2024. június 1., szombat

Isten gyermekeinek igazi hivatása

Mert őbenne kiválasztott minket magának már a világ teremtése előtt, hogy szentek és feddhetetlenek legyünk előtte szeretetben. Efézusbeliekhez írt levél 1. fejezet 4. vers



A fenti igevers mélyen megragadja Isten örökkévaló tervének és szeretetének lényegét. Megmutatja, hogy Isten nem csupán a történelem egy adott pillanatában döntött úgy, hogy szeret téged, hanem már a világ teremtése előtt kiválasztott. Ez az elképesztő igazság arra emlékeztet téged, hogy Isten szeretetének mélysége és bölcsessége meghaladja az emberi értelmet.

Az, hogy Isten kiválasztott téged, nem jelenti azt, hogy ezt érdemeid alapján tette volna. Éppen ellenkezőleg, ez Isten kegyelmének a bizonyítéka. Kiválasztott téged azért, hogy szent és feddhetetlen légy előtte. Ez nem az emberi erőfeszítésen, hanem Isten kegyelmén alapul.

A szentség és a feddhetetlenség nem valami, amit te magad érhetsz el; ez Isten ajándéka. Krisztus meghalt, hogy a bűneidet megbocsáthassa a mennyei Atya és a földön élt bűntelen élete által Krisztus neked ajándékozta szentségét és feddhetetlenségét. Őrá nézve és Őáltala fogad el téged Isten szentként és feddhetetlenként, ha hit által elfogadtad Isten mentő szeretetét. Ahogy életedet Isten iránti szeretetben éled, fokozatosan átalakulsz. Ez a folyamat nap mint nap történik, amikor Isten Szelleme munkálkodik benned. Ezt hívjuk a megszentelődés folyamatának. Ez a folyamat az Isten benned munkálkodó kegyelme és Szentlelke által zajlik. Az Ő szeretete vezet téged és formálja a szívedet, hogy egyre inkább hasonlíts jellemben Jézushoz.

Az Istentől nyert hivatásod tehát nem csupán az, hogy szent és feddhetetlen legyél, hanem hogy mindezt szeretetben éld meg. Az igazi szentség és feddhetetlenség az Isten és embertársaid iránti szeretetben mutatkozik meg. Jézus maga is ezt hangsúlyozta, amikor azt mondta, hogy a legnagyobb parancsolat az, hogy szeresd Istent mindenek felett, és szeresd felebarátodat, mint önmagadat.

IMA: Istenem, Te minden embert hívsz arra, hogy átadja életét Neked, de csak azok a kiválasztottak, akik erre a hívásra igent mondanak és Veled együtt munkálkodnak a Tőled kapott hivatásuk előre vitelében. Krisztus nevében érints meg és bírj bölcs döntésre minden olyan olvasót, aki még nem fogadta el a Te szeretetedet. Krisztus nevében kérünk, Ámen.

2024. május 31., péntek

Isten Igéjének hatalmas ereje

Mert Isten igéje élő és ható, élesebb minden kétélű kardnál, és áthatol az elme és a lélek, az ízületek és a velők szétválásáig, és megítéli a szív gondolatait és szándékait. Zsidókhoz írt levél 4. fejezet 12. vers



Isten szava, a Biblia: nem csupán egy régi, történeti könyv. A világtörténelem legolvasottabb könyve. Ezért is gondolom azt, hogy minden embernek el kellene olvasnia figyelmesen elejétől a végéig ha más okot nem talál erre, hát azért, mert a világtörténelem legolvasottabb könyve és az általános műveltséghez tartozik annak ismerete. Az "élő" azt jelenti, hogy örökkévaló és aktuális minden időben. Ahogy olvasod és tanulmányozod, Isten Igéje ma is megszólít téged, és közvetlenül a szívünkhöz szól. A "ható" kifejezés arra utal, hogy képes cselekedni, és képes változásokat hozni az életedben. Nem csupán passzív olvasmány, hanem aktív erő, amely alakítja gondolataidat, érzelmeidet és cselekedeteidet.

Másodszor élesebb minden kétélű kardnál. Ezt az erőteljes képet a bibliai író azért használja, hogy bemutassa Isten Igéjének mélyreható, átható erejét. A kétélű kard mindkét oldala éles és vág, ahogy Isten Igéje is képes áttörni minden ellenállást. Nincs olyan akadály vagy védelem az emberi szívben és elmében, amit Isten Igéje ne tudna áthatolni.

