2022. június 18., szombat

Várj Istenre!

Miért csüggedsz el, lelkem, miért háborogsz bennem? Bízzál Istenben, mert még hálát adok neki az ő szabadításáért! 42. Zsoltár 5. vers


Dávid nagyon jól tudta elméjével, hogy mi a helyes, mit kellene tennie, de a szíve, az érzelmei ezzel ellentétesek voltak: telve volt a szíve csüggedéssel. Talán te is voltál már olyan helyzetben, hogy szakadék volt az elméd és a szíved között és harcoltál önmagaddal. Talán volt olyan, hogy tudtad az elméddel mi a bűn, mi az, ami Isten előtt nem helyes, de a szíveddel nem tudtál bűneid felett bánkódni, igazi bűnbánatra jutni.
Mit tehetsz ilyen helyzetekben? Várj Istenre! Ez nem könnyű. Hogyan gyakorold ezt mégis helyesen?
Lépj be Isten kegyelmének zuhataga alá és törekedj minden egyes napodon, minden egyes lépésedben Isten iránti engedelmességre.
Kérd Istent, hogy adjon szívedben igazi összetöretést, kérd Istent, hogy adja vissza neked a szabadulás örömét, Légy őszinte Istennel a jelenlegi helyzetedet illetően. Istenbe vetett bizalommal várj. Miért?
"De akik az Úrban bíznak, erejük megújul, szárnyra kelnek, mint a sasok, futnak, és nem lankadnak meg, járnak, és nem fáradnak el. (Ézsaiás 40:31)

IMA: Istenem, várok Rád. Törekedni szeretnék engedelmességre. Bízom Benned. Siess segítségemre. Krisztus nevében, Ámen.

2022. június 17., péntek

Isten elhívása megbánhatatlan

Az által lett nyilvánvalóvá az Isten szeretete bennünk, hogy az ő egyszülött Fiát elküldte az Isten e világra, hogy éljünk általa. Nem abban van a szeretet, hogy mi szerettük az Istent, hanem hogy ő szeretett minket, és elküldte az ő Fiát engesztelő áldozatul a a mi bűneinkért.                                    János első levele 4. fejezet 10. vers
 


Az ember gyakran küszködik sok területen és hajlamos azt hinni, hogy emiatt Isten éppen csak megtűri, elviseli őt.
Az efézusiakhoz írt levélben, Isten nem így beszél gyermekeiről. Nézd csak:
„ Mert őbenne (Krisztusban) kiválasztott minket magának már a világ teremtése előtt, hogy szentek és feddhetetlenek legyünk előtte szeretetben.
Előre el is határozta, hogy fiaivá fogad minket Jézus Krisztus által, akarata és tetszése szerint, hogy magasztaljuk dicsőséges kegyelmét, amellyel megajándékozott minket szeretett Fiában.”
Akár nehéz napokat élsz meg, akár úgy érzed életed legjobb, legszebb napjait éled, Isten nem hagy el, ha az Ő gyermeke vagy. Milyen csodálatos Istenünk van.
Még akkor is hosszan tűrt nekünk, amikor képmutató életmódot folytattunk. Amikor semmit nem úgy éltél meg, ahogyan az Istennek tetszett volna, Ő akkor is rád árasztotta naponként a kegyelmének sokféle áldását.
Krisztus vére által van a bűneidre bocsánat. Isten kegyelme gazdag megbocsátásban. Igen. Isten gyermekeként vannak harcaid, nehézségeid, eleséseid, de Isten sosem fogja megbánni, hogy megmentett, megbocsátott neked és új életre hívott téged.
Amint teljesen átadtad magad Istennek és a Szentlélek vezetésének, nincs az a bűn, amelyik erősebb lenne, mint a Krisztus kegyelmének ereje és gazdagsága.
Talán az édesanyád megbánta, hogy világra hozott, talán a házastársad megbánta, hogy elkötelezte magát melletted, de ha Isten gyermeke vagy, Ő sosem bánja meg, hogy elhívott téged. Be is fogja fejezni életedben a megváltás munkáját. Csak nézz Krisztusra és törekedj arra, hogy az Ő kegyelme által dicsőségére élj.


