2023. október 7., szombat

Légy Krisztus tanúja

Másnap János látta Jézust, amint jön felé, és így szólt: "Íme, az Isten Báránya, aki hordozza a világ bűnét! János evangéliuma 1. fejezet 29. vers



Keresztelő János nemcsak készítette az utat Jézus Krisztus számára, hanem tanúsította is azt, hogy Ő az Isten Báránya, aki azért lett testté, hogy hordozza a világ bűnét.
A hallhatatlan Isten nem ismert lehetetlent, ha az emberiség megmentéséről volt szó. Emberi testet öltött magára, hogy halandóvá váljon és életét adhassa érted is.
Az Ő mentő szeretete nem ismert akadályt.
János nagyon jól tudta, hogy az ő szolgálata a végéhez közeledik és azzal is tisztában volt, hogy nem tudja elvenni senkinek a bűneit. Erre csak az Isten tökéletes Báránya képes.
Éppen ezért nem volt nehéz a számára megalázkodni és Krisztus kiemelni. Így beszélt Róla: „Utánam jön egy férfi, aki megelőzött engem, mert előbb volt, mint én.”
Számára az volt a megtiszteltetés, hogy ennek a Krisztusnak a szolgálatában állhatott.
Éppen ezért tartotta fontosnak, hogy amit látott és hallott, azt elmondja másoknak is:
„ Én nem ismertem őt, de aki elküldött engem, hogy vízzel kereszteljek, ő mondta nekem: Akire látod a Lelket leszállni és megnyugodni rajta, ő az, aki Szentlélekkel keresztel.” János evangéliuma 1. fejezet 33. vers
Én is sokat gondolkodtam már azon, hogy Isten miért hívott el, miért választott engem? Voltak, vannak nálam okosabb, szentebb, tehetségesebb emberek.
Ő viszont könyörült rajtam és nem vágyom másra csak arra, hogy a Krisztus hű szolgája lehessek és Őt emeljem ki életemben.
Te kész vagy beszélni környezetednek arról, amit Krisztusról, Krisztussal megtapasztaltál?



IMA: Istenem, olyan nagyon szerettél engem és minden egyes embert. Adj nekem hűséges szívet, hogy megoszthassam másokkal mit tettél életemben. Ámen.

2023. október 6., péntek

A meghalás nyereség?

Mert nekem az élet Krisztus, és a meghalás nyereség!
Filippiekhez írt levél 1. fejezet 21. vers

Egy hétfői napon, egy lelkipásztor üzenetet küldött a gyülekezete egy oszlopos tagjának, aki utolsó stádiumú daganatos betegséggel kórházban tartózkodott. Az üzenet rövid volt: „Meglátogathatlak-e a mai napon?” Egy olyan emberről volt szó, aki sosem mondott nemet, így hamar jött vissza az üzenet, hogy természetesen örömmel veszi a látogatást.
Rövid idő múlva lelkipásztorunk már be is lépett a bizonyos kórház onkológiai osztályára, mikor az egészségügyi személyzet elvégezte a feladatát a 39-es kórteremben, a lelkipásztor azon nyomban be is lépett oda.
A gyülekezetének tagja pedig egy széles, őszinte mosollyal fogadta lelkipásztorát. Megjegyeztem mit mondott ez a lelkipásztor ezután: „Negyed órán keresztül csak néztünk egymásra és elmerültünk az örök élet reménységét adó Isten dicsőségében.
Nem akarlak lehangolni, de meg fogsz halni. Én is meg fogok halni. Előbb-utóbb meg fogsz betegedni, mint ahogyan előbb-utóbb én is meg fogok betegedni. Ezek tények. Nem szabad úgy tennünk mintha nem ez lenne a valóság. Éppen ezért számításba kell vennünk ezeket a fontos tényeket. Mi volt mégis a vigasztalása ennek a keresztény embernek, aki utolsó stádiumú daganatos beteg volt? Hogy tudott őszintén mosolyogni? Íme, a válasz: „Mert az Isten nem haragra rendelt minket, hanem hogy elnyerjük az üdvösséget a mi Urunk Jézus Krisztus által, aki meghalt értünk, hogy akár ébren vagyunk, akár alszunk, vele együtt éljünk. Vigasztaljátok tehát egymást, és építse egyik a másikat, ahogyan teszitek is.” ( Thesszalonikaiakhoz írt első levél 5. fejezet 9-11. versek)
Ne félj leülni egy haldokló ember mellé. Teljesen mindegy, hogy lelkipásztori szolgálatra hívattál vagy sem, egy napon szükség lehet arra, hogy te ülj le valaki ágya mellé, akinek talán hetei, napjai vannak hátra. Lehet egy közeli hozzátartozód mellé. Nincs semmi édesebb, értékesebb, mélyebb, csodálatosabb, mint egy olyan személy ágya mellett lenni, aki napok, hetek múlva Krisztus trónja előtt lesz, és elmerülni vele együtt az örök élet reménységét adó Isten dicsőségében.
Isten gyermekeként nem arra hívattál, hogy néha örvendezz, hanem arra, hogy mindig örvendezz: „mint szomorkodók, de mindig örvendezők, mint szegények, de sokakat gazdagítók, mint akiknek nincsen semmijük, és akiké mégis minden.” ( 2 Korintus 6:10)
Mi a titka az állandó örömnek, amely kitart a halálos betegségben, kitart a veszteségekben, nehézségekben? Az örök reménysége. „ Boldogok vagytok, ha énmiattam gyaláznak és üldöznek titeket, és mindenféle rosszat hazudnak rólatok. Örüljetek és ujjongjatok, mert jutalmatok bőséges a mennyekben…” (Máté 5:11-12)
Csak így lehetséges. Ha mennyei gondolkodásmóddal rendelkezel. Jobban kell szeretned a mennyei örökséged, Isten dicsőségét, amibe be fogsz lépni talán napok, hetek, évek vagy évtizedek multán, mint amennyire szereted e világ dolgait.
Tudva, hogy sokkal csodálatosabb, maradandóbb örökség vár rád. Az Isten örökkévaló dicsősége.

