2019. március 30., szombat

ELVÉGZI A MUNKÁT GYERMEKEIBEN!

Éppen ezért meg vagyok győződve arról, hogy aki elkezdte bennetek a jó munkát, elvégzi a Krisztus Jézus napjára.
Filippekhez írt levél 1. rész 6. vers





Ha tetszik, ha nem, te és én, üvegházban élünk. Ne gondold, hogy csak a lelkipásztorra és a családjára vonatkozik ez. Ha te keresztény vagy, esetleg csak annak tartod magad, máris figyelnek az életedre, a családod életére.
Ami ennél sokkal fontosabb, Isten is figyeli az életed. Nyitott könyv vagy előtte. " Mert az ÚR látja az ember útjait, és figyeli minden lépését."
Példabeszédek könyve 5. rész 21. vers
Isten látja amikor valakit megdicsérsz, miközben megveted szíved mélyén. Látja amikor teszel egy ígéretet, úgy, hogy már abban a pillanatban tudod, hogy sosem fogod betartani.
Isten tudja azt, amit senki más nem tud rólad. Mennyire vagy irigy, fösvény, önző, képmutató, mennyire tiszták a gondolataid, mennyire tiszták a jónak látszó cselekedeteid indítékai stb.
Példabeszédek könyve 15. rész 3. vers szintén ezt erősíti meg:
Mindenen rajta tartja szemét az ÚR, a gonoszakat és a jókat egyaránt figyeli.
Kit érdekel mit gondolnak rólunk az emberek?
Saul magas férfi volt, minden csatát megnyert, kivéve azt amelyikben meghalt, gazdag volt, egy egész ország hatalma összpontosult a kezében, az asszonyok így magasztalták: " Saul megölte ezerét..."
Isten véleménye vele kapcsolatosan egyszerű volt:
Az ÚR azonban ezt mondta Sámuelnek: Meddig bánkódsz még Saul miatt, hiszen én elvetettem, és nem marad Izrael királya? Sámuel első könyve 16. rész 1. vers
Isten azt mondja: " Szentek legyetek, mert én az Úr szent vagyok."
Úgy éljük mindannyian életünket, hogy egy szent, tiszta, tökéletes Isten figyeli minden apró gondolatunkat, lépésünket.
Tudja még azt is mikor alszunk. Ha Isten az Atyánk a Szentlélek újjászülő munkája által, akkor vágyunk a szentségre. Arra, hogy az Atyánkhoz hasonlóvá váljunk. Ha nem vagyunk az Isten gyermekei, akkor azt mondjuk:
" A mai világban senki sem szent. Nem is lehet szent életet élni. Tehát Istent nem kell komolyan vennünk, mert amit kér az lehetetlen."
Ha engedelmeskedünk Isten szavának, az életünk jobb, tisztább, boldogabb, biztonságosabb, egészségesebb, és beteljesedett lesz.


Isten tudja azt is, hogy törékenyek vagyunk.


" Amilyen irgalmas az apa fiaihoz, olyan irgalmas az ÚR az istenfélőkhöz
Hiszen tudja, hogyan formált, emlékszik rá, hogy porból lettünk." 103. Zsoltár 13-14. vers
Ne feledjük! Ez a megállapítás csak az istenfélőkkel kapcsolatosan igaz.
Azokra igaz, akik Isten gyermekeiként vágynak arra, hogy szentek legyenek.
Akik tudják, hogy megkaptuk az erőt, hogy szentek, kegyesek legyünk. Nemcsak a kegyesség látszata van immár életünkben, hanem a Szentlélek által a kegyesség ereje is.
Nem kell tehát folyamatos próbálkozások és sikertelenségek körforgásában élnünk.
Miért? A Filippi 2:13-ban válaszol nekünk a Szentlélek:
"...mert Isten az, aki munkálja bennetek mind az akarást, mind a cselekvést az ő tetszésének megfelelően."
Ha teljesen átadjuk magunkat Istennek, és rendszeresen tápláljuk a lelkünket szavával, Krisztus szavát engedjük lakni a szívünkben gazdagon, ( Kolossé 3:16), Isten elkezd minket megváltoztatni, éretté tenni, és a megszentelődés munkája növekedni fog bennünk. Mi szentek vagyunk Krisztus által, és ez a kegyelem olyan erőteljes, hogy átváltoztat minket napról-napra még inkább Krisztus képmására.
Isten gyermekeiként nem kell erőlködnünk a gyümölcstermés érdekében. Ha az ördög az atyánk, akkor pedig hiába erőlködünk, mert rossz fa, nem teremhet jó gyümölcsöt.
Ha tehát azt tapasztalod, hogy Isten dicsőségére gyümölcsöt teremni, a megszentelődés útján haladni lehetetlen a mai világban, akkor újjá kell születned.