IMA: Istenem, köszönöm, hogy Krisztus áldozata mindenre elég. Átadom magamat Neked teljesen. Formálj, építs, készíts terved szerint. Krisztus nevében, Ámen.

2022. június 16., csütörtök

Kiút a sikertelenségből 2. rész

Simon így felelt: "Mester, egész éjszaka fáradtunk ugyan, és semmit sem fogtunk, de a te szavadra mégis kivetem a hálókat." Máté evangéliuma 5. fejezet 5. vers



A tegnapi gondolatmenetet folytatva, ha szeretnél kijönni a sikertelenségből: légy bátor.
Könnyű megélni a Krisztus követését a magunk kis megszokott módján. Kicsit gyülekezetbe megyünk, kicsit imádkozunk, kicsit adakozunk stb.
Ha szeretnéd, hogy Isten rendkívüli módon használja életed és rád árassza áldásait, akkor le kell mondanod a felületességről és bele kell merülnöd Isten kegyelmének, szeretetének, tervének mélységeibe.
Meg kell tanulnod mindent elengedni és egyedül Istenre bízni magad. Ha félsz mélyre evezni, akkor várhatod, hogy megteljen a hálód.
Ötödször, ha szeretnéd, hogy Isten megáldjon, vesd bele magad a szolgálatba.
Nem olyan dolgokba vesd bele magad, amit te látsz jónak, hanem olyan dolgokba, amelyeket Isten lát jónak.
Amikor viszont beleveted magad teljes szívvel és erővel az Isten munkájába, számíts a nehézségekre.
Ha nem dobod be a hálód, nem fog szakadozni a halaktól és nem lesz gondod azzal kapcsolatosan, hogyan emeld ki a sok halat. Ha nem az Isten szolgálatában állsz, akkor is lesznek gondjaid, nehézségeid, de azok nem a javadat fogják szolgálni, és még ha minden zökkenőmentesnek látszik is, nem lesz áldott életed. Kérd Istent, hogy vezessen a szolgálati területeddel kapcsolatosan és készülj fel a szolgálattal járó nehézségekre, de az áldásokra is.
Hatodszor, ha ki akarsz jönni a sikertelenségből, helyesen kell látnod önmagad és helyesen kell látnod Istent.
Péter, amikor a hajója megtelt halakkal látta meg igazán, hogy kicsoda Jézus. Nem egy szegény tanító, akinek szívességet tett azzal, hogy kölcsönadta neki egy időre az ütött-kopott hajóját.
Addig azt gondolta Péter, hogy ő van fölényben, ő a nagyobb, de a csoda után el akarta küldeni magától Jézust, mert rájött, hogy kicsoda Jézus valójában, és azt is meglátta, hogy ő maga egy kegyelemre szoruló bűnös. Rájött, hogy nem ő tett szívességet Krisztusnak, hanem Krisztus tett szívességet neki azzal, hogy beszállt a hajójába.
Végül, ha szeretnél Isten szemszögéből sikeres lenni, ne kötődj a földi dolgaidhoz.
Könnyű otthagyni az üres hajót, az üres hálót. Könnyű Isten követésébe szegődni, amikor üres a pénztárcád, a bankszámlád, nincs házad, és amid volt azt is eltékozoltad.
Mi van akkor, amikor minden a legjobban megy? Amikor népszerű vagy, telve van az életed eredményekkel és akkor hív Isten? Kövesd Őt akkor is, mert még nagyobb áldás lesz a következménye.


IMA: Istenünk, tudjuk, hogy az igazi értékek Nálad vannak. Ne engedd, hogy kötődjünk a földi dolgokhoz, hanem segíts minket, hogy Neked éljünk és Téged kövessünk. Krisztus nevében, Ámen.

