2022. november 19., szombat

Isten teljessé akar tenni

Círus király pedig előhozatta az ÚR házának az edényeit, amelyeket Nabukadneccár vitt el Jeruzsálemből, és saját istenei templomának ajándékozott. Ezsdrás könyve 1. fejezet 7. vers



Mit tehetsz, amikor rádöbbensz, hogy azok a dolgok, amik életedet értékkel töltötték meg, egyszerűen eltűntek? Olyan sok kiüresedett lelkű, életű ember jár-kel körülöttünk.
Izrael népe azt hitte, hogy a templom lerombolásakor megsemmisítették a templom értékes és szent eszközeit.
Nabukodonozor, a perzsa uralkodó nem tudta, hogy ezek a tárgyak szentek, ezért a saját hamis istenének templomába vitette őket. Nabukodonozor unokája is ennek az áldozata lett. A nagyapja és az apja nem tisztelte az Istennek szentelt dolgokat, ezért úgy gondolta, hogy azokat neki sem kell tisztelnie. Kihozatta őket, hogy azokból igya magát részegre, de az Isten haragja még aznap éjjel lesújtott rá és meggyilkolták.
Isten nemcsak újjá akarta építtetni a templomot, hanem újra meg akarta tölteni értékkel, dicsőséggel és szentségével.
Isten népe örömmel vágott bele a munkába és a papok hiszem, hogy ujjongó szívvel várták, hogy újra szolgáljanak Isten házában.
Círusz örömmel juttatta vissza az elrabolt templomi eszközöket, mert jól tudta, hogy Istennek csodálatos terve van azokkal: helyre akarja állítani népét, vissza akarja vezetni őket az Ő jelenlétébe, hogy újra az Isten legyen életük középpontjában.
Ez a terve veled is. Krisztus által hív téged, hogy helyreállítsa a bűn miatt összeomlott, kiüresedett szívedet és újra Ő legyen életed középpontjában áldott Szentlelke által.

IMA: Istenem, Jézus Krisztust azért küldted, hogy megkeresse és megtartsa, ami elveszett az életünkből a bűn miatt. Csak Te veheted el bűneinket és tölthetsz be minket teljesen a szabadulás örömével.
Segíts, hogy semmi se mozdítson el minket a Te utadról. Krisztus nevében, Ámen.

2022. november 18., péntek

Amikor Isten énekelni kezd

Az Úr, a te Istened közötted van; erős ő, megtart; örül te rajtad örömmel, hallgat az ő szerelmében, énekléssel örvendez néked. Sofóniás könyve 3. fejezet 17. vers 



Sokféleképpen gondolunk Istenre, de úgy talán kevésbé gondolunk Rá, mint ahogyan a fenti igeversben bemutatja nekünk önmagát.
Amikor én, esendő emberként hazatérek egy fárasztó munkanap után, és ránézek a 3 gyerekemre, látom a ragyogó szemeiket, az őszinte mosolyukat, azonnal örülni kezdek.
Mennyivel inkább Isten így néz az Ő gyermekeire. Azokra, akik elfogadták az Ő békeajánlatát, amit Krisztusnak, az Ő Fiának vérével érvényesített, és a Szentlélek által újjászületve, Isten családjába kerülnek.
Végső soron miért azzal foglalkozunk életünk nagy részében, hogy olyan emberek mit gondolnak rólunk, milyen érzésekkel viseltetnek irántunk, akiknek a véleménye kicsit sem számít az életünkben?
Talán ők az életüket adták értünk? Nem! Talán hozzájuk fordulhatunk bármikor, bármilyen körülmények között? Talán megvan a bizonyosság velük kapcsolatosan, hogy amikor hozzájuk fordulunk, mindig meg fognak hallgatni és segíteni fognak nekünk?
Ha nincs, akkor tekintsünk egyedül Arra, Aki a szívünkben lakozást akar venni a Szentlélek által, Aki elég erős ahhoz, hogy életünk minden szakaszában gondot viseljen rólunk, Aki örömmel néz az Ő gyermekeire, hallgatja őket, mert örökkévaló szeretettel szereti őket.
Istent éneklésre fakasztja az öröm, amire az Ő gyermekei iránt érzett szeretete indítja.
Isten gyermeke vagy-e már? Ha nem, miért maradna életeden Isten haragja? Békülj meg Vele, add át életed teljesen, maradéktalanul Neki, hogy te is örömre indítsd teremtődet!


