2023. január 21., szombat

Tarts ki!

Erősítették a tanítványok lelkét, és bátorították őket, hogy maradjanak meg a hitben, mivel sok nyomorúságon át kell bemennünk az Isten országába. Apostolok Cselekedetei 14. fejezet 22. vers



Az életben sokféle nehézséggel kell szembenézned. Az élet tengerén gyakran találkozhatsz viharokkal és olykor úgy érezheted, hogy elfogy az erőd.
Az igazság az, hogy itt még nem vagyunk az Isten országában. A földi élet a viharok és harcok színtere.
Nem ez a végső otthonunk. Tarts ki még egy rövid ideig, ragaszkodj Krisztushoz. Maradj meg a Krisztusban vetett üdvözítő hitben, mert még nem érkeztél a végcélhoz.
Ha a mai napon vihar tombol életedben, ne feledd el, hogy Isten gyermekének életében még a vihar is hasznot hoz. Ha ma úgy tűnik minden sötét, meg fog jelenni a szivárvány.
Meg fogod látni az Isten világosságát, Isten jelenlétét és azt, hogy nem kapsz nagyobb terhet, mint amit el tudsz viselni.
Ehhez viszont ragaszkodnod kell Krisztushoz. Nincsen senki másban igazi reménység vagy menekülés.
Készítsd hát szívedet, mert az Úr napja közel van. Ne engedd, hogy a gonosz megfosszon a szabadulás örömétől éppen a cél előtt.

IMA: Istenem, Rád bízom magam. Te légy oltalmam az élet viharában és tarts meg engem a Krisztusban vetett hitben. Ámen.

2023. január 20., péntek

A felülről való bölcsesség és az irgalom

A felülről való bölcsesség... irgalommal és jó gyümölcsökkel teljes...
Jakab levele 3. rész 17. vers



Az irgalom amely nem felülről jön nagyon szegényes. Szoktuk mondani, hogy aki nem saját hibáján kívül került bajba annak segítünk, ahhoz irgalmasak vagyunk, aki pedig saját hibája miatt került nehéz helyzetbe, hát arassa le amit vetett! Igazságos nem? A mi emberi meglátásunk szerint biztosan az.
A nagybetűs Igazság, az Élő és Örökkévaló Isten azonban nem ilyen irgalomról biztosított minket.
Saját hibánk miatt kerültünk bajba. Isten mégis azt nézte, hogy Ő tud segíteni, oda tudja adni egyszülött Fiát értünk és meg is tette.
Az Isten szerint, az irgalom sosem egy nemes érzés ami átjár minket, hanem cselekedet.
Tudunk segíteni valakin? Akkor miért nem tesszük? Ha tudnánk jót tenni valakivel és nem tesszük, akkor az bűn.
Attól senki nem lesz irgalmas, hogy a szíve kicsit facsarodik a szánalom miatt, hanem az lesz irgalmas akinek a kezei, lábai cselekvésre mozdulnak.
Krisztus mindig cselekedetben mutatta meg az irgalmasságát. Nézzük csak az evangéliumokban.
A jó gyümölcsök nem véletlenül jelentenek jó cselekedeteket.
Milyenek a felülről való bölcsesség jó gyümölcsei?
A Lélek gyümölcse pedig: szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás. Csupa olyan cselekedetek, melyek a Lélek gyümölcséből fakadnak.


IMA: Istenünk, szükségünk van Rád. Kell a mennyei bölcsesség! Az örökkévaló, igaz irgalom és a Te akaratod szerint való "jó gyümölcsök", cselekedetek sokasága. Dicsőülj meg ilyen módon életünkben. Bocsáss meg minden rothadt cselekedetet és tisztíts meg minket minden emberi okoskodástól. Krisztus nevében, Ámen.

2023. január 19., csütörtök

Mennyei engedékenység

A felülről való bölcsesség... engedékeny... Jakab levele 3. rész 17. vers



Amikor nagyvilági szinten hangzik el az engedékeny szó, gyakran valami negatívra gondolunk.
A szülőt, aki engedékeny, hajlamosak vagyunk gyengének, megalkuvónak tekinteni, aki lemond a helyes nevelési elvekről azért, hogy saját magát megkímélje a rövidtávú kellemetlenségektől. Ezzel pedig hosszú távon keseríti meg a saját életét.
A felülről való engedékenység azonban nem ilyen. Nem megalkuvást jelent, gyengeséget, az Istentől kapott értékrendünk feláldozását ,valami szánalmas földi előnyért.
A felülről való bölcsesség engedékenysége abban nyilvánul meg, hogy mások javát is keresi, nemcsak a saját javát.
Nem fog más ember kárán előnyökhöz jutni az élet egyetlen területén sem.
Napjainkban hányan nézik egyedül a saját hasznukat? Hány ember van akit nem érdekel hány embert károsít meg, juttat csőd szélére, ha saját maga szemében előnyösnek vagy nyereségesnek tűnik egy bizonyos dolog? A felülről való bölcsesség ilyenkor enged. El tud engedni lehetőséget, nyereséget, előnyt, ha látja, hogy másoknak kárára lenne. Tiszták a szándékai, céljai, eszközei is, amelyekkel a céljának elérésén dolgozik.
A világi engedékenység jellemző ránk? Vagy a felülről jövő?


