2024. március 9., szombat

Gyengeségekkel dicsekvő élet

De ő ezt mondta nekem: "Elég neked az én kegyelmem, mert az én erőm erőtlenség által ér célhoz." Legszívesebben tehát az erőtlenségeimmel dicsekszem, hogy a Krisztus ereje lakozzék bennem. Ezért a Krisztusért örömöm telik erőtlenségekben, bántalmazásokban, nyomorúságokban, üldöztetésekben és szorongattatásokban; mert amikor erőtlen vagyok, akkor vagyok erős.                                       Korintusiakhoz írt második levél 12. fejezet 9-10. versek



Néha úgy érezheted, hogy erőtlenségeid miatt nem vagy képes megbirkózni a helyzettel. Ebből kiindulva talán arra gondolsz, hogy miért kellene dicsekednek hát gyengeségeiddel? Azokat a legtöbb ember szégyelli, szépítgeti vagy takargatja. Azonban az Igében található üzenet arra emlékeztet, hogy Isten kegyelme és ereje nem a te erődtől függ. Ha attól függne, nagy bajban lennél. Ugyanis a te és az én erőm a szellemi hatalmasságokkal szemben semmit nem ér.
Isten kegyelme és ereje azokban az időkben mutatkozik meg igazán, amikor te magad is belátod, hogy gyenge vagy. Pál megértette, hogy az ő ereje nem önmagából jön, hanem Isten által. Ő rájött, hogy az igazi erő az Istenben rejlik, és ezért örömmel vállalta az ő erőtlenségeit és nehézségeit. Amikor az ember ráébred arra, hogy a saját erőfeszítése és képességei nem elegendőek, ez megteremti a lehetőséget arra, hogy teljes mértékben megtanulj Istenre hagyatkozni. Az ő kegyelme és ereje lesz az, ami által végül célhoz érsz, nem a te saját erőd által. Ezért Pál örömmel vallja: "az én erőm erőtlenség által ér célhoz."
Habár gyengék vagyunk, Isten ereje mindig rendelkezésünkre áll, ha hagyjuk, hogy munkálkodjon bennünk. Az erőtlenséged nem gyengeség, hanem lehetőség arra, hogy még inkább megmutatkozhasson Isten ereje az életedben. Légy hálás azért az ajándékért, hogy Isten kegyelme és ereje mindig ott van, hogy megerősítsen téged az életed minden területén. Legyen örömöd az erőtlenségeidben is, mert azokon keresztül tapasztalhatod meg igazán Isten nagyszerűségét és erejét.

IMA: Istenem, az én erőtlenségeim által alázatban tartasz engem, ugyanakkor arra is ösztönzöl, hogy bízzak Benned és ezáltal dicsőséged, hatalmad megnyilvánulhasson életedben. Krisztus nevében, Ámen.

2024. március 8., péntek

Győztes nők

Ti Istentől valók vagytok, gyermekeim, és legyőztétek őket, mert nagyobb az, aki bennetek van, mint az, aki a világban van. János első levele 4. fejezet 4. vers



Ma, amikor sok országban nőnapot ünnepelnek, emlékezz meg arról, hogy mennyire különleges és értékes nő vagy Isten szemében. Az ő szeretete és kegyelme által minden nő hihetetlen erőt és bátorságot kaphat. Az ő kezének munkája férfi és nő egyaránt, teremtett lények, akiket szeretettel és gondoskodással alkotott meg.

Az Igében olvashatjuk: "Ti Istentől valók vagytok, gyermekeim, és legyőztétek őket, mert nagyobb az, aki bennetek van, mint az, aki a világban van." Ezek a szavak emlékeztetnek bennünket arra, hogy bármilyen kihívással is nézel szembe életedben, Isten gyermekeként benned nagyobb erő lakozik, mint bármilyen külső erő, ami téged próbára tesz.

A mindennapi életben gyakran szembesülsz nehézségekkel, kételyekkel és félelmekkel. De ne feledd, hogy Isten beléd helyezte a hit és a bátorság ajándékát. Ő a te erőd és oltalmad, és ha rá támaszkodsz, akkor semmi sem lehetetlen számodra.

