2022. február 12., szombat

Élet-halál harc

Dávid így felelt a filiszteusnak: Te karddal, lándzsával és dárdával jössz ellenem, de én a seregek Urának, Izráel csapatai Istenének a nevében megyek ellened, akit te kicsúfoltál. És megtudja az egész egybegyűlt sokaság, hogy nem karddal és lándzsával szabadít meg az ÚR. Mert az ÚR kezében van a háború, és ő ad a kezünkbe benneteket. Sámuel első könyve 17. fejezet 45, 47. versek



Talán neked is vannak olyan harcaid, amelyekben úgy tűnik vesztésre állsz. Már megpróbáltál dolgokat, de a félelem, a tehetetlenség, megkötözöttség megbénítanak.

Egy feleség mondta el, hogy 25 éve harcol a férje lelkének megmentéséért. Minden egyes napon, a térdein állva folytatja a harcot.

Talán van egy beteg gyermeked otthon, akiért könyörögsz, de nem gyógyult meg.

Miért nem ad Isten azonnal győzelmet? Azért, mert vannak olyan nehéz harcok, amelyek próbára teszik az Istenbe vetett hitünket és kitartásunkat. Vannak megkötözöttségek, amiknek a leküzdéséhez idő kell. Azonnal tudsz uralkodni a nyelveden? Azonnal tudsz uralkodni a szemeden? Azonnal tudsz uralkodni azokon a bűnökön, amelyek már szokásként beépültek a mindennapjaidba?

Vannak démoni megkötözöttségek, amelyek csak kitartó imádsággal és böjtöléssel törhetőek meg.

Vannak dolgok, amiket csak Isten tud elvégezni életedben, de vannak olyan dolgok is, amelyeket neked kell megtenni, mert Isten nem fogja azokat megtenni helyetted.

A bűnnel és a lelked ellenségével nem köthetsz békeszerződést. Ha megteszed, azzal a saját magad vesztét készíted elő.

A gonoszt Isten össze akarja zúzni a lábad alatt, de ez egy élet-halál harcot is jelent.

Te győzd le a gonoszt az Isten erejével vagy a gonosz fog legyőzni téged.

IMA: Istenem, adj nekem Benned vetett hitet és bátorságot, hogy legyőzhessem lelkem ellenségét a Te dicsőségedre. Krisztus nevében, Ámen.


2022. február 11., péntek

Tanítás erővel és hatalommal

Ezután elmentek Kapernaumba. Szombaton azonnal a zsinagógába ment, és tanított. Álmélkodtak a tanításán, mert úgy tanította őket, mint akinek hatalma van, nem pedig úgy, mint az írástudók.             Márk evangéliuma 1. fejezet 21-22. versek



Egyszer egy férfi vásárolni akart a feleségének egy gyémántot. Az ékszerüzlet eladója mutatott egy igazán különleges és drága darabot. A férj megkérte az eladót, hogy beszéljen kicsit a különleges drágakő tulajdonságairól. Az eladó így szólt: „Hát a méretét láthatja, nagyon szépen csillog és nagyon értékes. Körülbelül ennyi.”
A férjet ez nem nyűgözte le, ezért nem vásárolta meg a gyémántot. Abban a pillanatban megérkezett az ékszerüzlet tulajdonosa és megkérdezte az alkalmazottját, hogy miért állt el a vásárlástól a vevő?
Az eladó elmondta, hogy bemutatta neki a drágakő tulajdonságait, de a vevőnek nem tetszett.
A tulajdonos visszahívta egy pillanatra a férjet és elkezdett lelkesedéssel beszélni a gyémánt brosról. A férj pedig azonnal megvette. Mielőtt távozott volna, megkérdezte a tulajdonost, hogy az eladó miért nem tudta így bemutatni a gyémántot?
A tulajdonos így szólt: „Tudja, az alkalmazottam nagyon jól ismeri a gyémánt tulajdonságait, de én szeretem a gyémántokat. Ennyi a különbség.”
Sokan gondolják, hogy ismerik Krisztust, sokan igyekeznek bemutatni Krisztust beszédükkel, de nem ismerik Őt és nem is szeretik Őt.
Sok imaház, templom megtelik időről-időre, de kevés azoknak száma, akik igazán ismerik és szeretik Krisztust. Nagy különbség ismerni a teológiát, ismerni tényeket Krisztusról és más dolog ismerni Őt és szeretni Őt.
Ha valakit Krisztushoz akarsz vezetni, elsősorban szeresd. Ez fárasztó lehet, de a lélekmentés fáradtsága a legédesebb fáradtság.
Krisztus hatalommal beszélt, mert szerette, ismerte és követte a mennyei Atyát.


