2022. szeptember 2., péntek

A szombat Ura

Majd hozzátette Jézus: "A szombat lett az emberért, nem az ember a szombatért; tehát az Emberfia ura a szombatnak is." Márk evangéliuma 2. fejezet 27-28. versek



Krisztus idejében, a farizeusok a törvény őrzőinek tartották önmagukat. A Mózes székében ültek és mindenki, aki ellentmondott nekik, az lázadónak számított és halálos ellenségként kezelték. Mázsás terheket helyeztek a nép nyakára, sok-sok emberi rendelet kötelezővé tétele által. Krisztus azt is szemükre vetette, hogy az Isten törvényét gyakran emberi rendelésekkel tették érvénytelenné és olyan dolgokat követeltek meg másoktól, amiket ő maguk nem vettek komolyan önmagukra nézve.
Ezek a farizeusok úgy gondolták, hogy az üdvösséghez vezető út a parancsolatok makulátlan megtartásán keresztül vezet. Ennek ellenére sokszor estek abba a hibába, hogy „megszűrték a szúnyogot és lenyelték a tevét.”
A szombatnaphoz való hozzáálláson keresztül ítélték meg, hogy valaki igaz-e, elfogadható-e vagy sem. Elfeledkeztek arról, hogy a szombat voltaképp az Isten tiszteletének, az Istenben való örömnek és a pihenésnek, felüdülésnek a napja.
Ezek a farizeusok kritizálták Krisztust és a tanítványait azért, mert letéptek néhány gabonát és enni kezdték, de azzal is vádolták Krisztust, hogy szombatnapon (dolgozik), holott jót tett valakivel azáltal, hogy meggyógyította.
Krisztus rámutatott ezen emberek képmutatására, hiszen ők kihúzták a verembe esett jószagaikat a veremből szombatnapon is, de azt nehezményezték, ha Krisztus és tanítványai jót tettek vagy gabonát vettek magukhoz, hogy ehessenek valamit.
Krisztus éppen ezért mutatott rá a pihenőnap igazi lényegére: „Visszatekinteni az Isten jóságára, élvezni az Istennel való közösséget és felüdülni Krisztus által.”
Krisztus, az Isten rendelkezéseinek lélektelen betartatása helyett, arra hív téged is, hogy ismerd meg a rendelkezések mögött álló Istent és kötelezd el magad az Ő követésére.
Krisztus ma is Ura a szombatnak és minden másnak is. Ismerd hát meg előbb Krisztust és örömöt, pihenést fogsz találni mindenben, amit Krisztusban teszel. Akár iszol, akár eszel, akár pihensz, akár dolgozol, akár jót teszel. Engedd, hogy Krisztus a te életed Ura is legyen. Tencut Zoltán


IMA: Istenünk, hajlamosak vagyunk arra, hogy másokra mutogassunk és kiskapukat keressünk, amikor a Te rendelkezéseidről van szó. Hadd ismerjük meg igazán Krisztust, hogy átélhessük az igazi szabadságot Vele és Általa. Segíts minket, hogy másokat is a Krisztusban levő nyugalomhoz vezethessünk. Ámen.

Krisztus a középpont

Akkor elvitte Jézust a Lélek a pusztába, hogy megkísértse az ördög. Máté evangéliuma 4. fejezet 1. vers



Jézus Krisztust elvitte a Lélek a pusztába, hogy az ördög megkísértse. Az ördög azt ígéri neki, hogy amennyiben behódol, élvezheti a gondtalan, hatalommal és csillogással teljes életet.
Krisztus a nehéz utat választotta. Azért, mert tudta, hogy a nehezebb út az Atya által kijelölt út és számára ez sokkalta jobb.
Az, ahogyan elképzeled Krisztus követését, sokat elárul arról, hogy miért akarod Őt követni. Pénz, hírnév, egészség, siker. Olyan sok ember így képzeli el a Krisztus követését, mert valójában ezekre vágyik és nem Krisztusra.
Krisztus valódi és őszinte követése azt jelenti, hogy számunkra az Ő szava a meghatározó. Krisztus az Isten szavával verte vissza az ördög támadásait és ez a mi feladatunk is.
Isten szava vagy az anyagi áldások a fontosabbak életedben? Arra vársz, hogy Isten bizonyítson neked, mielőtt átadnád életed Neki?
Esetleg azok a dolgok kötik le a figyelmedet, amelyek a listádon vannak, és arra vársz, hogy Isten azokat megadja neked? A Krisztust ért kísértések, voltaképp ezekre a kérdésekre adtak választ. Krisztus az imádságban és Isten szavában gyökerezett meg éppen ezért tudott visszaverni a Szentlélek által minden ördögi támadást.
Ezzel pedig megmentett minden embert az önmaga elveszett állapotából, aki Bele helyezi bizalmát és hitét.
Nem Istennek van szüksége a mi hűségünkre, hanem nekünk van szükségünk arra, hogy Isten kerüljön életünk középpontjába a saját énünk helyett, mert így tudjuk megtapasztalni az ebből fakadó boldogságot és szabadságot.
Kötelezd hát el magad az Isten iránti engedelmességre akkor is, amikor is, amikor a Krisztus követése göröngyös utakat jelent. Ezáltal téged is nevelhet az Isten nap, mint nap.



