2020. október 8., csütörtök

Dönts!

Illés pedig odalépett az egész nép elé, és így szólt: Meddig sántikáltok kétfelé? Ha az ÚR az Isten, kövessétek őt, ha pedig a Baál, akkor őt kövessétek! De a nép nem felelt egy szót sem. Királyok első könyve 18. fejezet 21. vers



Ha tudomásul akarod venni, ha nem: Isten szabad akarattal és választás lehetőségével ruházott fel téged is. Eldöntheted, hogy kit, mit tisztelsz Istenedként? Az igaz Istent? A pénztárcánkat? A politikai pártunk álláspontját?
Illés által Isten választás elé állította a népét: válasszák Őt, az egyetlen igazi Istent, vagy válasszák a velejéig korrupt Akháb királyt, a feleségét Jézabelt és a hamis istenüket: Baált.
Isten már Mózes korában megmondta népének: „Ne legyen más istened rajtam kívül! Ne csinálj magadnak semmiféle istenszobrot azoknak a képmására, amik fenn az égben, lenn a földön, vagy a föld alatt a vízben vannak.” ( 2 Mózes 20:3-4)
Akháb viszont feleségül vette a velejéig romlott Jézabelt, Jézabel pedig behozta a maga hamis istenét Izraelbe. Akháb pedig „ jó férj” lévén templomot és oltárt építtetett a hamis bálványistennek, és többet bosszantotta Istent, mint bármelyik király előtte. „Készíttetett Akháb Asérá-szobrot is, és még inkább bosszantotta tetteivel Akháb az Urat, Izráel Istenét, mint Izráel valamennyi királya őelőtte.” ( 1 Királyok 16:33)
Ezután Jézabel elkezdte legyilkoltatni az igaz Isten szolgáit. „Mert amikor Jezábel megölette az ÚR prófétáit, Óbadjáhú magához vett száz prófétát, és elrejtette őket ötvenenként egy-egy barlangba, és ellátta őket kenyérrel és vízzel.” ( 1 Királyok 18:4), Isten pedig éppen azért küldte Illést, hogy mindennek véget vessen. Az emberek többsége arra törekedett, hogy Istennek és Baálnak és szolgáljon egyszerre. Ahogy a 21. századi ember is hajlamos azt hinni, hogy lehet így is megélni a keresztény életet. Lehet úgy szolgálni Istent, hogy közben úgy élünk, hogy bosszantjuk az Istent és minden rendelkezését lábbal tiporjuk.
Miért akartak volna választani, mikor azt hitték, hogy az igaz Isten és Baál is ugyanolyanok. Ez az ördögi gondolkodás szintén átszivárgott a jelen korunkban is. „ Egy istent imádunk”. Ez a jelmondat. Teljesen mindegy, hogy Buddha, Mohamed, Mammon más a megszólítása.” Isten ezt mondja erről: „Én vagyok az ÚR, ez a nevem, nem adom dicsőségemet másnak, sem dicséretemet a bálványoknak.” ( Ézsaiás könyve 42:8)
Illés akarta, hogy a nép meggyőződjön róla, Baál egy hamis isten aki nem tud válaszolni nekik. Az igazi Isten viszont tüzet küldött Illés áldozati oltárára, a tűz pedig a vízben tocsogó áldozatot és a sok liter vizet is felemésztette.
A Nép ezután döntött: „Az Úr az Isten!”. Te bízol az egyetlen igaz Istenben, mint a te életed egyetlen igaz Istenében?


IMA: Istenünk, dicsőítünk Téged, mert Te vagy egyedül igaz Isten, méltó vagy minden dicséretünkre és tiszteletünkre. Jézus Krisztus nevében, Ámen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Az anyaság áldott "raktárai"

...Anyja mindezeket a szavakat megőrizte szívében, Lukács evangéliuma 2. fejezet 51.b. vers Amikor az édesanyákról emlékezünk meg, Mária, Jé...