IMA: Istenünk, olyan jó a Te gyermekednek lenni. Kegyelmedben, szeretetedben fejlődni, békességre, biztonságra lelni, még életünk viszontagságai között is. Olyan jó tudni, hogy Te, mennyei Atyánk, örülsz gyermekeidnek és gondot viselsz róluk. Érints meg minden olvasót, hogy a Te gyermekeiddé váljanak. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

2022. november 17., csütörtök

Ha csak megérinthetem...

És íme, egy tizenkét éve vérfolyásos asszony hátulról hozzáférkőzve megérintette ruhája szegélyét, mert ezt mondta magában: "Ha csak megérinthetem ruháját, meggyógyulok."                                   Máté evangéliuma 9. fejezet 20-21. fejezet




Érdekes és szomorú törvényszerűség ez sokunk életében. Amikor úgy érezzük minden a maga medrében halad, nehezen tudunk időt, módot, lehetőséget találni arra, hogy Krisztushoz közel kerüljünk. A történetben szereplő asszony tizenkét éven át szenvedett egy nőgyógyászati betegségben. Felkeresett minden orvost, kipróbált minden gyógynövényt és orvosságot, valószínűleg minden vagyonát ráköltötte a megoldás keresésére, de nem találta meg.
Krisztus maradt az egyetlen lehetősége. A betegsége miatt a zsidók törvénye szerint tisztátalannak számított. Nem is lehetett volna egészséges emberek között. Érthető hát, hogy miért lopakodott Krisztus közelébe. Valószínűleg hallott Krisztus csodáiról és ebből táplálkozott a hite. Ebből a hitből fakadóan pedig szilárd meggyőződésre jutott: „Ha csak megérinthetem a ruháját, meggyógyulok.”
Ugyanakkor rejtőzködött, mert félt attól, hogy Krisztus felelősségre vonja a mózesi törvény megszegése miatt.
Az asszony megérintette Krisztus ruhájának szegéjét és megtapasztalta az Isten dicsőséges hatalmának gyógyító erejét.
Jézus Krisztus megfordult, mert látni akarta ezt az asszonyt. Akarta az asszonnyal is tudatni, hogy látja őt. Tudja, hogy kicsoda, milyen betegséggel küszködött, milyen félelmei és milyen hite van.
Hány emberrel találkozom, akik valamikor ott voltak egy gyülekezetben, de nem mernek visszatérni, mert attól félnek, hogy megbélyegzik, elítélik, elutasítják őket.
Pedig a kicsiny hitednek és az Isten nagy kegyelmének köszönhetően, Krisztus által elfogadást nyerhetsz az Atyától.
Kész vagy-e hittel jönni Krisztushoz, hogy a te lelked is meggyógyulhasson?


IMA: Istenem, a Te érintésedre van ma szükségem. Segíts meglátnom ma azokat, akiket eszközül akarsz használni életemben és segíts engem, hogy megoszthassam én is a Te szeretetedet másokkal. Krisztus nevében, Ámen.

2022. november 16., szerda

Isten munkája benned

...mert Isten az, aki munkálja bennetek mind az akarást, mind a cselekvést az ő tetszésének megfelelően.
Filippibeliekhez írt levél 2. fejezet 13. vers