IMA: Istenünk, könyörülj rajtunk, hogy sohasem legyen életünk megalkuvó. Segíts értékként őrizni azokat a dolgokat életünkben, amiket Te is értéknek tartasz.
Segíts gyarapodnunk a Tőled való engedékenységben. Segíts keresni a mások javát is, ne csak a saját magunkét. Tudjuk, hogy ez nem gyengeség, hanem erő.
Krisztus nevében, Ámen.

2023. január 18., szerda

Mennyei méltányosság

A felülről való bölcsesség...méltányos... Jakab levele 3. rész 17. vers




A felülről való bölcsesség egy újabb jellemzőjét tárja elénk ma Isten Szentlelke. Aki a felülről való bölcsesség irányítása alatt él, az figyelembe veszi a másik ember helyzetét.
Hányszor történt velünk, hogy nem is próbáltuk megérteni a másik ember helyzetét, hanem rögtön kemény ítéletet mondtunk felette?
A koldus felett, aki a kezét nyújtotta egy kis segítségért, de mi a gondolatunkban már előre eldöntöttük, hogy a saját maga meggondolatlansága, hanyagsága miatt szorul segítségre, sőt azt is tudni véltük, hogy azonnal alkoholra költené azt, amit adunk neki.
Vajon nem a szívünk keménységét akartuk leplezni ilyenkor?
Isten azt mondja ma nekünk, hogy vegyük figyelembe mások helyzetét. Isten lehajolt hozzánk akkor is, ha tudta, hogy a saját nyomorunkért mi vagyunk a felelősek, hiszen mi választottuk olyan sokszor a bűnt, az Isten elleni lázadást. Természetesen a felülről való méltányosság alapja a tisztaság. Tehát ez a fajta megértés nem vonatkozhat arra, hogy magunk vagy mások megalkuvására, mentséget keressünk vagy szolgáltassunk. Isten a megtört szívűt nem veti meg, de azt aki nem akarja követni az Ő szavát, útmutatását, hanem tudatosan lázadásban él, figyelmezteti, hogy térjen vissza hozzá, és akkor kaphat kegyelmet, lehet része felemelkedésben.
Másodszor, a felülről való bölcsesség figyelembe veszi mások álláspontját. Ez nem azt jelenti, hogy egyet is ért az álláspontjukkal. De meghallja, értékeli és tiszteletben tartja a mások álláspontját.
Harmadszor, a felülről való méltányosság meglátja mások igényeit és fontosnak tartja azokat.
Egy ilyen önző világban ez sem természetes. Amikor az önzés uralkodik, és a többség saját vélt vagy valós igényeiért törtet.
Összefoglalásként tehát, a felülről való méltányosság, az Istentől való megértés és türelem íratlan szabályaihoz igazodik.


IMA: Istenünk, add a mi szívünkbe a felülről való méltányosságot. Ne emberit, részrehajlót, megalkuvót, ördögit, hanem Tőled valót. Szeretnénk, ha a Te felülről való bölcsességed töltené be életünket. Krisztus nevében, Ámen.

2023. január 17., kedd

A tiszta bölcsesség

A felülről való bölcsesség pedig először is tiszta...
Jakab levele 3. rész 17. vers



Nem véletlenül mondja az Isten Szentlelke, hogy a felülről való bölcsesség először is tiszta.
A későbbiekben meglátjuk, hogy a többi tulajdonságának is ez az alapja: a tisztaság.
Amikor Pál apostol beszél azokról, akik hamis tanítóként, ördög eszközeiként szivárogtak be a gyülekezetekbe, azt mondja, hogy ezekben nem Isten szerinti bölcsesség és tisztaság lakozott.
De ki az aki tiszta? Egyedül Krisztus. És azok, akik bűnbánattal jöttek Krisztushoz, a hittel, hogy az Ő vére által az Atya eltörli minden bűnüket.
Hiszen Krisztus által nemcsak bűnbocsánatot kaphatunk, hanem az újjászületés csodája által tiszta és szent gyermekei lehetünk Istennek.
Nem saját cselekedeteink miatt, hanem azért, mert Krisztus nekünk ajándékozta az Ő szentségét.
Ez pedig kizár minden elbizakodottságot életünkből.
Ez a szentség, tisztaság, amit Krisztus által kaptunk, a Szentlélek vezetése alatt, olyan bölcsességet szül, amelynek az alapja, a Krisztus által nyert tisztaságunk, szentségünk. Változzunk tehát el, elménknek megújulása által.
És ne szabjátok magatokat e világhoz, hanem változzatok el a ti elméteknek megújulása által, hogy megvizsgáljátok, mi az Istennek jó, kedves és tökéletes akarata.
Róma 12:2
Okoskodó, bölcselkedő lehet szinte bárki, olyan "bölcsességnek" a birtokosa is, amely testi és ördögi, de a tiszta bölcsesség csakis felülről jön.

