2020. december 19., szombat

Szomjazónak inni ad

Ó Isten, te vagy Istenem, hozzád vágyakozom! Utánad szomjazik lelkem, utánad sóvárog testem, mint kiszikkadt, kopár, víztelen föld.63. Zsoltár 2. vers



Eszembe jut egy néni, akit egy gödöllői társasház előtt láttam üldögélni és egy ismerős asszony szólította meg, hogy miért ült ki a társasház elé? A válasza megragadott: „Én már nem várok senkit látogatóba. Nincsenek közeli rokonaim. Annak is tudok örülni, ha kiülök a társasház elé és embereket láthatok.” Én nem tudom veled mi a helyzet. Lehet, hogy szerető család vesz körül, az is lehet, hogy a szerető család most távol van és nem fogtok tudni együtt lenni. Az is lehet, hogy megfeledkeztek rólad és már nincs kivel beszélgetned sem. Talán csak a rádió, televízió töri meg az otthonod csendjét. Talán már nem vágysz semmire, ami pénzen kapható, mert rájöttél, hogy nem az ad boldogságot. Az is lehet, hogy éppen olyan dolgokra vágynál, amik pénzen kaphatóak, de nem engedheted meg magadnak, hogy megvásárold azokat. A fő kérdés az, hogy várod-e az Urat? Vágyol-e utána, Hozzá? Ha igen, akkor nincs az a korlátozás, ami távol tarthatna Tőle. Ha imára kulcsolod kezeid és közeledsz Hozzá imádságban, ha megnyitod a Szent Bibliád és sóvárogsz Isten szava után, Ő is közeledni fog hozzád. Dániel sötét időket élt meg a babiloni birodalomban, de sóvárgott az Isten után és minden nap többször kinyitotta az ablakát a szent város felé és imádkozott. Testét és lelkét felüdítette, megőrizte Isten. Erre van szükségem, erre van szükséged. Felüdülésre testi és lelki téren, igazi vízre és igazi eledelre a lelkünk számára. Természetesen el is utasíthatod Istent, lázadhatsz ellene és nem lesz igazi advented, Karácsonyod és életed. Akkor marad a borospohár, a pálinkáspohár, az idegesség, félelem, aggodalmaskodás, boldogtalanság és evés-ivás addig, amíg a sürgősségin kötsz ki. Isten nem ilyen adventet, Karácsonyt és életet akar nekünk adni.


IMA: Istenünk, a lényünk legbelső részéből mindannyian tudatosan vagy tudattalanul utánad vágyakozik lelkünk, mint egy kiszikkadt, kopár, víztelen föld az üdítő víz után. Hallgasd meg sóhajtásunkat és üdíts fel minket a Te szereteted teljességével. Krisztus nevében, Ámen.

2020. december 18., péntek

Adventi szövetség

Eljön az az idő - így szól az ÚR -, amikor új szövetséget kötök Izráel és Júda házával.                       Jeremiás könyve 31. rész 31. vers



Isten igazságos és szent, ezért elhatárolódik az olyan bűnösöktől, mint mi.
Ezzel a problémával szembesülünk Karácsonykor és minden más ünnepen is.
Hogyan tudnánk kibékülni egy szent és igazságos Istennel?
Mindazonáltal, Isten, a Jeremiás könyve 31. részében megígérte Krisztus megtestesülése előtt kb. 500 évvel, hogy valami újat fog cselekedni.
Az árnyakat a Messiás valóságával fogja lecserélni.
Azt is megígérte, hogy az Ő akaratát és parancsolatait a mi szíveinkbe írja, hogy többé ne külső noszogatásra legyen szükségünk, hanem belső motivációnk legyen az Ő akaratának cselekvésére.
Ez volt a legnagyobb mentőakció amit csak el tudunk képzelni.
Ez az az ajándék, amiről a karácsonyi énekekben éneklünk.
Ez az a tény, amit Ő megígért.
De van egy nagy akadály. A bűneink. Az Istentől való elszakítottságunk a szentségtelenségünk miatt.
Hogyan kezelhetett minket bűnösöket egy szent Isten úgy, hogy nekünk ajándékozta az univerzum legcsodálatosabb valóságát (az Ő Fiát), hogy benne és általa örömre, reményre találjunk?
A válasz: Isten a mi bűneinket a Fiára helyezte, Őt büntette meg azokért, így pedig továbbra is igazságos, szent Isten maradt, ugyanakkor emiatt kegyelmes is hozzánk, gyermekeihez.
Zsidók 9:28-ban olvassuk: " úgy Krisztus is egyszer áldoztatott fel, hogy sokak bűnét elvegye; "
Krisztus a testében hordozta a világ minden bűnét, mielőtt meghalt.
Elszenvedte a nekünk járó büntetést. Ez pedig azt jelenti, hogy a bűneink el lettek törölve.
Akik pedig hit által megragadják ezt az igazságot, Isten kiterjeszti rájuk az Újszövetség csodálatos kiváltságait.
Mivel a szívünkbe írja Szentlelke által az Ő parancsolatait, szabadon és örömmel szeretjük Krisztust, követjük Krisztust, bízunk Krisztusban. Ez pedig nem külső noszogatásból származik, hanem a bensőnkből fakad.


