2019. március 23., szombat

ÜGYELJ UTADRA!

Ügyelj, hogy merre tart a lábad, akkor minden utad biztos lesz.
Példabeszédek könyve 4. rész 26. vers



Van egy ősi legenda egy hercegről, akinek görbe volt a háta. Mivel nagyon büszke volt, ezért szellemileg sokat szenvedett. Egy napon ezt mondta legjobb szobrászának: “Készíts szobrot rólam, de egyenes derékkal. Szeretném látni magam olyan alakban, amilyen lenni szeretnék.” Amikor a tökéletes szobor elkészült, akkor a szobrász azt ajánlotta, hogy állítsák fel azt a palotakapuban, de a herceg így szólt: “Helyezd egy titkos sarokba a palotakertben, ahol csak én láthatom.” Az egész ügyet hamarosan elfelejtették, de a herceg mindennap lopva odament a szobor elé és hosszasan és mélyen szemlélte. Minden alkalommal úgy tűnt, hogy gyorsabban ver a szíve és megtelik izgalommal. Hónapok múltak el és az emberek kezdték mondogatni: “A herceg háta már nem olyan görbe, mint valamikor!” Vagy: “Úgy látszik, a herceg sokkal nemesebb tekintetű, mint ezelőtt.” Ezt hallva a herceg ismételten eltűnt a kertben és megállt a szobor előtt, és íme, a háta teljesen kiegyenesedett, mint a szoboré és tekintete is olyan nemessé vált. Azonosult a szoborral.
Ha vigyázni akarunk merre tart a lábunk, akkor nekünk is az a feladatunk, hogy nézzünk Krisztusra, aki tökéletes példa arra, hogy milyenné kell válnunk, hogy milyen úton kell járnunk.
Ha Őt figyeljük, hallgatjuk, követjük, akkor sosem lesz kérdés, hogy biztos-e az utunk.
Ha Krisztust fogjuk csodálni minden egyes napon, ha arra fogunk vágyni, hogy Őhozzá "felegyenesedjünk", akkor Szentlelke által segíteni fog minket ebben.
Ha erre nem vagyunk hajlandóak, ha önmagunk feje, gondolata, elképzelése, indulatai szerint akarjuk megélni a keresztény életet akkor az életünk rossz irányt fog venni.
Meg fogjuk engedni a gyermekeinknek, hogy olyan tevékenységekben vegyenek részt, amelyek elveszik a családi időnket, felborítják a napirendünket és még a gyülekezeti alkalmaktól is megfosztanak minket.
Ha nem ügyelünk merre tartunk, akkor olyan költségekbe fogunk bocsátkozni, amelyek megfosztanak minket annak szabadságától, hogy szolgáljunk Istennek anyagi forrásainkkal is.
Megfosztanak minket a szabadidőnktől, barátságainktól, gyülekezeti kapcsolatainktól, a családunktól, hiszen folyamatos túlórákkal kell az anyagi szükségeinket "betömködnünk."
Ha nem ügyelünk a lépteinkre, akkor túl közel fogjuk engedni magunkhoz ellenkező nemű munkatársunkat, ismerősünket, gyülekezetünk egy tagját, meghitt beszélgetéseket folytatunk velük egyenes utat adva a kísértésnek és a bűnnek.
Jó úton vagy? Esetleg rossz úton jársz?
Ma sem késő megfordulnod, irányt változtatnod.

Ima: Istenünk, magasztalunk Téged azért, mert Te bölcs vagy. Köszönjük, hogy tökéletes utat mutattál nekünk Krisztus által, amely az élet, a szabadság, és az áldás útja. Bocsáss meg nekünk minden önfejűséget, meggondolatlanságot, minden alkalmat amikor nem vigyáztunk arra milyen úton járunk.
Mától kezdve szeretnénk csak a Te utadon járni. Támogass ebben minket Szentlelked által. Krisztus nevében, Ámen.

2019. március 22., péntek

ENGEDELMESSÉG A KIS DOLGOKBAN IS!