Ha rávilágítunk egy falra, és elkezdünk a fényforrással távolodni, a fény köre elkezd majd bővülni.
Úgy hiszem ez a jelenség hasonló lelki téren is.
Minél inkább eltávolodunk azoktól a megoldás, gondolkodás és viselkedésmintáktól, amiket az Istent nem ismerő emberek követnek, alkalmaznak, és az Isten által kínált gondolkodást, viselkedést, értékrendet választjuk, annál inkább meg fog növekedni a környezetünkre gyakorolt hatása életünknek.
Isten szeretné kibővíteni az életed befolyását környezetedre. Természetesen mindez szeretné, ha az Ő dicsőségére valósulna meg.
Ehhez azonban, először is el kell végezze életedben azt, amit már annyi ember életében is elvégzett. Azt amit megszentelődésnek hívunk.
Előbb tehát engedned kell, hogy dolgozzon rajtad.
Engedned kell, hogy szabaddá tegyen téged mindentől ami fogva tartja a szíved, lelked, engedned kell, hogy rugalmassá tegyen az Ő akaratának cselekvésére a saját terveid, elképzeléseid helyett, Isten akar segíteni neked, hogy legyőzd az ó embered, a piszkos, önző egód és nap, mint nap felülkerekedj rajta.
Engedd, hogy Isten lerombolja az életedben azokat a dolgokat, amelyek utálatosak előtte, és az Ő jellemét és természetét építse fel benned Szentlelke által.
Ha engedni fogod, hogy Isten veled kezdje az átformálás munkáját, a környezetedben mindenki számára nyilvánvaló lesz mit tud tenni Isten egy olyan emberrel, aki teljesen aláveti önmagát Neki.
Engedd tehát Isten munkálkodni. Ezt teszik az igazi vezetők. Kiszállnak a csónakból amikor mások csak néznek. Megteszik a "nagy ugrást" és hiszik, hogy Isten "szárnyakat" fog adni nekik, hogy Hozzá repülhessenek.


IMA: Istenünk, te mindig a szívünkhöz szólsz. A Te munkád kezdődjön velem, bennem. Szeretném ha a családomat átformálnád, de formálj át ehhez előbb engem. Engedd, hogy kiszállhassak a hamis biztonságot adó hajóból, hogy járhassak hitben és mindenki meglássa a környezetemben, hogy hitben járni Veled mennyire csodálatos.

2022. november 15., kedd

A szent Isten

Szent, szent, szent a Seregek Ura, dicsősége betölti az egész földet! Ézsaiás könyve 6. fejezet 3. vers

 



Isten minden egyes létező ember életét, sorsának alakulását ismeri. Ez azt jelenti, hogy a te életed minden apró részletét is jól ismeri. A Bibliában arról is olvashatsz, hogy Ő szent Isten. Ebből fakadóan teljesen különbözik tőled. Olyan sok ember készít magának egy képzeletbeli képet az igaz és szent Istenről és ezek a képek rend szerint hamis képek. Mózes szerette volna látni még földi élete során Isten arcát szemtől-szembe, mert nem értette, meg, hogy Isten annyira hatalmas, annyira erőteljes kisugárzása van dicsőséges szépségének, hogy egyetlen halandó test sem bírná elviselni azt úgy, hogy utána életben maradjon. Gondolkodtál már azon, hogy Isten a Mennyben lakozik, de ebben a pillanatban is az Ő hatalma által dobog a szíved és veszed minden egyes lélegzeted? Amikor János apostol látta Krisztus és az Isten országának dicsőségét, nyilvánvalóan lélekben ragadtatott el, mert test és vér nem bírná ki azt a dicsőséget ami Istennél van. A halál után új testet fogsz kapni, mert ebben a testben nem tudnád elviselni Isten teljes dicsőségét. Talán vannak napok, amikor úgy ébredsz fel, hogy nem érzed, hogy szeretnéd Istent vagy a felebarátodat esetleg a saját feleségedet. Az érzelmeid jönnek és mennek, de az Isten helyes ismerete, a Benne vetett hit a megfelelő alap a te életed számára is. Ha nincs meg ez az alap az életedben, a nehéz napokon össze fogsz omlani. Értsd meg hát, hogy mennyire különleges, nagy, szerető Istened van és dönts úgy, hogy elkötelezed ma is magad az Ő szava mellett teljesen mindegy, hogy mit diktálnak az érzelmeid.


IMA: Istenem, szeretnélek egyre jobban megismerni Téged. Köszönöm, hogy Szavad által ma is tanácsolsz, bátorítasz. Krisztus nevében, Ámen.