IMA: Istenünk, magasztalunk Téged, hogy nem hagyod el gyermekeidet. Tökéletes Atya vagy és tökéletes gyermekeiddé akarsz formálni minket. Szeretnénk még inkább vágyakozni a szentséged, tisztaságod után. Bocsásd meg minden mulasztásunk és munkáld bennünk az akarást, a gyümölcstermést. Adj újjászületett életet minden kedves olvasónak, hogy megtapasztalja a Te beszéded erejét. Krisztus nevében köszönjük, hogy a tieidben befejezed a megszentelődés munkáját az ítélet napjára. Ámen.




2019. március 29., péntek

A HÁZASTÁRSAD ELSŐBBSÉGE!

..a testvér szeretetben legyetek egymás iránt gyengédek, a tiszteletadásban egymást megelőzők,
Római levél 12. rész 10. vers



Sose tekintsünk a házastársunkra úgy, mint életünk egy természetes velejárójára. Tegyél róla, hogy a házastársad tudja, ő és a házasságotok fontosabb a számodra, mint bármilyen program a napodban, életedben.
Veszélyes dolog azt gondolni, hogy a házasságod működni fog magától is, nektek semmit sem kell tenni ennek érdekében.
Ez olyan, mintha az autó kormányánál ülnénk miközben az úton haladunk és elengednénk azt, mert úgy gondolnánk, hogy megy magától is. Lehetne az az autó akármennyire korszerű, akármennyire felszerelt, akármilyen drága, rövid időn belül összetörnénk az autónkat és önmagunknak, másoknak is ártanánk.
Hogyan fejezhetjük ki házastársunk számára, hogy ő nem egy sokadlagos velejárója életünknek, hanem elsőbbséget élvez?
Nem kell nagy dolgokra gondolnunk.
Kifejezhetjük házastársunk számára azt, hogy elsődleges helyet foglal el életünkben mondjuk azáltal, hogy amikor ő hív, akkor felvesszük a telefont.
A főnöködnek vannak más alkalmazottai is, de a házastársadnak csak te vagy. A gyermekednek csak egy apja van. Tehát a munkahelyeden helyettesíthető vagy, de a családodban nem. Nehogy elhidd azt a hazugságot, hogy te nélkülözhetetlen vagy a gyülekezetedben, a munkahelyeden, és nem veszed észre, hogy a családodban lenne a helyed, ahol tényleg nélkülözhetetlen és helyettesíthetetlen vagy.
Légy készen arra, hogy meghallgasd házastársad gondolatait, érzéseit, ne csupán azt, hogy mi történt vele aznap.
Sosem lehetünk túl elfoglaltak ahhoz, hogy meghallgassuk egymást és tiszteljük egymást.
Ne feledjük: ha nem a házastársunk élvez prioritást az életünkben, a lelkiismeret furdalásból származó nagyszerű ajándékok nem fogják lenyűgözni a házastársadat, hanem még inkább el fogják mérgesíteni a helyzetet.
A házastársad olyan dolgokat vár tőled, amiket nem lehet pénzen megvenni.
Nem visszás dolog, hogy gyakran kiöltözünk amikor vásárolni megyünk, hiszen fontos, hogy vadidegenekre jó benyomást tegyünk, de a házastársunk kedvéért nem tesszük meg ugyanezt?
Ha Isten Szentlelke megítélt ma téged, mert nem tetted első helyre a házastársad, itt az ideje leülnöd vele és elmondani neki őszintén mi az amit nem jól tettél és, hogy szeretnéd őt első helyre tenni életedben.
Rengeteg elvált ember szívesen megtenné ezt, de már késő.