IMA: Atyánk, Istenünk, szükségünk van Rád. Te vagy az aki szentté, igazzá tettél, teszel olyan embereket, akik Benned vetik bizalmukat. Kérünk Téged, add nekünk a Te Szentlelked bölcsességét, amelynek az alapja a tisztaság. Krisztus nevében, Ámen.

2023. január 16., hétfő

Isten és terveink

Mert csak én tudom, mi a tervem veletek - így szól az ÚR -: békességet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövőt adok nektek. Jeremiás könyve 29. fejezet 11. vers



Amíg valaki egészen fiatal, még vonzó is lehet számára a gondolat, hogy csak úgy utazgasson vagy éljen meghatározott cél vagy terv nélkül.
Kicsit beleásva magunkat a felmérésekbe, rájövünk, hogy a mai világban nemcsak a fiatalok között vannak emberek, akik egyszerűen csak sodródnak céltalanul.
Ha azon kiváltságosok közé tartozol, akinek megvan mindene, amit ez az élet csak kínálhat, akkor is érezheted magad céltalannak. Talán elveszítetted a munkahelyedet és most éppen nem igazán tudod hogyan tovább. Talán elveszítetted a házastársad egy fájdalmas válás miatt vagy éppen a halál ragadta el őt tőled és úgy érzed az utad és erőd végére értél.
Talán csak egyszerűen nyugdíjba mentél, de nem tudod élvezni a pihenést, mert úgy érzed félretettek. Talán munkaképtelenné váltál valamilyen oknál fogva és úgy érzed nincs senki, aki segíthetne neked. Bármi miatt érzed úgy, hogy hányattatott sorsú ember vagy, hallgasd, meg mit mond Jeremiás által a Szentlélek: „… békességet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövőt adok nektek.” Isten nem céltalanságra teremtett minket. Neki van egy célja, terve a mindannyiunk életére szabva. A kérdés csak az, hogy hajlandó vagy-e elfogadni Isten kegyelmét, hajlandó vagy-e elfogadni Isten életedre vonatkozó tervét, hívását, célját? Kérdezd meg ma Istentől, hogy mi a terve életedre nézve. Hol akar ma használni téged olyan módon, hogy reményteljes jövőt és adjon neked?

IMA: Istenem, köszönöm a Te ígéretedet a reményteljes jövőre nézve. Tudom, hogy ez feltételes ígéret és csak akkor valósulhat meg, ha alávetem életemet Neked.

2023. január 15., vasárnap

Biztos segítség a nyomorúságban

Isten a mi oltalmunk és erősségünk, mindig biztos segítség a nyomorúságban. 46. Zsoltár 1. vers



Hol van Isten a Covid-19 világjárvány közepette? Hol volt Isten, amikor Horvátországot óriási földrengések rázták meg? Hol volt Isten amikor szökőár pusztított?
Hol van Isten, amikor a nemzetek forrongnak, polgárháborúk törnek ki, amikor gyerekek százezrei halnak meg naponta AIDS és mély szegénység miatt?
A 46. zsoltár megadja a választ: „Isten a trónján ül, de Szentlelke által folyamatosan jelen van gyermekei életében.”
A népek ettől még természetesen háboroghatnak és országok inoghatnak, megrendülhetnek a hegyek is a vizek tombolásától. Ennek ellenére a Mindenható Isten velünk van. Isten nem úgy tervezte, hogy a teremtett világot természeti katasztrófákkal sújtsa, az embert pedig halállal. A bűneink következménye a katasztrófák, halálesetek. Isten úgy döntött, hogy földi életünk idejére szabad döntési jogot biztosít a számunkra. Választhatjuk azt, hogy bízunk Benne vagy választhatjuk azt is, hogy lázadunk Ellene.
Bármi is történjen, bizonyossággal mondhatjuk: „Isten a mi oltalmunk és erősségünk, mindig biztos segítség a nyomorúságban.” ( 46. Zsoltár 1. vers)
Az is bizonyos, ha Isten gyermekei vagyunk: „Míg élünk, Istennek élünk, s ha meghalunk, Istennek halunk meg. Tehát akár élünk, akár meghalunk, az Úréi vagyunk.” Róma 14:8
Ha pedig még nem lázadsz Isten ellen, tudd meg, hogy dönthetsz másképp is, Krisztus által kibékülhetsz Vele. A döntés rajtad áll.



IMA: Istenünk, sokszor nehéz nekünk meglátni Téged. Segíts meglátnunk a Te jóságod és azt, hogy törődsz velünk akkor is, amikor látszólag széthullnak a dolgok körülöttünk. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

Új szövetség

És vette a kenyeret, hálát adott, megtörte és e szavakkal adta nekik: "Ez az én testem, amely tiérettetek adatik: ezt cselekedjétek az ...