2023. július 22., szombat

Minden vigasztalásnak Istene

Áldott az Isten, a mi Urunk Jézus Krisztus Atyja, az irgalom Atyja és minden vigasztalás Istene, aki megvigasztal minket minden nyomorúságunkban, hogy mi is megvigasztalhassunk másokat minden nyomorúságban, azzal a vigasztalással, amellyel az Isten vigasztal minket. Mert amilyen bőséggel részünk van a Krisztus szenvedéseiben, Krisztus által olyan bőséges a mi vigasztalásunk is. Korinthusiakhoz írt második levél 1. fejezet 2-5. versek



Mikor nyomás alatt vagy, amikor megtörtnek érzed magad, hova fordulsz vígaszért? Úgy érzed, könnyen lecsúszol ilyenkor Krisztusról, az életed kősziklájáról?
Esetleg érzed, hogy Isten ott van veled a szenvedéseidben is, Ő pedig éppen elegendő?
A világ által kínált „vígasz” nagyon rövid ideig segít és utána még rosszabbul fogod érezni magad. Alkohol, vásárlás, szexuális kaland nem fognak igazi segítséget, vigasztalást adni neked. Nincs igazi, maradandó vigasz az Isten nélkül. Nincs igazi vígasz azon kívül, amit Isten kínál.
Pál mondja: „Ezért tehát, hogy el ne bizakodjam, tövis adatott a testembe: a Sátán angyala, hogy gyötörjön, hogy el ne bizakodjam. Emiatt háromszor kértem az Urat, hogy távozzék az el tőlem. De ő ezt mondta nekem: "Elég neked az én kegyelmem, mert az én erőm erőtlenség által ér célhoz." Legszívesebben tehát az erőtlenségeimmel dicsekszem, hogy a Krisztus ereje lakozzék bennem. Ezért a Krisztusért örömöm telik erőtlenségekben, bántalmazásokban, nyomorúságokban, üldöztetésekben és szorongattatásokban; mert amikor erőtlen vagyok, akkor vagyok erős.” 2 Korintus 12:7-10.
Isten képes igazi vigasztalás lenni számodra a legsötétebb órádban, a legnagyobb szenvedések között is. Ha abban reménykedünk, hogy Isten elveszi a nehézségeket életünkből, néha csalódni fogunk.
Éppen így mutatja meg nekünk, hogy Ő nagyobb, mint a szenvedéseink, mert képessé tud tenni minket ezek között is békében lenni. Képes minket valódi vigasztalással megajándékozni. Isten a nehézségeink között is képes igazi vígaszt adni nekünk és nemcsak azután közelít meg minket, ha a nehézségeink megoldódtak.
Talán te is úgy gondolkodtál eddig, hogy amint megoldódnak a nehézségek az életedben, amint elmúlik a szenvedés, az életed csodálatos lesz.
Isten azt üzeni neked, hogy a szenvedéseid között Ő tökéletesen elegendő vígasz a számodra.


IMA: Istenünk, köszönjük, hogy szeretsz minket és köszönjük, hogy Te vagy az igazi vigasztalás számunkra. Krisztus nevében, Ámen.

2023. július 21., péntek

Ez több annál

Sámuel pedig fogott egy követ, felállította Micpa és Sén között, és elnevezte Eben-Háézernek, mert ezt mondta: Mindeddig megsegített bennünket az ÚR! Sámuel első könyve 7. fejezet 12. vers



Nekem az élet könnyű volt.
Gyermeki szívvel szerettem.
Ha megbántottak nem sírtam,
estére el is feledtem.

Megbocsátani úgy tudtam,
hogy nem maradt vérző sebem,
így a békesség és öröm
érzése lakott szívemben.

Nem adtam helyet Sátánnak,
bár sokszor harcoltam vele.
Volt úgy, amikor ő győzött:
De nagy az ima ereje!

Hívásomra felelt az Úr.
Szabadítása nem késett.
Ha nem tudtam elmondani:
néma fájdalmat is értett.

Nagy kegyelmével betakart.
Óvott, féltett és segített.
Ha mélységek fogtak körül:
a mélységből menekített.

Több kegyelmet kaptam sokkal,
mint megérdemeltem volna.
Szeretett, mindig szeretett!
Igazán, isteni módra.

Azért volt könnyű az élet,
mert mindent elhittem Neki.
Az Ige mellett mindennap
pecsétjét szívemre teszi.