IMA: Istenünk, a házasság csodálatos. Minden amit Te teremtettél csodálatos. Taníts meg minket helyesen szeretni, értékelni a házastársunkat. Tudjuk, hogy ha őt szeretjük, önmagunkat szeretjük. Krisztus nevében kérünk, dicsőülj meg házasságunkban, családunkban. Ámen.

2019. március 28., csütörtök

SZÍV KÉRDÉSEK!

Járuljunk azért oda igaz szívvel és teljes hittel, mint akiknek a szíve megtisztult a gonosz lelkiismerettől, a testét pedig megmosták tiszta vízzel.
Zsidókhoz írt levél 10. rész 22-23. vers
Minden féltve őrzött dolognál jobban óvd szívedet, mert onnan indul ki az élet!
Példabeszédek könyve 4. rész 23. vers



A feleségemmel, Isten kegyelméből 3. gyermekünket várjuk. Amikor elmentem feleségemmel ultrahangra, csodálatos volt számomra, hogy az orvos egy készülék segítségével, tökéletesen hallhatóvá tudta tenni a gyermekünk szívdobogását.
Nagy öröm volt számomra ezt hallani.
Ezzel kapcsolatosan gondolkodtam el a saját szívemmel kapcsolatosan. Ha valaki meghallgatná a mi szívünket, vajon mit hallana?
Egy olyan ember szívveréseit hallaná, aki teljesen átadta magát Krisztusnak?
Pál apostol szíve ilyen volt.
Róma 1:9: Mert tanúm az Isten, akinek teljes lelkemmel szolgálok az ő Fia evangéliumával, hogy szüntelenül megemlékezem rólatok,
Vajon egy olyan ember szívét hallaná, akinek a szíve érzékeny az Isten Szentlelkének bűnt ránk nehezítő erejére?
Pünkösdkor, az evangéliumot hallgató emberek szíve ilyen volt.
"Amikor ezt hallották, mintha szíven találták volna őket, ezt kérdezték Pétertől és a többi apostoltól: "Mit tegyünk, atyámfiai, férfiak?" Apostolok Cselekedetei 2. rész 3. vers
Vajon egy tiszta szívet hallana?
Krisztus mondja, boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják az Istent. (Máté 5:8).
Egy olyan szívet hallana, amelyben Isten dolgai vannak elrejtve?
Lukács 2:19 Mária pedig mindezeket a dolgokat megőrizte, és forgatta a szívében.
Egy olyan szívet hallana, amely be akarja fektetni a földi javainak egy részét annak érdekében, hogy mennyei javakra tegyen szert?
Jézus mondja: Ahol a ti kincsetek, ott lesz a ti szívetek is.
(Máté 6:21)
Vajon egy békességet és egységet munkáló szívet hallana?
Apcsel 4:32 A hívők egész gyülekezete pedig szívében és lelkében egy volt. Senki sem mondott vagyonából bármit is a magáénak, hanem mindenük közös volt.
Egy olyan szívet hallana amelyre jellemző a kedvesség, jóság, gyengédség és önmegtartóztatás?
Mert amivel csordultig van a szív, azt szólja a száj.
(Máté 12:34)
Egy olyan ember szívét hallaná, aki sóvárog az Isten szavának megtanulása, cselekvése után?
Lukács 8:15 Akiknél pedig a jó földbe esett, azok igaz és jó szívvel hallgatják az igét, meg is tartják, és termést hoznak állhatatossággal."
Olyan szívet hallana amelyik nem esik kétségbe a nehézségek láttán, hanem bízik Istenben? Akik az evangéliumért szenvedtek, ilyen szívük volt.
2. Korintus 4:17 Mert a mi pillanatnyi könnyű szenvedésünk minden mértéket meghaladó nagy, örök dicsőséget szerez nekünk,
Végül olyan szívet hallana, amely annyira telve van Isten szeretetével, hogy mások felé is kiárad?
Efezus 5:19 mondjatok egymásnak zsoltárokat, dicséreteket és lelki énekeket; énekeljetek és mondjatok dicséretet szívetekben az Úrnak.

