2024. szeptember 19., csütörtök

Isten meghallgatja övéit

Hallgass, Uram, imádságomra, és figyelj könyörgő szavamra! A nyomorúság idején hozzád kiáltok, mert te meghallgatsz engem. 86. zsoltár 6-7. versek



A zsoltáros szavai egyszerűek, de mégis mély hitet és bizalmat fejeznek ki. Az Úrhoz való kiáltás abban a hitben gyökerezik, hogy Isten valóban figyel ránk, és nem hagyja figyelmen kívül a fájdalmunkat.
A zsoltáros nem csupán a szenvedésről beszél, hanem arról a biztos tudásról is, hogy Isten válaszolni fog. Ez az a fajta hit, amelyet minden kereszténynek érdemes követnie. Amikor nehézségekkel találkozunk, gyakran hajlamosak vagyunk elbizonytalanodni, és azt gondolni, hogy talán nem hallgat meg minket senki. Azonban Isten szeretete és kegyelme olyan mély, hogy minden egyes kiáltásunk, minden egyes könyörgésünk meghallgatásra talál.
A hit legmélyebb pillanatai akkor születnek meg, amikor a nyomorúság idején sem veszítjük el bizalmunkat Istenben, és tudjuk, hogy Ő sosem hagy el minket. Amikor tehát fájdalmunkban Hozzá fordulunk, a lelkünk megnyugszik, mert a Megváltónk ott van velünk, és meghallgat. Nem mindig azonnal, és nem mindig úgy, ahogy várnánk, de Isten válaszol. Ebben a bizonyosságban nyerjük vissza erőnket és reményünket, mert tudjuk, hogy Ő gondoskodik rólunk.

IMA: Istenem, Te, aki mindig figyelmesen hallgatod könyörgő szavainkat, hozzád fordulunk most is, a nyomorúság és fájdalom idején. Kérünk, hallgasd meg imádságunkat, és légy jelen életünk minden pillanatában. Segíts, hogy bizalommal forduljunk hozzád akkor is, amikor sötétség vesz körül bennünket, és add, hogy szívünk békére találjon a Te jelenlétedben. Adj erőt, hogy a hitben megmaradjunk, és tudjuk, hogy te mindig meghallgatsz minket. Ámen.

2024. szeptember 18., szerda

Kitartóan építeni

Vigasztaljátok tehát egymást, és építse egyik a másikat, ahogyan teszitek is.                   Thesszalonikabeliekhez irt első levél 5. fejezet 11. vers



A mindennapi küzdelmek között azonban ott rejlik a keresztény közösség ereje: a vigasztalás és az építés. Az apostol szavaival élve arra hív Isten, hogy Isten gyermekei figyeljenek egymásra, és ne csak önmagukat építsék, hanem egymást is. A keresztények feladata nemcsak az, hogy saját hitüket ápolják, hanem hogy közösséget építsenek, támogassák a másikat, és felkarolják azt, aki nehézségekkel küzd.
Ez napjainkban sajnos sok esetben nem működik, mert a keresztény társadalom annyira eltért, eltér Isten szavától, a keresztény élet alapértékeitől, hogy a keresztény gyülekezetek felhígultak és mindenféle hátterű, értékrendű és érdekű ember vegyült el Isten népe között. Igy sok esetben nagyon nehéz megítélni, hogy ki az, aki tényleg Krisztust követő ember egy gyülekezeten belül és ki az, akit egészen más érdekek és értékek mozgatnak. Ennek egyenes következménye az, hogy a közösség gyakorlása és az egymás lelki építése terén borzasztó hiányosságok mutatkoznak. Éppen ezért hív Isten engem és téged arra,hogy térjünk vissza a Szentíráshoz, az Isten által Krisztuson keresztül kinyilatkoztatott alapigazságokhoz. Melyek ezek a fenti igevers fényében?

Mikor egyiküknek fájdalma van, a másik ott van mellette, hogy vigaszt nyújtson. Mikor valamelyikük elbizonytalanodik, a közösségben talál támaszt, hogy újra erőt merítsen Isten kegyelméből. Az emberi szó, a figyelmes gesztusok, a csendes ima mind-mind olyan eszközök, melyekkel Krisztus követői építhetik egymást a szeretetben. Nem kell nagy dolgokat tenni; néha egy mosoly, egy bátorító mondat is elég ahhoz, hogy valaki új erőre kapjon. Amikor valaki bűnbe esik, akkor a bűnt gyűlölve, de a bűnbe esettet mentő szeretettel, figyelmeztetéssel, segítséggel veszi körül a közösség.