IMA: Istenünk, segíts megragadnunk hit által az örök élet ajándékát. Segíts meghalni teljesen a bűnnek és élni Krisztusnak, Krisztusban. Segíts, hogy az Újszövetség gyermekeiként, a Szentlélek által, kövessük Krisztust és növekedjünk az iránta való szeretetben, bizalomban. Krisztus nevében, Ámen.

2020. december 17., csütörtök

Meg nem érdemelt szeretet

Ha látom az eget, kezed alkotását, a holdat és a csillagokat, amelyeket ráhelyeztél, micsoda a halandó - mondom -, hogy törődsz vele, és az emberfia, hogy gondod van rá? 8. Zsoltár 3-4. vers



Isten a mindenség teremtője, a legnagyobb és leghatalmasabb személy, aki csak létezik. Istenhez viszonyítva pedig mi, emberek, csak jelentéktelen porszemek vagyunk. Amellett, hogy a semminél is kevesebbek vagyunk Istenhez viszonyítva, még lázadtunk, lázadunk is a Mindenható rendje és szava ellen olyan gyakran. Mondjuk, hogy az örökkévalóságnak kell élni, de sokszor mégis csak a látható világ dolgaival foglalkozunk. Azt tesszük az első helyre, hogy ezen a földön érvényesítsük magunkat, közben pedig elfeledjük, hogy ebben a világban csak átutazók vagyunk. Isten nem ezt a látható világot akarja örökségül adni nekünk, hanem az Ő országát. Isten mégis törődött velünk, amikor Krisztus testet öltött és megszületett egy jászolban, élt és meghalt, majd feltámadt értünk. Annyira törődik velünk és szeret minket, hogy ma is hív minket arra, hogy bánjuk meg bűneinket és adjuk át teljesen Neki életünket. Higgyük el, hogy Krisztusra nézve az Atya minden megbánt bűnünket megbocsátja, és Krisztus igazságát ajándékozza nekünk. Ezáltal lehet üdvbizonyosságunk. Nem azért, mert mi jók vagyunk, hanem azért, mert Krisztus által az Atya megigazított. Nem tudom, hogy te mit gondolsz az evangéliumról… Ma már olyan sok embernek nem kell, mert túl egyszerű. Valami újdonság kell, valami érdekes, szokatlan. Isten törődik velünk és el fog jönni az övéiért. Akik pedig még nem békültek meg Vele, azoknak ma is kopogtat szívük ajtaján. Vajon meg fogod-e nyitni Neki szívedet?


IMA: Istenem, törd meg szívem fagyos keménységét a Te életet adó szereteted által. Köszönöm, hogy Szentlelked által gyermekeiddel vagy miközben várják azt, hogy eljöjj értük. Kérünk, érintsd meg azon olvasók szívét, akik még nem jutottak hitre, nem ragadták meg az örök élet ingyen ajándékát. Krisztus nevében, Ámen.

