen hány embert gyilkoltak meg, hány ember halt meg balesetben stb. stb.? Ha szeretnéd tudni a főbb híreket, keress egy rádióadót, ahol a lényeges hírekre szorítkoznak és hallgasd meg azt.
Másodszor, minden ember természetéből adódóan hamarabb észreveszi a rosszat és azt tovább is adhatja. Figyelj oda arra, hogy az értéket szedd össze magad körül, azt forgasd gondolataidban és ez azt fogja eredményezni, hogy idővel azt fogod mondani is másoknak.
Harmadszor, kerüld azokat az embereket, akik még nem szánták el magukat a változtatásra. Ha olyan emberek között vagy rendszeresen, akik pletykálnak, hazudnak, rágalmaznak stb. stb., magad is bele fogsz sodródni mesterkedéseikbe. Figyelj oda tudatosan arra, hogy a negatív gondolatok, dolgok propagálásának esetén azt tudd mondani önmagadnak de másoknak is: " Állj! Ez engem nem épít!"


IMA: Istenem, segíts nekem szilárd jellemű, rendíthetetlen szívű gyermekeddé válnom. Szeretnék olyan szokásokat kialakítani, amelyek által építsz engem és másokat is. Krisztus nevében segíts ebben, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hiteles keresztény értékrend

Semmit ne tegyetek önzésből, se hiú dicsőségvágyból, hanem alázattal különbnek tartsátok egymást magatoknál; és senki se a maga hasznát néz...