Az élet útján járva meg kell tanulnod hinni abban, hogy Isten követése teljesítheti ki igazán nőiességedet, értékeidet. A lelked ellensége azon munkálkodik, hogy nők és férfiak milliárdjait merítse kételkedésbe és ezáltal különböző bűnökbe, ezzel megfosztva őket attól az értékes jövőtől, amit Isten neked szánt. Talán nehéz neked nőként ez a nap, mert úgy érzed senki sem szeret téged és te sem tartod magad túl sokra. Talán szeretnél egy szál virágot kapni vagy néhány kedves szót a férjedtől, szeretteidtől, de tudod jól, hogy ez idén sem fog megtörténni. Talán azon fogsz ma bánkódni, hogy ugyan kaptál valami kis figyelmességet, de nem érzed, hogy bárki számára igazán értékes lennél nőként az év többi napján. Ne feledd, hogy Isten az, aki megerősít téged, amikor gyenge vagy és sötét gondolatok kísértenek, és vezet téged, amikor eltévedsz az úton.

Kedves női olvasóim, legyen ez a nőnap egy olyan alkalom számotokra, amikor megemlékeztek arról milyen különleges ajándékot kaptatok Istentől: az erejét és a szeretetét. Bízzatok benne, és hagyjátok, hogy vezessen titeket az életetek minden területén. Legyetek bátrak és álljatok meg az Istenben vetett hitetekben, mert Ő mindig veletek van, és soha nem hagy el titeket, ha átadjátok életeteket Neki. Ha úgy érzitek a bűn bemocskolt titeket, és őszinte bűnbánatra, bűngyűlöletre jutottatok el, jöjjetek Krisztushoz: " Akik töredelmes bűnbánattal, alázattal jönnek Krisztushoz és bíznak az Ő áldozatának bűnbocsátó, új életed adó erejében, azoknak ma is azt mondja: " Én sem ítéllek el. Menj, de többé ne vétkezzél, hogy valami ennél is rosszabb ne történjen veled.”

Boldog, Isten fenti áldásaiban gazdag nőnapot kívánok először is feleségemnek: Evódiának, lányomnak Zsófinak és édesanyámnak: Ibolyának, másodsorban pedig mindazoknak a nőknek, akiket Isten rokonságomba, baráti körömbe helyezett és általuk gazdagabbá lehetett életem, végül, de nem utolsós sorban minden kedves elmélkedést elolvasó, szolgálatunkat követő hölgynek. Legyen áldott az életetek minden napja!
Szeretettel, Tencut Zoltán


IMA: Istenem, nő és férfi egyaránt a Te teremtményeid. Hálát adunk ma különösen a nőkért és a Szentlélek erejéért, amely által győztesek lehetnek. Krisztus nevében, Ámen.

2024. március 7., csütörtök

Kihez hasonlíthatnád Istent?

Kihez hasonlíthatnátok engem, kivel mérhetnétek össze? - mondja a Szent. Tekintsetek föl a magasba, és nézzétek: ki teremtette az ott levőket? Előhívja seregüket szám szerint, néven szólítja mindnyájukat. Olyan hatalmas és erőteljes, hogy egy sem mert hiányozni. Ézsaiás könyve 40. fejezet 25-26. versek



Ki lehet az, akihez hasonlítanánk Istent? Kivel mérhetnénk össze az Ő nagyságát és erejét? A válasz nyilvánvalóan az, hogy senkivel. Hiszen nincs semmi, ami hasonlítana rá, semmi, ami megközelítené őt az Ő erejét és hatalmát.

A magasságokat és a csillagokat tekintve csodálat és alázat tölt el minket. Az ég csodálatos képződményeinek szépsége és a világegyetem óriási méretei mind azt bizonyítják, hogy valaki hatalmasan és bölcsen alkotta meg azokat. Az Isten, aki teremtette az összes csillagot és bolygót, az összes életet és lényt, nem hasonlítható semmihez a világon.

Ismerd fel és ismerd el az Isten mindenhatóságát és nagyságát. A szemlélődés és az elgondolkodás segít abban, hogy mélyebb szinten megértsd az Ő hatalmát és szeretetét irántad. Az Isten, aki minden létezőt számon tart és gondoskodik róluk, mindnyájunkra vigyáz, és vezet bennünket az életünkben.

Ahogy felnézel az égre, emlékeztesd magadat arra, hogy az Isten, aki a csillagokat a helyükre helyezte és nevén szólította őket, ugyanolyan gondoskodással és szeretettel figyel téged is. Bízhatsz benne, hogy ő az, aki irányítja az életedet és mindig melletted áll, akármerre is vinne téged Szentlelke által.