IMA: Istenem, töltsd meg szívemet szereteteddel és az abból fakadó erővel és hatalommal. Krisztus nevében, Ámen.

2022. február 10., csütörtök

Isten békessége

..és Isten békessége, mely minden értelmet meghalad, meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat a Krisztus Jézusban. Filippeknek írt levél 4. fejezet 17. vers



"Csak egy kis nyugalmat szeretnék!" Még egy család mindennapjainak forgatagában is érezhetünk hasonlóan. Érezhet így egy tanár, akit folyamatosan ostromolnak a túlzottan aktív gyerekek, vagy egy beteg, aki úgy érzi végeláthatatlan vizsgálatok sora várnak rá.
A stressznek ára van. A Biblia nem azt ígéri nekünk, hogy mindig csendes, nyugodt életünk lesz, minden zaj és elfoglaltság nélkül, hanem azt, hogy meg fogja őrizni az Ő minden értelmet meghaladó békessége által a szívünket és gondolatainkat.
Isten békessége adja a bizonyosságot, hogy a lelkünkben minden a helyén van, még akkor is, ha nem tudunk megoldani minden problémát, nem tudjuk minden dologgal kapcsolatban mi lesz a végkimenetel.
Isten békessége garantálja, hogy Isten kézben tartja az életünket.
Hogyan találjuk meg ezt a békességet?
Nézzünk fel Istenre, és ne le a problémáinkra. Osszunk meg Istennel mindent imádságban, köszönjük meg Istennek, hogy meghallgat minket és tökéletes akarata szerint válaszol nekünk.
A mi elménket fordítsuk az áldásos dolgok felé- ami csak igaz, jó, tiszta, szeretetteljes azon gondolkodjunk.
Talán azt gondolod túl szép, hogy igaz legyen. Pedig Isten megígérte, hogy az Ő békességét mindenkinek adja, aki hittel kéri azt.
Nem az a lényeg, hogy mindent megérts ezzel kapcsolatosan, hanem az, hogy kérd Istent imádságban.


IMA: Békesség Istene, szeretnénk a Te békességedet kérni életünkbe. Add azt a mély békességet ,amit csak a Benned vetett mély bizalom adhat nekünk. Krisztus nevében, Ámen.

2022. február 9., szerda

Amikor bajban vagy...

Légy kegyelmes, Uram, mert bajban vagyok, szemem elhomályosodott a bánattól, odavan testem-lelkem. 39. Zsoltár 9. vers



Néha úgy tűnhet, hogy életed különböző szenvedései, nehézségei teljesen eluralkodtak rajtad. Úgy érezheted, hogy folyamatos támadás alatt van életed és nincs semmiféle enyhülés.
Talán egy szeretted elvesztése miatt érzett gyász bénít meg téged. Talán egy betegség miatt van teher az életeden.
Bármi is legyen az ok, néha úgy érezheted, hogy az egész világ terhe rád nehezedik, és csak könyörögni tudsz Isten irgalmáért, kegyelméért.
A zsoltáríró úgy érzi, hogy könyörtelen emberi erők ostromolják és minden jó barátja cserbenhagyta őt.
Olyan szavakat használ, mint bánat, gyötrődés, baj, csapás, elfeledettség és félelem.
Attól fél, hogy ellenségei keze által fog meghalni, és szenvedések között kiált Isten segítségéért.
Talán van olyan élethelyzet, ami eszedbe jut a múltból, amikor úgy érezted, hogy a te fejed fölött is összecsapnak a hullámok.
Visszatekintve ezekre a nehéz időkre, láthatod Isten hogyan támogatott téged jelenlétével és miként szabadított meg  a nehézségekből.
Isten ma is válaszol az Ő gyermekei segélykiáltására és az Ő szeretetének világossága ragyog fel életükön a legnagyobb sötétségben is.