IMA: Segíts levetkőznöm az önzésemet és megérteni, hogy az életem nem rólam, hanem Rólad szól. A Te hatalmad által segíts nekem egyre inkább a Krisztus jellemére formálódni. Krisztus nevében, Ámen.

2022. szeptember 1., csütörtök

Aki megtartja ígéretét

Így szól az, aki ezekről bizonyságot tesz: "Bizony, hamar eljövök". Ámen. Jöjj, Uram Jézus!     Jelenések könyve 22. fejezet 20. vers




János, a szeretet tanítványa Pátmosz szigetére száműzetett a Krisztusban vetett hitéért. Annak ellenére, hogy egy kis sziget fogságába kényszerült, a Szentlélek által csodálatos magaslatokra jutott el. Betekintést nyert az eljövendő mennyei dicsőségbe, Krisztus megdicsőült uralmába és a jövőbe, amikor Krisztus visszatér a földre és mindent újjáteremt.
Miért mutatta meg ezeket a dolgokat Jánosnak az Isten? Azért, hogy az üldöztetés viszontagságai között bátorítsa őket.
Az Isten népének tudnia kellett, hogy nem az elnyomó rómaiaké lesz az utolsó szó a világtörténelemben. Isten királyságát sosem fogja senki leigázni. A kijelentett igazságokat megírta egy könyvben, hogy megossza másokkal is az örömhírt a Krisztus általi örömről, békességről és irgalomról.
Nem tudjuk mit fog hozni ez az ősz. Talán újra beszűkül az életterünk a vírusos megbetegedések miatt, talán nem. Azt máris láthatjuk, hogy világszerte sok területen fejetlenség és zűrzavar tapasztalható.
Krisztus jelenlétében viszont rendíthetetlen maradhatsz. Krisztus gyülekezete, az ördög támadásai és a világban uralkodó zűrzavar ellenére is légy Isten jóságának és kegyelmének élő bizonyítéka.
Olyan sok fogoly ember van lelki értelemben, akiknek szüksége van a Krisztus örömhírére. Hirdessük hát nekik a szabadulást, mert Jézus Krisztus eljövetele közel van.
Te készen vagy-e már az Ő fogadására? Ha igen, mondd örömmel: „Jöjj Uram Jézus!”



IMA: Istenem, segíts a mai napon szavaimmal, tetteimmel, egész életemmel Krisztusról beszélni azoknak, akik még lelkileg nem szabadok. Segíts mindannyiunknak abban a biztos tudatban élni, hogy Te hamarosan eljössz értünk. Segíts addig kitartanunk. Krisztus nevében, Ámen.

2022. augusztus 31., szerda

Igazi áldások

Áldott legyen az Isten, a mi Urunknak, Jézus Krisztusnak Atyja! Ő megáldott bennünket a Krisztus által a mennyei birodalomban minden szellemi áldással. Efézusiakhoz írt levél 1. fejezet 3. vers



Ha megkérdeznénk valakit, hogy mit jelent számára az áldás, sokféle választ kapnánk. Pénzt, egészséget, minden problémától mentes életet, stb.
Ki gondol a lelki áldásokra? Isten lelki áldásokkal áldja meg azokat, akik Krisztusban vannak. Isten áldása sokkal többet jelent, mint amit el tudsz képzelni. Teljesen be akarja tölteni lelkedet önmagával. Amikor ez megtörténik, akkor a lelkedben teljesen helyreáll az egyensúly. Igazi békességre, kiegyensúlyozottságra és örömre találsz.
Igen. Nem lesz minden zökkenőmentes, nem fog teljesülni minden kívánságod és ez rendben is van így. Az viszont biztos, hogy meg fogod látni mennyi mindennel megáldott téged Isten és igyekezni fogsz arra, hogy használd azokat az áldásokat mások támogatására is.
Állj meg ma egy kicsit és gondolkozz el azon, mit is jelent számodra az áldás? Ezután pedig kérd Istent, hogy mutassa meg neked azokat a lelki áldásokat, amelyekkel megáldott Jézus Krisztus által.


