2021. május 29., szombat

Ő egyengetni fogja utadat

Minden utadon gondolj rá, és ő egyengetni fogja ösvényeidet. Példabeszédek könyve 3. rész 6. vers



Életem során történ olyan velem, hogy valamilyen tervemet nagyon jónak láttam, érzelmileg is ráhangolódtam, de ettől függetlenül Isten vezetését kértem, és Ő világosan tudtomra adta, hogy nem jó számomra az az út, ami a szememben jónak látszott.
Olyan is történt már velem, hogy Isten egy olyan útra akart elindítani, amihez igazából nem vonzódtam érzelmileg, de mégis belevágtam, mert tudtam, hogy Isten vezetése, útja a tökéletes számomra. 
Győzzük tehát le a kísértést, hogy a magunk tervei, útjai szerint éljünk és azokat erőltessük Istenre, hogy támogasson azokban.
Amikor Jónás a maga útjára lépett és el akart utazni Jáfóba, akkor maga állta a költségeit. Nem állt mellette Isten. Azt is látjuk a történetében, hogy egyre lejjebb ment engedetlenségében. Előbb a kikötőbe, majd a hajó gyomrában aludt, majd a tengerbe dobták és végül a cethal gyomrába.
Ha nincs áldás az életedet, ha Isten úgy tűnik nem válaszol neked, vizsgáld meg, hogy hol vagy jelenleg. Lázadsz Isten ellen vagy szeretnél járni az Isten útján?
Isten nem akarja, hogy elbizakodottan azt mondjuk: " Holnap majd ezt vagy azt viszem véghez.", hiszen fogalmunk sincs, hogy egyáltalán megérjük-e a holnapot.
Isten terve a tökéletes a számunkra, még akkor is, ha a szívünk, érzelmeink tiltakoznak ez ellen. Hosszú távon nagyon meg fogjuk bánni, ha a saját fejünk szerint járunk.
Túl sok embert láttam már akik csupán az érzelmeik, a szemük szerint házasodtak vagy hoztak döntéseket, majd keservesen megbánták azokat.
Isten nélkül minden embert önző ösztönei vezetnek, de Isten Szentlelke által minden cselekedetünk célja és motivációja lehet az Isten dicsősége. Gondoljunk hát minden egyes döntésünk előtt Istenre és Ő bizonyosan egyengetni fogja ösvényeinket.


IMA: Istenünk, nem a magunk véges értelme, hanem a Te akaratod szerint szeretnénk élni. Szeretnénk bízni Benned és vallani mindig, hogy a Te utad a tökéletes a számunkra. Segíts ebben minket, Krisztus nevében, Ámen.


