2021. május 23., vasárnap

A Szentlélek, mint tűz

Majd valami lángnyelvek jelentek meg előttük, amelyek szétoszlottak, és leszálltak mindegyikükre. Apostolok Cselekedetei 2. fejezet 3. vers



A Szentlélekkel kapcsolatosan sok hasonlatot olvashatunk a Bibliában. Ezek a hasonlatok a Szentlélek személyét és munkáját hivatottak jobban megvilágítani a számunkra.
Pünkösd ünnepén, éppen arra emlékezünk, hogy hatalmas szélrohamhoz hasonló zúgás támadt az égből és betöltötte a termet, amelyben Krisztus tanítványainak közössége ült.
Ó de nagy áldás az, amikor Isten az Ő Szentlelke által betölti azokat a gyülekezeteket, ahol Krisztus követői összegyűlnek. Legyen ilyen ez az ünnep is sok-sok imaházban, templomban, teremben ahol Isten gyermekei összegyűlnek.
Lángnyelvek jelentek meg előttük, amelyek szétoszlottak és leszálltak mindegyikükre, ezáltal pedig az ott jelenlevők új emberré lettek és örökre megváltozott az életük.
Miért lángnyelv formájában szállt le a Szentlélek az apostolokra.
Az Ószövetséget megvizsgálva, a tűz Isten jelenlétének a jelképe. Emlékezzünk csak arra, amikor Mózesnek megjelent Isten az égő csipkebokor formájában.
Isten népét is tűzoszlop formájában vezette Isten a pusztai vándorlás sötét és hideg éjszakáiban.
A tüzes nyelvek megjelenése által, bemerítő János jövendölése beteljesedett: „Én vízzel keresztellek titeket, hogy megtérjetek, de aki utánam jön, erősebb nálam: arra sem vagyok méltó, hogy a saruját vigyem. Ő majd Szentlélekkel és tűzzel keresztel titeket. Kezében szórólapát van, és megtisztítja szérűjét: a gabonáját csűrbe takarítja, a pelyvát pedig megégeti olthatatlan tűzzel." ( Máté 3:11-12)
A tűz a Szentlélek által, az életünkben végzett folyamatos tisztító munkát is jelképezi. Éppen tegnap mondtam, hogy annyira szeretnék már minden területen tökéletes lenni és Krisztushoz hasonlítani, de akkor valószínűleg már rég elbíztam volna magam.
Ezért is mondja nekünk Isten, hogy a Szentlélek tisztító munkája életünk minden egyes napján folyamatban van és arra a napra biztosan készen leszünk, amikorra Isten tervezi a „munkálatok” befejezését.
A Szentlélek fontos feladata tehát, hogy megtisztítson, megszenteljen minket, hogy egyre jobban hasonlíthassunk Krisztusra.
A tűz általi megtisztulás félelmetesen hangzik, de biztosak lehetünk abban, hogy az Isten, aki egyetlen Fiát adta értünk, és Szentlelkét kitöltötte az övéire, nem elpusztítani akar minket, hanem az Ő képmására szeretne formálni.


IMA: Istenünk, szeretnénk Rád bízni magunkat. Vezess minket, tölts be minket és végezd bennünk tisztító munkádat a Szentlélek által. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Az anyaság áldott "raktárai"

...Anyja mindezeket a szavakat megőrizte szívében, Lukács evangéliuma 2. fejezet 51.b. vers Amikor az édesanyákról emlékezünk meg, Mária, Jé...