2022. november 14., hétfő

Valódi megnyugvás

Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek. Máté evangéliuma 11. fejezet 28. vers



Vannak emberek, akik félnek elindulni, hogy megtegyenek valamit és emiatt állandóan kifogásokat keresnek. Vannak azonban olyan emberek is, akik nagyon is tevékenyek, de ők megállni, elcsendesedni, pihenni félnek.
Te milyen ember vagy? Van bátorságod megállni? Van bátorságod csendben maradni? Olyan sok ember tudatosan választja a rohanást. Jézus Krisztus tudja, hogy elfáradsz és azt is tudja, hogy pihenésre, megnyugvásra van szükséged fizikai, de lelki értelemben is.
Helyes dolog a szorgalom, de a munka része az is, hogy időt szánsz a pihenésre, felüdülésre.
Jézus Krisztus szelíden téged szólít ma. Jól tudja, hogy testileg és lelkileg is szükséged van pihenésre és feltöltődésre. Éppen ezért van a pihenőnap.
Krisztus hív, hogy jöjj Hozzá és találd meg Nála lelked nyugalmát, de nem fog kényszeríteni téged. A döntést a te kezedbe adja. Az élet nem arról szól, hogy minél jobban belemerüljünk a világi mókuskerékbe, hanem arról, hogy igazán megismerd Istent, és akit elküldött: Jézus Krisztust.
Ismerd hát be, hogy életed teljesen Istentől függ. Bízd Rá életed és nem fog gondot okozni, hogy megpihenj. Ha lelked igazi nyugalmat, pihenést, felüdülést talál, az élet forgatagában sokkal áldottabb, hatékonyabb és kiegyensúlyozottabb leszel.



IMA: Istenem elismerem, hogy sokszor túlságosan sok terhet veszek magamra és elfelejtem, hogy milyen fontos Nálad időzni és lelkileg felüdülni. Jövök Hozzád, kérlek, adj megnyugvást, felüdülést lelkemnek. Krisztus nevében, Ámen.

2022. november 13., vasárnap

A legfontosabb kérdés

Jézus így válaszolt: "Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. Ez az első és a nagy parancsolat. A második hasonló ehhez: Szeresd felebarátodat, mint magadat. E két parancsolattól függ az egész törvény és a próféták."
Máté evangéliuma 22. fejezet 37-40. versek



A farizeusok önérzetét sértette, hogy Jézus Krisztust, az „iskolázatlan” rabbit többen követik és többen figyelnek Rá, mint rájuk.
Éppen ezért gondolták azt, hogy olyan kérdést tesznek fel Neki, amellyel nyilvánosan megszégyeníthetik Őt és ezzel kifejezhetik fölényüket Krisztussal szemben. Nem láttak nagy kihívást abban, hogy zavarba hozzák a mestert a nagy nyilvánosság előtt.
Hiszen ők igazi tudósoknak tartották magukat az Isten dolgait illetően, a legjobb iskolákban tanultak, a leghíresebb professzorok keze alatt  és talán évfolyamukból is kiemelkedő eredménnyel büszkélkedhettek.
Melyik a legnagyobb parancsolat? Úgy gondolták, hogy erre a kérdésre nem fog tudni helyesen válaszolni és a nép rájön, hogy Jézus mégsem olyan bölcs, mint amilyennek gondolják.
A farizeusok azért akartak nagyobb tudásra szert tenni, hogy az által növeljék saját hírnevüket és büszkeségüket.
Krisztus arra használta tudását, hogy az embereket az Isten szeretetéhez vezesse.
A válasza is ebből fakadt: „Szeretni Istent és szeretni embertársaidat. Ez a két legfontosabb parancsolat.”
A farizeusok úgy tettek, hogy szeretik Istent, mert a saját önös érdekeiket így akarták érvényesíteni. Azt mondták, hogy szeretik Istent, de az embereket nem voltak hajlandóak Isten szeretetének szemüvegén keresztül nézni.
Te mit válaszolnál a Krisztusnak feltett kérdésre, ha most kérdezne valaki?
Szereted Istent teljes érzelmeddel, erőddel és tudásoddal? Szereted a felebarátaidat úgy, ahogyan Krisztus szereti őket, vagy az önös érdekeid döntik el, hogy kihez hogyan viszonyulsz?
Először is meg kell, hogy tapasztald azt a bőséges szeretetet, amivel Jézus Krisztus szeretett téged. Hajlandó vagy gyermeki hittel rábízni magad arra, Aki előbb szeretett téged?



IMA: Istenem, sokszor hiányos az én szeretetem Feléd és embertársaim felé is. Segíts nekem, hogy úgy szerethessem a körülöttem levőket, ahogyan Te szereted őket. Krisztus nevében, Ámen

Istené a bosszú

Ne fizessetek senkinek rosszal a rosszért. Arra legyen gondotok, ami minden ember szemében jó. Ne álljatok bosszút önmagatokért, szeretteim...