IMA: Ó Istenem, csak te vagy az életem Istene és Ura, és bízom Benned! Az én életem teljesen a Te kezedben van! Segíts, hogy a nehézségeim ne homályosítsák el azt a reménységet, amit csak Tőled kaphatok. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

2022. február 8., kedd

Isten vezetése 2. rész

Bízzál az Úrban teljes szívből, és ne a magad eszére támaszkodj! Minden utadon gondolj rá, és ő egyengetni fogja ösvényeidet. Példabeszédek könyve 3. fejezet 5-6. vers



Szükség van-e Isten vezetésére ma, amikor az emberi tudás ilyen nagymértékben megnőtt? Hát nem tudod a józan eszeddel felmérni mik a lehetőségeid és ésszerű döntést hozni? Minek Isten? Minek a Szentlélek? A 21. században vannak keresztények, akik így gondolkodnak.
Az elménknek megvan a maga haszna és szerepe az életünkben. Ha az Isten beszéde és a Szentlélek ereje által megváltozik a gondolkodásunk, igen hasznos lehet. Ha meg tanulod Isten teljes elmédből is szeretni, akkor az elméd egy fontos szövetségesed lesz. De az elméd annyira korlátolt, hogy képtelenség csak az elmédre támaszkodva jó döntéseket hoznod az életed irányát illetően.
Emlékezz csak azokra, akik svájci frank hitelt vettek fel. Átgondolták a lehetőségeket, és abban a pillanatban az tűnt a legjobb választásnak, de a közeljövőben minden megváltozott és a legjobb döntés csapdává és szenvedéssé vált sokak számára. Ismered a jövőt? Ismered a körülötted levők szívét, indítékait? Nem.
Mi lett volna, ha Ábrahám csak az elméjére támaszkodik, amikor Lóttal földet választottak, hogy mindkettőjüknek legyen elég élettér?
Sodoma és Gomora területét választotta volna, amit Isten nem is olyan soká elsüllyesztett a gonoszsága miatt.
Az elméd ismeri a múltad (valamennyire), valamennyit felfog a jelenből, de semmilyen tájékoztatása nincs a jövőről.
Isten már ott van a jövődben és olyan úton akar vezetni, amelyik hosszú távon is a javadra válik. Gondolj hát a jövőd Istenére minden döntésedben és Ő egyengetni fogja ösvényeidet.


IMA: Istenem, szükségem van Rád. Te ismered a jövőt is. Segíts olyan döntéseket hoznom, amelyek a Te dicsőségedre és lelkem javára lesznek hosszú távon is. Krisztus nevében, Ámen.


2022. február 7., hétfő

Isten vezetése 1. rész

(Jézus Krisztus mondja:) "Elég neked az én kegyelmem, mert az én erőm erőtlenség által ér célhoz. Korintusiakhoz írt második levél 12. fejezet 9. vers