IMA: Istenünk, segíts nekünk, hogy mennyei gondolkodásmódunk legyen, és mindennél fontosabb legyen számunkra az az örökség, dicsőség, ami Nálad vár minket. Hadd tudjuk mi is sugározni mások felé ezt a békességet, dicsőséget, ami Belőled fakad. Krisztus nevében, Ámen.

2023. október 5., csütörtök

A várakozás szépsége

Jó az ÚR a benne reménykedőkhöz, a hozzá folyamodókhoz. Jó csendben várni az ÚR szabadítására.
Jeremiás siralmai 3. fejezet 25-26. versek



Néhányszor megtörtént már velem, hogy amikor kissé késésben voltam, piros jelzést mutatott a közlekedési lámpa és ezért meg kellett állnom. Ez a várakozás idegőrlő volt, de mégis milyen káosz, mennyi baleset történne, ha ezek a lámpák nem végeznék a feladatukat.
Ebben a rohanó világban talán neked is nehezedre esik várakozni. Sokszor, sokféle ember keresztezheti utadat, minden embernek más útja, célja van és úgy érezheted, hogy ezek az emberek csak hátráltatnak téged a saját célod felé haladásban.
Ilyenkor tedd fel magadnak a kérdést, hogy szereted-e igazán Istent? Ha ugyanis szereted Őt, akkor Ő minden "piros lámpát", minden olyan alkalmat, amikor csendben várnod kell, a javadra fog munkálni. Ha szereted Istent, akkor biztos lehetsz benne, hogy gyermekeként van egy terve az életedre vonatkozóan.
Ha éppen most kell várnod valamire, akkor használd ki ezt az időt a kikapcsolódásra, feltöltődésre és körültekintésre. Ez is a folyamat része és ha nem tanulod meg élvezni az Úr szabadítására várakozást, akkor szem elől téveszthetsz lényeges dolgokat.
Ha Isten gyermeke vagy és Krisztusban éled az életed, akkor elérkezhetsz olyan keresztúthoz, ahol bizonyos emberektől búcsút kell mondj egyszerűen azért, mert nekik más a céljuk és ebből adódóan nem folytathatják veled útjukat. Máskor Isten megállásra késztethet azért, hogy segíts olyan embereknek, akik valamilyen nehézségbe kerültek. " Mindenre van erőm a Krisztusban, aki megerősít engem. Mégis jól tettétek, hogy közösséget vállaltatok velem nyomorúságomban. ( Filippi 4:13-14).
Adj hálát azért, hogy Isten kezében tartja az életedet és amíg Rá figyelsz, garantálja, hogy azon az úton fog vezetni, amelyen járnod kell és az Ő időzítése mindig tökéletesebb lesz, mint a tied.
Tanulj meg hát megállni, pihenni és élvezni az Istennel való földi vándorlásodat.


IMA: Istenem, köszönöm, hogy tökéletesen ismersz engem és gyermekeid életében csak azt engeded meg, ami javukat munkálja. Szeretnék a mai napon is bízni benned és engedelmeskedni akkor, amikor várakozásra intesz de akkor is, amikor azt akarod, hogy induljak tovább. Krisztus nevében támogass ebben, Ámen.

