2023. október 2., hétfő

A boldogság keresése

Megismerteted velem az élet útját, teljes öröm van tenálad, örökké tart a gyönyörűség jobbodon. 
16. Zsoltár 11. vers 


Minden ember szeretne boldog lenni. Valamilyen szinten, tudatosan vagy tudattalanul, minden ember törekszik is arra, hogy boldog legyen. Ha azonban megkérdeznénk száz embert arról, hogy mit jelent számára a boldogság, meglepődnénk azon, hogy milyen eltérő válaszokat kapnánk. Azt tapasztaltam, hogy az embereknek egy nagy része nem tudja, hogy mit is jelent az igazi boldogság vagy azt, hogy hol kellene keresni, éppen ezért élete során kísérletezik.  Próbálkozik a test élvezeteinek hajszolásával, próbálkozik az igazi szerelem hajszolásával, próbálkozik a karrier területén elérhető sikerek és hatalom hajszolásával, próbálkozik a pénz és a pénzen megvásárolható előnyök, státusz hajszolásával.
Pedig a Biblia világosan beszél arról, hogy mi a földi élet és a földi boldogság titka. Salamon király olyan ember volt, akinek minden megadatott a fentiek közül. Pénz, hatalom, testi élvezetek, szerelem, karrier stb. Ő volt korának legbölcsebb embere, mert maga Isten ajándékozta meg, ruházta fel bölcsességgel. 
Sok évnyi "kísérletezés" után, Salamon kijelentette, hogy a fenti dolgok egyike sem hozott neki igazi boldogságot. Ezek hajszolását értelmetlennek tartotta, olyannak, mintha a szelet kergetnénk. 
Az Ószövetségben találod a Prédikátor könyvét, ahol részletesen olvashatod Salamon király ezzel kapcsolatos beszámolóit. 
Akinek euró milliói vannak, annak még több kellene és azért szorong, hogy megőrizze vagyona értékét és azon töri a fejét, hogy miként ragaszthatna vagyonához még több milliót. Ráadásul szembe kell néznie a halálfélelemmel, mert tudja, hogy a fizikai halál örökké megfosztja a földi vagyonától. 
Akinek hatalma és hírneve van, még több hatalmat és hírnevet szeretne. Eszter könyvében olvashatsz Hámánról, aki a birodalmának leggazdagabb emberei közé tartozott, az uralkodó után második volt az országban, mindenki térdet hajtott előtte kivéve Márdokeust és ő emiatt az egy ember miatt nem tudott nyugodni. 
A kísérletei végén rájött az élet és a boldogság igazi lényegére: " Félni Istent és törekedni arra, hogy az Ő parancsolatait megtartsuk." 
döntés tehát a tied. Folytathatod magad a kísérletezgetést vagy pedig megszívlelheted és elfogadhatod azt, amit Isten embere: Dávid így fogalmazott meg a Szentlélek által:
" Megismerteted velem az élet útját, teljes öröm van tenálad, örökké tart a gyönyörűség jobbodon." 


IMA: Istenem, belátom, elfogadom, elhiszem, hogy Te vagy egyedül, Aki igazán jót akarsz nekem és azt szeretnéd, hogy boldog legyek. Kérlek téged, hogy segíts nekem egyre jobban megismerni az élet útját és a Te jobbodon maradni örökké. Krisztus nevében kérlek, Ámen. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Isten szerető kezében

Vesd az Úrra terhedet, és ő gondot visel rád! Nem engedi sohasem, hogy ingadozzon az igaz.                  55. Zsoltár 22. vers Amikor nehé...