Az apostol bátorítása arra is figyelmeztet, hogy a gyülekezet tagjai a helyes, Istennek tetsző dolgokat folyamatosan gyakorolják. Az egymásra való odafigyelés, a támogatás és a vigasztalás nem időszakos feladat, hanem folyamatos. Ahogyan eddig tették, úgy kell továbbra is tenniük, fáradhatatlanul keresve a módot, hogy a másik épüljön hitben, reményben és szeretetben. A keresztény közösség valódi ereje abban rejlik, hogy képesek egymás mellett állni, és Krisztus szeretetét közvetíteni a hétköznapi pillanatokban is. Mennyire vonzó ez a fajta őszinte törődés, összetartozás. És mennyire visszataszító, amikor csupán ennek a látszata van meg: " Az ilyenek a kegyesség látszatát megőrzik ugyan, de annak az erejét megtagadják. Fordulj el tehát ezektől. Mert ezek közül valók azok, akik belopakodnak a házakba, és rabul ejtik a bűnökkel terhelt és sokféle vágytól űzött asszonykákat. Ezek mindig tanulnak, de az igazságot sohasem ismerik meg. Ahogyan Jannész és Jambrész ellenszegültek Mózesnek, úgy álltak ellent az igazságnak ezek a megromlott értelmű, hit szempontjából megbízhatatlan emberek is. De nem jutnak messzire, mert esztelenségük nyilvánvaló lesz mindenki előtt, mint ahogy amazoké is az lett. (2 Timóteus 3)

IMA: Drága Mennyei Atyánk,
Hálát adunk Neked a közösség ajándékáért és a testvéri szeretetért, amelyben megerősítjük egymást. Kérünk, adj nekünk érzékeny szívet, hogy felismerjük, mikor van szüksége valakinek vigaszra és bátorításra. Tölts el minket a Te szereteteddel, hogy képesek legyünk egymás építésére, ahogy Krisztus példáját kövessük. Adj nekünk türelmet és erőt, hogy mindig ott legyünk egymás mellett, és szavainkkal, tetteinkkel Tehozzád vezessük egymást. Ámen.

2024. szeptember 17., kedd

Az öröm napja

Ez az a nap, amelyet az ÚR elrendelt, vigadozzunk és örüljünk ezen! 118. zsoltár 24. vers



A fenti rövid, de annál tartalmasabb igevers emlékezteti az embert arra, hogy minden egyes nap az Úr ajándéka. Lehet, hogy sokszor úgy érzed, hogy a mindennapok terhei, kihívásai elnyomják benned az öröm forrását, de ebben a versben Isten arra hív, hogy máshogy nézz a napjaidra. Isten maga készítette el számodra a napot, amelyben élj, és ebben a napban van valami különleges, egyedülálló ajándék: a lehetőség az örömre.

Ez az igevers arra emlékeztet téged, hogy Istennek jó terve van minden egyes napra. Nem csak a nagy eseményekben, a kiemelkedő pillanatokban van jelen az Ő gondoskodása, hanem a hétköznapok egyszerű történéseiben is. Az öröm nem mindig azt jelenti, hogy minden könnyű és problémamentes, hanem azt, hogy bízol az Úrban, hogy Ő veled van minden helyzetben.

Az isteni rendelés azt sugallja, hogy nem véletlenül vagy ott, ahol most éppen vagy. Isten úgy helyezte el életed eseményeit, hogy azok mind az Ő tervének részei legyenek. Ő megadja az erőt a nehézségekben, de ugyanakkor azt is kívánja, hogy örömmel éld meg azokat a pillanatokat, amelyekben az Ő jósága nyilvánvalóvá válik.

Amikor tehát ma felkelsz, emlékezz arra, hogy ez a nap az Úrtól van. Tekintsd ajándéknak, amelyben Isten valami újat és szépet készített neked. Bízz abban, hogy az Ő terve tökéletes, és ebben a tudatban találj örömet. Az öröm és a hála az, ami szíved közelebb viszi Istenhez, azáltal, hogy megérted, minden napban ott van az Ő szeretete és kegyelme, az élet teljessége az Ő jelenlétében nyilvánul meg.

IMA: Istenem, segíts engem, hogy gyermekedként a mai napon is megtaláljam a lehetőségeket az örömre, hálára, újrakezdésre. Krisztus nevében, Ámen.

2024. szeptember 16., hétfő

A keresztény élet célja

...és világosítsa meg lelki szemeteket, hogy meglássátok, milyen reménységre hívott el titeket, milyen gazdag az ő örökségének dicsősége a szentek között. Efézusiakhoz irt levél 1. fejezet 18. vers



Az élet sokszor elhomályosítja előtted az igaz reménységet, amit Isten kínál neked. A mindennapok gondjai, a jövő bizonytalansága, és a körülötted lévő világ zajai gyakran eltakarhatják előled azt a hatalmas örökséget, amit az Úr készített számodra. De az igeszakasz arra hív téged, hogy kérd Istent, világosítsa meg lelki szemeidet, hogy meglásd, milyen csodálatos reménységre hívott el.

