2023. június 3., szombat

Állj talpra!

Amikor azonban az erős szélre figyelt, megijedt, és amint süllyedni kezdett, felkiáltott: "Uram, ments meg!" Jézus azonnal kinyújtotta a kezét, megragadta őt, és ezt mondta neki: "Kicsinyhitű, miért kételkedtél?" Márk evangéliuma 14. fejezet 30-31. vers



Péterről sok mindent olvashatunk a Bibliában. A fenti történetben, a kezdeti indulás után levette a tekintetét Krisztusról és süllyedni kezdett.
Ő volt az, aki megtagadta Krisztust és miután ezt megtette, kiment és keservesen sírt. Szerette Krisztust, de rosszul ítélte meg saját képességeit, és amikor nyomás alatt volt, megtagadta Őt.
Péter szíve teljesen összetört a bűnbánat miatt. Csalódott önmagában. Azt gondolta, hogy a halálba is követni tudná Krisztust és kiderült számára, hogy még nem tart ott.
Péter pontosan olyan volt, mint te és én. Voltak, vannak időszakok életünkben, amikor nem tudunk a saját elvárásunknak sem megfelelni. A legkeserűbb csalódás az, amikor önmagadba csalódsz.
Ugyanakkor tudta, hogy hova menjen csalódásával. Bűnbánatot tartott és húsvét után új lehetőséget és megbízást kapott a feltámadt Krisztustól. Nem adta fel a harcot. Elesett ugyan, de talpra állt.
Ha padlón vagy éppen, nem kell úgy maradnod. Dönthetsz úgy, hogy talpra állsz és folytatod Krisztussal. Ha törekedsz Istent követni, Isten jól tudja, hogy miközben tanulsz Vele járni, el is fogsz esni, de ott van, hogy felsegítsen.
Isten nem mond le olyan könnyen gyermekeiről. Fuss ma az Ő nyitott karjaiba, engedd, hogy letörölje könnyeidet és helyreállítson, hogy újra az Ő embere lehess.

IMA: Istenem, magamban sokszor csalódtam, de Benned sosem. Köszönöm, hogy nem mondasz le gyermekeidről. Krisztus nevében segíts Veled járni. Ámen.

2023. június 2., péntek

Láss Isten szemén át

Mi tehát azért szeretünk, mert ő előbb szeretett minket. János első levele 4. fejezet 19. vers



Olvastam egy szerelmi történetről, ahol egy fiatalember beleszeretett egy fiatal lányba, de a lányt máshoz adták feleségül. A fiatalember annyira elkeseredett, hogy kiment a pusztaságba, annyira nyomasztotta a reménytelen szerelem.
A király meghallotta a dolgot és behozatta a fiatalembert maga elé, majd korholni kezdte buta viselkedéséért.
A fiatalember a következőt felelte: „Csak az tudja igazán megérteni, amit érzek, aki látta a szerelmem földöntúli szépségét.”
Ez már a király érdeklődését is felkeltette. Azonnal parancsot adott, hogy kerítsék elő azt a bizonyos leányt, mert immár ő is kíváncsi a földöntúli szépségére.
Amikor a leányt elé állították, a király meglepődött. A naptól égetett bőre volt és nagyon szegényes volt az öltözete. A király feleségének szépsége átlagosnak volt mondható, de a király szemében még az átlagos szépségű felesége is sokkal szebbnek tűnt. 
A szerelmes fiatalember a következőt mondta: „Felség! Sem te, sem más nem láthatja szerelmem igazi szépségét. Csak annak tárul fel ez a szépség, aki a lány szemén át nézve tudja látni a világot.”
Isten annyira szeret minden egyes bűnös lelket, hogy az egyszülött Fiát adta érted, értem és mindenkiért.
Az Ő szeretete miatt látja meg a szépséget és az értéket ott is, ahol senki más nem látná meg. Ő tudja jól miért téged választott, te pedig fogadd el az Ő szeretetét és örülj ennek a mérhetetlen, el nem múló szeretetnek. 

IMA: Istenünk, nem érdemeltük meg a Te szereteted, nem voltunk szépek, igazak, vonzóak, de te mégis meghaltál értünk. Taníts meg minket a Te szemeiden keresztül látni a körülöttünk levő világot. Krisztus nevében, Ámen.

