2024. február 17., szombat

Magabiztos szelídség

Ne a külső dísz legyen a ti ékességetek, ne a hajfonogatás, arany ékszerek felrakása vagy különféle ruhák felöltése, hanem a szív elrejtett embere a szelíd és csendes lélek el nem múló díszével: ez értékes az Isten előtt. Péter első levele 3. fejezet 3-4. vers



A mai társadalom azt tanítja neked, hogy az értéked a külső megjelenésedből és az anyagi javaidból fakad. Arra ösztönöznek téged, hogy folyamatosan a legjobb külső megjelenést mutasd fel, az arany ékszerektől és divatos ruháktól kezdve egészen a tökéletesen megformált külsőig. Azonban Isten szava a valódi értékeket és szépséget helyezi előtérbe.

Az igazi ékesség nem a külső díszekben vagy a divatos megjelenésben rejlik, hanem a szívben. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy hanyagold el magad és egyáltalán ne figyelj oda a külsődre. Azonban az igazi szépség forrása nem az, amit a tükörben látsz, hanem az, ami a szíved mélyén rejtőzik. Az Isten előtt értékesnek számít az a szelíd és csendes lélek, amely nem csupán kivetül a körülötted lévő világra, hanem belülről fakad.

A szelíd és csendes lélek nem feltűnő vagy harsány. Nem próbálja magát az előtérbe tolni vagy másokat elnyomni. Olyan sok ember, sokféle módon, harsányan akarja önmagát előtérbe tolni: egy kelleténél rövidebb szoknyával, egy kelleténél kihívóbb testtartással, egy kelleténél feltűnőbb viselkedéssel emberek sokasága akarja megragadni a figyelmet. Kétségbeesetten, bizonytalanul és gyakran szavak nélkül harsogják: RÁM FIGYELJ! Ehelyett az alázatos lélek, szeretetteljes és megértő. Ez a lélek hajlandó másokért áldozatot hozni, és önzetlenül szolgálni. Ez az a lélek, amely mély kapcsolatban áll az Úrral, és amelyből az Ő szeretete sugárzik ki.
Az Úr előtt értékes az ilyen szelíd és csendes lélek, mert ez az, ami igazán tükrözi az Ő jellemét és szeretetét. Ez az, amit az Úr igazán értékel és dicsőít. Ezért törekedj arra, hogy szívedben az Úr iránti alázattal és szeretetteljes hozzáállással élj, és hagyd, hogy ez az igazi szépség és érték legyen, ami kiárad belőled, hogy mások is meglássák és megdicsérjék az Úr által munkált belső ékességedet. Ha ezt fogod tenni, garantáltan ki fogsz tűnni a harsány, figyelmet követelő tömegből. 

IMA: Istenem, taníts meg engem csendesen de érthetően közvetíteni azt az értéket és szépséget, amit Tőled nyertem. Krisztus nevében, Ámen. 

2024. február 16., péntek

Dicséretre méltó szépség

Csalóka a báj, mulandó a szépség, de az Urat félő asszony dicséretre méltó.                                 Példabeszédek könyve 31. fejezet 30. vers



Életed része, hogy azok a dolgok, amelyeket szépnek tartasz, csalogatnak, legyen az egy gyönyörű táj, egy vonzó megjelenés vagy egy csábító lehetőség. Ezek a dolgok átmeneti élvezetet és örömöt ígérnek, de hosszú távon nem képesek igazi értéket adni az életednek. Megcsodálsz egy szép tájat, de hamar átlagossá válik és már nem köti le a figyelmedet.

A külső szépség és báj gyakran elhomályosítja a valódi értékeket és erényeket. Az emberek hajlamosak csak a külsőre összpontosítani, és megfeledkezni arról, hogy a belső tulajdonságok, mint az alázat, a szeretet, az igazságosság és a bölcsesség, sokkal fontosabbak és maradandóbbak. Az igazság azonban az, hogy az Urat félő asszony dicséretre méltó. Az Úr félelmében élő ember értékrendje és cselekedetei különböznek a világi normáktól. Ő vagy ők, akik az Úr előtt alázattal és tisztelettel állnak, valódi dicséretre méltóak. Erről nem hallasz a mai magazinokban. Nők és férfiak egyaránt szinte kizárólag a külső megjelenésük alapján vannak megítélve. Hány kg vagy, milyen ételeket fogyasztasz, mennyire divatos ruhákban jársz, mennyire drága és kényelmes az autód stb.stb. Közhelyként hangzik, de az igazi és maradandó szépség valóban belülről fakad.