Harmadszor, áthatol az elme és a lélek, az ízületek és a velők szétválásáig:

Ez a kifejezés azt mutatja, hogy Isten igéje olyan mélyre hatol, amire semmi más nem képes. Nem csupán a felszínt érinti, hanem egészen a legbelsőbb részekig – a gondolatainkig és indítékainkig. Isten igéje képes megkülönböztetni, szétválasztani és feltárni a legmélyebb igazságokat bennünk. Áthatolásával lehetővé teszi, hogy meglássuk igazi önmagunkat és isteni útmutatást kapjunk.

Negyedszer, megítéli a szív gondolatait és szándékait: Isten Igéje nemcsak külső cselekedeteidet, hanem belső gondolataidat és szándékaidat is megítéli. Ez arra hív téged, hogy őszinteséggel vizsgáld meg lelked állapotát. Olyan sok ember nem tudja, hogy valójában mi lakozik a lelkében. Keresztényi életed nemcsak cselekedetekben, hanem szíved valódi mozgatórugóiban is meg kell mutatkoznia. Isten Igéje tükröt tart eléd, amelyben megvizsgálhatod és segítségével megtisztíthatod a szívedet.

Isten arra hív téged, hogy rendszeresen tanulmányozd, elmélkedj rajta, és engedd, hogy formáljon, megújítson téged. Ahogy megnyitod szívedet Isten igéje előtt, megtapasztalhatod annak átalakító erejét, és egyre inkább olyanná válsz, amilyennek Isten tervezett téged.

IMA: Istenem, köszönöm, hogy a Te szavad csodálatos hatalma által képes vagy az én életemet is formálni, alakítani, csiszolni a Te dicsőségedre és a Te javadra. Krisztus nevében, Ámen.

2024. május 30., csütörtök

Isten szeretetének eszközei

Akkor ezt kérdezte tőle az anyósa: Hol szedegettél, és hol dolgoztál ma? Áldott legyen, aki a pártfogásába vett! Ő megmondta az anyósának, hogy kinél dolgozott, és ezt mondta: Boáz a neve annak a férfinak, akinél ma dolgoztam. Rúth könyve 2. fejezet 19. vers



Egy napsütötte, meleg nap végén Ruth hazatért, kezében a szedett gabona, fáradt, de elégedett mosollyal arcán. Ha életed során végigdolgoztál legalább egy napot a forró, tűző napon akkor biztos vagyok benne, hogy el tudod képzelni milyen érzést kelt ez a típusú fáradtság. Amint Naomi meglátta, csodálkozva és örömmel kérdezte: "Hol szedegettél, és hol dolgoztál ma? Áldott legyen, aki a pártfogásába vett!" Ruth így válaszolt: "Boáz a neve annak a férfinak, akinél ma dolgoztam."

Ez az egyszerű beszélgetés sokkal több, mint amit elsőre láthatsz benne. Naomi és Ruth története a hitről, a gondviselésről és a kegyelemről szól. Ruth, egy moábita nő, elhagyta szülőföldjét és hamis isteneit, hogy csatlakozzon férje népéhez és Istenéhez. Naomi tragédiája után, amikor férjét és fiait elvesztette, Ruth úgy döntött, hogy követi őt vissza Betlehembe, még akkor is, ha ez nehézségekkel és bizonytalansággal járt.

Amikor Ruth azon a napon a mezőn Boáz földjén dolgozott, valami sokkal nagyobb bontakozott ki, mint egy egyszerű munka. Boáz nemcsak Ruth kemény munkáját ismerte el, hanem az ő hűségét és elkötelezettségét is Naomi iránt. Boáz nagylelkűsége és kedvessége emlékeztet minket Isten gondoskodására. Boáz áldása Naomi további szavaiban is megnyilvánul: „Áldja meg őt az ÚR, aki nem vonta meg szeretetét az élőktől és a holtaktól!"

Boáz példája arra tanít bennünket, hogy Isten kegyelme és gondviselése mindennapjainkban is megjelenhet. Lehet, hogy nem mindig látjuk azonnal, hogyan dolgozik Isten az életünkben, de Ruth története emlékeztet minket, hogy Ő mindig ott van, és gondoskodik rólunk. Ahogyan Boáz Ruthot pártfogásába vette, úgy vesz minket is pártfogásába az Úr, amikor rábízzuk magunkat és követjük Őt.