IMA: Istenem, látod, hogy olyan sokszor elvonják a földi dolgok a figyelmemet a szellemi dolgokról. Köszönöm Jézus Krisztust és mindazt, amit általa adtál nekem. Ámen.

2022. augusztus 30., kedd

Isten nem csődtömegnek teremtett

Az ÚR irányítja annak az embernek a lépteit, akinek az útja tetszik neki. Ha elesik is, nem marad fekve, mert az ÚR kézen fogja. 37. Zsoltár 23-24. vers



Talán történt már olyan veled is, hogy csődtömegként néztél magadra és úgy érezted, hogy semmi sem sikerül, amibe belefogsz.
Egy új területen kezdtem el dolgozni és az utóbbi időben, mivel sok új dolgot kell megtanulni, gyakran megkörnyékezett ez az érzés. Ugyanakkor tudom jól, hogy nem vagyok csődtömeg, csak időre van szükségem, hogy új dolgokat tanuljak meg és ezáltal fejlődhessek.
Egy tipegő kisgyermek sokat esik, de nem gondolja magáról, hogy csődtömeg lenne, mert tudja, hogy a próbálkozásait egyszer siker fogja koronázni.
Isten jól látja a szívedet, szándékaidat. Látja, hogy mennyire van jelen, vagy mennyire hiányzik belőled a törekvés, hogy az Ő tetszésére élj.
Ha látja, hogy teljes szívedből törekszel, akkor az életutad tetszeni fog Neki. És meg fog áldani akkor is, ha alkalomadtán elesel, mert tudja, hogy szeretnél megtanulni Vele járni.
Nem így van ez a mindennapi életben is? Akin látod, hogy őszintén törekszik valamire, szívesebben segítesz neki.
Adj hálát ma azért, hogy van egy türelmes mennyei Atyád, Aki szeretne az Ő képmására formálni.

IMA: Istenem, köszönöm, hogy szerető Atyaként, türelmesen formálod gyermekeidet. Krisztus nevében, Ámen.


2022. augusztus 29., hétfő

Nem véletlenül születtél

Te alkottad veséimet, te formáltál anyám méhében. Magasztallak téged, mert félelmes és csodálatos vagy; csodálatosak alkotásaid, és lelkem jól tudja ezt. Csontjaim nem voltak rejtve előtted, amikor titkon formálódtam, mintha a föld mélyén képződtem volna. Alaktalan testemet már látták szemeid; könyvedben minden meg volt írva, a napok is, amelyeket nekem szántál, bár még egy sem volt meg belőlük. 139. Zsoltár 13-16. vers




Én nem tudom, hogy milyen körülmények között jöttél a világra, de azt tudom, hogy Isten szemében nem vagy véletlen baleset. Akár akartak, akár nem, akár elfogadtak, akár magadra hagytak a szüleid, nem akár megbecsültek, akár úgy érezted felesleges vagy, ez az igazság akkor is igazság marad.
Isten kezdettől fogva tudta, hogy egy napon be fogsz lépni ebbe a világba. A világ kezdete óta volt egy terve a te életedre szabva. Minden egyes ember olyan, mint Isten egy mesteri alkotása.
Akkor mégis miért van az, hogy annyi ember élete egyszerűen félresiklik és a végén csak árnyéka lesz önmagának? Miért van az, hogy Isten csodálatos terve olyan sok világon élő ember életében nem tud kibontakozni?
A szabad döntés joga miatt. Isten szeret minden embert és tudja, hogy az igazi szeretet nem kényszerít rád semmit, hanem meghagyja neked a választás lehetőségét. Vannak emberek, akik nem is tudják, hogy Istennek csodálatos terve van az életükre nézve. Ha te is ezek közé tartozol, mától már tudsz róla és arról is, hogy a Bibliát olvasva, tanulmányozva kikristályosodhat számodra Isten terve.
Vannak azonban olyan emberek is, akik úgy döntenek, hogy a maguk útját akarják járni és nem kíváncsiak Istenre, Isten életükre vonatkozó tervére. Gyakran ők azok az emberek, akik panaszkodnak, amikor tulajdon döntéseik miatt félresiklik az életük és az Istent akarják hibáztatni. Pedig voltaképp csak saját lázadásukkal ártottak önmaguknak.
Állj meg ma egy kicsit és gondold át mennyire csodálatos, hogy nem véletlenül születtél meg erre a világra. Isten tervében kezdettől fogva benne voltál. Vajon hajlandó vagy megismerni ezt a tervet és alávetni életedet neki?