2021. május 28., péntek

Isten mindvégig az Ő gyermekeivel van

De aki mindvégig kitart, az üdvözül. Máté evangéliuma 24. fejezet 13. vers



A Biblia és főleg a Zsoltárok telve vannak szenvedő emberek imádságaival. Olyan emberekkel, akik sötét megpróbáltatásokat éltek meg, de majdnem minden ilyen imádság a reménység jegyében érnek véget.
A 33. és a 88. zsoltár esetében viszont azt figyelhetjük meg, hogy nem a reménység jegyében zárulnak.
Az egyik az ézrahi Hémán tanítókölteménye és talán azon gondolkodsz, hogy egyáltalán miért került be ez az imádság a Szentírásba?
A 33. zsoltár utolsó mondata a következő: „Ne nézz rám haraggal, hadd viduljak föl, mielőtt elmegyek, és nem leszek többé.”
Olyan emberek imádságai ezek, akiknek a külső körülményeit illetően, de a szívük állapotát tekintve is sötétségben volt részük.
Ha csak a külső körülmények nagyon kedvezőtlenek, de érzed Isten jelenlétét szívedben, érzed az Ő szeretetét, bármilyen nehézségen túl tudsz lendülni. Mindig lesz reménységed.
Itt viszont ennek az ellenkezőjéről van szó. Emberekről, akik azt érezték, hogy Isten elhagyta, elutasította őket, haragszik rájuk. Ezek az emberek nem azt mondták, hogy nem érzik Isten jelenlétét életükben, hanem azt mondták, hogy Isten nincs jelen az életükben.
Amikor mi szenvedünk, csak úgy érezzük, hogy teljes sötétségben és elhagyatottságban vagyunk.
Jézus Krisztust viszont valóban sötétség borította be a golgotai kereszten és valóban magára hagyta az Atya. Ezt nemcsak úgy érezte Krisztus, hanem valóban így is történt.
Tényleg lesújtott rá Isten haragja és nemcsak úgy érezte, hogy Isten bünteti Őt. Szó szerint mindenki magára hagyta Krisztust és a sötétség maradt neki csupán.
Miért történt ez Krisztussal? Mert elszenvedte a mi bűneinkért a büntetést. Hiszen bűnös természetünktől fogva kihasználunk másokat, önzőek vagyunk, megérdemelnénk, hogy Isten elfordítsa arcát tőlünk, megérdemelnénk a külső sötétséget. Jézus Krisztus viszont elszenvedte a teljes sötétséget és magányt, hogy te életed legsötétebb órájában is tudhasd, hogy Krisztus a legjobb barátod és sosem fog magadra hagyni. Teljesen mindegy mit érzel ezzel kapcsolatosan.
Élete legsötétebb óráiban, nem hagyta magára tanítványait, ott volt velük a Gecsemáné kertjében, miért hiszed hát, hogy téged magadra fog hagyni a saját magad sötétségében?


IMA: Istenünk, Fiad szenvedte el bűneink büntetését, Szentlelked által lettünk gyermekeid, segíts nekünk elhinni, hogy életünk minden szakaszában, mindvégig velünk vagy. Segíts azoknak, akik még nem ismernek Téged igazán, hogy elfogadják Krisztus. Ámen.

2021. május 27., csütörtök

A tékozló fiú, aki sosem ment világgá

Ő azonban ezt mondta neki: Fiam, te mindig velem vagy, és mindenem a tied.
Lukács evangéliuma 15. fejezet 31. vers



Lehet egy édesapánk úgy, hogy együtt is dolgozunk vele a családi vállalkozásban, voltaképp azonban semmiféle szívbeli kötődés nincs közöttünk.
Ennek számtalan oka lehet. Ugyanígy megrabolhatjuk önmagunkat a Mennyei Atyánkkal való kapcsolatunkat illetően azért, mert bizonyos okok miatt nem tudjuk, vagy nem akarjuk elfogadni az Ő szeretetét és jóságát.
Jézus Krisztus egy gazdag földműves család példáján keresztül szemléltette ezt a tragédiát. Egy embernek volt két fia. Egyik fiú bezárta szívét az apjával szemben, és függetleníteni akarta magát apjától.
Szemtelenül azt mondta: „Apám, add nekem ki az örökségből nekem járó részt.” Ez a lázadó fiú csak azt nézte, hogy mit tud kicsikarni az apjától. Ezután a fiú elköltözött és teljesen rossz helyeken és módokon kezdte el a szeretetet keresni.
Akkor tért észhez ez a fiú, amikor minden vagyonát eltékozolta. Magányosan és éhesen, visszatért az apjához.
A másik fiú otthon maradt és látszólag engedelmeskedett apjának, de titokban ő maga is megvetette az édesapját annak ellenére, hogy mindent az édesapjának köszönhetett és az édesapja minden vagyona az övé lett. Az apja házában élt és az apjának dolgozott, a szíve mégis távolt volt az apjától. Az apját úgy látta, mint csupán egy rideg munkaadót, akinek dolgoznia kell.
Ő azt mondta: „Látod, hány esztendeje szolgálok neked, soha nem szegtem meg parancsodat, és te sohasem adtál nekem még egy kecskegidát sem, hogy mulathassak barátaimmal.” Makacssága nyilvánvaló lett, amikor be sem akart menni a családjához, hogy velük együtt ünnepeljen. A történet végén, ez a fiú áll szomorúan kint, az apja házán kívül. A tékozló fiú aki elment az atyai háztól, lerongyolódva visszatért, kegyelmet kapott és a végén az atyai házban ünnepelt.
A kegyesnek látszó, soha világgá nem ment tékozló pedig ugyan látszólag az apját szolgálta, de a történet végén lemaradt saját büszkesége miatt az atyai házban megtartott örömünnepről és keserű szívvel a házon kívül maradt.
És veled mi a helyzet kedves olvasóm? Az atyai ház szerető, boldog, ünnepi légkörében éled mindennapjaidat? Vagy úgy élsz, dolgozol, mintha nem is lenne egy szerető, jóságos mennyei Atyád, aki mindent neked adott Krisztus által?


