2022. szeptember 2., péntek

A szombat Ura

Majd hozzátette Jézus: "A szombat lett az emberért, nem az ember a szombatért; tehát az Emberfia ura a szombatnak is." Márk evangéliuma 2. fejezet 27-28. versek



Krisztus idejében, a farizeusok a törvény őrzőinek tartották önmagukat. A Mózes székében ültek és mindenki, aki ellentmondott nekik, az lázadónak számított és halálos ellenségként kezelték. Mázsás terheket helyeztek a nép nyakára, sok-sok emberi rendelet kötelezővé tétele által. Krisztus azt is szemükre vetette, hogy az Isten törvényét gyakran emberi rendelésekkel tették érvénytelenné és olyan dolgokat követeltek meg másoktól, amiket ő maguk nem vettek komolyan önmagukra nézve.
Ezek a farizeusok úgy gondolták, hogy az üdvösséghez vezető út a parancsolatok makulátlan megtartásán keresztül vezet. Ennek ellenére sokszor estek abba a hibába, hogy „megszűrték a szúnyogot és lenyelték a tevét.”
A szombatnaphoz való hozzáálláson keresztül ítélték meg, hogy valaki igaz-e, elfogadható-e vagy sem. Elfeledkeztek arról, hogy a szombat voltaképp az Isten tiszteletének, az Istenben való örömnek és a pihenésnek, felüdülésnek a napja.
Ezek a farizeusok kritizálták Krisztust és a tanítványait azért, mert letéptek néhány gabonát és enni kezdték, de azzal is vádolták Krisztust, hogy szombatnapon (dolgozik), holott jót tett valakivel azáltal, hogy meggyógyította.
Krisztus rámutatott ezen emberek képmutatására, hiszen ők kihúzták a verembe esett jószagaikat a veremből szombatnapon is, de azt nehezményezték, ha Krisztus és tanítványai jót tettek vagy gabonát vettek magukhoz, hogy ehessenek valamit.
Krisztus éppen ezért mutatott rá a pihenőnap igazi lényegére: „Visszatekinteni az Isten jóságára, élvezni az Istennel való közösséget és felüdülni Krisztus által.”
Krisztus, az Isten rendelkezéseinek lélektelen betartatása helyett, arra hív téged is, hogy ismerd meg a rendelkezések mögött álló Istent és kötelezd el magad az Ő követésére.
Krisztus ma is Ura a szombatnak és minden másnak is. Ismerd hát meg előbb Krisztust és örömöt, pihenést fogsz találni mindenben, amit Krisztusban teszel. Akár iszol, akár eszel, akár pihensz, akár dolgozol, akár jót teszel. Engedd, hogy Krisztus a te életed Ura is legyen. Tencut Zoltán


IMA: Istenünk, hajlamosak vagyunk arra, hogy másokra mutogassunk és kiskapukat keressünk, amikor a Te rendelkezéseidről van szó. Hadd ismerjük meg igazán Krisztust, hogy átélhessük az igazi szabadságot Vele és Általa. Segíts minket, hogy másokat is a Krisztusban levő nyugalomhoz vezethessünk. Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Az anyaság áldott "raktárai"

...Anyja mindezeket a szavakat megőrizte szívében, Lukács evangéliuma 2. fejezet 51.b. vers Amikor az édesanyákról emlékezünk meg, Mária, Jé...