Az a pecsét Jézus vére.
Lelkem üdvösségét adja.
Ez több annál, mint ahogyan
a szív és a száj kimondhatja.
Páskulyné Kovács Erzsébet

IMA: Istenünk, annyi áldásod mellett elmentünk életünkben úgy, hogy még csak észre sem vettük őket. Köszönjük, hogy mindeddig megtartottál, megsegítettél minket és minden embernek kínálod ma is az örök élet ingyenes ajándékát. Krisztus nevében, Ámen.

2023. július 20., csütörtök

Ma

A jó cselekvésében pedig ne fáradjunk el, mert a maga idejében aratunk majd, ha meg nem lankadunk. Galátziabeliekhez írt levél 6. rész 6. vers



Holnap talán az ajkam néma.
Hogy ne maradjak
szerető szóval
senki adósa;
úgy szóljak még ma.
Holnap talán merev a lábam.
Segíts, Megváltóm,
hűséges szívvel
szüntelen veled
járni a mában.
Holnap talán karom se mozdul.
Ma szent örömmel
úgy tegye dolgát,
mint a Te szolgád
itt s a síron túl.
Holnap tán a szívem is hallgat.
De ma hirdesse
minden verése:
Áldom, Megváltóm,
mentő hatalmad.
A tegnapot befödte véred.
Tied a holnap.
Nekem csak mám van.
Segíts hűséggel
ebben a mában szolgálni néked!
(Túrmezei Erzsébet, Ma!)


IMA: Istenünk, szeretnénk még ma a Te dicsőségedre élni. Köszönjük, hogy támogatsz minket ebben, mint szerető Atyánk. Köszönjük, hogy az üdvösségünk nem a jó cselekedeteink következménye, hiszen azt Krisztus már kifizette, megszerezte nekünk. A jó cselekedetek csak a Szentlélekkel teljes életünk következményei. Segíts, hogy ezt sose feledjük. Krisztus nevében, Ámen.

2023. július 19., szerda

Első és utolsó

Mikor megláttam, lába elé estem, mint egy halott, ő rám tette jobbját, és így szólt: "Ne félj, én vagyok az első és az utolsó, és az élő: halott voltam, de íme, élek örökkön-örökké, és nálam vannak a halál és a pokol kulcsai. Jelenések könyve első fejezet 17-18. vers



Talán érezted már úgy magad, mintha csak egy madártollhoz hasonló lenne életed és kiszolgáltatottan sodródna a szeszélyes szeleknek kiszolgáltatva.
Tudd meg, hogy Isten az Első és Ő az Utolsó is. Az Ő első szava hozta létre a világmindenséget, Ő döntötte el, hogy mikor szüless erre a világra és mikor verje szíved az elsőt és Ő fogja eldönteni azt is, hogy mikor verje szíved az utolsót. Ő tette az első lépést, hogy megmentsen minket bűneinktől és azok következményeitől és Ő fogja kimondani az utolsó szót életünk felett: „Jól van jó és hű szolgám” vagy „Távozzatok tőlem, ti gonosztevők.”
Kérdés, hogy elfogadtad-e már a szerető Isten által nyújtott mentőövet? Tudatosult-e benned, hogy milyen nagy ajándékot kaptál Istentől? Első szívdobbanásodtól egészen az utolsóig időt és lehetőségeket kaptál, előre elkészített lehetőségeket, hogy a teremtődnek dicsőséget szerezz, és embertársaid javára élj. Igenis van választási lehetőséged. Vállald fel ennek felelősségét. Mindennapjaidban, döntéseidben legyen az első számodra az, hogy őszintén keresed, mit akar Isten életeddel. Legyen az első és legfontosabb dolog a mindennapjaidban az, hogy törekszel Isten akaratában járni és az Ő dicsőségét keresni. Legyen az első az elmédet megtölteni Isten szavával, hogy elváltozhass az értelmed megújulása által és az értékrended az Isten értékrendjéhez igazodjon. Ha így teszel, Isten kegyelme el fogja végezni benned és általad a munkáját, az utolsó lélegzetvételedkor pedig tudni fogod, hogy nem a halálé, hanem Istené lesz az utolsó szó az életed felett. Krisztus fog melletted állni és fogadni téged az örökkévalóságban. Ővele fogsz osztozni az örök életben és Vele fogsz uralkodni örökké. Hát nem csodálatos?