IMA: Mennyei Atya, köszönjük a Te nagy szeretetedet irántunk és minden ember iránt. Segíts meglátnunk a Te nagy szeretetedet és ünnepelnünk azt, hogy a Te gyermekeid lehetünk Krisztusban. Ámen.

2021. május 26., szerda

A világ legnagyobb világjárványa 2. rész

Ezért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az: a régi elmúlt, és íme: új jött létre.              Korinthusiakhoz írt második levél 5. fejezet 17. vers




Csodálatos öröm volt sok-sok ember számára, hogy van védőoltás a Covid19 vírusra. Több mint 150 védőoltással kapcsolatos projekt van folyamatban és már több, mint 5 készen is áll az alkalmazásra.
Minden ember és ország hozzájuthat a védőoltáshoz? Természetesen nem. A legszegényebb országok haldoklanak, mert nem tudják megfizetni a kellő számú védőoltások árát. ( Lásd India, Afrika stb.) 100 százalékos hatékonysággal minden embernek segítenek a védőoltások? Természetesen nem.
Ezzel szemben, bárki hozzájuthat a bűn halálos vírusának ellenszeréhez? Igen, hiszen ingyen és korlátlanul rendelkezésünkre bocsátotta Isten. Nagyon drága volt, Jézus Krisztusnak a vérét ontották érte, de számunkra ingyen van.
Nem számít mennyi bűnt követtél el, nem számít mennyire aljasítottak le a bűneid, gyilkosságot követtél el, házasságot törtél, lehet akármennyire önigazult és büszke, lehetsz olyan ember, aki a saját jóságában bízik csupán és a vallásos gyakorlataiban.
Teljesen mindegy melyik csoportba tartozol, ha egyetértesz Istennel abban, hogy bűnös és gonosz vagy, nem tudod magad semmilyen módon megmenteni, kimosni gonoszságodból, és a bűneidtől elfordulva Krisztus felé fordulsz, minden bizalmadat Krisztusban helyezed arra nézve, hogy Ő meg tud szabadítani a bűneidtől, Krisztus nemcsak megbocsát neked és minden egyes elkövetett bűnödet eltörli, hanem a Szentlélek által teljesen újjászül, új szívet ad neked.
Nem lesz többé teher Krisztusnak élned, hanem ez lesz a vágyad. Egyszerűen új ember leszel.
Működik ez a gyógymód 100 százalékosan minden ember esetében? Igen, működik.
Igaz, hogy sokan állították már, hogy „bevették” ezt a gyógyszert, de valójában sosem vették be azt, ezért nem is szabadultak meg a bűn betegségétől.
Sötétségben voltam, gyűlöltem Istent és gyűlöltem Isten értékítéletét, de Krisztus mégis meghalt értem, hogy megmentsen. Ne vedd félvállról a bűn vírusát. Fogadd el az Isten által ígért gyógymódot.


IMA: Istenünk, olyan nagy szeretettel vagy az ember iránt. Segíts megbecsülni kegyelmedet, jóságodat, szeretetedet, hogy megmenekülhessünk. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

2021. május 25., kedd

A világ legnagyobb világjárványa 1. rész

Ahogyan tehát egy ember által jött a bűn a világba, és a bűn által a halál, úgy minden emberre átterjedt a halál azáltal, hogy mindenki vétkezett. Római levél 5. fejezet 12. vers



