2020. október 10., szombat

Vizsgálj meg Istenem!

Mert semmi vádat nem tudok önmagamra mondani, de nem ez tesz igazzá, mert aki felettem ítélkezik, az Úr az. Korinthusiakhoz írt első levél 4. fejezet 4. vers



Miért az alacsony önbecsülés, önértékelés korunk egyik leggyakoribb problémája? Mert a társadalom többsége szembement saját értékrendjével és minden ilyen alkalommal, a lelkiismeretünk vádol minket, és egyre nehezebben tudunk a tükörben saját szemünkbe nézni. Vannak a keresztény világban is olyan emberek, akik megalkudtak a saját értékrendjükkel, és ami még szomorúbb, hogy a keresztény értékrenddel is. Akik tudnak manipulálni, el tudják hitetni a környezetüket, de amikor tükörbe néznek, az önvád mardossa őket. A kommunizmus idején Romániában minden lelkipásztort elhurcoltak egy bizonyos egyházfelekezetből, egy viszont otthon maradhatott. Az illető édesapja nem értette, hogy miért és a következő kérdéssel fordult a fiához: „Fiam, ugye nem kötöttél egyezséget a politikai rendőrséggel, hogy elárulod a szolgatársaidat azért, hogy te itthon maradhass? Ha ezt tetted, tudd meg, hogy lehetnek még jó napjaid, de nagyon nehéz éjszakák elé nézel.” Jézus Krisztus által van helyreállás. Ehhez azonban szembe kell nézni bűneinkkel és őszinte bűnbánatra kell jutnunk. Meg kell aláznunk magunkat. Nem dacos gőggel elutasítani mindenkit, aki inteni próbál és arra hivatkozni, hogy felettünk csak Isten ítélkezhet. Isten a töredelmes szívet nem utasítja el. Képes megbocsátani bűneinket, mulasztásainkat és képes eltörölni is azokat. Ez után pedig a Szentlélek által képessé tud tenni minket arra, hogy a keresztény értékrenddel összhangban éljük életünket akkor is, ha ennek ára van. Természetesen nem teszünk, mondunk mindent tökéletesen, de az üdvösségünk nem is a cselekedeteink által van. Isten a szívünket és a szívünk törekvését nézi. Szeretnénk-e Neki tetsző módon élni? Ha igen, akkor Ő támogat minket, és amikor arra van szükség, megtisztít minket Krisztus vére által, hogy a bűntől megszabadulhassunk és a Krisztus szabadságában folytathassuk életutunkat. Vannak tudatlanságból elkövetett bűnök is, ráadásul önmagunkat mindig elfogultsággal szemléljük, ezért fontos Isten elé jönnünk és kimondanunk: „Nem az tesz igazzá minket, hogy tiszta a lelkiismeretünk, hanem Jézus Krisztus bűnt eltörlő kereszthalála és megigazító feltámadása. Aki felettünk ítélkezik, és Aki elfogulatlanul lát minket, a Mindenható Isten.


IMA: "Vizsgálj meg, Istenem, ismerd meg szívemet! Próbálj meg, és ismerd meg gondolataimat! Nézd meg, nem járok-e téves úton, és vezess az örökkévalóság útján! Krisztus nevében kérlek, Ámen.



2020. október 9., péntek

Az élet kenyere!

Jézus pedig monda nékik: Én vagyok az életnek ama kenyere; a ki hozzám jő, semmiképen meg nem éhezik, és a ki hisz bennem, meg nem szomjúhozik soha.
János evangéliuma 6. rész 35. vers



Mit is mond Isten a Máté evangéliuma 5. rész 6. versben?
" Boldogok, akik éheznek és szomjaznak az igazságra, mert ők megelégíttetnek."
Amikor az éhség és a szomjúság igazán felerősödik, akkor valósággal fizikai fájdalmat tudnak okozni nekünk.
Valami ilyesmi történik velünk lelkileg is. Nem elég felületesen mondogatni, hogy vágyakozunk Krisztus után. Amikor a Krisztus utáni vágyakozásunk, éhségünk már fájni kezd, akkor fogjuk megtapasztalni Isten minden szükséget betöltő lényét.
Nem arra van szükségünk, hogy "rávegyük" Istent, töltse be szükségeinket, hanem az a lényeg, hogy eléggé vágyakozzunk Isten után ahhoz, hogy engedjük megtegye azt.
Az átlagos keresztény annyira közömbös és annyira elégedett a nyomorult helyzetével, hogy nem marad hely a Szentlélek áldó és mindent betöltő jelenlétének.
Kenyérnek jöttél éhező világba,
világosságnak sötét éjszakába,
fényes hajnalnak, örök ragyogásnak,
vak zűrzavarban bizonyos tanácsnak.
Jöttél útnak, igazságnak, életnek,
s kicsiny gyermekként jászolba fektettek,
Jézus, Jézus!
Mért sínylődnénk hát éhezve, szegényen,
mért tévelyegnénk világtalan éjben
tanácstalanul és halálra-váltan
és úttalanul a hazug világban,
amikor benned mindent megnyerhetünk,
szent színed elé odatérdelhetünk,
Jézus, Jézus!