IMA: Istenünk, földi életünk minden percének értelme van, ha Rád bízzunk magunkat és a Te szavadra törekszünk építeni. Kérünk, könyörülj rajtunk, hogy teljes szívből higgyünk Krisztusban, mint üdvösségünk szerzőjében és meg is valljuk Őt életünkkel, döntéseinkkel. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

2023. július 18., kedd

Igazi békesség

Törekedjetek mindenki iránt a békességre és a szent életre, amely nélkül senki sem látja meg az Urat.
Zsidókhoz írt levél 12. fejezet 14. vers



Talán hallottad a történetet amikor egy skorpió megkért egy békát, hogy vigye át a folyón. A béka nem akarta átvinni, mert azzal érvelt, hogy ha a skorpió a hátára mászik, akkor előbb-utóbb meg fogja csípni. A skorpió azzal érvelt, hogy nem tenne ilyet, hiszen akkor mindketten megfulladnának.
El is indultak a túlsó part felé, amikor azonban a folyó közepére értek, a skorpió megcsípte a békát.
Miközben süllyedni kezdtek a béka értetlenül kérdezte:
" Miért csíptél meg? Így mindketten megfulladunk?"
A skorpió így válaszolt: " Egyszerűen azért, mert skorpió természetem van."
Kedves olvasóm! Te ki vagy valójában és milyen természeted van?
Tudom, hogy a rajongó kereszténység korát éljük, amikor abban mérjük sokszor a kegyességet, hogy kinek milyen intenzitással korbácsolódnak fel az érzelmei egy-egy Istentisztelet, dicsőítés közben, viszont Isten a cselekedeteink és a törekvéseink alapján mér le minket. Krisztus nem rajongókat keres, hanem olyan embereket, akik teljes szívből törekszenek arra, hogy  azonosuljanak vele indulatban, törekvésekben és cselekedetekben.

Kibékültél már Vele? Ha igen, akkor már az Ő gyermeke vagy. Ha az Ő gyermeke vagy, akkor az Ő természetének részese lettél a Szentlélek által.
Ez azt jelenti, hogy erőt és szabadságot kaptál nemet mondani olyan dolgokra, amelyek azelőtt fogva tartottak téged.
Paráznaság, mértéktelen evés, ivás, dohányzás, mértéktelen alkoholfogyasztás stb.
Isten gyermekeinek célja, törekvése mindig a békesség és a szent élet.
Hibázhatnak? Igen! De Isten látja, hogy mire vágynak igazán, hogy mi a szívük vágya, és ezért járulhatnak bizalommal a kegyelem királyi székéhez.
Semmi gond azzal, ha érzelmileg felhangolódsz egy-egy keresztény zenei rendezvényen, viszont az érzelem önmagában nem elég.
Hiszen az Ige azt mondja, hogy " Szeresd az Urat a Te Istenedet teljes szívedből, lelkedből, erődből."
Ez azt jelenti, hogy folyamatosan arra törekszel, hogy először is gondolatvilágod, szíved, majd cselekedeteid, beszéded és végül az érzelmeid Isten dicsőségére legyenek.
Nem a cselekedeteid üdvözítenek, azok csak biztos jelei annak, hogy élő hited van.
Vigyázz, mert lesznek körülötted "skorpió természetű" emberek. Teljesen mindegy mit fogsz tenni vagy mondani, ők arra fognak törekedni, hogy "csípjenek", bántsanak téged. A fontos az, hogy megfelelő határokat szabj velük szemben, ne állj bosszút a neked okozott sérelmekért, imádkozz értük és ha lehetőséged van, akkor tégy jót velük. A többit bízd az igazságosan ítélőre. 


Ima: Atyánk óvj meg minket a képmutatástól. Ne engedd, hogy a nagy szavak emberei legyünk vagy a nagy érzelmeké, mint Péter aki a végén megtagadta Krisztust, mert csak érzelmi felindulás volt nála a Szentlélek ereje nélkül és nem igazi elkötelezettség.

2023. július 17., hétfő

Céltudatos követő

Keresztelő János napjaitól mostanig a mennyek országa erőszakot szenved, és az erőszakosok igyekeznek hatalmukba keríteni. Máté evangéliuma 11. fejezet 12. vers