Aki tehát tudna jót tenni, de nem teszi: bűne az annak.
Jakab levele 4. rész 17. vers



Az Isten azt mondja, hogy aki a kevesen hű, a sokon is hű lesz az, aki pedig a kevesen nem hű, a sokon sem hű az.
Az Istennel járásunk, a Krisztus követésünk sok apró pillanatból, döntésből, válaszból az Isten hívására tevődik össze.
Mózesnek azt mondta Isten, hogy beszéljen a sziklához, hogy víz fakadjon belőle, de Mózes felindultságában ráütött a sziklára a botjával.
Apróság nem? Mit számít az, hogy beszéltem vagy ütöttem a sziklára? A lényeg, hogy lett víz.
Istennél számít. Ez a kicsinek tűnő hiba Mózestől, akitől Isten sokkal többet várt, mint a nép többi részétől, azzal járt, hogy nem mehetett be a néppel együtt az ígéret földjére.
Gedeon esetében, a győzelem sok aprónak és jelentéktelennek sőt értelmetlennek tűnő utasítás végrehajtásán múlt.
Talán arra gondolunk, hogy ha Isten adna egy nagy lehetőséget, hogy kifejezzük a mi szeretetünket, hűségünket, engedelmességünket, akkor biztosan megtennénk.
De Isten nem ad. Ameddig nem tudunk a koldus kezébe 100 forintot beletenni, amikor kér tőlünk, akkor hogyan állhatnánk meg nehezebb dolgokban?
Pedig az Isten azt mondja nekünk: "
Aki kér tőled, annak adj, és attól, aki kölcsön akar kérni tőled, el ne fordulj.
Példa előttünk ma is az a kisgyermek, aki Krisztus kezébe tette a kevés uzsonnáját. Néhány halat és kenyeret. Mivel ő ennyire engedelmes volt, mivel a kis eledelét is Krisztusnak adta, sokan áldásban részesültek általa.
Tegyük mi is ezt. Az előttünk kevés erőnket, lehetőségünket, pénzünket, szeretetünket, hitünket, tegyük Krisztus kezébe.
Meg fogjuk látni mi is az Isten áldását. Ha erre nem vagyunk hajlandóak, az áldás késni fog.

IMA: Istenünk, szükségünk van Rád. Nélküled semmit sem tudunk cselekedni. Nem tudunk és nem is akarunk Szentlelked vezetése és ereje nélkül hűek lenni a kis dolgokban sem. Veled azonban átformálódunk, és a gyengeségünk által is meg tud nyilvánulni a Te erőd.
Könyörülj rajtunk! Bocsáss meg nekünk Istenünk minden könnyelműséget.


Krisztus nevében, Ámen.

2019. március 21., csütörtök

MIÉRT FELEDKEZÜNK EL AZ ADAKOZÁSRÓL, JÓTÉKONYSÁGRÓL?

A jótékonyságról és az adakozásról pedig el ne feledkezzetek, mert ilyen áldozatokban gyönyörködik az Isten.
Zsidókhoz írt levél 13. rész 16. vers