Ez az elmélkedés arra hív mindannyiunkat, hogy bízzunk Isten irántunk való szeretetében és hűségében, még akkor is, ha az utunk néha nehéznek tűnik. Legyünk hálásak mindazért, amit kapunk, és emlékezzünk arra, hogy minden áldás, amit tapasztalunk, Isten kegyelméből fakad. Végül pedig tanuljunk meg olyan nagylelkűek és kedvesek lenni másokkal szemben, mint Boáz volt Ruth iránt: legyünk eszközei Isten szeretetének és gondoskodásának ebben a világban.

IMA: Istenem, köszönöm azokat az embereket, akiket eszközként használtál akkor, amikor nagy szükségben voltam. Köszönöm az ő önzetlen, viszonzást nem váró, őszinte segítő szándékukat a cselekedeteiket. Szeretnék én is eszközöd lenni, hogy másokat segítsek. Krisztus nevében, Ámen.

2024. május 29., szerda

Aggodalom helyett hála

Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt; és Isten békessége, mely minden értelmet meghalad, meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat a Krisztus Jézusban. Filippibeliekhez írt levél 4. fejezet 7. vers



Az élet tele van kihívásokkal, melyekre az egyik válaszod lehet az aggodalom. A bizonytalanság, a jövőtől való félelem, akár hétköznapi gondok is mind-mind képesek megtölteni szívedet szorongással. De Isten úgy tanít téged, hogy legyen bármilyen nyomasztó a helyzet, Krisztus követőjeként arra vagy hívva, hogy teljes bizalmadat Istenbe helyezd.

"Semmiért se aggódjatok," - mondja az apostol, hiszen a Teremtő, aki a világot teremtette, és aki szeretetteljes Atyád mindenkor gondoskodik rólad. Az aggodalom helyett imára és könyörgésre bíztat, hiszen az ima az a közvetlen kapcsolat Istennel, amely során átadhatod Neki minden szükségletedet, félelmedet és vágyadat. Az ima nemcsak kérés, hanem hálaadás is, amiben elismered Isten jóságát és az Ő gondviselését.

A hálaadás a szíved válasza Isten szeretetére és kegyelmére. Amikor hálát adsz, akkor felismered és megvallod, hogy Isten már eddig is dolgozott az életedben, és mindenkor a javadat akarja. Így a hálaadás képes átalakítani a gondolkodásodat, hogy a nehézségek közepette is észleld Isten munkálkodását.

"Isten békessége, mely minden értelmet meghalad," egy csodálatos ígéret. Ez a békesség túlmutat az emberi gondolkodáson és megértésen. Nem függ a körülményektől, hanem egyfajta belső nyugalom, melyet csak az nyerhet el, aki Istenben bízik. Ez a békesség megőrzi szívedet és elmédet, megvéd a kétségektől és a félelmektől, és Krisztus Jézusban biztosítja számodra azt a megingathatatlan bizonyosságot, hogy Isten mindig veled van.

Kedves Testvérem, ha ma aggódnál valami miatt, emlékezz erre az igére. Hozd kéréseidet és aggodalmaidat Isten elé imában és könyörgésben, és adj hálát mindazért, amit Ő már megcselekedett érted. Bízz az Ő bölcsességében és szeretetében, és tapasztald meg az Ő békességét, mely minden értelmet meghalad.

IMA: Istenem, ma emlékezni szeretnék mindarra a csodálatos gondviselésre, amit a múltban tapasztaltam Veled kapcsolatosan. Hálát adok neked mindezért és köszönöm, hogy aggodalom helyett kiönthetem bizalommal a szívem Neked. Krisztus nevében, Ámen.

2024. május 28., kedd

Isten megkülönböztetett szeretete

Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál, azoknak, akiket elhatározása szerint elhívott. Római levél 8. fejezet 28. vers