Az Urat félő asszony nemcsak a külső szépségben vagy a bájban tündököl, hanem az Isten iránti engedelmességben és a belső erényekben ragyog. Az ő élete bátorítást nyújt másoknak, és példaként szolgál az Úr hűségével és szeretetével kapcsolatosan.

Ezért légy bölcs, és ne csak a külsőre, hanem a belső értékekre is összpontosíts. Keresd az Úr jelenlétét és vezetését életedben, és hagyd, hogy az Ő bölcsessége és szeretete formálja át gondolkodásodat és cselekedeteidet. Így lehetsz valóban dicséretre méltó az Úr szemében és az emberek között egyaránt. A külső szépség nap, mint nap hanyatlik, de az igazi, belső szépség napról-napra szebben ragyog.

IMA: Istenem, tégy engem a te mércéd szerint istenfélő férfivá, nővé. Krisztus nevében kérlek, Ámen.


2024. február 15., csütörtök

A felszínen túl

De az ÚR ezt mondta Sámuelnek: Ne tekints a megjelenésére, se termetes növésére, mert én megvetem őt. Mert nem az a fontos, amit lát az ember. Az ember azt nézi, ami a szeme előtt van, de az ÚR azt nézi, ami a szívben van. Sámuel első könyve 16. fejezet 7. vers



Mi emberek,  hajlamosak vagyunk a külső megjelenésre támaszkodni, ha  mások megítéléséről van szó. Megítélünk másokat a ruházatuk, megjelenésük vagy társadalmi helyzetük alapján. De Istennek nem ez az útja.
Isten nem az emberi szemmel néz, nem arra figyel, amire az emberi szem, hanem a szívedbe és a szívembe néz. Ő nem az emberek általánosan elfogadott mércéjét használja, hanem a szív állapotát vizsgálja meg. Az Ő szemei tévedhetetlenek és átlátnak mindenen. Ő látja a mélyebben rejlő igazságot, az emberek valódi szándékait, motivációit és jellemüket.
A látszat sokszor csal. Az, hogy valaki hogyan néz ki, vagy milyen pozícióban van az életben, nem mindig tükrözi azt, hogy milyen valójában belülről. Istennek a szív a legfontosabb. Csakhogy minden ember szívének alap állapota a romlottság. De Jézus Krisztus kész új szívet adni mindenkinek, aki hittel befogadja Őt életébe. 
Ne a külső megjelenés alapján ítélj meg másokat, hanem tanulj Isten példájából, és nézd a lényeget. Amikor házastársat keresel, amikor szavazni készülsz, amikor üzlettársat keresel vagy más területen szövetségest. Légy együttérzéssel és szeretettel mások iránt, mert sosem tudhatod, hogy mi zajlik valójában a másik ember belső világában.
Ez az igazság arra is emlékeztet, hogy Isten mindig készen áll arra, hogy  igazi változást hozzon életedbe. Ez belül kezdődik a szívben és később megnyilvánul a külső megjelenésben is.  Az Ő szeretete és kegyelme olyan mély és átfogó, hogy képes megváltoztatni a szívedet, és létrehozni benned egy új teremtményt. Légy hát nyitott az Ő munkájára életedben, és hagyd, hogy szíved az Ő szívére hangolódjon.

IMA: Istenem, sokszor annyira felületes vagyok. Segíts nekem nézni és látni azt a lényeget, amit Te is nézel és látsz. Hiszen amint Téged szemléllek és azt ahogyan Te szemlélsz másokat, magam is átváltozok a te képmásodra. Ámen. 

2024. február 14., szerda

Teljes bizalom

Bizony, a ti gondolataitok nem az én gondolataim, és a ti utaitok nem az én utaim - így szól az ÚR. Mert amennyivel magasabb az ég a földnél, annyival magasabbak az én utaim a ti utaitoknál, és az én gondolataim a ti gondolataitoknál. Ézsaiás könyve 55. fejezet 8-9. versek



Az Isten gondolatának és útjának magassága az emberi értelem fölött áll. 
Az emberi természet hajlamos arra, hogy az életét és a döntéseit a saját megértésére és belátására alapozza. Gyakran úgy gondolhatod, hogy az, amit értesz és látsz, az az egyetlen valóság, és ez az egyetlen út a boldogsághoz és a sikerhez. De Isten ezt a hozzáállásodat ma megkérdőjelezi.