IMA: Istenem, köszönöm, hogy Te már születésem előtt tudtál rólam és szerettél engem. Annyira szeretném megérteni, felismerni és cselekedni életemre vonatkozó tervedet. Krisztus nevében, Ámen.

2022. augusztus 28., vasárnap

A szeretet igazi arca

Amikor pedig Kéfás Antiókhiába jött, nyíltan szembe szálltam vele, mivel okot adott arra, hogy megfeddjem. Mielőtt ugyanis odajöttek néhányan Jakabtól, együtt evett a pogányokkal. Amikor pedig azok megérkeztek, visszahúzódott és elkülönült, mert félt a zsidó származású testvérektől. Képmutató módon viselkedett vele együtt a többi zsidó is, úgyhogy képmutatásukba még Barnabás is belesodródott. De amikor láttam, hogy nem az evangélium igazságának megfelelő egyenes úton járnak, mindnyájuk előtt ezt mondtam Kéfásnak: "Ha te zsidó létedre, pogány módra, és nem zsidó módra élsz, hogyan kényszerítheted a pogányokat, hogy zsidó szokás szerint éljenek?"                            Galátziabeliekhez írt levél 2. fejezet 11-14. versek


Kéfás vagy Péter apostol, az akkori keresztény egyház legnagyobb tekintélyének számított. Milyen jogon feddte meg őt Pál apostol? Milyen jogon kérte számon a főpapot, amikor azt parancsolta a szolgájának, hogy üsse meg Pált annak ellenére, hogy törvényszegésnek minősült valakit bántalmazni hivatalos ítélet nélkül?
Milyen jogon ment el Keresztelő János Heródeshez, hogy figyelmeztesse őt a bűnére? Igaz, hogy Isten késztetésének engedve tették ezt, de azt is tudták, hogy minden ember életében vannak olyan időszakok, amikor feddésre van szüksége, különben tagadásban fogja tovább élni az életét és nem is tudatosulnak benne azok a dolgok, amik előre vihetnék lelkiekben.
A tagadás gátja a lelki fejlődésnek, de a feddés által kapott impulzus visszaránthat a valóságba.
Ezt tette Pál apostol Péterrel kapcsolatosan. Szembesítette a valósággal, hogy rádöbbenjen mit is tesz valójában.
Péter félni kezdett az emberek véleményétől, ezért a zsidó társai előtt kirekesztette a nem zsidó embereket ahelyett, hogy az egyház legfőbb tekintélyeként példát mutatott volna azoknak, akik még nem tanulták meg, hogy Isten családjában zsidó és pogány egyaránt fontos és értékes. Ezáltal képmutatásba sodródott, hiszen Péter már tudta, hogy a pogányokat is elfogadja Isten, de ezt félt felvállalni mások előtt.
Volt olyan személy az életedben, aki megfeddett téged valami miatt és ezzel visszarántott a valóságba? Az én életemben volt. Áldd az Istent azokért az emberekért, akiket őszinte szeretet vezérel, és időnként utadat állják és megfeddenek, mert szeretnek ennyire bennünket.
Soha nem könnyű szembenézni a keménynek tűnő igazsággal, de Isten kegyelme által a helyes mederbe kerülhet életünk.
Ne feledd: „Aki figyelmezteti az embereket, az végül kedvesebb lesz annál, aki csak hízeleg. ( Példabeszédek 28:28) Isten előtt mindenképpen.


IMA: Köszönöm Istenem mindazokat az embereket, akik megfeddtek és általuk növekedhettem lélekben. Krisztus nevében, Ámen.

Az értelmes ember

Az értelmes ember türelmes, díszére válik, ha megbocsátja a vétket.                                       Példabeszédek könyve 19. fejezet 1...