Megfeledkezünk az adakozásról, mert tévesek az elképzeléseink az adakozással kapcsolatosan. Egyesek a tizedet sem akarják már adni, mások pedig szigorúan csak a tized adására nyitottak és semmivel sem többre.
Mit szólnánk hozzá, ha a házastársunk, a szüleink vagy a gyermekeink ilyen kimérten szeretnének? El tudnánk hinni, hogy őszintén szeretnek?
Mit szólnánk hozzá, ha Isten is így viselne gondot ránk? Ha úgy gondolkodna ezzel kapcsolatban, ahogyan mi az adakozással kapcsolatosan?
Ha még marad áldásom számodra, ha még lesz kedvem stb. Nem kellenek Istennek a "lerágott csirkecsontjaink" amiket fogcsikorgatva dobunk oda Neki.
Másodszor, megfeledkezünk az adakozásról, mert félreértelmezzük a kegyelmi adakozás fogalmát, ezért ez akadállyá válik az adakozásban.
Adakozni nem kell! Az adakozás egy lehetőség, amit Isten kegyelméből biztosít számunkra, hogy kifejezhessük Iránta való szeretetünket és tanúbizonyságot tehetünk arról, hogy élő hitünk van.
Ha jobban szereted a pénzed, mint Istent, akkor vagy térj meg, vagy fordíts hátat Krisztusnak, ahogyan a gazdag ifjú tette. Nem szolgálhatsz Istennek és a Mammonnak, a pénz bálványának is.
Harmadszor, megfeledkezünk az adakozásról, mert fogyasztói életformára rendezkedtünk be.
Azt akarjuk adni Istennek ami még nincs ( Ha nyernék a lottón, ha nagyobb pénzhez jutnék), esetleg azt, ami már nincs. ( Adakoztam volna, de sok mindent kellett vásárolni). Embereket be tudunk csapni, még önmagunkat is, de a Mindenható Istent is. Inkább mondjuk ki, hogy nem akarunk adni Istennek, mintsem hitegessük magunkat és másokat.
Egy olyan világban élünk, ahol a "kívánság" hamar átvedlik "szükséggé". Gondolkozzunk el! Mi mindent vásárolunk meg úgy, hogy csak kívánjuk, de valójában meg tudnánk lenni nélküle.
Negyedszer, megfeledkezünk az adakozásról, mert egyszerűen kapzsik vagyunk.
Lukács 12:15-ben így fedte meg Krisztus a kapzsiságot:
"Azután ezt mondta nekik: "Vigyázzatok, és őrizkedjetek minden kapzsiságtól, mert ha bőségben él is valaki, életét akkor sem a vagyona tartja meg."
Jakab 2:15-17 szerint: Ha pedig az atyafiak, férfiak vagy nők, mezítelenek, és szűkölködnek mindennapi eledel nélkül, és azt mondja nékik valaki ti közületek: Menjetek el békességgel, melegedjetek meg és lakjatok jól; de nem adjátok meg nékik, amikre szüksége van a testnek; mi annak a haszna? Azonképpen a hit is, ha cselekedetei nincsenek, megholt ő magában.


IMA: Istenünk, olyan gonoszak tudunk lenni mi emberek. Annyira eluralkodhat rajtunk az önzés, az önsajnálat, a kapzsiság. Ne engedd, hogy megvakítsanak minket az anyagi javak és bénák, érzéketlenek legyünk a jótékonyság, adakozás terén. Add, hogy őszinte szeretetünket fejezzük ki ezzel Irántad. Köszönjük, hogy Te Urunk minden csepp véredet odaadtad értünk. Mindenünk a tied, mi is tieid vagyunk. Lágyítsd meg szíveinket, hogy valódi cselekedetté, áldozattá változzon az elméleti szeretetünk. Krisztus nevében, Ámen.

2019. március 20., szerda

A JÓ SZOKÁSOK NEKÜNK DOLGOZNAK!

Ne fáradjatok bele, hogy jót tegyetek! Ha kitartóan végezzük munkánkat, akkor időben aratunk majd!
Galátziabeliekhez írt levél 6. rész 9. vers ( Egyszerű Fordítás)