2020. december 16., szerda

Isten téren és időn átívelő szeretete

Te pedig, efrátai Betlehem, bár a legkisebb vagy Júda nemzetségei között, mégis belőled származik az, aki uralkodni fog Izráelen. Származása visszanyúlik a hajdankorba, a távoli múltba.                                Mikeás könyve 5. fejezet 2. vers



A 2020-as év, a világjárvány miatt sokunkban talán olyan érzést keltett, hogy sosem lesz vége. Négy fal között, bizonytalanságban vártunk, hogy mikor is lesz ennek vége? A kérdés legtöbb emberben most is ez: „Mikor lesz ennek vége?” Pontosat senki sem tud ma sem mondani. Ígéretek, vakcina már feltűnt a látóhatáron, de hogy mikor válnak valósággá és a vakcina mikor fog pontosan véget vetni ennek a szörnyű járványnak, pontosan még nem lehet megmondani. Mégis most, az év vége felé minden okunk megvan reménységgel nézni a holnap elé. Télen a természet is hibernálja magát és bizonyos értelemben mi is. Várunk a hosszabb, világosabb, melegebb napokra. Az idő viszont nem gyógyítja be sebeinket, csak még több sérelmet hozhat a számunkra.
A Karácsony üzenete viszont az, hogy van reménységünk a lelki sebeink ellenére is. Isten mindig a világ gyengéit, megsebzettjeit, megvetettjeit használja, hogy megszégyenítse azokat, akik erősnek tartják magukat. Jézus Krisztus megszülethetett volna az akkori világ legszebb, leggazdagabb palotájának fényűzésében, de egy kicsiny faluban született, egy olyan faluban, amely semmilyen jelentőséggel nem bírt abban az időben.
Jézus Krisztus alázatban öltött testet, hogy az ő kegyelme éppen életünk „repedésein” tudjon beszivárogni életünkbe. Talán te is úgy érzed, hogy túl sokan és túl sokat sebezték meg lelkedet. Gondolj ma Jézus Krisztusra, aki szerénységben és alázatban testet öltött, hogy gyógyulást hozzon időn és téren át a te számodra is.


IMA: Istenem, győzd le te életem rideg telét. Tölts meg életem a Te örökkévaló szereteteddel, hogy mennyei reménységedben tölthessem a várakozás idejét. Krisztus nevében, Ámen.

2020. december 15., kedd

Immánuel

Ő a láthatatlan Isten képe, az elsőszülött minden teremtmény közül. Mert benne teremtetett minden a mennyen és a földön, a láthatók és a láthatatlanok, akár trónusok, akár uralmak, akár fejedelemségek, akár hatalmasságok: minden általa és reá nézve teremtetett. Kolossébeliekhez írt levél 1. fejezet 15-16. vers



Szánj néhány percet ma arra, hogy a Bibliában olvasható, Krisztussal kapcsolatos titokba elmerüljünk. Merüljünk ma mélyebben el a kegyelem tengerében, a Biblia győztes igazságaiban. Jézus a Krisztus, az Isten, aki testet öltött több, mint 2000 évvel ezelőtt, a világ teremtetése előtt már ott volt az Atyánál Benne teremtetett minden a földön, láthatók és láthatatlanok. Amikor testet öltött, megszületett egy betlehemi jászolba helyezték, az ég és a csillagok is dicsőítették őt. Az örömhír az, hogy velünk az Isten. Akiben, és akire nézve minden teremtetett, szegénységben és sötétségben öltött testet. Annyira szeretett minket, hogy emberhez nem méltó körülmények között született és halt meg. Feltámadt irántunk érzett szeretetétől indíttatva, hogy széttörje a halál bilincseit és szabaddá tegyen minket azoktól. Ő ma is az övéivel van a Szentlélek által. Oszlatja a körülöttünk levő sötétséget és segít minket vinni terheinket is. Engedd meg te is a mai napon, hogy Immánuel szabadulást, megkönnyebbülést hozzon a számodra.


IMA: Mindenség Teremtője, kérünk Téged, hogy világosítsd meg szíveinket és hangolj minket az örömre, dicsőítésre. Hadd merüljünk el a Te végtelen szeretetedbe. Krisztus nevében kérünk, Ámen.