Istennek vannak általános ígéretei, áldásai. Ha valaki Őt tiszteli, követi, ha valaki elfogadja az Ő szeretetét és átadja életét neki, annak is ad esőt, abban is fenntartja a fizikai életet, sok esetben ad neki erőt és elérhet bizonyos célokat a földi létben. Nagyon sok esetben még hosszú fizikai életet is élhet.
Viszont a fenti áldásokat azokat is megkapják, akik Istent gyalázzák szavaikkal vagy/és tetteikkel, akik tagadják az Ő létezését stb. stb. Az Isten ellenségei is megkapnak bizonyos általános áldásokat ebben a földi életben. Ez azért van így, mert a végső, igazságos ítélet a síron túl vár úgy a gonoszokra, mint azokra, akik Istent szeretik és életüket átadták Neki.
A fenti igeversben foglalt ígéret viszont kizárólag Isten megtért, újjászületett, Isten szeretetét befogadó gyermekeire vonatkozik.
Igaz, hogy manapság sok-sok istentelen ember is szeretné azt hinni, hogy életében semmi sem véletlen és minden esemény, rossz döntés, bűn, lázadás végső soron javát és fejlődését szolgálja, de ez voltaképpen csak önbecsapás. Olyan sok ember ragad meg életének bizonyos szakaszában és arra ítéli magát, hogy újra és újra ugyanazokat a köröket rója, ugyanazokat a hibákat, bűnöket kövesse el újra és újra ahelyett, hogy felelősségteljesen szembenézne életében elkövetett hibákkal és azokat Isten elé hozva, újat kezdene.
Ha Isten gyermeke lettél vagy leszel, akkor fontos tudnod, hogy Istennek van egy terve az életedre nézve. Ez a terv átfogja az életednek minden vonatkozását. Isten gyermekeként nem mindig érted, hogy mi miért történik életedben, de nem is ez a fontos, hanem az, hogy bízz a mennyei Atyád ígéretében. Vannak esetek, amikor a közeljövőben fogod megérteni azt, ami ma történik veled, van, hogy a távoli jövőben és olyan is van, hogy csak az Isten országában fog teljesen összeállni a kép.
Az elmúlt hónapokban bezárult előttünk egy ajtó a szolgálatunkat, közösségi hitéletünket tekintve, ma pedig kapkodjuk a fejünket, mert folyamatosan nyílnak meg újabb és újabb ajtók előttünk. Néha úgy érezzük nem tudjuk tartani a lépést az új lehetőségek megragadását illetően. :)
A fenti ígéret nem garancia arra, hogy életedben mindig minden kényelmes vagy zökkenőmentes lesz, de Isten minden körülményt felhasznál arra, hogy érzelmileg, lelkileg és hitben éretté tegyen.
Ez a hit tesz arra képessé, hogy lásd a viszontagságos időkben is az Isten szeretetének áldásait.
Isten ismeri a gondolataidat. Hallja a sóhajaidat, látja a titokban hullatott könnyeidet és ismeri a soha el nem mondott, legmélyebb gondolataidat is. Ez nem zárja ki a fájdalmat, nem vonja kétségbe a küzdelmek valóságát, hanem egy mélyebb, Istenbe vetett bizalmat épít ki benned.
Az Ő szeretete és bölcsessége felülmúl minden emberi értelmet, és ha szerinte jársz és szereted Őt, felismered, hogy életed minden pillanata – akár jó, akár rossz – egy mozaik darabja, amely végül egy gyönyörű képpé áll össze az Ő tervében.


IMA: Istenem, köszönöm a Te különleges szereteted, törődésed és terved amelyet a gyermekeid iránt tanúsítasz. Krisztus nevében, Ámen.

2024. május 27., hétfő

Isten bíztatása gyermekei számára

Azon a napon így biztatják Jeruzsálemet: Ne félj, Sion, ne csüggedj el! Veled van Istened, az ÚR, ő erős, és megsegít. Boldogan örül neked, megújít szeretetével, ujjongva örül neked.                                  Sofóniás könyve 3. fejezet 16-17. vers



A fenti igeversek rendkívüli bátorítást nyújtanak minden Krisztust követő keresztény számára. Isten arra hív téged, hogy ne félj és ne csüggedj el. Az élet kihívásai, a mindennapok nehézségei sokszor próbára tehetik hitedet, de tudnod kell, hogy soha nem vagy egyedül. Az Úr, a mi Istenünk velünk van, Ő erős és megsegít téged.

Isten jelenléte melletted áll minden pillanatban. Ő nemcsak erővel telve áll melletted, hanem boldog örömmel is, szeretete soha nem hagy alább. Amikor elbizonytalanodsz, amikor a világ terhei rád nehezednek, emlékezz arra, hogy az Úr szeretete megújít téged. Az Ő szeretete az, amely képes felvinni téged a remény csúcsára, amikor minden más elveszettnek tűnik.