IMA: Istenem, köszönöm, hogy jó, bölcs és mindenható Isten vagy, aki senkihez és semmihez sem hasonlítható. Köszönöm szerető gondviselésedet, kegyelmedet gyermekeid iránt. Krisztus nevében, Ámen.

2024. március 6., szerda

Boldogító iga

Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek. Vegyétek magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok, és alázatos szívű, és megnyugvást találtok lelketeknek. Mert az én igám boldogító, és az én terhem könnyű." Máté evangéliuma 11. fejezet 28-30. versek



Krisztushoz nemcsak akkor jöhetsz ha testi vagy lelki kimerültséged hajt minket, hanem minden körülményben hozzá fordulj. Ő az, aki igazi megnyugvást és békét adhat a szívednek, bármilyen vihar is tombol körülötted.
Krisztus nem követeli tőled, hogy egyedül hordozd az Ő terhét, hanem ígéri, hogy melletted lesz, hogy segítsen és támogasson téged minden lépésedben. Az Ő drága jelenléte tesz minden terhet, nehézséget édessé és könnyűvé.
Jézus nem egy zsarnok, aki a saját akaratát erőszakkal rád akarja kényszeríteni, hanem egy szerető vezető, aki a legmélyebb szeretetből és megértésből vezeti azokat, akik hozzáfordulnak. Ő az, aki mindenkor a legjobbat akarja neked, még akkor is, ha te nem mindig látod vagy érted a szándékát. Jézus tanításai és útmutatásai nem nehezek és megterhelőek, hanem boldogságot és könnyedséget hoznak az életedbe. Az Ő terhei nem az elnyomás eszközei, hanem az életed megtelésének forrásai, amelyekkel megélheted az Isten által kínált teljességet és örömet. Ezért hagyd, hogy Jézus szavai által megnyugvást találj, és vedd magadra az Ő igáját, tudva, hogy Ő veled van minden nap és minden körülményben.

IMA: Istenem, köszönöm, hogy Benned bízhatok. Letehetem terheimet és a Te áldott jelenlétedben, terhedben osztozással felüdülhetek. Krisztus nevében, Ámen.


2024. március 5., kedd

Gyümölcsöző élet titka

...imádkozom azért, hogy a szeretet egyre inkább gazdagodjék bennetek ismerettel és igazi megértéssel; hogy megítélhessétek, mi a helyes, hogy tiszták és kifogástalanok legyetek a Krisztus napjára, és gazdagon teremjétek az igazság gyümölcseit Jézus Krisztus által Isten dicsőségére és magasztalására. Filippibeliekhez írt levél 1. fejezet 9-11. versek




Ebben az imádságban Pál apostol az örök értékekre és célokra irányítja a figyelmet. Az első és legfontosabb kérés az, hogy a szeretetünk egyre inkább gazdagodjék. Nem egy felszínes, önző, Istentől elszakadt szeretetről van szó, hanem arról a szeretetről, amely Isten szeretetéből fakad és mások iránti elkötelezettségből táplálkozik.

Az igazi szeretet nem csupán érzés, hanem tettekben megnyilvánuló valóság. Ezért imádkozz azért, hogy szereteted gazdagodjon az ismerettel és igazi megértéssel. Az igazi szeretet az emberek megértésére és elfogadására ösztönöz téged, és ezáltal mélyebb kapcsolatokat építhetsz azokkal, akik szintén Isten gyermekei és a szent életre törekszenek.

Pál imádságának második része arra irányul, hogy megítélhessük, mi a helyes. Az igazság és tisztaság keresése minden keresztény életének központi elemévé kell, hogy váljon. Az igazság megismerése és megélése az, ami által Isten megdicsőülhet életedben.

Végül, az imádság arra is rámutat, hogy ez a folyamat ne csak benned történjen meg, hanem rajtad keresztül is. Arra hív téged, hogy gazdagon teremd az igazság gyümölcseit, és ezáltal dicsőséget és magasztalást hozz Istennek.

Ez az imádság arra is emlékeztet, hogy keresztényként nem csupán a saját boldogságodra és fejlődésedre kell törekedned, hanem arra, hogy mások számára is áldás legyél és Isten dicsőségét hirdesd. Ámen.