Az Úr arra emlékeztet téged, hogy az Ő gondolatai és útjai messze felülmúlják azokat a dolgokat, amelyeket te magad megtervezel és követsz. A te látóköröd korlátozott, és gyakran nem látod át  azokat az összefüggéseket, amelyek közepette az életed zajlik. De az Úr mindenható és mindenütt jelenvaló, és Ő mindig az abszolút igazság és bölcsesség forrása.
Az Úr útjai nem mindig érthetőek azonnal, és gyakran megpróbáltatásokkal és nehézségekkel járnak. De amikor elhagyod saját utaidat, és hűségesen követed az Ő vezetését, akkor megtapasztalod az Ő kegyelmének és szeretetének gazdagságát. Az Ő útjai mindig az életre és az áldásra vezetnek, még akkor is, ha az eleinte nehéznek vagy felfoghatatlannak tűnnek.
Az Úr gondolatai és útjai olyanok, mint az ég magassága a földhöz képest: meghaladják az emberi képességeinket és lehetőségeinket. De ez nem ok arra, hogy elkeseredj vagy kétségbe ess. Inkább hálát adhatsz Istennek azért, hogy ilyen nagy szeretettel és bölcsességgel gondoskodik rólad, és bízhatsz abban, hogy mindig vezetni fog téged az Ő útján. Legyen tehát a mi imánk mindig az, hogy legyen meg az Ő akarata, ne a miénk, és hogy mindenben hűségesen kövessük Őt, hiszen Ő az, aki ismeri igazán az élet útját és a valódi boldogság forrását.

Ima: Istenem, nem csodálkozom, hogy sokszor nem értem szándékaidat, terveidet, gondolataidat, hiszen azok sokkal magasabbak az én értelmemnél. Szeretnék hittel és bizalommal Rád támaszkodni. Krisztus nevében segíts ebben, Ámen. 

2024. február 13., kedd

Szabadon

Ha tehát a Fiú megszabadít titeket, valóban szabadok lesztek. János evangéliuma 8. fejezet 36. vers



Az emberi természetünk hajlamos az elkövetett hibák, bűnök bilincseiben tartani minket. Az önzés, a harag, a félelem, a gyűlölet, az irigység és más bűnös szenvedélyek fogságába kerülhetsz. Ez a fogság nem csak külső körülményekkel vagy társadalmi normákkal kapcsolatos, hanem sokszor belső küzdelemből is fakad.
De Jézus Krisztus eljött, hogy megszabadítson minket ezen bűnös fogságból. Az ő kereszthalála és feltámadása az emberiség bűneinek teljes bocsánatát és a bűn hatalmának megtörését hozta el mindazoknak, akik hisznek Benne. Ő az egyetlen út a valódi szabadsághoz.
Ez a szabadság nem csak a bűntől való megszabadulást jelenti, bár ez az első lépés. Ez a szabadság olyan életmódot is magába foglal, amelyben a Szentlélek vezetése alatt élsz, és Krisztushoz hasonló módon szeretsz és szolgálsz másoknak. Ez a szabadság azt is jelenti, hogy nem vagy többé a múltad rabszolgája, hanem új teremtmény lettél Krisztus Jézusban.
De ez a szabadság nem automatikus vagy egyszeri esemény. Ez egy folyamatosan megújuló utazás, amelyben mindennap döntened kell az igazság és a szeretet útjának követése mellett. Ezért fontos, hogy minden nap keresd Jézust és szoros kapcsolatban maradj Vele az imádság, az Igében való elmélyülés és a Krisztus követőinek közössége által.
Ha tehát a Fiú megszabadít téged, valóban szabadok leszel. Ez az igazság kihívást jelent, de ugyanakkor hatalmas reménységet is hordoz magában. Nem tudsz uralkodni az indulataidon, gondolataidon, kívánságaidon, szavaidon, cselekedeteiden? Krisztus meg tud szabadítani. Hadd legyen tehát az életed mindig az Ő szabadságában és szeretetében való teljes részesedésre törekvő útkeresés!


IMA: Istenem, olyan sokféle igazság és olyan sokféle szabadság van ebben a mulandó világban, de csak Krisztus által elérhető az Igazság és a szabadság. Hadd tudjon kiteljesedni életem ezek által. Krisztus nevében, Ámen.

2024. február 12., hétfő

Kiment a bajból

Sok baj éri az igazat, de valamennyiből kimenti az ÚR. 34. zsoltár 19. vers



Az Ó- és Újszövetségben egyaránt találhatunk példákat a fenti igeversben megfogalmazott valóságra és az Isten iránti hűség által biztosított reménység erejére.