IMA: Istenünk, azért haltál meg és támadtál fel, hogy érző szívet adhass a megkövült szívű embernek. Bocsásd meg minden önzőségünket, kicsinyhitűségünket, és Szentlelked által formáld a szívünket a Te képmásodra. Segíts minden olvasónak, aki még nem nyert új szívet, hogy őszinte bűnbánatra, megtérésre jusson, hogy újjászülethessen a Szentlélek által. Krisztus nevében, Ámen.

2019. március 27., szerda

ÉPÍTSÉTEK EGYMÁST!

Vigasztaljátok tehát egymást, és építse egyik a másikat, ahogyan teszitek is.
Thesszalonikaiaknak írt első levél 5. rész 11. vers






Mindannyian e világban élünk és jól van ez így. Isten nem akarja, hogy a földi valóságtól elrugaszkodva éljünk valahol a hegyek között, egy konténerbe zárva.
Krisztus azért imádkozott, hogy az Atya tartson meg minket a jelenvaló világban és nem azt, hogy vegyen ki minket a világból és "konzerváljon" minket.
Az a kérdés, hogy vajon ezt látják-e rajtuk mások is? A beszédünkről felismernek-e minket, hogy mi Krisztussal járunk? A cselekedeteinkről, értékrendünkről?
Péterben és Jánosban nem volt semmi rendkívüli dolog, amely által vonzották volna az embereket Krisztushoz.
Nem volt teológiai végzettségük, de az élő víz forrásából ittak. Nem voltak kifinomult, karizmatikus személyek, csak egyszerű halászok. Nem voltak elegánsak és nem voltak rendkívüli kommunikációs képességekkel megáldva.
Az emberek viszont tudták, hogy honnan származnak és ki volt az, aki legnagyobb hatással volt életükre.
Amikor látták, hogy milyen bátran beszél Péter és János, és felfogták, hogy ők írástudatlan és iskolázatlan emberek, elcsodálkoztak. Fel is ismerték őket, hogy Jézussal voltak,
Apostolok Cselekedetei 4. rész 13. vers
Ki volt, van legnagyobb hatással életedre? Krisztus vagy egy ember aki mulandó, mint a mező füve?
Szánunk időt arra, hogy együtt legyünk Krisztussal csendességben? Minél inkább tudunk időt szánni Rá, annál jobban fog tükröződni életünkről, hogy Hozzá tartozunk.
Azt vettem észre, hogy ha megtöltöm a szívem és az elmém a Bibliaolvasásomból fakadó gondolatokkal, ha imádságban Isten elé járulok, sokkal könnyebb kedves, igaz, építő és Isten kegyelemével teljes szavakat mondanom.
A jó ember jó kincséből hoz elő jót, a gonosz ember gonosz kincséből hoz elő gonoszt. ( Máté 12:35)
Ha a beszédünkről nem tűnik ki másoknak, hogy mi Krisztushoz tartozunk, szükségünk van arra, hogy több időt töltsünk Krisztussal.


IMA: Istenünk bocsáss meg nekünk minden meggondolatlan cselekedetet, szót. Szeretnénk épülni Krisztus által, és építeni másokat is a Krisztustól jövő kincseink által. Segíts ebben minket, Krisztus nevében, Ámen.

2019. március 26., kedd

TUDNUNK KELL ELFOGADNI IS!


