2024. február 15., csütörtök

A felszínen túl

De az ÚR ezt mondta Sámuelnek: Ne tekints a megjelenésére, se termetes növésére, mert én megvetem őt. Mert nem az a fontos, amit lát az ember. Az ember azt nézi, ami a szeme előtt van, de az ÚR azt nézi, ami a szívben van. Sámuel első könyve 16. fejezet 7. vers



Mi emberek,  hajlamosak vagyunk a külső megjelenésre támaszkodni, ha  mások megítéléséről van szó. Megítélünk másokat a ruházatuk, megjelenésük vagy társadalmi helyzetük alapján. De Istennek nem ez az útja.
Isten nem az emberi szemmel néz, nem arra figyel, amire az emberi szem, hanem a szívedbe és a szívembe néz. Ő nem az emberek általánosan elfogadott mércéjét használja, hanem a szív állapotát vizsgálja meg. Az Ő szemei tévedhetetlenek és átlátnak mindenen. Ő látja a mélyebben rejlő igazságot, az emberek valódi szándékait, motivációit és jellemüket.
A látszat sokszor csal. Az, hogy valaki hogyan néz ki, vagy milyen pozícióban van az életben, nem mindig tükrözi azt, hogy milyen valójában belülről. Istennek a szív a legfontosabb. Csakhogy minden ember szívének alap állapota a romlottság. De Jézus Krisztus kész új szívet adni mindenkinek, aki hittel befogadja Őt életébe. 
Ne a külső megjelenés alapján ítélj meg másokat, hanem tanulj Isten példájából, és nézd a lényeget. Amikor házastársat keresel, amikor szavazni készülsz, amikor üzlettársat keresel vagy más területen szövetségest. Légy együttérzéssel és szeretettel mások iránt, mert sosem tudhatod, hogy mi zajlik valójában a másik ember belső világában.
Ez az igazság arra is emlékeztet, hogy Isten mindig készen áll arra, hogy  igazi változást hozzon életedbe. Ez belül kezdődik a szívben és később megnyilvánul a külső megjelenésben is.  Az Ő szeretete és kegyelme olyan mély és átfogó, hogy képes megváltoztatni a szívedet, és létrehozni benned egy új teremtményt. Légy hát nyitott az Ő munkájára életedben, és hagyd, hogy szíved az Ő szívére hangolódjon.

IMA: Istenem, sokszor annyira felületes vagyok. Segíts nekem nézni és látni azt a lényeget, amit Te is nézel és látsz. Hiszen amint Téged szemléllek és azt ahogyan Te szemlélsz másokat, magam is átváltozok a te képmásodra. Ámen. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Isten szerető kezében

Vesd az Úrra terhedet, és ő gondot visel rád! Nem engedi sohasem, hogy ingadozzon az igaz.                  55. Zsoltár 22. vers Amikor nehé...