Isten nem csupán azért teremtett, hogy itt a földön élj, hanem arra hív, hogy az Ő örökségének részesévé válj. Ez az örökség nem anyagi javakban mérhető, hanem az Ő jelenlétének és dicsőségének teljességében, amely a szentek között vár rád. Isten gazdagsága és szeretete túlmutat mindazon, amit el tudsz képzelni. Nem azért hívott el, hogy a földi dolgokba ragadj bele, hanem hogy emeld tekinteted a mennyei reménység felé, amely az Övéivel együtt örökre a tiéd lehet.

Emlékezz arra, hogy minden nehézség, minden küzdelem csak ideiglenes, de Isten öröksége örökkévaló. Az Ő dicsősége túláradó, és arra vágyik, hogy te is részesedj belőle. Ez az, amire elhívott téged: nem csupán egy múlandó földi életre, hanem egy örök és dicsőséges kapcsolatba vele.

IMA: Drága Istenem, kérlek, világosítsd meg lelki szememet, hogy meglássam, milyen csodálatos reménységre hívtál el engem. Segíts felismernem az örökséged dicsőségét a szentek között, és emlékeztess arra, hogy Te mindig velem vagy, és a Te terveid túlmutatnak a jelenlegi nehézségeken. Ámen.

2024. szeptember 15., vasárnap

Isten útmutatásai életedet tekintve

Ember, megmondta neked, hogy mi a jó, és hogy mit kíván tőled az ÚR! Csak azt, hogy élj törvény szerint, törekedj szeretetre, és légy alázatos Isteneddel szemben. Mikeás könyve 6. fejezet 8. vers



Isten egyszerű és tiszta útmutatást adott neked, hogy hogyan élj az Ő szándéka szerint. Ő teremtett téged ezért joga volt "használati utasítást" is adni életedhez. Nem követel tőled lehetetlen dolgokat, hanem azt kéri, hogy igazságban, szeretetben és alázatban járj előtte. Az Ő útja világos, még ha a világ néha bonyolultnak és zavarosnak is tűnik.
Isten arra hív, hogy éld az életed törvény szerint, vagyis az Ő igazságos és szent rendje szerint. Az Ő parancsolatai nem terhesek, hanem az élet ösvényét mutatják meg. Amikor igazságosan jársz, akkor megmutatod a világnak, hogy Isten törvénye él és működik benned. Ez nem csupán a külső cselekedeteket érinti, hanem a szíved állapotát is. Isten a szíved igazságát keresi, nem csak a látszatot. Csakis Krisztus által tud megigazulni a szíved. Hiszel-e Krisztus kegyelmében? Ha igen, akkor a Szentlélek által Isten újjá tesz és képes leszel Krisztus nyomdokaiban járni és örömödet fogod lelni ebben.
Továbbá, Isten azt kéri, hogy törekedj a szeretetre. A szeretet az, ami összeköti a hívők életét és megmutatja Isten jelenlétét a világban. Az Ő szeretete feltétel nélküli, és ezt a szeretetet kéri tőled is, hogy megoszd másokkal. Ez nem mindig könnyű, de az Ő erejével képes vagy rá. A szeretet hidakat épít, békét teremt és reményt ad a megsebzett világnak.
Végül, Isten arra hív, hogy légy alázatos vele szemben. Az alázat azt jelenti, hogy felismered, hogy minden, amid van, és minden, aki vagy, Tőle ered. Nem a saját erődből élsz, hanem az Ő kegyelméből. Az alázatos szív készségesen elfogadja Isten vezetését, és nem keres dicsőséget saját magának, hanem mindenben Istenre mutat. Az alázat Isten előtt való járásnak az alapja, és ez adja meg az igazi békét és nyugalmat a lelkednek.
Isten útmutatása világos: igazság, szeretet és alázat. E háromban találod meg azt a boldog életet, amelyre Isten elhívott téged.

IMA: Drága Mennyei Atyám, kérlek, segíts, hogy mindig igazságban járjak előtted, és hogy szeretettel legyek minden ember iránt. Adj nekem alázatos szívet, hogy soha ne felejtsem el, hogy minden kegyelmedből van. Vezess engem a te utadon, és add, hogy életem Téged dicsőítsen. Ámen.

Isten meghallgatja övéit

Hallgass, Uram, imádságomra, és figyelj könyörgő szavamra! A nyomorúság idején hozzád kiáltok, mert te meghallgatsz engem. 86. zsoltár 6-7. ...