Tudok szűkölködni és tudok bővölködni is, egészen be vagyok avatva mindenbe, jóllakásba és éhezésbe, a bővölködésbe és a nélkülözésbe egyaránt.
Mindenre van erőm a Krisztusban, aki megerősít engem.
Mégis jól tettétek, hogy közösséget vállaltatok velem nyomorúságomban.
Átvettem mindent, és bővelkedem. El vagyok látva, miután megkaptam Epafroditosztól, ami tőletek jött olyan kellemes illatként és kedves áldozatként, amely tetszik az Istennek.
Az én Istenem pedig be fogja tölteni minden szükségeteket az ő gazdagsága szerint dicsőséggel a Krisztus Jézusban.
A dicsőség pedig Istenünké és Atyánké örökkön-örökké. Ámen.
Filippibeliekhez írt levél 4. rész 14-16-ig, 18-tól 20-ig


Galátziabeliekhez írt levél 6. részének 5. versében olvassuk:
Mert mindenki a maga terhét hordozza, és ezt nyilvánvalóan tesszük életünk túlnyomó részében.
Igyekszünk felelősségteljesen élni, keményen dolgozni, és a szükségeinket fedezni.
Segítünk, szolgálunk, hogy hozzájáruljunk mások terhének viseléséhez is, hiszen ez is Isten parancsa. " Egymásnak terhét hordozzátok, így töltsétek be Krisztus törvényét."
Igyekszünk a családunk tagjainak a teherviselésében segíteni, a gyülekezeteink, közösségeink terhének viselésében is kivesszük a részünket.
Legalábbis vannak ilyen napok is életünkben. Ezeket nevezhetjük jó napoknak.
Ezek azok a napok, amikor úgy érezzük erősek, gyarapodóak és egészségesek vagyunk- tudjuk hordozni a magunk terheit és tudjuk támogatni a testvéreinket is a teher hordozásban.
Ez a keresztény életmód. A felelősségteljes életmód.
Vannak viszont másféle napok is. Olyan napok amikor meggyengül az egészségünk vagy anyagi helyzetünk és önmagunk terhét sem bírjuk hordozni kellőképpen.
A közelmúltban éltem meg hasonlót. Autóra lett volna szükségem, de nem volt rá pénz. Olyan megalázónak találta azt, hogy dolgozok, igyekszem felelősségteljesen élni és mégsem tudok annyit összegyűjteni a keresetemből, hogy vegyek magamnak egy autót vagy a későbbiekben egy házat ahol lakhatunk.
Meg kellett alázkodjak Isten előtt, és jönnöm kellett Elé imádságban, hogy töltse be a szükségeimet.
Megtapasztaltam ezzel kapcsolatosan, hogy Isten az egyedüli aki megért, szeret, és mindent a javamra munkál ami velem történik.
Megtanultam, hogy a szeretet nem szavakban, hanem cselekedetekben nyilvánul meg.
Megtapasztaltam azt is, hogy az emberek akikre számítottam cserbenhagytak, és azok akikre nem számítottam eszközei lettek Istennek abban, hogy betöltsék szükségeimet. Illés számított arra, hogy a hollók lesznek eszközök az ő szükségeinek betöltésére? Valószínűleg nem. Még ma sincs új autóm, de van egy drága, szerető, gondviselő Istenem, örök életem, reménységem és szeretve vagyok.
Megtapasztaltam azt, hogy meg kell alázkodnom ahhoz, hogy engedjem Isten engedjem másokat is szolgálni az én szükségeim betöltése érdekében.
Segítségre szorultnak lenni megalázó lehet. Ugyanakkor tökéletes helye annak, hogy megtapasztaljuk Isten csodálatos szeretetét.
Megláthatjuk az Ő szeretetét olyan emberek kezei által akik megmozdulnak azért, hogy szolgáljanak nekünk, olyan emberek térdei által, akik letérdelnek, hogy imádkozzanak értünk, olyan emberek szemei által, akik velünk együtt hullatnak könnyeket.
Sokszor gondolkodunk arról hogyan, mennyit fogunk másoknak adni, és keveset azon, hogy hogy hogyan tudunk alázatosan, hálásan elfogadni dolgokat.
Nem bízok önmagamban. Nem bízok emberekben. Sokat ígérünk, de olyan keveset teszünk. Nem építek a kormányra, a munkámra, a főnökömre, az egyházamra, egyedül az élő Istenre szeretnék építeni.
Ő be fogja tölteni minden szükségemet.