2023. október 4., szerda

Az elveszett Éden

Mert a bűn zsoldja a halál, az Isten kegyelmi ajándéka pedig az örök élet Krisztus Jézusban, a mi Urunkban. Római levél 6. fejezet 23. vers



Oroszország jelenlegi helyzete világosan példázza, hogy milyen, amikor egy vezető vagy néhány vezető, figyelmen kívül hagyja a polgáraitól kapott hatalmat és például olyan háborúba hajszolja a polgárait, amit a polgárainak nagy része voltaképp nem akar.
Ha egy ország vezetése korrupt, felelőtlen, azt az egész ország megszenvedi. Isten a teremtéskor egy csodálatos életteret adott Ádámnak és Évának, amit Édennek nevez a Szentírás. Isten tervében nem szerepelt az, hogy egy bűntől átitatott világban éljünk egy halandó testben. Az viszont szerepelt Isten tervében, hogy szabad döntés képességével ruházza fel az embert.
Ádám, mint az emberi faj akkori vezetője, képviselője, Isten helyett a bűnt választotta és ez a döntése kihatással volt az egész emberiségre. Ádám és Éva kiűzetett az Édenből, elszakadt Isten közvetlen jelenlététől és először a fizikai majd a lelki halál által is sújtva lett az emberiség a bűn miatt.
Miért van mégis az, hogy amikor a bűn következményeként katasztrófák, betegségek, háborúk történnek világszerte, az ember az Istent szeretné felelősségre vonni ezekért?
Ne feledd el, hogy már nem vagy az Édenben. Egy bűn miatt haldokló világban élsz, ahol a bűn miatt megbélyegzett embertömegek, további olyan döntéseket hoznak naponként, amelyekkel kifejezik, hogy lázadnak az Isten ellen és ezeknek a romlott döntéseknek a következményeit naponként aratja a világ.
A jelenlegi világ olyan, amilyet az Isten nélküli ember munkált saját kezével, döntéseivel magának.
Mivel Isten a tökéletes és teljes igazság, az emberiség minden egyes tagját el kellene ítélnie és meg kellene büntetnie. Az Ő szentsége és igazsága mellett azonban Isten mentő szeretettel is fordult az ember felé.
Már az ember bűnbeesése után, ígéretet tett arra, hogy egy napon visszavezeti az embert az "édeni állapotba."
Mivel azonban Isten igazságos, valakinek halállal kellett fizetnie a lázadó ember bűneiért. Ezért jött el Jézus Krisztus. Magára vette az emberiség minden egyes bűnét és meghalt ezekért a kereszten. " Mert ahogyan Ádámban mindnyájan meghalnak, úgy a Krisztusban is mindnyájan életre kelnek." 
(1 Korintus 15:22)
Mit kell tenned, ha vissza szeretnél kerülni Isten jelenlétébe? Talán azt hiszed semmit, mert már megvan a saját vallásod és ez elég.
Oroszország és Ukrajna testvérnépek, ugyanannak az egyháznak (ortodox), hívei mindkét ország katonái. A papjaik mégis megáldják a fegyvereiket és egymás ellen küldik őket, hogy gyilkolják egymást. Látod, hogy mennyire nem segít a tartalom nélküli vallásosság?
Mi az, ami segít? " Higgy az Úr Jézusban, és üdvözülsz..." ( Ap.Csel. 16:31)
Ádám egy rossz döntéssel mindent elveszített, te pedig egy jó döntéssel újra rátalálhatsz az Éden Istenére. ( János evangéliuma 3. fejezet 16. vers) Keresheted a nyugalmat, ideális állapotot ezen a mulandó bolygón, mert azt csak Istennél találhatod meg. A világ zűrzavarára Isten küldött megoldást: Krisztust.
Most rajtad múlik, hogy személyesen elfogadod-e Őt vagy sem? Ha elfogadod Őt, Isten garantálja, hogy örök élet vár rád egy olyan helyen, amely sokkal csodálatosabb, mint az Éden.