2023. június 1., csütörtök

Lépj ki a hajóból!

Péter ekkor így szólt hozzá: "Uram, ha te vagy, parancsold meg, hogy menjek oda hozzád a vízen. Mire ő így szólt: "Jöjj!" Péter erre kiszállt a hajóból, elindult a vízen, és Jézus felé ment.                          Máté evangéliuma 14. fejezet 28-29. versek



Könnyebb kereszténynek lenni úgy, hogy a megszokott helyeden, a megszokott életedet éled. Mi történik akkor, ha ki kellene lépned a biztonságot jelentő megszokottból az ismeretlenbe?
Péter kilépett a hajójából a nyílt vízre. Nem tudhatta mi vár rá, elengedett minden kapaszkodót és Krisztusra nézett.
Így érezheted magad, amikor Isten egy ismeretlen területre, feladatra hív. Ezzel az a célja, hogy még inkább a hit emberévé formáljon és kiszélesítse életed határait.
Új dolgot kipróbálni ijesztő lehet, és néha talán úgy érzed, hogy süllyedni kezdesz, de ha nem mersz lépni, sosem fogod megtapasztalni azokat az új dolgokat, amiket Isten akar végezni benned és rajtad keresztül.
Mi az, amit Isten szívedre helyezett? Mi az, amit meg kellene tenned, ki kellene próbálnod? Azért nem lépsz, mert a félelem visszatart? Tegyél ma egy egészen kis lépést, hogy megtapasztalhasd az Isten jóságát és kegyelmét.
Ha megteszed a kis lépéseket, Isten ajtókat fog nyitni számodra és csak annyit kell tenned, hogy belépsz ezeken.
Bízd ezeket a dolgokat Istenre. A te feladatod, hogy még ma döntést hozz: kilépsz a megszokottból.



IMA: Istenem, irányítsd minden egyes lépésemet, amikor kilépek az ismeretlenbe. Emelj fel engem, ha úgy érzem süllyedni, kezdek. A Te dicsőségedre, Krisztus nevében kérlek, Ámen.

2023. május 31., szerda

Szabadság Krisztus által

Én nyomorult ember! Ki szabadít meg ebből a halálra ítélt testből? Hála az Istennek, a mi Urunk Jézus Krisztus! Római levél 7. fejezet 24-25. a) versek



Egy gazdag ember maga mellé vette inasát és együtt elindultak vadászni. Lovas szekérrel indultak útnak, de az út egy bizonyos pontján kiesett az kocsi egyik kereke.
Ahogy a gazdag ember visszakalapálta a kiesett kereket, egyszer csak az egyik ujjára ütött és mondott fájdalmában néhány olyan szót, amit nem kellett volna.
Ezután azonnal térdre rogyott és imádkozni kezdett: „Istenem, néha nehéz a Krisztus nyomdokaiban járnom. Bocsáss meg nekem, hogy olyan szavak jöttek ki a számon, amiknek nem lett volna szabad. Ámen.”
A gazdag így szolt a béreséhez: „Úgy látom, hogy keresztényként nagyon küzdelmes az életed. Én ateista vagyok és nincs semmi gondom.”
Abban a pillanatban a gazdag ember felemelte a puskáját és két lövés dördült el a fölöttük repülő vadkacsák felé. Az egyik vadkacsa holtan zuhant le, a másik csak sebződött és kétségbeesetten csapkodta a szárnyait.
A gazdag így szólt a béreséhez: „Hagyd a halott kacsát. Az nem megy sehova. Menj és fogd meg a sebzett, vergődőt nekem.”
Miután hozta a sebzett kacsát, a béres így szólt: „Uram. Én olyan vagyok néha, mint a sebzett kacsa. Vergődöm saját gyengeségeim miatt és az ördög el akar ejteni engem. De Krisztusomhoz menekülve, a bűnömet megvallva, megbánva, Ő bekötözi sebeimet és megment a gonosz karmai közül. Kegyelme minden egyes napon megújul fölöttem és megeleveníti lelkemet.  Önt viszont békén hagyja az ördög, mert az ön élete a döglött kacsához hasonlítható.” Már annyira a bűn rabszolgaságában él, hogy a lelkiismerete teljesen halott és jól érzi magát a lelki halálban, amit a bűn eredményezett életében. 
Ha lelki harcokat vívsz, ha néha elesel, de fáj neked az elesésed, akkor tudd meg, hogy Jézus Krisztus által a bűnbocsánat elérhető. Isten minden nap formálja a jellemed.
Aki lelkileg halott, annak nincsenek harcai, nem ad lelki értelemben semmilyen életjelet.