2022. június 15., szerda

Kiút a sikertelenségből 1. rész

Simon így felelt: "Mester, egész éjszaka fáradtunk ugyan, és semmit sem fogtunk, de a te szavadra mégis kivetem a hálókat." Máté evangéliuma 5. fejezet 5. vers



Ha szeretnéd, hogy Isten kivezessen az életed sikertelenségeiből, először is add át Istennek mindenedet.
Krisztus megkérte Pétert, hogy adja át neki a hajóját az evangélium hirdetésének céljából és Péter ezt meg is tette. Üres volt a hajó is, üres volt a háló is, valószínűleg nem volt nagy vívódása Péternek, hogy Krisztus rendelkezésére bocsássa-e vagy sem?
Ha Istennek szüksége van az adottságaidra, az időd egy részére, a hűtődre, az autódra, a fizetésedre add Neki, ha nem akarod, hogy életedben sikertelen maradj. Kereshetsz kiskapukat, de csak önmagadat fogod becsapni.
Másodszor, ha ki akarsz lépni a sikertelenség csapdájából, mindig hallgass Isten vezetésére. Lehet neked több doktori végzettséged, tartozhatsz a legtájékozottabb, legtapasztaltabb emberek közé, akkor is csak Isten tudja, hogy életedben, mindennapjaidban melyik az az irány, amit követned kell, hogy az életedet megáldhassa. Döntsd hát el, hogy kire hallgatsz, kire figyelsz.
Lehetnek győzelmeid, sikereid a világ szemében, de ha nem hallgatsz Istenre és nem érdekel az Ő véleménye, sikertelen és boldogtalan ember maradsz. Nem vagy egyedül. Vannak lelki testvéreid, vannak tapasztalt és hiteles hívő emberek, akiknek Isten bölcsességet adott és segíthetnek és mindenek előtt, ha Isten gyermeke vagy, a világ legbölcsebb tanácsadója van melletted: a Szentlélek.
Harmadszor, alázkodj meg és engedelmeskedj Istennek.
Abban az időben minden tapasztalt halász úgy tudta, hogy mély vízben csak éjjel érdemes halászni. Nappal a halak a fény hatására általában a víz felszíni rétegeiben tartózkodnak.
A tudásunk, az elménk, a tapasztalataink sokszor akadályoznak minket abban, hogy hallgassunk az Isten szavára. Kell még az Isten tanácsa ma, amikor ennyire képzett emberek lettünk? Szükséges még engedelmeskednünk az Istennek? Mondhatta volna Péter, hogy nem engedelmeskedik Krisztusnak, hiszen ő csak egy ács fia és mit sem ért a halászathoz. Sem szaktudással, sem tapasztalattal nem rendelkezik a halászat terén.
Bízol Istenben? Akarsz hitben járni vagy maradsz a magad kis világában még akkor is, ha alapvetően te is tudod, hogy Isten szemében sikertelen és boldogtalan vagy?
Péter bízott Jézus Krisztusban. „.. a te szavad kivetem a hálót.” Megalázkodott és félretette a szaktudását és múltbeli tapasztalatait, mert megértette, hogy ezek korántsem elegendőek a sikerhez.
Minden nap új harcok, új kihívások, új nehézségek várnak rád ezért nem bízd el magad, mindig és mindenkor bízd magad a győztes Krisztusra.




IMA: Lelkem kíván Téged, Megváltó Jézusom, Véd-pajzsom, a Neved, Véred boldogságom!
Csak Téged, csakis Téged, Jézus, csakis Téged, Csak Téged kíván lelkem, Uram, Téged! Ámen.