IMA: Istenem, köszönöm, hogy szent vagy és igazságos, de kegyelmes és mentő szeretettel teljes is. Szeretnék ebben a zűrzavaros világban Krisztusba kapaszkodni. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

2023. október 3., kedd

A nagy Isten a porszem Góliáttal szemben

És megtudja az egész egybegyűlt sokaság, hogy nem karddal és lándzsával szabadít meg az ÚR. Mert az ÚR kezében van a háború, és ő ad a kezünkbe benneteket. Sámuel első könyve 17. fejezet 47. vers



Időnként olyan problémákkal találhatod magad szemben, amelyekkel szemben egyszerűen esélytelennek látod magad. Ha Dávid önmagát hasonlította volna Góliáthoz, akkor valószínű azt tette volna, amit a minden férfinál egy fejjel magasabb Saul király: remegett volna a rettegéstől.
Dávid azonban a mindenható Istennel hasonlította össze Góliátot. Istennek végtelen hatalma, ereje, erőforrásai vannak. Azt mondja önmagáról, hogy hatalmában áll életet adni és életet visszavenni. Embereket felemelni és királlyá tenni, de ha úgy látja jónak, akkor királyokat és hatalmasokat földönfutóvá tenni.
Ha Istenre nézek, látom, hogy Ő sokkal hatalmasabb, mint bármilyen probléma vagy nehézség, amivel szembe kell néznem. Éppen ezért nem hagyhatom, hogy a problémáim nyomasszanak. Ehelyett inkább segítségül hívom Istent. Bevonom Őt harcaimba. Olyan sokszor láttam, hogy Ő hogyan tud győzelmet tud aratni életem félelmetesnek tűnő "óriásai" felett.
Az óriásaidat nem mindig azonnal teszi félre Isten az útból, mert felhasználja őket arra is, hogy lelkileg fejlődj. Isten meg akar tanítani téged, hogy ne a saját erődből, hanem az Ő hatalmas erejében bízva arass győzelmet életed óriási problémái, nehézségei fölött.
Természetesen ez nem azt jelenti, hogy te gyáván meghátrálsz és nem teszel semmit. Olyan sok gyáva és tétlen ember van Isten népe között, aki a nagyon nemesen hangzó: " A csata az Úré." jelszóval takaródzik.
Dávid azonban az Istenbe vetett hitéből merítve övezte fel magát és egyenesedett fel a porból, kezében az öt sima kövecskével és indult harcba, mert tudta, hogy a harc kimenetele teljesen Isten kezében van.
Drága embertársam! Ha küzdelmekben vagy, csak Istenre összpontosíts. Gyönyörködj Benne! Lásd meg, hogy mennyire hatalmas Istened van. Az egész világmindenség nem tudná magába fogadni Őt. Ha ezt teszed, az óriási problémáid nem fognak leuralni téged. Ezután pedig előfordulhat, hogy Isten egyáltalán nem szokványos módon fog beavatkozni életedbe és fogja félretenni "óriásaidat." Ha pedig ez megtörténik, lelkileg fel fogsz üdülni, meg fogsz erősödni és az Isten csodálatos módon meg fog dicsőülni életedben. Hát nem csodálatos kilátások?


IMA: Istenem, övezd fel szívem, lelkem, életem a Te szépségeddel, hatalmaddal, a Benned vetett hittel, hogy azokat a harcokat vívjam meg, amelyek a Te szent harcaid. Segíts nekem a Te hatalmad által legyőzni lelkem ellenségeit, hogy ezáltal erősödhessek és megtudja minden ember, hogy a Te kezedben van a harc és a győzelem is. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

2023. október 2., hétfő

A boldogság keresése

Megismerteted velem az élet útját, teljes öröm van tenálad, örökké tart a gyönyörűség jobbodon. 
16. Zsoltár 11. vers 