A világ legnagyobb járványa az első emberpár közreműködése által jött be világunkba. A bűn „vírusát” ez az emberpár minden leszármazottjának továbbadta és nincs az a vesztegzár, ami segítene megállítani ezt a betegséget.
Sok-sok ember hiszi úgy, hogy negatív a vírus tesztje, nem fertőzött a bűn vírusával, de ez csak azért van, mert rossz helyen, hiteltelen eszközöket használva „teszteltette” magát.
Ami elszomorító, hogy a bűn világjárványa esetében, a halálozási arány 100 százalékos. Az emberiség 100 százaléka érintett ebben a betegségben. Napi szinten, sok tízezer hal meg ebben a vírusban.
Ez nem egy fizikai, hanem egy lelki eredetű vírus. Minden, ami nem üti meg Jézus Krisztus követésének tökéletes mércéjét, az bizony bűn. A bűn által bejött egy olyan probléma, amivel a mai napig küzd az emberiség: a halál.
A testünk megbetegszik, legyengül és sok ember halála akkor következik be, amikor egyáltalán nem is számít rá.
Az új koronavírus a fizikai halál okozója lehet, amit a Biblia első halálnak nevez. A bűn viszont a második halál okozója, ami örök halált jelent. A Biblia arra tanít minket, hogy a másodiktól jobban tartsunk, mint az első haláltól. Az sokkal veszélyesebb ránk nézve.
A médiában nem sokat fogsz hallani a bűn problémájáról, a gyógymódról pedig még kevesebbet.
Ahogyan egy ember által tört be a bűn vírusa és nőt világméretűvé, egy ember által jött el a gyógymód is. A legnagyobb orvos, Jézus Krisztus által, aki megtette azt, amit Ádám nem tudott.
Tökéletesen élt mindenben, sosem vétkezett és magára vette az emberiség bűneit, meghalt a keresztfán, hogy elszenvedje a bűnökért járó büntetést, Isten Őt sújtotta az emberiség bűneiért. Nincsen ennél nagyobb szeretet.


IMA: Istenünk, soha nem tud minket senki jobban szeretni, mint Te. Köszönjük, hogy figyelmeztetsz minden embert a bűn lélekre gyakorolt halálos fenyegetésére és köszönjük, hogy Krisztus által készítettél menekülési utat is a bűn okozta lelki halálból. Krisztus nevében, Ámen.


2021. május 24., hétfő

A Szentlélek egyesítő ereje

...zsidók és prozeliták, krétaiak és arabok: halljuk, amint a mi nyelvünkön beszélnek az Isten felséges dolgairól." Apostolok Cselekedetei 2. fejezet 11. vers



A kommunista Romániában történt a következő történet. Ceaușescu felesége, Elena, különösen gyűlölte az elkötelezett keresztényeket, akik a törvényi tilalmak ellenére felvállalták a hitüket és a Krisztusról szóló bizonyságtételüket.
Volt egy magasrangú Szekuritátés tiszt, akivel egy napon közölte a diktátor felesége, hogy egy csoport hívő készül átszökni a zöldhatáron és állítsa meg őket minden áron, vagy másnap tisztből egyszerű gyári munkássá fokozza le.
A tiszt és az emberei meg is jelentek a kérdéses területen, de csak néhány kapáló embert láttak a mezőn és arra gondoltak, hogy az információ a hivők szökéséről nem volt igaz.
Már menni készültek, amikor a kapákat eldobva, a mezőn levő emberek menekülni kezdtek a zöld határ felé. Egy embert hasba lőtt ez a bizonyos tiszt, majd a többi szökevény nyomába eredt.
Mire visszatért, nem találta a hasba lőtt illető holttestét, arra gondolt, hogy bizonyára meghalt, a munkatársai pedig elásták.
Évtizedek múlva Isten megérintette ennek a kemény, magyarokat és hívőket gyűlölő, gyilkos, állami tisztnek a szívét, és könnyek között tért meg.
Sorra járta a gyülekezeteket, hogy elmondja milyen ember volt és milyen emberré változtatta Isten az Ő Szentlelke által. Egy napon, amikor a fenti történetet mondta, felállt egy magyar testvér, és felhúzva ingét megmutatta a hasába kapott lövés helyét. Kiderült, hogy egy lovasszekéren utazó házaspár találta meg és vitte haza, hogy ne haljon meg a lövés következtében.
Ezután a volt tiszt és egykori áldozata, a könnyek között ölelték meg egymást és a hasba lőtt keresztény ember immáron elmondhatta az egykori tisztnek, hogy megbocsát, hiszen már egy családba tartoznak. Isten családjában a Szentlélek egyesíteni tudja az időst és a fiatalt, a magyart és a más nemzetiségűt, a barátot és az ellenséget. Ez a Pünkösd üzenete és csodája. Dicsérjük hát Istent az Ő felséges dolgaiért és a Szentlélek átformáló, egyesítő erejéért.