A népmese szerint, egy halász kifogott egy aranyhalat és az aranyhal kérlelte a halászt dobja vissza őt a vízbe, ha pedig így tesz, akkor három kívánságát teljesíti az aranyhal.
A halász azonban annyit gondolkodott a három kívánságon, hogy az aranyhal a kezében kimúlt. 
Mit jelent az "erőszakosoké az Isten országa?" 
Először is azt, hogy Keresztelő János eljövetele egy új korszakot nyitott meg a világtörténelemben. Lezárult az ószövetség korszaka, amelynek lényege az volt, hogy ha megtartod az Isten parancsolatait akkor üdvözülsz, ha akárcsak egyet is megszegsz, akkor nem lehetsz elfogadható Isten előtt.
János azonban az Újszövetséget, amelynek alapja Krisztus és az Ő kereszthalála, feltámadása, szent földi élete volt és ezt hit által lehetett és lehet megragadni. 
Innentől kezdve Isten országa erőteljesen növekedni, bővülni, terjedni kezdett. Hiába gördítettek olyan sok akadályt az evangélium és annak hirdetői elé, mert Krisztus keresztje győzött és ma is győz.
Másodszor, a görög fordítást szemlélve, rájövünk, hogy az erőszakosság, amiről olvasunk, nem fizikai erőszakosságról szól. Nem lehet Isten országát karddal, háborúval, vadászgépekkel, hadsereggel bevenni, meghódítani.
De azoké lesz, akik nem gondolkodnak annyit, mint a népmeséből említett halász, amikor hallják az evangéliumot. Az Isten országát azok "ragadják el", akik hallják az evangéliumot és azonnal hittel megragadják Isten ajándékát, az örök életet. Onnantól kezdve pedig hajlandóak, szenvedést, áldozatot vállalni az Isten országáért és céltudatosan nyomulnak előre, mert megragadta őket Isten kegyelme és ők is megragadták Isten kegyelmét: a Krisztust, teljes szívükkel, életükkel.
Te ki vagy? Még mindig gondolkozol? Még mindig nem tudod mit akarsz? Vigyázz, mert a lehetőség csak egy ideig él. Nehogy úgy járj, mint a halász, aki mire eldöntötte mit is szeretne, már nem volt lehetősége, hogy el is mondja azt az aranyhalnak. Isten ma még vár rád. De holnap nem biztos.

IMA: Istenem, tégy engem elszánttá, céltudatossá, határozottá és kitartóvá a Te országodat és a Tőled kapott elhívásomat illetően. Krisztus nevében kérlek, Ámen. 

2023. július 16., vasárnap

Erőm és énekem az Úr!

Erőm és énekem az ÚR, megszabadított engem. Ő az én Istenem, őt dicsőítem, atyám Istene, őt magasztalom. Mózes második könyve 15. rész 2. vers




Ha úgy érzed magányos vagy ebben a rohanó világban, az még egy okkal több, hogy közeledj az Istenhez, aki megígérte, hogy gyermekeként sosem hagy magadra téged.
Isten tökéletesen jó és tökéletesen hűséges.
Sosem szegi meg a kötött szövetségét vagy az adott szavát.
Ő megígérte, hogy az Ő gyermekeit nem hagyja el, még akkor sem, ha az édesanya bizonyos esetekben elhagyja a gyermekét.
Hidd el, hogy nem Istenre és még valamire van szükséged. Egyedül Isten képes megszabadítani, megelégíteni, boldoggá tenni azáltal, hogy a lelkedben levő űrt teljesen betölti.
Ezért fontos, hogy keresd először Isten országát és igazságát. A többiek mind ráadásul megadatnak neked.
Ha valaki nem tapasztalta meg az Isten jelenlétét, szabadítását, erejét, örömét és azt ahogyan betölti lelke minden szükségét, abban a tévedésben él és cselekszik, hogy előbb az anyagiak, másodszor is az anyagiak, harmadszor is a földi dolgok és mindig az utolsó Isten.
Pontosan ezzel ítélik "keresztények" önmagukat erőtlenségre, szomorúságra, és rabságra.
A földi dolgok, az anyagi javak halmozása ugyanis nem felszabadítja az embert, hanem rabszolgaságba hajtja.
Döntened kell hát. Mi a sorrend? Mi az értékrend? Ez fogja meghatározni céljaidat, cselekedeteidet és végső soron azt is, hogy milyen irányt veszel az örökkévalóságot illetően.


IMA: Istenünk, Te elég vagy nekünk. Nincs másra szükségünk igazán, csak a Veled való közösségre. Ebben a közösségben lelkünk megelégül, örömre, békességre talál és megtelik erővel. Köszönjük, hogy ráadásként megadod a fizikai dolgokat is, ha Te leszel életünk legfőbb kincse. Bocsáss meg minden olyan gondolatot, tettet, ami nem a helyes sorrendről tanúskodott. Krisztus nevében segíts helyreállni nekünk, Ámen.


Kizárólag kegyelemből

Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék. E...