2022. június 14., kedd

Istennel tüzön-vizen át

Ha vízen kelsz át, én veled vagyok, és ha folyókon, azok nem sodornak el. Ha tűzben jársz, nem perzselődsz meg, a láng nem éget meg. Ézsaiás könyve 43 fejezet 2. vers



Nem az a fontos, hogy miken mész keresztül életed során addig, amíg elmondhatod, hogy Isten oldalán járod életutadat. Isten nem engedi, hogy az övéit feleméssze a megpróbáltatások tüze. Amikor úgy érzed, hogy össze fognak csapni fejed fölött a hullámok, Isten meg fog tartani bennünket.
Nem mindig látod azonnal a menekülés útját, amikor nagy vihar dúl életedben. Ezért fontos az, hogy szoros kapcsolatban maradj Istennel. Ő előre tudja, hogy milyen nehézségekkel kell majd szembenézned a jövőben.
Teljesen megbízhatsz Istenben és ha az Övé vagy, abban is biztos lehetsz, hogy nem fog cserbenhagyni akkor sem, amikor át kell majd kelned a halál félelmetes vizein keresztül az örökkévalóságba.
Wurmbrand, egy lelkipásztor, aki rengeteg szenvedést kellett elviseljen hite miatt a kommunista Romániában, a következőket mondta:
" Ne féljetek a haláltól! Fogságom során többször is fegyvert fogtak rám és meg akartak ölni. Abban a pillanatban Isten olyan békességet, nyugalmat és örömöt adott, amit emberi szavakkal nem lehet leírni. Isten a kellő időben meg fogja adni neked a szükséges erőt, hogy szembenézz a nehézségekkel és akár a halállal is."
Isten a te igazi vígasztalásod, bátorságod. Fordítsd tekinteted Krisztusra, mert akkor is veled van, amikor te egyáltalán nem érzed jelenlétét.
Amikor az élet viharaival küzdesz, bízz Krisztusban.

IMA: Istenem, ma rád akarok nézni. Átadom neked teljesen életemet, mert tudom, hogy Te meg tudsz tartani minden körülmények között. Dicsérlek ezért. Krisztus nevében, Ámen.

2022. június 13., hétfő

Feltételes áldások

És ha te előttem jársz, ahogyan járt apád, Dávid is, és úgy teszel mindent, ahogyan megparancsoltam, rendelkezéseimet és törvényeimet megtartod, akkor állandóvá teszem királyi trónodat, ahogyan megígértem apádnak, Dávidnak, mikor ezt mondtam: Nem vesznek ki utódaid, és uralkodnak Izráelben. Krónikák 2. könyve 17-18. versek


Istennek csodálatos ígéretei minden gyermekére vonatkoznak. Ezeknek az ígéreteknek jó része viszont feltételhez kötött. Isten meg szeretné áldani a munkánkat, de hogyan tegye, ha nem végezzük azt lelkiismeretesen? Isten szeretné megáldani egész életünket, de hogyan tegye, ha nem adjuk át Neki teljesen?
Isten szeretné megáldani döntéseinket, de hogyan tegye, ha nem érdekel minket az Ő vezetése?
Szeretnénk, hogy csodálatos házunk legyen, ne legyünk sosem betegek, mindig szeretettel és megértéssel viszonyuljon hozzánk a házastársunk, kiegyensúlyozott családi életünk legyen, nagyszerű közösség a gyülekezetünkben, de mindezeknek feltétele van.
Nem szeretnéd, hogy az egész Menny rád figyeljen, amikor letérdelsz imádkozni? Nem szeretnéd, hogy Isten azonnal megoldja minden problémádat?
Ha szeretnéd, akkor alázkodj meg Isten előtt, imádkozz hittel és őszintén és folyamatosan keresd az Istennel való közösséget.
Azt hitted Isten meg fog áldani pusztán azért, mert van, egy egyházfelekezet, ahol számon tartanak?
Isten azokat hallgatja meg akiket ismer és nem azokat akik azt mondják, hogy ismerik Őt.
Egyszer adtam egy koldusnak valamennyi pénzt, megnézte majd azt mondta: „Többet kérek.”
Nem így vagyunk mi is Istennel? Felébredtünk ma reggel is, el tudjuk olvasni ezeket a sorokat, mert ép a szemünk világa, van ahol a fejünket lehajtsuk, van családunk még akkor is, ha nehézségekkel is találkozunk. Nem csoda, hogy nem egy pszichiátriai intézet betegágyán fekszel begyógyszerezve? Nem csoda, hogy van egy gyülekezet, templom ahol részt vehetsz istentiszteleten? Sokaknak ez sem adatott meg. Olyan sok áldást kaptunk és talán mi is morgunk az orrunk alatt, hogy keveset kaptunk.
„Minden jó adomány és minden tökéletes ajándék felülről való, és a világosságok Atyjától száll alá, a kinél nincs változás, vagy változásnak árnyéka.”
Légy hálás és szánd oda magad teljesen Istennek.
Tencut Zoltán