IMA: Istenünk, nincs más táplálék a lelkünk számára, csak Te. Segíts, hogy ezt az igazságot szívünkkel is lássuk, ne csak elménkkel fogjuk fel. Szentlelked által segíts minket, hogy fájjon a hiányod, hogy igazán és végérvényesen betölthesd szívünk, lelkünk. Krisztus nevében, Ámen.


2020. október 8., csütörtök

Dönts!

Illés pedig odalépett az egész nép elé, és így szólt: Meddig sántikáltok kétfelé? Ha az ÚR az Isten, kövessétek őt, ha pedig a Baál, akkor őt kövessétek! De a nép nem felelt egy szót sem. Királyok első könyve 18. fejezet 21. vers



Ha tudomásul akarod venni, ha nem: Isten szabad akarattal és választás lehetőségével ruházott fel téged is. Eldöntheted, hogy kit, mit tisztelsz Istenedként? Az igaz Istent? A pénztárcánkat? A politikai pártunk álláspontját?
Illés által Isten választás elé állította a népét: válasszák Őt, az egyetlen igazi Istent, vagy válasszák a velejéig korrupt Akháb királyt, a feleségét Jézabelt és a hamis istenüket: Baált.
Isten már Mózes korában megmondta népének: „Ne legyen más istened rajtam kívül! Ne csinálj magadnak semmiféle istenszobrot azoknak a képmására, amik fenn az égben, lenn a földön, vagy a föld alatt a vízben vannak.” ( 2 Mózes 20:3-4)
Akháb viszont feleségül vette a velejéig romlott Jézabelt, Jézabel pedig behozta a maga hamis istenét Izraelbe. Akháb pedig „ jó férj” lévén templomot és oltárt építtetett a hamis bálványistennek, és többet bosszantotta Istent, mint bármelyik király előtte. „Készíttetett Akháb Asérá-szobrot is, és még inkább bosszantotta tetteivel Akháb az Urat, Izráel Istenét, mint Izráel valamennyi királya őelőtte.” ( 1 Királyok 16:33)
Ezután Jézabel elkezdte legyilkoltatni az igaz Isten szolgáit. „Mert amikor Jezábel megölette az ÚR prófétáit, Óbadjáhú magához vett száz prófétát, és elrejtette őket ötvenenként egy-egy barlangba, és ellátta őket kenyérrel és vízzel.” ( 1 Királyok 18:4), Isten pedig éppen azért küldte Illést, hogy mindennek véget vessen. Az emberek többsége arra törekedett, hogy Istennek és Baálnak és szolgáljon egyszerre. Ahogy a 21. századi ember is hajlamos azt hinni, hogy lehet így is megélni a keresztény életet. Lehet úgy szolgálni Istent, hogy közben úgy élünk, hogy bosszantjuk az Istent és minden rendelkezését lábbal tiporjuk.
Miért akartak volna választani, mikor azt hitték, hogy az igaz Isten és Baál is ugyanolyanok. Ez az ördögi gondolkodás szintén átszivárgott a jelen korunkban is. „ Egy istent imádunk”. Ez a jelmondat. Teljesen mindegy, hogy Buddha, Mohamed, Mammon más a megszólítása.” Isten ezt mondja erről: „Én vagyok az ÚR, ez a nevem, nem adom dicsőségemet másnak, sem dicséretemet a bálványoknak.” ( Ézsaiás könyve 42:8)
Illés akarta, hogy a nép meggyőződjön róla, Baál egy hamis isten aki nem tud válaszolni nekik. Az igazi Isten viszont tüzet küldött Illés áldozati oltárára, a tűz pedig a vízben tocsogó áldozatot és a sok liter vizet is felemésztette.
A Nép ezután döntött: „Az Úr az Isten!”. Te bízol az egyetlen igaz Istenben, mint a te életed egyetlen igaz Istenében?