Ima: Istenem, köszönöm, hogy Jézus Krisztus által új életet adtál tieidnek. Eleveníts meg engem is a Szentlélek által, hogy megálljam helyem a lelki harcban. Krisztus nevében kérlek, Ámen.

2023. május 30., kedd

Isten valódi megismerése

Szolgámért, Jákóbért, választottamért, Izráelért szólítottalak neveden, híres nevet adtam neked, noha nem ismertél. Én vagyok az ÚR, nincs más, nincs isten rajtam kívül! Én öveztelek föl, noha nem ismertél. Ézsaiás könyve 45. fejezet 4-5. vers

Isten nevén szólította teremtményeit. Ő alkotott mindegyikünket. Ő döntötte el, hogy nőként vagy férfiként fogsz világra jönni, Ő döntötte el, hogy pontosan melyik korszakában a történelemnek fogsz világra jönni, melyik országba, családba fogsz születni és Ő fog dönteni arról is, hogy mikor fogod elhagyni ezt a földi létet.
Mégis olyan sok teremtménye van Istennek, akik nem ismerik Őt. Isten vágyik arra, hogy megismerd Őt. 12 évig laktam, dolgoztam egy kisvárosban és voltak emberek, akiket gyakran láttam az utcán, üzletben és már felismertem az arcukat, de személyesen sosem ismerkedtem meg velük. Nem tudok róluk semmit azon kívül, hogy felismerem az arcukat.
Talán te is így vagy Istennel. Hiszed, hogy létezik, valamit hallottál róla, talán jártál istentiszteletekre és azt gondolod, hogy ismered Őt.
De tényleg ismered? Behívtad már Őt az életedbe? Átadtad Neki a vezetést? Úgy ismerheted meg Istent igazán, ha naponta személyes kapcsolatot ápolsz Vele. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy imádságban behívod Jézus Krisztust életedbe. Így már személyes tapasztalatból fogod ismerni Őt.
Ha szeretnéd Isten személyes, bensőséges módon megismerni, de úgy érzed az induláshoz segítségre van szükséged, írj egy üzenetet nekünk és segítünk neked.

IMA: Istenem, szeretnék személyesen belekóstolni jóságodba, kegyelmedbe, békességedbe, szeretetedbe, jelenlétedbe. Vezess engem ebben. Krisztus nevében, Ámen.

2023. május 29., hétfő

Pünkösd tüze

Majd valami lángnyelvek jelentek meg előttük, amelyek szétoszlottak, és leszálltak mindegyikükre.
Apostolok Cselekedetei 2. fejezet 3. vers