A szokásokon múlhat, hogy az életünk, a házasságunk milyen fordulatot vesz.
A jó szokások észrevétlenül nekünk dolgoznak. A rossz szokásaink viszont, ha nem vigyázunk, romba dönthetik házasságunkat, életünket.
Gondoskodó vagy a házastársaddal szemben? Odafigyelsz minden apró rezdülésére? Fontos neked, hogy boldognak, kiegyensúlyozottnak lásd a házastársad? Ha igen, akkor tedd tovább.
Ha kialakult az a rossz szokásod, hogy magadra figyelsz legtöbbször és emiatt folyton azon duzzogsz, hogy a házastársad miért nem azt teszi amit te szeretnél, vigyázz!
Ha szerelmes cetliket, üzeneteket, leveleket írsz, folytasd!
Apró befektetések ezek, amelyeknek csodálatosan nagy hozama van, amennyiben kitartóak vagyunk benne.
Ha ritkán fejezed ki a szereteted a házastársad iránt, mert úgy gondolod, hogy erre nincs szükség, vigyázz! Ez a rossz szokás a házasságod ellen dolgozik!
Tedd azt, amit még akkor tettél, amikor a kapcsolatotok, házasságotok elején voltatok. Amennyiben szerelmes és odaadó voltál a társaddal az elején.
Rengeteg férfi és rengeteg nő is "robotpilóta" üzemmódba éli a házasságát, ha azonban túl hosszú időn át van "robotpilóta" üzemmódban egy jármű, előbb-utóbb balesetet fog szenvedni.
Kitartóan tenni a megfelelő szokásokat, a házasságunk csodálatos erejévé válhat.
Kitartóan ragaszkodni és gyakorolni olyan szokásokat, amelyek rombolják a házasságunkat, tragédiához fog vezetni. Ez lelki törvényszerűség. Akár a gravitáció.
Ne fáradjatok bele, hogy jót tegyetek! Ha kitartóan végezzük munkánkat, akkor időben aratunk majd!
Ha a házastársammal teszek jót, önmagammal teszek jót, hiszen mi egyek vagyunk.


Gondolkozzunk el:
Melyek azok a jó szokások, amelyeket továbbra is gyakorolnunk kell a házasságunkban?
Melyek azok a rossz szokások, amelyek a házasságunkat gyengíti, leépíti, hogy elhagyhassam azokat?


IMA: Istenünk, a Te beszéded igazság. Szeretnénk úgy szeretni házastársunkat, mint önmagunkat, feltétel és önző érdekek nélkül. Bocsásd meg minden önzőségünket, keményfejűségüket, vakságunkat amelyek megnyilvánultak házasságunkban.
Ne engedj minket közömbösségbe süllyednünk. Krisztus nevében szeretnénk tevékeny módon kifejezni szeretetünket, jó szokásként, házastársunk iránt. Ámen.

2019. március 19., kedd

MIT TEGYÉL A GONDJAIDDAL?

Hallgasd meg szavamat reggel, Uram, reggel eléd készülök, és várlak. 5. Zsoltár 3. vers





Ezékiás király egy valós veszéllyel nézett szembe.
Szanhérib, Szíria királya egy levelet küldött, amelyben Izrael elpusztításával fenyegetőzött.
Ezékiás király azt tette, amit nekünk is tenni kellene amikor elfog az aggodalmaskodás minket: rábízta Istenre.
Ezékiás átvette a levelet a követek kezéből és elolvasta. Majd fölment az ÚR házába, és kiterítette azt Ezékiás az ÚR előtt.
És így imádkozott Ezékiás az ÚR előtt: Uram, Izrael Istene, aki a kerubokon ülsz, egyedül te vagy a föld minden országának Istene, te alkottad a mennyet és a földet!
Uram, hajtsd hozzám füledet, és hallgass meg! Uram, nyisd ki szemedet, és láss! Halld meg Szanhérib beszédét, aki ideküldte ezt az embert, hogy gyalázza az élő Istent!
Királyok 2. könyve 19. rész 14-16. vers


Amikor különböző gondok emésztenek, mi is kövessük Ezékiás király példáját.


1. Menjünk Isten elé.
2. Terítsük ki, öntsük ki a mi szívünket Neki.
3. Emlékeztessük magunkat arra, hogy kicsoda Isten.
4. Legyünk bátrak az imádságban és kérjük Istent, hogy dicsőítse meg magát életünkben.
5. Nyugodjunk meg a tudatban, hogy Isten meg fog hallgatni minket és válaszolni fog az imádságunkra.
6. Bízz Isten válaszában.


Milyen kicsinek tűnnek a mi problémáink Ezékiás király problémái mellett.
Ugyanaz az Isten képes szabadulást hozni a mi életünkben is, aki szabadulást hozott Ezékiásnak és Izraelnek.
Amikor olyan problémákkal találkozom amik meghaladják az erőmet, képességeimet, és Istenben bízok, voltaképpen akkor tud Isten szabadon munkálkodni életemben.
Mi a helyzet veled? Valami aggaszt? Valamiféle teher, probléma emészt téged? Arra hívlak téged, hogy vidd Isten elé, terítsd ki Előtte és hagyd is ott.