IMA: Istenünk, dicsőítünk Téged, mert Te vagy egyedül igaz Isten, méltó vagy minden dicséretünkre és tiszteletünkre. Jézus Krisztus nevében, Ámen.


2020. október 7., szerda

A szív kincsei

A jó ember szíve jó kincséből hozza elő a jót, és a gonosz ember a gonoszból hozza elő a gonoszt. Mert amivel csordultig van a szív, azt szólja a száj.
Lukács evangéliuma 6. fejezet 45. vers



Vannak tünetek, amik megnyilvánulnak életünkben a 21. században. Ezek a tünetek a következők: önimádat, pénzsóvárgás, fösvénység vagy ennek a másik véglete a felelőtlen vásárlási kényszer, büszkeség, káromkodás, szülők iránti tiszteletlenség, engedetlenség, hálátlanság, szexuális és más jellegű erkölcstelenség, szeretetlenség, kérlelhetetlenség, kegyetlenség, lázadás Isten ellen, vakmerőség, árulás, a múló élvezeteknek a szeretete, Isten szeretete helyett, képmutatás és ezekhez hasonló dolgok. ( 2 Timóteus 3:2-5-ig).
Ezek viszont csak a tünetek. Sokféle próbálkozás van az ember részéről, amellyel a tüneteket akarja csillapítani, de ezek jó része teljesen hatástalan, más esetben pedig csak rövid ideig segít. A gyógyuláshoz először is diagnózist kell felállítani a tünetek figyelembevételével, ezután beszélhetünk csak hatékony kezelésről.
Jézus Krisztus által, Isten már kimondta a diagnózist. Honnan származnak ezek a visszataszító tünetek? A gonosz ember szívének gonosz kincseiből hozza elő a gonoszságait. Ebből fakad az, hogy lázad Isten és emberek ellen.
„Mert a szívből származnak a gonosz gondolatok, gyilkosságok, házasságtörések, paráznaságok, lopások, hamis tanúskodások és az istenkáromlások. Ezek teszik tisztátalanná az embert. De az, hogy mosdatlan kézzel eszik, nem teszi tisztátalanná az embert." ( Máté evangéliuma 15. fejezet 19-20. vers)
Rossz az életünk motorja. Ha pedig rossz a motor, akkor lehet akármilyen szép az autó, vagy megjavítjuk a motort vagy kicseréljük. A mi szívünk viszont annyira korrupt lett, hogy nem lehetett már megjavítani.
Azért jött el Jézus Krisztus. Testet öltött, bűntelen életet élt és a végén feláldozta magát a kereszten. Isten Őt bűntette a mi romlottságunk miatt, Krisztus feltámadása által pedig a Szentlélek csodája, hogy Krisztus az Ő tiszta szívét, természetét helyezi a romlott szívünk helyére. Ő fizetett meg a mi romlottságunkért, és ha teljes szívedből elismered, hogy a te szíved is romlott, ha teljes szívedből segítségül hívod Krisztust és elfogadod, hogy a te bűneidért is meghalt és hiszed, hogy neked is adja a Szentlélek által szívének szentségét, tisztaságát, örök életed van. Ez az Isten kegyelme. A kegyelem által és az új szív által pedig a tünetek is megszűnnek. Máshogy cselekszel, máshogy gondolkozol, és máshogy beszélsz.
Nem tudsz magadtól megváltozni, de a jó hír, hogy van Orvos, Aki képes meggyógyítani Téged is. Ne félj, csak higgy!


IMA: Istenünk, köszönjük, hogy Krisztus miatt megszabadulhatunk romlott szívünk indulatainak rabságából és új szívünk, új célunk, új életünk lehet. Teljes szívből Krisztusba szeretnénk vetni bizalmunkat. Erre segíts minket, Krisztus nevében, Ámen.

