2023. január 18., szerda

Mennyei méltányosság

A felülről való bölcsesség...méltányos... Jakab levele 3. rész 17. vers




A felülről való bölcsesség egy újabb jellemzőjét tárja elénk ma Isten Szentlelke. Aki a felülről való bölcsesség irányítása alatt él, az figyelembe veszi a másik ember helyzetét.
Hányszor történt velünk, hogy nem is próbáltuk megérteni a másik ember helyzetét, hanem rögtön kemény ítéletet mondtunk felette?
A koldus felett, aki a kezét nyújtotta egy kis segítségért, de mi a gondolatunkban már előre eldöntöttük, hogy a saját maga meggondolatlansága, hanyagsága miatt szorul segítségre, sőt azt is tudni véltük, hogy azonnal alkoholra költené azt, amit adunk neki.
Vajon nem a szívünk keménységét akartuk leplezni ilyenkor?
Isten azt mondja ma nekünk, hogy vegyük figyelembe mások helyzetét. Isten lehajolt hozzánk akkor is, ha tudta, hogy a saját nyomorunkért mi vagyunk a felelősek, hiszen mi választottuk olyan sokszor a bűnt, az Isten elleni lázadást. Természetesen a felülről való méltányosság alapja a tisztaság. Tehát ez a fajta megértés nem vonatkozhat arra, hogy magunk vagy mások megalkuvására, mentséget keressünk vagy szolgáltassunk. Isten a megtört szívűt nem veti meg, de azt aki nem akarja követni az Ő szavát, útmutatását, hanem tudatosan lázadásban él, figyelmezteti, hogy térjen vissza hozzá, és akkor kaphat kegyelmet, lehet része felemelkedésben.
Másodszor, a felülről való bölcsesség figyelembe veszi mások álláspontját. Ez nem azt jelenti, hogy egyet is ért az álláspontjukkal. De meghallja, értékeli és tiszteletben tartja a mások álláspontját.
Harmadszor, a felülről való méltányosság meglátja mások igényeit és fontosnak tartja azokat.
Egy ilyen önző világban ez sem természetes. Amikor az önzés uralkodik, és a többség saját vélt vagy valós igényeiért törtet.
Összefoglalásként tehát, a felülről való méltányosság, az Istentől való megértés és türelem íratlan szabályaihoz igazodik.


IMA: Istenünk, add a mi szívünkbe a felülről való méltányosságot. Ne emberit, részrehajlót, megalkuvót, ördögit, hanem Tőled valót. Szeretnénk, ha a Te felülről való bölcsességed töltené be életünket. Krisztus nevében, Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A boldogító iga

Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek. Vegyétek magatokra az én igámat, é...