2024. szeptember 18., szerda

Kitartóan építeni

Vigasztaljátok tehát egymást, és építse egyik a másikat, ahogyan teszitek is.                   Thesszalonikabeliekhez irt első levél 5. fejezet 11. vers



A mindennapi küzdelmek között azonban ott rejlik a keresztény közösség ereje: a vigasztalás és az építés. Az apostol szavaival élve arra hív Isten, hogy Isten gyermekei figyeljenek egymásra, és ne csak önmagukat építsék, hanem egymást is. A keresztények feladata nemcsak az, hogy saját hitüket ápolják, hanem hogy közösséget építsenek, támogassák a másikat, és felkarolják azt, aki nehézségekkel küzd.
Ez napjainkban sajnos sok esetben nem működik, mert a keresztény társadalom annyira eltért, eltér Isten szavától, a keresztény élet alapértékeitől, hogy a keresztény gyülekezetek felhígultak és mindenféle hátterű, értékrendű és érdekű ember vegyült el Isten népe között. Igy sok esetben nagyon nehéz megítélni, hogy ki az, aki tényleg Krisztust követő ember egy gyülekezeten belül és ki az, akit egészen más érdekek és értékek mozgatnak. Ennek egyenes következménye az, hogy a közösség gyakorlása és az egymás lelki építése terén borzasztó hiányosságok mutatkoznak. Éppen ezért hív Isten engem és téged arra,hogy térjünk vissza a Szentíráshoz, az Isten által Krisztuson keresztül kinyilatkoztatott alapigazságokhoz. Melyek ezek a fenti igevers fényében?

Mikor egyiküknek fájdalma van, a másik ott van mellette, hogy vigaszt nyújtson. Mikor valamelyikük elbizonytalanodik, a közösségben talál támaszt, hogy újra erőt merítsen Isten kegyelméből. Az emberi szó, a figyelmes gesztusok, a csendes ima mind-mind olyan eszközök, melyekkel Krisztus követői építhetik egymást a szeretetben. Nem kell nagy dolgokat tenni; néha egy mosoly, egy bátorító mondat is elég ahhoz, hogy valaki új erőre kapjon. Amikor valaki bűnbe esik, akkor a bűnt gyűlölve, de a bűnbe esettet mentő szeretettel, figyelmeztetéssel, segítséggel veszi körül a közösség.

Az apostol bátorítása arra is figyelmeztet, hogy a gyülekezet tagjai a helyes, Istennek tetsző dolgokat folyamatosan gyakorolják. Az egymásra való odafigyelés, a támogatás és a vigasztalás nem időszakos feladat, hanem folyamatos. Ahogyan eddig tették, úgy kell továbbra is tenniük, fáradhatatlanul keresve a módot, hogy a másik épüljön hitben, reményben és szeretetben. A keresztény közösség valódi ereje abban rejlik, hogy képesek egymás mellett állni, és Krisztus szeretetét közvetíteni a hétköznapi pillanatokban is. Mennyire vonzó ez a fajta őszinte törődés, összetartozás. És mennyire visszataszító, amikor csupán ennek a látszata van meg: " Az ilyenek a kegyesség látszatát megőrzik ugyan, de annak az erejét megtagadják. Fordulj el tehát ezektől. Mert ezek közül valók azok, akik belopakodnak a házakba, és rabul ejtik a bűnökkel terhelt és sokféle vágytól űzött asszonykákat. Ezek mindig tanulnak, de az igazságot sohasem ismerik meg. Ahogyan Jannész és Jambrész ellenszegültek Mózesnek, úgy álltak ellent az igazságnak ezek a megromlott értelmű, hit szempontjából megbízhatatlan emberek is. De nem jutnak messzire, mert esztelenségük nyilvánvaló lesz mindenki előtt, mint ahogy amazoké is az lett. (2 Timóteus 3)

IMA: Drága Mennyei Atyánk,
Hálát adunk Neked a közösség ajándékáért és a testvéri szeretetért, amelyben megerősítjük egymást. Kérünk, adj nekünk érzékeny szívet, hogy felismerjük, mikor van szüksége valakinek vigaszra és bátorításra. Tölts el minket a Te szereteteddel, hogy képesek legyünk egymás építésére, ahogy Krisztus példáját kövessük. Adj nekünk türelmet és erőt, hogy mindig ott legyünk egymás mellett, és szavainkkal, tetteinkkel Tehozzád vezessük egymást. Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Isten meghallgatja övéit

Hallgass, Uram, imádságomra, és figyelj könyörgő szavamra! A nyomorúság idején hozzád kiáltok, mert te meghallgatsz engem. 86. zsoltár 6-7. ...