 

 



2020. október 6., kedd

A nagybetűs szelídség és alázat

„… tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok, és alázatos szívű, és megnyugvást találtok lelketeknek. Máté evangéliuma 11. fejezet 29. vers



A szelídség és az alázat maga Krisztus. Tőle tanulhatjuk, meg igazán hogyan válhatunk mi is szelídekké és alázatos szívűekké ez a két alapvető tulajdonság pedig Krisztus által megnyugvást ad lelkünknek.
Krisztus szelídsége és alázatos szíve nem jelentett gyávaságot. Mindig az volt a fontos számára, hogy betöltse a mennyei Atyjától kapott küldetését és éppen ezért nem félt az emberektől. Nem hízelgett senkinek, nem fogadott el hízelgést, nem kötött érdekbarátságokat és nem keresett érdekbarátokat.
Gazdagok, szegények, zsidók és pogányok, hatalmasok és koldusok előtt ugyanazt az igazságot képviselte. Ez az igazi szelídség és alázat.
Másodszor, Krisztus szelídsége és alázatos szíve nem jelentette azt, hogy az érzelmei uralkodtak rajta. Ezek a tulajdonságok amennyiben valódiak, a Szentlélek gyümölcsei. Krisztuson nem az érzelmei uralkodtak és nem az érzelmei határozták meg, hogy éppen milyen „passzban” van.
Amikor Isten Szentlelke úgy vezette, ostort font és szent haraggal kiűzte a rabló, nyerészkedő embereket a templomból. Ó de csodás lenne, ha a mi érzelmeink fölött is a Szentlélek uralkodna.
Harmadszor, Krisztus szelídsége és alázatos szíve tükröződött cselekedeteiben is. Nem filozófus volt, aki nagy bölcsességeket tanított a szelídséggel, alázattal kapcsolatosan, hanem a Menny és Föld Uraként kötényt kötött maga elé és megmosta a tanítványainak piszkos lábát. A világnak nem teológusokra van szüksége, akik csak eszmefuttatást vezetnek a krisztusi lelkületről, hanem olyan emberekre van szüksége, akik őszinte szívből vállalják a szolgálatot akkor is, amikor kibújhatnának az alól vagy megbízhatnának vele mást. Ismerjük hát meg egyre jobban Krisztust, gyönyörködjünk Benne és a szelídség és alázatos szív egyre jobban ki fog formálódni bennünk, közben pedig Isten minden értelmet meghaladó békessége által megnyugvást találunk lelkünknek is.

IMA: Istenünk, vágyunk az igazi szelídsége és alázatos szívre, ezt pedig csak Krisztusban találhatjuk meg. Könyörülj rajtunk szegény, vakokon, hogy megtaláljuk Őt és elmélyüljünk az Ő csodálatában. Krisztus nevében, Ámen.


2020. október 5., hétfő

A meghalás nyereség?

Mert nekem az élet Krisztus, és a meghalás nyereség!
Filippiekhez írt levél 1. fejezet 21. vers



Egy hétfői napon, egy lelkipásztor üzenetet küldött a gyülekezete egy oszlopos tagjának, aki utolsó stádiumú daganatos betegséggel kórházban tartózkodott. Az üzenet rövid volt: „Meglátogathatlak-e a mai napon?” Egy olyan emberről volt szó, aki sosem mondott nemet, így hamar jött vissza az üzenet, hogy természetesen örömmel veszi a látogatást.
Rövid idő múlva lelkipásztorunk már be is lépett a bizonyos kórház onkológiai osztályára, mikor az egészségügyi személyzet elvégezte a feladatát a 39-es kórteremben, a lelkipásztor azon nyomban be is lépett oda.
A gyülekezetének tagja pedig egy széles, őszinte mosollyal fogadta lelkipásztorát. Megjegyeztem mit mondott ez a lelkipásztor ezután: „Negyed órán keresztül csak néztünk egymásra és elmerültünk az örök élet reménységét adó Isten dicsőségében.
Nem akarlak lehangolni, de meg fogsz halni. Én is meg fogok halni. Előbb-utóbb meg fogsz betegedni, mint ahogyan előbb-utóbb én is meg fogok betegedni. Ezek tények. Nem szabad úgy tennünk mintha nem ez lenne a valóság. Éppen ezért számításba kell vennünk ezeket a fontos tényeket. Mi volt mégis a vigasztalása ennek a keresztény embernek, aki utolsó stádiumú daganatos beteg volt? Hogy tudott őszintén mosolyogni? Íme, a válasz: „Mert az Isten nem haragra rendelt minket, hanem hogy elnyerjük az üdvösséget a mi Urunk Jézus Krisztus által, aki meghalt értünk, hogy akár ébren vagyunk, akár alszunk, vele együtt éljünk. Vigasztaljátok tehát egymást, és építse egyik a másikat, ahogyan teszitek is.” ( Thesszalonikaiakhoz írt első levél 5. fejezet 9-11. versek)
Ne félj leülni egy haldokló ember mellé. Teljesen mindegy, hogy lelkipásztori szolgálatra hívattál vagy sem, egy napon szükség lehet arra, hogy te ülj le valaki ágya mellé, akinek talán hetei, napjai vannak hátra. Lehet egy közeli hozzátartozód mellé. Nincs semmi édesebb, értékesebb, mélyebb, csodálatosabb, mint egy olyan személy ágya mellett lenni, aki napok, hetek múlva Krisztus trónja előtt lesz, és elmerülni vele együtt az örök élet reménységét adó Isten dicsőségében.
Isten gyermekeként nem arra hívattál, hogy néha örvendezz, hanem arra, hogy mindig örvendezz: „mint szomorkodók, de mindig örvendezők, mint szegények, de sokakat gazdagítók, mint akiknek nincsen semmijük, és akiké mégis minden.” ( 2 Korintus 6:10)
Mi a titka az állandó örömnek, amely kitart a halálos betegségben, kitart a veszteségekben, nehézségekben? Az örök reménysége. „ Boldogok vagytok, ha énmiattam gyaláznak és üldöznek titeket, és mindenféle rosszat hazudnak rólatok. Örüljetek és ujjongjatok, mert jutalmatok bőséges a mennyekben…” (Máté 5:11-12)
Csak így lehetséges. Ha mennyei gondolkodásmóddal rendelkezel. Jobban kell szeretned a mennyei örökséged, Isten dicsőségét, amibe be fogsz lépni talán napok, hetek, évek vagy évtizedek multán, mint amennyire szereted e világ dolgait.
Tudva, hogy sokkal csodálatosabb, maradandóbb örökség vár rád. Az Isten örökkévaló dicsősége.