Minden ember szeretne boldog lenni. Valamilyen szinten, tudatosan vagy tudattalanul, minden ember törekszik is arra, hogy boldog legyen. Ha azonban megkérdeznénk száz embert arról, hogy mit jelent számára a boldogság, meglepődnénk azon, hogy milyen eltérő válaszokat kapnánk. Azt tapasztaltam, hogy az embereknek egy nagy része nem tudja, hogy mit is jelent az igazi boldogság vagy azt, hogy hol kellene keresni, éppen ezért élete során kísérletezik.  Próbálkozik a test élvezeteinek hajszolásával, próbálkozik az igazi szerelem hajszolásával, próbálkozik a karrier területén elérhető sikerek és hatalom hajszolásával, próbálkozik a pénz és a pénzen megvásárolható előnyök, státusz hajszolásával.
Pedig a Biblia világosan beszél arról, hogy mi a földi élet és a földi boldogság titka. Salamon király olyan ember volt, akinek minden megadatott a fentiek közül. Pénz, hatalom, testi élvezetek, szerelem, karrier stb. Ő volt korának legbölcsebb embere, mert maga Isten ajándékozta meg, ruházta fel bölcsességgel. 
Sok évnyi "kísérletezés" után, Salamon kijelentette, hogy a fenti dolgok egyike sem hozott neki igazi boldogságot. Ezek hajszolását értelmetlennek tartotta, olyannak, mintha a szelet kergetnénk. 
Az Ószövetségben találod a Prédikátor könyvét, ahol részletesen olvashatod Salamon király ezzel kapcsolatos beszámolóit. 
Akinek euró milliói vannak, annak még több kellene és azért szorong, hogy megőrizze vagyona értékét és azon töri a fejét, hogy miként ragaszthatna vagyonához még több milliót. Ráadásul szembe kell néznie a halálfélelemmel, mert tudja, hogy a fizikai halál örökké megfosztja a földi vagyonától. 
Akinek hatalma és hírneve van, még több hatalmat és hírnevet szeretne. Eszter könyvében olvashatsz Hámánról, aki a birodalmának leggazdagabb emberei közé tartozott, az uralkodó után második volt az országban, mindenki térdet hajtott előtte kivéve Márdokeust és ő emiatt az egy ember miatt nem tudott nyugodni. 
A kísérletei végén rájött az élet és a boldogság igazi lényegére: " Félni Istent és törekedni arra, hogy az Ő parancsolatait megtartsuk." 
döntés tehát a tied. Folytathatod magad a kísérletezgetést vagy pedig megszívlelheted és elfogadhatod azt, amit Isten embere: Dávid így fogalmazott meg a Szentlélek által:
" Megismerteted velem az élet útját, teljes öröm van tenálad, örökké tart a gyönyörűség jobbodon." 


IMA: Istenem, belátom, elfogadom, elhiszem, hogy Te vagy egyedül, Aki igazán jót akarsz nekem és azt szeretnéd, hogy boldog legyek. Kérlek téged, hogy segíts nekem egyre jobban megismerni az élet útját és a Te jobbodon maradni örökké. Krisztus nevében kérlek, Ámen. 

2023. október 1., vasárnap

Kitartó imádkozás

Arról is mondott nekik példázatot, hogy mindenkor imádkozniuk kell, és nem szabad belefáradniuk. Lukács evangéliuma 18. fejezet 1. vers



Volt már az életedben olyan terület, amiben úgy érezted valahogy nem jön az áttörés? Vívtál már olyan harcokat, amelyek erőfeszítést igényeltek, de úgy érezted mégsem sikerül előrébb jutni? Jelenleg is Ilyenkor a legegyszerűbb lenne feladni. Kimondani, hogy bizonyos irányba nem megyek többé, bizonyos dolgokat végleg lezárok életemben és igyekszem a könnyebb utakon lavírozni. Mi van azokkal a feladatokkal, amelyeket Istentől kaptál? Mi van azokkal az utakkal, amikre Isten hívott téged? Mit kezdesz az imádkozás nagy lehetőségével? Abbahagyod? Abba hagyhatod a lélegzetvételt, azért mert néha monotonnak tűnik, és azért mert látszólag semmi látványos eredménye nincs. Ha a dolgok mélyére nézünk és segítségül hívjuk a Biológiát és egyéb tudományokat, máris megértjük, hogy a légzés egyhangú mozzanata mennyire éltető a test számára. Ugyanígy van ez az imádsággal is. Vannak olyan imaharcok, amelyek hosszúra nyúlnak és látszólag semmi változást nem hoznak? Vannak! De ez csak a látszat. Ezek által leszünk lelkileg egyre élettel teljesebbekké és ezek nélkül egyszerűen nem élhetünk túl lelkileg. Bízz hát Istenben és mindenkor maradj Vele beszélőviszonyban. Hiszen ezt jelenti az imádkozás. Imádkozol gondolatban, imádkozol feladataid végzése közben, imádkozol nehézségeidben, örömeidben, mindenkor. Vannak imák, amik látszólag nem találnak meghallgatásra? Igen. Vannak kéréseid, amiket Isten sosem fog megadni? Igen vannak. Ezek nem egyeznek az Ő tervével és nem válnának javadra. Növekedj tehát az Isten iránti bizalomban, imádkozz fáradhatatlanul, dolgozz azon feladatokon, amiket Isten rádbízott és Isten kegyelme egyre inkább átformál téged és elhozza az áttörések idejét is.


IMA: Istenünk, köszönjük, hogy reménnyel töltesz meg minket akkor is, amikor életünkben nehéz időszakokat élünk meg. Halld meg könyörgésünket, adj kitartást a Te akaratod cselekvésében és a Te akaratod szerinti imádkozásban. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

Kizárólag kegyelemből

Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék. E...