A Szentlélekkel kapcsolatosan sok hasonlatot olvashatunk a Bibliában. Ezek a hasonlatok a Szentlélek személyét és munkáját hivatottak jobban megvilágítani a számunkra.
Pünkösd ünnepén, éppen arra emlékezünk, hogy hatalmas szélrohamhoz hasonló zúgás támadt az égből és betöltötte a termet, amelyben Krisztus tanítványainak közössége várakozott.
Ó de nagy áldás az, amikor Isten az Ő Szentlelke által betölti azokat a gyülekezeteket, ahol Krisztus követői összegyűlnek. Legyen ilyen ez az ünnep is sok-sok imaházban, templomban, teremben ahol Isten gyermekei összegyűlnek.
Lángnyelvek jelentek meg előttük, amelyek szétoszlottak és leszálltak mindegyikükre, ezáltal pedig az ott jelenlevők új emberré lettek és örökre megváltozott az életük.
Miért lángnyelv formájában szállt le a Szentlélek az apostolokra?
Az Ószövetséget megvizsgálva, a tűz Isten jelenlétének a jelképe. Emlékezzünk csak arra, amikor Mózesnek megjelent Isten az égő csipkebokor formájában.
Isten népét is tűzoszlop formájában vezette Isten a pusztai vándorlás sötét és hideg éjszakáiban.
A tüzes nyelvek megjelenése által, bemerítő János jövendölése beteljesedett: „Én vízzel keresztellek titeket, hogy megtérjetek, de aki utánam jön, erősebb nálam: arra sem vagyok méltó, hogy a saruját vigyem. Ő majd Szentlélekkel és tűzzel keresztel titeket. Kezében szórólapát van, és megtisztítja szérűjét: a gabonáját csűrbe takarítja, a pelyvát pedig megégeti olthatatlan tűzzel." ( Máté 3:11-12)
A tűz a Szentlélek által, az életünkben végzett folyamatos tisztító munkát is jelképezi. Éppen tegnap mondtam, hogy annyira szeretnék már minden területen tökéletes lenni és Krisztushoz hasonlítani, de akkor valószínűleg már rég elbíztam volna magam.
Ezért is mondja nekünk Isten, hogy a Szentlélek tisztító munkája életünk minden egyes napján folyamatban van és arra a napra biztosan készen leszünk, amikorra Isten tervezi a „munkálatok” befejezését.
A Szentlélek fontos feladata tehát, hogy megtisztítson, megszenteljen minket, hogy egyre jobban hasonlíthassunk Krisztusra.
A tűz általi megtisztulás félelmetesen hangzik, de biztosak lehetünk abban, hogy az Isten, aki egyetlen Fiát adta értünk, és Szentlelkét kitöltötte az övéire, nem elpusztítani akar minket, hanem az Ő képmására szeretne formálni.


IMA: Istenünk, szeretnénk Rád bízni magunkat. Vezess minket, tölts be minket és végezd bennünk tisztító munkádat a Szentlélek által. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

2023. május 28., vasárnap

Az igazi egység Lelke

Amikor pedig eljött a pünkösd napja, és mindnyájan együtt voltak ugyanazon a helyen,
Apostolok cselekedetei 2. fejezet 1. vers



Az egészséges kapcsolatok arról szólnak, hogy emberek minőségi időt töltenek egymással. Néha egy családi probléma egyesíti a nagy családot. Néha emberek bizonytalanok és azért vannak együtt, mert az együttlétből erőt, vigasztalást meríthetnek.
Valami hasonló történhetett az apostolokkal, amikor Isten Szentlelke lángra gyújtotta szíveiket és képessé tette őket a váratlanra.
Isten gyermekei még mindig várják az Isten csodáit. Csodálatos dolgok pedig akkor történnek, amikor Isten gyermekei együtt dolgoznak, erősítve a közöttük levő köteléket és elköteleződést.
A legerősebb közösség akkor jön létre, amikor Isten gyermekei nemcsak örülnek az egymással való közösségüknek, hanem örömmel együtt is dolgoznak.
Nem kell tehát semmiféle probléma ahhoz, hogy Isten gyermekei egyesüljenek. Nem kell a közös ellenségünk ahhoz, hogy Isten gyülekezetei egyesüljenek.
Van egy közös ügy, amely egyesít minden pünkösd utáni keresztényt arra nézve, hogy Isten szeretetének a nyelvén beszéljünk ezzel a szükségben levő világgal.
Szükségben levőkkel találkozhatunk a szomszédságunkban, de a másik földrészen is.
Milyen jó, hogy nem kell egy felsőházban összegyűlve, vezető nélkül, tanácstalanul tépelődnünk.
Jézus Krisztus a Szentlélek által tanítót és erőt adott nekünk. Mire várunk hát? Induljunk és cselekedjük egységben Isten akaratát.



IMA: Élet és szeretet Istene, köszönjük a lehetőségeket, amiket azért adsz nekünk, hogy szolgálhassunk Neked. Segíts, hogy egységben szolgáljunk Neked és másoknak. Segíts, hogy mindezeket a Te dicsőségedre cselekedjünk, Krisztus nevében, Ámen.

Kizárólag kegyelemből

Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék. E...