Ahogyan egy szülő igyekszik tanítani, nevelni, tanácsolni, óvni gyermekeit, úgy az Isten is különleges figyelmet fordít övéire. A legnagyobb kiváltság az életbe az, ha tudod, hogy Isten nap, mint nap gyermekeként figyel rád és vezet téged.
Ez először is azt jelenti, hogy Isten nem adja meg azokat a dolgokat, amelyekre vágysz, de cserébe megadja azokat a dolgokat, amikre szükséged van.
Egy feleség mondta egyszer, hogy lánykorában egyetlen kikötése volt a jövendőbeli férjével kapcsolatosan: legyen az átlagnál jóképűbb. Nem igazán érdekelte Isten vezetése és a vágya teljesült. Átlagnál jóképűbb férjet kapott, de sok-sok szenvedést is, mert az átlagnál jóképűbb férjről kiderült, hogy nincs önuralma és komoly jellemhibái vannak.
A kisfiam nem értette miért nem akarom a kezébe adni a meleg vasalót, de amikor egy pillanatra megérintette a hüvelykujjával, már értette, hogy csak őt akarom óvni. Miért nem kaptad meg azt a munkát? Miért nem sikerült a felvételid? Miért vesztettél el egy jó barátot? Mert Isten azt akarja adni neked, amire szükséged van és nem azt, amire vágysz. Ha makacskodsz, és éretlen hozzáállást tanúsítasz, Isten azt is megengedi néha, hogy kicsit „megégesd” magad. Akkor már biztosan érteni fogod az üzenetet.
Én nem tudhatom, mire vágysz éppen a mai napon, de tartsd szem előtt, hogy Isten azt akarja adni neked, ami a javadat, szolgálja és nem azt, amiről te azt gondolod, hogy a javadat szolgálja.
Ha esetleg makacskodtál az utóbbi időben és ennek következtében „megégetted” magad, Isten szeretete visszavár.


IMA: Istenem, nincs nagyobb kiváltság, mint az, amikor Te vezeted lépteimet, gondolataimat, vágyaimat, döntéseimet. Segíts Rád figyelnem ma is. Krisztus nevében, Ámen.


2022. február 6., vasárnap

Isten maga az áldás

Jabéc tekintélyesebb volt testvéreinél. Anyja nevezte el Jabécnak, mert ezt mondta: Bizony fájdalommal szültem őt! Jabéc segítségül hívta Izráel Istenét, és ezt mondta: Bárcsak nagyon megáldanál engem, és kiszélesítenéd határomat, velem lennél, és megoltalmaznál a bajtól, hogy ne érjen fájdalom! És megadta neki Isten, amit kért. Krónikák első könyve 4. fejezet 9-10. vers




Kedves olvasóm! Én nem tudom, hogy milyen nevet aggattál saját magadra, azt sem tudom, hogy milyen névvel bélyegeztek, bélyegeznek meg mások. A fenti történet főszereplőjét „fájdalmat okozónak” nevezték el. Talán téged csalónak, hazudnak, házasságtörőnek, pletykásnak vagy másnak bélyegeznek. Lehet, hogy valamikor alapot adtál ennek az is lehet, hogy nem. Nem kell leragadnod ott ahol most vagy. Jabéc az Istenhez fordult. Tudta, hogy Istennél van az élete alakulásának kulcsa.
Őszinte hittel kért Istentől. Áldást, határainak kiszélesítését és oltalmat a baj és a fájdalom ellen. Te is vágysz őszintén ezekre a dolgokra?
Akkor ismerd fel, hogy maga Isten az áldás kulcsa és forrása. Istentől függetlenül nincs igazi áldás. Éppen ezért add át Istennek teljesen és feltétel nélkül az életed. Amint ezt megteszed, szabaddá válik a lelked és máris megszabadulsz az életkörülményeid, jellemhibáid kényszeres szorításából.
Amint ez megtörténik, nem fogunk többé felesleges fájdalmat okozni önmagunknak és másoknak az Isten elleni lázadás következtében.
Kérj hát olyan dolgokat Istentől, amilyeneket Jábéc kért és az Isten meg fogja adni kéréseidet. Még szádon sincs a szó, de Ő már válaszol, ha olyan dolgokat kérsz, amik egyeznek Isten akaratával. Ha ebben gyakorlod magad, akkor áldott leszel. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem lesznek nehézségeid, fájdalmad, betegséged, veszteséged, de Isten minden fájdalmat, veszteséget a lelked javára fog munkálni. ( Róma 8:28)


IMA: Istenem, segíts megértenem, hogy Te magad vagy az áldás. Taníts meg helyes dolgokat kérni Tőled, Krisztus nevében, Ámen.


Ússz az árral szemben

Ellenben törekedj igazságra, kegyességre, hitre, szeretetre, állhatatosságra, szelídlelkűségre. Timóteushoz írt első levél 6. fejezet 11. ve...