Az igazak szenvedése és próbatételei gyakran megpróbáltatások sorozataként jelennek meg életükben. Talán kísértésekkel, betegségekkel, veszteségekkel vagy más nehézségekkel szembesülnek. De az Ige folyamatosan arra hívja fel a figyelmünket, hogy bármennyire sötétnek is tűnik az út, Isten mindig ott van veled, és hűségesen  átsegít a viharokon.

Gondolj csak Józsefre az Ószövetségben, akit testvérei eladtak rabszolgának, majd hamis vádakkal börtönbe zárták. Mégis Isten által végül Egyiptom második embere lett, és nemcsak saját családja életét, hanem sok más ember éltét is megmentette. 
Jézus Krisztus maga volt a megtestesült igazság és szentség, mégis ártatlanul szenvedett és meghalt a kereszten. De az ő feltámadása nemcsak az Ő győzelmét jelentette a halál és a bűn felett, hanem az igazak számára is reményt adott arra, hogy az Úr minden nehézségből ki tudja őket menteni.
Az igazak szenvedése nem mindig azonnal vezet felemelkedéshez vagy szabaduláshoz. Gyakran hosszú és fájdalmas az út, de Isten mindig hűséges marad, és ígéretei biztosak. Ezért fontos, hogy a nehézségek közepette is ragaszkodj Hozzá, és bízz abban, hogy az Úr végül kivezet téged a sötétségből a fénybe.

Az igazságra való törekvés sosem mentesít a bajoktól, de az Úr mindig ott van, hogy átsegítsen rajtuk. Ezért légy kitartó, és hagyd, hogy Isten ereje munkálkodjon benned, hogy végül dicsőségére szolgálj és áldást hozz mások életébe is. 

IMA: Istenem, köszönöm, hogy Te neveled és tanítod megigazított, megszentelt gyermekeidet a bajok által is. Taníts engem bízni Benned minden körülmények között. Ámen. 

2024. február 11., vasárnap

Erő, szeretet és józanság

Mert nem a félelemnek lelkét adta nekünk az Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét.
Timóteushoz írt első levél 1. fejezet 7. vers



A Szentírás gyakran emlékeztet minket arra, hogy az Isten ajándéka nem a félelem, hanem az erő, a szeretet és a józanság Lelke. Ez a gyönyörű igazság arra ösztönöz, hogy ne engedj a félelemnek, hanem inkább élj az Isten Szentlelke által kapott erővel és szeretettel.
Az erő, amit Isten ad, nem csupán fizikai erőre utal, hanem lelki és szellemi erőre is. Ez az erő lehetőséget ad neked arra, hogy megerősödj az élet nehézségeiben, és kitartóan járd az Ő útjait. Az Istentől kapott erő olyan forrás, amely sosem apad el, és amelyből meríthetsz, amikor gyenge vagy.
A szeretet az Isten jellemének alapvető eleme. Az Ő szeretete nemcsak elfogadja a hozzá visszatérő és bűnbánatot mutató, Krisztus áldozatába hittel kapaszkodó bűnöst és feltétel nélkül szereti, hanem olyan erőteljes is, hogy megváltoztathatja életedet és másokét is. Az Isten által adott szeretet arra ösztönöz, hogy osztozz ebben a szeretetben másokkal is, és szolgálj egymást azok felé, akik szintén elfogadták Isten szeretetét.
A józanság lelke az Isten adománya, ami segít abban, hogy bölcsen és mértékletesen élj az életed bizonyos területein. Az Isten által adott józanság lehetőséget teremt arra, hogy meglásd a dolgokat az Ő szemszögéből, és elkerüld az életedbe bekúszó zavarokat és téves döntéseket.
Ez az ígéretes igevers emlékeztet téged arra, hogy az Isten által adott lelkierővel, szeretettel és józansággal megállhatunk a félelemmel szemben. Amikor a nehézségek és a bizonytalanságok elhomályosítják az utunkat, emlékezzünk arra, hogy az Isten lelke, amely bennünk él, erősebb és hatalmasabb, mint bármely félelem, amely próbál meg betörni az életünkbe.
Hagyd, hogy az Isten által adott erő, szeretet és józanság vezessen téged az életed minden területén. Bízz abban, hogy Ő nem hagy téged magadra, és minden nap új energiával és kegyelemmel lát el téged.

IMA: Istenem, kérlek segíts nekem a Te Szentlelkedből fakadó erőben, szeretetben és józanságban növekedni a Te dicsőségedre. Krisztus nevében, Ámen. 

Kizárólag kegyelemből

Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék. E...