IMA: Istenünk, Te képes vagy mindent megcselekedni, hiszen Te vagy a föld minden országának Istene, Te kérubookon ülsz ma is. Te alkottad a mennyet és a földet.
Bocsásd meg minden hitetlenségünket, bizalmatlanságunkat, szeretnénk bízni Benned. Szeretnénk kiteríteni neked szívünk, életünk úgy ahogy van. Te Istenünk ma is tudsz cselekedni. Könyörülj minden olvasón, hogy Te légy életünk igazi és egyetlen oltalmazója. Csak Benned akarunk bízni egyedül. Krisztus nevében segíts erre, Ámen.

2019. március 18., hétfő

TÁMASZKODJ ISTEN SZAVÁRA!

Szépen megalkotott mindent a maga idejében, az örökkévalóságot is az emberi értelem elé tárta, de az ember mégsem tudja felfogni Isten alkotásait elejétől végig, amelyeket megalkotott.
Prédikátor könyve 3. rész 11. vers








Az élet szép, de megvan a maga terhe. Ha valaki mást mond neked, az nem mond igazat.
De az Istenben vetett hit nélküli élet hordoz csak terheket igazán.
Sokszor az Istenben vetett hitnek van egyedüli értelme életünkben.
Ilyenkor kell a legjobban kapaszkodni Isten szavába: Róma 8:28: " Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál, azoknak, akiket elhatározása szerint elhívott."
Ilyenkor kapaszkodhatunk a másik ígéretbe: Filippi 1:6: "Éppen ezért meg vagyok győződve arról, hogy aki elkezdte bennetek a jó munkát, elvégzi a Krisztus Jézus napjára."
Mózes 2. könyve, 14:13: " De Mózes így felelt a népnek: Ne féljetek! Álljatok helyt, és meglátjátok, hogyan szabadít meg ma az ÚR benneteket! Mert ahogyan ma látjátok az egyiptomiakat, úgy soha többé nem fogjátok látni őket."
Józsué 1:9: "Megparancsoltam neked, hogy légy erős és bátor. Ne félj, és ne rettegj, mert veled van Istened, az ÚR, mindenütt, amerre csak jársz."
Jelenések 21:3-4: "Hallottam, hogy egy hatalmas hang szól a trónus felől: "Íme, az Isten sátora az emberekkel van, és ő velük fog lakni, ők pedig népei lesznek, és maga az Isten lesz velük;
és letöröl minden könnyet a szemükről, és halál sem lesz többé, sem gyász, sem jajkiáltás, sem fájdalom nem lesz többé, mert az elsők elmúltak."
A hit azt mondja nekem, hogy habár este lakozást vesz a sírás, reggelre itt az ujjongás.
A hit azt mondja nekem, hogy Krisztus a megtört szívek gyógyulásáért jött.
Isten felhasználja az imádságainkat arra, hogy az Ő akaratát véghezvigye ezen a világon.
Ha csüggedt, kimerült vagy éppen, javaslom, hogy menj Isten elé imádságban.
Mondd el Neki mit érzel éppen. Találj vigasztalást az Ő bölcs hatalmában és lásd meg, hogy az Ő keze téged is meg tud tartani, vigasztalni, erősíteni.
A keresztény élet nem arról szól, hogy mi birtokoljuk Istent, hanem arról, hogy Isten birtokol minket.


IMA: Istenünk méltó vagy, hogy magasztaljunk, mert minden szavad igaz. Segíts szavadra, ígéreteidre alapoznunk hit által a nehézségekben, a jó időkben is. Könyörgünk minden olvasóért aki még nem ismer Téged, hogy Szentlelked által megismerjen és kövessen. Krisztus nevében, Ámen.

Új szövetség

És vette a kenyeret, hálát adott, megtörte és e szavakkal adta nekik: "Ez az én testem, amely tiérettetek adatik: ezt cselekedjétek az ...