IMA: Istenünk, annyit tudunk panaszkodni, közben pedig hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy sok-sok áldásod feltételhez kötött. Szeretnénk átadni magunkat teljesen Neked. Teremts bennünk tiszta, hálás szívet. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

2022. június 12., vasárnap

Miért szenvedünk?

Felelt Jób, és ezt mondta az Úrnak: Tudom, hogy mindent megtehetsz, és nincs olyan szándékod, amelyet meg ne valósíthatnál. Ki merné elhomályosítani az örök rendet tudatlanul? Azért mondottam, hogy nem értem. Csodálatosabbak ezek, semhogy felfoghatnám. Jób könyve 42. fejezet 1-3. versek




Jób élete rendkívüli volt. Egy istenfélő, elkötelezett ember volt. Ez az ember annyi szenvedésen ment keresztül, amennyit a legtöbb ember nem tapasztal meg egész életében. Ki az, aki egyszerre kellett eltemesse mind a 10 gyermekét? Ki az, aki azt is átélte, hogy csődbe megy a vállalkozása, otthagyják a munkásai és elveszíti önhibáján kívül az összes vagyonát? Ki az, aki mindezek után egy rendkívül undorító és fájdalmas betegséggel is szembe kellett nézzem, ami miatt a legtöbb ember elkerülte?
Jób mindezek ellenére hitt és sosem veszítette el az Istenben vetett reménységét. Ennek jutalmaként láthatjuk, hogy Isten kétszer annyit adott neki mindabból, amit elveszített.
Te is átélheted a zűrzavar és a gyötrelem időszakait. Akár egy szeretett személy elvesztése, akár belső vívódások által érzed, hogy szorongattatva vagy.
Jóbnak nem maradt meg csak egy olyan feleség, aki azt tanácsolta Jóbnak, hogy mondjon le az utolsó kincséről: az Istenbe vetett hitéről majd vessen véget az életének.
Ránehezedett a depresszió, de végig kitartott az Istenben vetett hitében.
Te is lehetsz levert amiatt, amin keresztülmész. Úgy érezheted, hogy fel kéne adnod, mert Isten sosem fog helyzetedből győzelemre vezetni.
Nagyon fontos, hogy minden egyes napon kiálts az Úrhoz segítségért. Ne fordulj el Tőle. Isten az egyetlen, aki tökéletesen ismer téged és sosem fog cserben hagyni.
Add át a nagyon nehéz helyzetedet az Úrnak. Fordulj újra Felé és nem fogsz csalódni. Jób nem tudta, hogy miért kell ennyit szenvednie és az Úr neked sem mondja meg legtöbbször, hogy miért enged meg szenvedést életedben. Csak annyit mond, hogy Ő minden szenvedést a javadra fog munkálni és azt kéri, hogy bízz Benne. Az Ő országában olyan nagy örökség vár rád, hogy a mostani szenvedésed, az örökségedhez viszonyítva már pillanatnyinak és könnyűnek fog tűnni. Addig pedig tarts ki kedves barátom!


IMA: Istenem, olyan megterheltnek, elveszettnek érzem magam. Érints meg engem, erősíts meg. Krisztus nevében, Ámen.

Ússz az árral szemben

Ellenben törekedj igazságra, kegyességre, hitre, szeretetre, állhatatosságra, szelídlelkűségre. Timóteushoz írt első levél 6. fejezet 11. ve...