2020. december 14., hétfő

Öröm koszorúzta várakozás

Amikor visszatérnek, akiket az ÚR kiváltott, ujjongva vonulnak a Sionra. Öröm koszorúzza fejüket örökre, boldog örömben lesz részük, a gyötrelmes sóhajtozás pedig elmúlik. Ézsaiás könyve 35. fejezet 10. vers



Az utóbbi időben gyakrabban éreztem magam erőtlennek. Amikor a testemre rátelepedett a vírus hatása, még néhány lépés is erőfeszítésnek tűnt és a mindennapi rutin is nagyon fárasztónak tűnt. Talán te is éltél meg hasonlót valamikor, ha nem testi értelemben, akkor lelki értelemben érezted már úgy, hogy némely dolgokkal nincs erőd szembenézni és emiatt mindenből eleged van.
Még a várakozásba is belefáradtál. A fenti igevers nemcsak a reménység éltető erejéről beszél, hanem az eljövendő csodálatos ígéretek is felmelegítik általa szíveinket.
Azok a mostoha körülmények, amikben most vagy, még áldássá válhatnak számodra azáltal, hogy megtapasztalod, Isten megerősíti gyenge karjaidat és remegő lábaidat szilárddá teszi.
Éppen ezért mondja neked ma Isten: „Ne félj, légy erős, Istened el fog jönni!” Ez érvényes úgy a jövőre nézve, mint ahogyan bekövetkezett a múltban is.
Isten testet öltve eljött az emberek közé. Igazsággal és együttérzéssel, megigazító és megszabadító hatalmával jött el. Gyógyítani és megmenteni jött, hogy életed sivár területeire újra örömöt adjon és elmúljon a gyötrelmes sóhajtozásod.
Isten az örömével szeretné megkoszorúzni fejedet, hogy megtapasztalhass egy cseppnyit az örökkévalóság tengernyi öröméből már földi életed során.
Hagyd abba hát a szomorkodást, sóhajtozást, hogy megérthesd mit is jelent a várakozás öröme.


IMA: Istenem, erősítsd meg ma a remegő kezeimet, a roggyanó térdeimet szilárdítsad meg. Szeretném, ha közel vonnál Magadhoz, hogy járhassak a megszentelődés útján. Szeretném, ha a szomorúságom és sóhajtozásom helyett belemerítenél engem a Te igazi örömödbe. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

2020. december 13., vasárnap

Krisztushoz járulj, hogy békére találj!

Azon a napon Isai gyökeréhez fognak járulni a nemzetek, mert zászlóként magaslik ki a népek közül, és székhelye dicsőséges lesz. Ézsaiás könyve 11. fejezet 10. vers



Mi a kedvenc helyed ahol úgy érzed, megpihenhetsz? Hova mész, amikor úgy érzed, hogy megújulásra, helyreállásra van szükséged? Ha tehetném, akkor egy erdő közepén levő hangulatos kis házikóba mennék vagy éppen egy csobogó kristálytiszta patak partjára. Van valami egészen megnyugtató a vízcsobogásban.
A lelkünknek viszont nem ezek a helyek adnak nyugalmat. Bejárhatod az egész világot, a szebbnél-szebb helyeket, a tested talán megpihen, de a lelked ugyanúgy pihenésre fog vágyni. Kertészkedhetünk, hogy kikapcsolódjunk egy kissé, de a szívünk és az elménk lehet megtört. Nem csoda hát, hogy napjainkban minden ember valami többre vágyik. Egy helyre ahol igazán megpihenhet, megnyugodhat lelkileg, ahol minden könnye felszáradhat, ahol teljessé válhatunk és ezáltal teljes életet élhetünk minden egyes napon.
Jézus Krisztus Dávid leszármazottjaként, Isai gyökereként öltött testet a sok ezer éves próféciákat beteljesítve, hogy felemelje a szükségben levőket, megelégítse az igazságra éhezőket és szomjazókat, de azért is testesült meg, hogy a világ számára is megváltást, teljességet hozzon.
Egy olyan új eget és új földet várunk, amelyben teljesség lakik, és tökéletes nyugalomra találhat minden egyes megváltott ember.
Bátorítson hát minket ma a következő igazság: Isten lejött közénk, egy napon pedig felviszi minden gyermekét magához.


IMA: Istenem, légy Te számomra a mai napon az, Akiben teljességgel megnyugodhatok életem viharai ellenére is. Szeretnék Hozzád menekülni, amikor békességre van szükségem, szeretném, ha Te lennél a kőszikla, amibe kapaszkodhatok, amikor a világ rosszindulatával szembesülök. Köszönöm, hogy megtestesültél értem. Ámen.

Istené a bosszú

Ne fizessetek senkinek rosszal a rosszért. Arra legyen gondotok, ami minden ember szemében jó. Ne álljatok bosszút önmagatokért, szeretteim...