2024. március 4., hétfő

Isten mélységei

Nekünk pedig kinyilatkoztatta Isten a Lélek által; mert a Lélek mindent megvizsgál, még Isten mélységeit is. Korintusiakhoz írt első levél 2. fejezet 10. vers



A Szentlélek egyik neve a pártfogó. Amikor egy gyermek nagyon nagy vagyont örökölt, rendszerint egy ilyen pártfogót, gondviselőt rendeltek ki mellé addig, amíg el nem érte a felnőtt kort és maga nem állt készen arra, hogy belépjen örökségébe.

Isten sem hagyta egyedül gyermekeit a világban. Ha az Ő gyermekévé lettél hit által, akkor téged sem hagy kételyekkel és zűrzavarral küzdve, hanem elküldte hozzád is a Lelket, hogy vezessen téged az igazságban és a megértésben.
A Lélek mélységesen átjárja mindazt, ami Isten, és ezáltal segít neked felfogni a mennyei igazságokat. Az Ő vezetése nélkül, lehetetlen lenne megértened az isteni gondolatokat és szándékokat.

Amikor elmélyedsz az Isten Szentlelkének pártfogó szeretetében, megnyílik előtted az igazság és a bölcsesség forrása. Megértheted Isten akaratát és terveit az életeddel kapcsolatban. De ennél is fontosabb, hogy közelebb kerülj az Úrhoz és megtapasztald az Ő jelenlétét az életedben.
A Lélek által, Isten a szíved mélyére hatol, feltárva benned mindazt, ami elrejtve volt vagy elhomályosult. Általa változhatsz meg, és alakulhatsz Isten képére és hasonlatosságára.
Hagyd, hogy a Szentlélek vezessen téged az igazságban és a szeretetben. Nyisd meg a szívedet és az elmédet az Ő befolyására, hogy teljesen megértve és elfogadva Isten szeretetét, életed valóban dicsőíthesse Őt addig a napig, amíg be nem lépsz mennyei örökségedbe.


IMA: Istenem, köszönöm, hogy gondoskodsz rólam és megérteted velem azokat az igazságokat, amikre építenem kell ahhoz, hogy fejlődjek és növekedjek addig, amíg be nem lépek mennyei örökségembe. Krisztus nevében, Ámen.

2024. március 3., vasárnap

Helyes értelem és ismeret

Jót tettél szolgáddal ígéreted szerint, Uram! Taníts engem helyes értelemre és ismeretre, mert hittel fogadtam parancsolataidat. 119. zsoltár 65-66. versek



Az Úr hűséges és irgalmas, mindig betartja ígéreteit, és mindig jót tesz szolgáival. Ez nem jelenti azt, hogy mindig fájdalommentes vagy könnyű úton vezet, de azt igen, hogy mindent a lelked javára munkál. A hívő szív pedig ebben a megtapasztalt jóságban és hűségben keresi az igazságot és a bölcsességet.

A helyes értelem és ismeret kérése egy mélyebb vágyakozás az igazság és az élet alapvető kérdéseinek megértése iránt. Ez a kérés azt fejezi ki, hogy az igazi bölcsesség és ismeret forrása az Istenben található. Az Úr igéje és tanításai azok a fények az élet sötét útján, melyek vezetnek téged az igazsághoz és a helyes döntésekhez.
A hit pedig az elfogadás és az elköteleződés kifejeződése az Isten parancsolatai iránt. Ez hit által válik lehetővé az Úr vezetésének elfogadása és az Ő útmutatásainak követése által. Amikor a hívő szív megtapasztalja Isten jóságát és hűségét, akkor készen áll az engedelmességre és az Úr akaratának követésére.
A helyes értelem és ismeret kérése az alázat kifejeződése. A hívő szív megérti, hogy saját bölcsessége és ismerete korlátozott, és ezért Istenre támaszkodik. Az Úrhoz fordulva és kérve az Ő bölcsességét és ismeretét, a hívő megmutatja, hogy az Úr iránti bizalma és hitének ereje túlmutat saját korlátolt megértésén.
Legyen ez az imádság a tiéd is, hogy kérhess Istentől helyes értelmet és ismeretet, és fogadd hittel az Ő parancsolatait. Engedd, hogy az Úr vezessen téged az igazság útján, és tanítsa meg neked az Ő akaratát követni életed minden napján.

Kizárólag kegyelemből

Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék. E...