IMA: Istenünk, segíts nekünk, hogy mennyei gondolkodásmódunk legyen, és mindennél fontosabb legyen számunkra az az örökség, dicsőség, ami Nálad vár minket. Hadd tudjuk mi is sugározni mások felé ezt a békességet, dicsőséget, ami Belőled fakad. Krisztus nevében, Ámen.



2020. október 4., vasárnap

A Szentlélek átformáló ereje!

Aki pedig mindent megtehet sokkal bőségesebben, mint ahogy mi kérjük vagy gondoljuk, a bennünk munkálkodó erő szerint:
azé a dicsőség az egyházban Krisztus Jézus által nemzedékről nemzedékre, örökkön-örökké. Ámen.
Efézusiakhoz írt 3. rész 20-21. vers



Ösztönösen ott van bennünk, emberekben a vágy, hogy embereknek feleljünk meg, keressük a tetszését.
Hogyan lehetne ezt az ösztönös vágyat átprogramozni bennünk olyan módon, hogy az embereknek való tetszés helyett, az Istennek való tetszés legyen a vágyunk?
Ez nem fog menni saját erőből, nem fog menni más emberek segítsége által, nem fog menni képzések segítségével sem.
A bukott és az Isten dolgai szempontjából teljesen erőtlen természetünket valakinek, valahogyan ki kell cserélni.
A személyiségfejlődés egyedül, sosem fog téged megváltoztatni, maximum kicsit kikozmetikázod a romlott és erőtlen természeted.
Csak a Szentlélek tudja átformálni az evangélium ereje által a romlott természeted.
A Szentlélek ezen ajándékát hit által tudjuk megragadni.
Amint ez a csoda megtörténik életünkben, a régi természetünktől a az új természet veszi át az életünk feletti uralmat.
Ennek következményeként a régi indíttatásaink semmivé lesznek és helyettük újak jelennek meg életünkben.
Nem szabad összetévesztenünk azt, hogy mi az ami a mi feladatunk és mi az amit csak Isten tehet meg.
A mi dolgunk az, hogy ott legyünk ahol Isten akar látni és akkor a Szentlélek tüzének éltető ereje át fogja hatni az életünket.
Mi viszont nem tudjuk megszentelni önmagunkat, egyedül Isten tud megszentelni minket.


IMA: Istenünk, köszönjük, hogy amit mi nem tudunk elvégezni, Te azt is el tudod végezni bennünk. Segíts felismerni, hogy mi az amit tőlünk vársz és mi az amit csak Te tehetsz meg életünkben. Krisztus nevében kérünk, Ámen.


Istené a bosszú

Ne fizessetek senkinek rosszal a rosszért. Arra legyen gondotok, ami minden ember szemében jó. Ne álljatok bosszút önmagatokért, szeretteim...