IMA: Istenünk, Nálad nincs lehetetlen. Meglágyítottad oly sok ember kőszívét és Szentlelked által új emberré formáltad azt, kérünk rajtunk is könyörülj. Tölts be minket csordultig Szentlelkeddel és egyesítsd a Te népedet. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

2021. május 23., vasárnap

A Szentlélek, mint tűz

Majd valami lángnyelvek jelentek meg előttük, amelyek szétoszlottak, és leszálltak mindegyikükre. Apostolok Cselekedetei 2. fejezet 3. vers



A Szentlélekkel kapcsolatosan sok hasonlatot olvashatunk a Bibliában. Ezek a hasonlatok a Szentlélek személyét és munkáját hivatottak jobban megvilágítani a számunkra.
Pünkösd ünnepén, éppen arra emlékezünk, hogy hatalmas szélrohamhoz hasonló zúgás támadt az égből és betöltötte a termet, amelyben Krisztus tanítványainak közössége ült.
Ó de nagy áldás az, amikor Isten az Ő Szentlelke által betölti azokat a gyülekezeteket, ahol Krisztus követői összegyűlnek. Legyen ilyen ez az ünnep is sok-sok imaházban, templomban, teremben ahol Isten gyermekei összegyűlnek.
Lángnyelvek jelentek meg előttük, amelyek szétoszlottak és leszálltak mindegyikükre, ezáltal pedig az ott jelenlevők új emberré lettek és örökre megváltozott az életük.
Miért lángnyelv formájában szállt le a Szentlélek az apostolokra.
Az Ószövetséget megvizsgálva, a tűz Isten jelenlétének a jelképe. Emlékezzünk csak arra, amikor Mózesnek megjelent Isten az égő csipkebokor formájában.
Isten népét is tűzoszlop formájában vezette Isten a pusztai vándorlás sötét és hideg éjszakáiban.
A tüzes nyelvek megjelenése által, bemerítő János jövendölése beteljesedett: „Én vízzel keresztellek titeket, hogy megtérjetek, de aki utánam jön, erősebb nálam: arra sem vagyok méltó, hogy a saruját vigyem. Ő majd Szentlélekkel és tűzzel keresztel titeket. Kezében szórólapát van, és megtisztítja szérűjét: a gabonáját csűrbe takarítja, a pelyvát pedig megégeti olthatatlan tűzzel." ( Máté 3:11-12)
A tűz a Szentlélek által, az életünkben végzett folyamatos tisztító munkát is jelképezi. Éppen tegnap mondtam, hogy annyira szeretnék már minden területen tökéletes lenni és Krisztushoz hasonlítani, de akkor valószínűleg már rég elbíztam volna magam.
Ezért is mondja nekünk Isten, hogy a Szentlélek tisztító munkája életünk minden egyes napján folyamatban van és arra a napra biztosan készen leszünk, amikorra Isten tervezi a „munkálatok” befejezését.
A Szentlélek fontos feladata tehát, hogy megtisztítson, megszenteljen minket, hogy egyre jobban hasonlíthassunk Krisztusra.
A tűz általi megtisztulás félelmetesen hangzik, de biztosak lehetünk abban, hogy az Isten, aki egyetlen Fiát adta értünk, és Szentlelkét kitöltötte az övéire, nem elpusztítani akar minket, hanem az Ő képmására szeretne formálni.


IMA: Istenünk, szeretnénk Rád bízni magunkat. Vezess minket, tölts be minket és végezd bennünk tisztító munkádat a Szentlélek által. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

Isten megtisztító ereje

Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól. János első levele 1. fejezet 9. vers...