IMA: Istenünk, magasztalunk Téged, hogy nem változol meg. Te vagy az aki gondot viselsz a tieidről. Szeretnénk bízni benned. Szeretnénk eszközeid lenni mások terheinek viselésében, szeretnék alázatosan elfogadni azt, amikor másokat akarsz használni, hogy segítsenek nekünk a teher hordozásban. Krisztus nevében segíts minket, Ámen.

2019. március 25., hétfő

A SZOLGÁLÓ SZERETET!



Aki tulajdon Fiát nem kímélte, hanem mindnyájunkért odaadta, hogyne ajándékozna nekünk vele együtt mindent?
Római levél 8. rész 32. vers






Egyik étteremben volt kiírva jelmondatként a következő:
"Megtiszteltetés számunkra, hogy kiszolgálhatjuk önt."
Azt olvastam, hogy ezen étterem vezetője, rendszeresen emlékeztette a dolgozóit erre a fontos alapelvre.
Ezzel szemben az Isten iránti szolgálatban mi mennyire hamar elveszítjük ezt a fontos alapelvet, ami végtelenszer igazabb ha az Isten szolgálatára gondolunk.
Hányszor történt már meg, hogy amint egy kisebb nehézségbe ütköztünk az Isten szolgálatában, rögtön elbátortalanodtunk, talán nyafogtunk is, mert úgy éreztük Isten nem szeret minket, hiszen ha szeretne, nem engedne meg hasonló nehézségeket életünkben.
Amikor úgy érezzük nem értékelnek minket vagy alul értékelnek minket, azonnal az jut eszünkbe, hogy otthagyjuk az egészet.
Amikor konfliktusokba ütközünk ( talán még a saját családunkban is) amiatt, hogy bátran képviseljük Isten igazságát, Isten beszédét és az Istennek tetsző erkölcsöt, sértve érezzük magunkat és meglepődünk.
Amikor a félelem támad ránk, egészségügyi problémáink adódnak, vagy anyagi gondjaink, gyakran pánikba esünk.
Úgy viselkedünk néha, mintha Isten gondviselését sosem tapasztaltuk volna, és emiatt nem lenne alapunk Benne bízni a jövőnkkel kapcsolatosan.
Milyen hamar elfeledjük, hogy Isten a mesterünk, mi pedig a szolgái vagyunk.
Ő az a mester, aki nem sajnálta a legmagasabb árat kifizetni értünk, az Ő tulajdon Fiát, hogy megváltson és megmentsen minket.
Nincs tehát alapunk arra, hogy megkérdőjelezzük az Ő szeretetének nagyságát.
Egyszer egy ember asztalán csak kenyér és víz volt, ő pedig így imádkozott mielőtt nekifogott volna a szerény ebédnek:
" Ó Istenem, Te adtál nekem kenyeret, vizet és a legdrágábbat, Jézus Krisztust. Köszönöm neked a nagy szereteted!"
Amikor levesszük tekintetünket önmagunkról, és Krisztusra szegezzük azt, bármilyen körülmények között, bármilyen élethelyzetben is leszünk, bátran és magabiztosan fogjuk mondani:
" Megtiszteltetés számomra, hogy szolgálhatlak Istenem, Atyám!"


IMA: Istenünk, mi semmik vagyunk, Te minden. Mi bűnösek voltunk, Te tiszta és maga a Szeretet. Köszönjük a legnagyobb áldozatot amit csak hozhattál értünk Atyánk. Odaadtad a Fiad, Krisztust. Köszönjük, hogy ha Téged követünk, akkor minden gondunkat Rád bízhatjuk, mert Neked gondod van Ránk. Ne engedd, hogy a mi irántad való szeretetünk csak üres beszéd legyen. Tudjuk, hogy a szolgálatunk valóban megtiszteltetés és kiváltság. Nélküled semmit sem cselekedhetünk. Légy áldott Atyánk. Krisztus nevében, Ámen.

Kizárólag kegyelemből

Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék. E...