Az Isten ujjongva örül övéinek. Gondoljunk bele abba az elképzelhetetlen boldogságba, amit Ő érez gyermekei iránt! A Teremtő, aki mindent megalkotott, örömmel és szeretettel néz rád is, ha már átadtad életed Neki. Ez a tudatosság legyen az, ami erőt ad mindennapi küzdelmeidhez. Lásd magadat Isten szemével: értékesnek, szeretettnek és megbecsültnek.

Bármivel is nézel szembe ma, tartsd szem előtt ezeket az éltető ígéreteket. Isten veled van, Ő megsegít téged, és örömét leli benned. Bízz az Ő hatalmas erejében és szeretetében, és te magad is ujjongj az Ő jelenlétében.

IMA: Istenem, olyan nagy áldás, hogy Te ilyen nagy szeretettel, örömmel tekintesz gyermekeidre. Neveled, tanítod, fegyelmezed őket, de nem mondasz le azokról, akik ragaszkodnak Hozzád. Krisztus nevében dicsérünk ezért. Ámen. 

2024. május 26., vasárnap

Dicsőítsd Istent testedben

Vagy nem tudjátok, hogy testetek, amit Istentől kaptatok, a bennetek levő Szentlélek temploma, és ezért nem a magatokéi vagytok? Mert áron vétettetek meg: dicsőítsétek tehát Istent testetekben. Korintusiakhoz írt levél 6. fejezet 19-20. versek



Korinthosz a görögök egyik fontos városa volt és a görög "istenek" és legendáik lengték körül az egész társadalmat. A legendák szerint, a görög istenek emberi alakot vettek fel és kiszemeltek olyan embereket, akikkel szexuális kapcsolatot létesítettek és így félisten gyermekekkel ajándékozták meg a halandókat. Ez pedig nagy dicsőségnek számított. Ebből fakadóan a hamis istenek papjai azt tanították a görög pogányoknak, hogy sose mondjanak nemet a szexuális közösülésre. Akár vonzónak találják a hozzájuk közeledőt, akár nem, létesítsenek vele szexuális kapcsolatot, mert sosem tudhatják, hogy aki kezdeményezi az együttlétet az egy emberi alakban levő isten-e vagy sem. Tehát a görög társadalom szexuális szabadossága mögött nemcsak a kéjvágy állt, hanem az efféle pogány hiedelmek is. Amint azonban megalakult a keresztény gyülekezet, ezekkel az új keresztényekkel meg kellett értetni, hogy mit tanít az igazi, teremtő Isten az ember testével kapcsolatosan.
Tested Isten ajándéka, amelyet nem saját magadért, hanem az Ő dicsőségére kaptál. Teremtett lényként arra hívattál, hogy testedet úgy őrizd meg és használd, hogy az Isten tiszteletét szolgálja. Ez azt jelenti, hogy gondoskodnod kell róla, vigyáznod kell egészségedre, és kerülnöd kell minden olyan viselkedést vagy szokást, amely károsítja testedet.
A Szentlélek jelenléte benned különleges méltóságot ad testednek. Ahogy egy templomot tisztelettel és áldással illettnek, úgy neked is tisztelettel és gondossággal kell bánnod testeddel. Ez magában foglalja a lelkedről való gondoskodást is, hiszen a test és a lélek szorosan összekapcsolódnak. Imádkoznod kell, folyamatosan Isten közelségében élni, hogy a benned lakozó Szentlélek munkáját aktívan támogasd.
Pál apostol itt egy mély igazságra hívja fel a figyelmedet: nem vagy a magadé, mert áron vásároltattál meg. Jézus Krisztus áldozata megváltott téged, ( ha Istennek átadtad hittel életed irányítását) és ennek következtében az Ő tulajdona lettél. Egyrészt Ő teremtett, másrészt Ő fizetett bűneid rabságából való szabadulásodért. Ez a tudatosság arra ösztönöz téged, hogy életedet és testedet Isten szolgálatának szenteld. Emlékezz arra, hogy minden cselekedeted visszatükrözi elkötelezettségedet vagy annak hiányát a Megváltód iránt.
Testeddel sokféle módon dicsőítheted Istent. Ez az élet szentségének megőrzését, a tisztaság iránti elkötelezettséget, a különféle egészséges életmódbeli választásokat és a szeretet szolgálatát is jelenti. Amikor testedet Isten dicsőségére használod, tanúbizonyságot teszel az Ő teremtő hatalmáról és jóságáról.
Sokan közülünk nem mindig éltek a testükkel úgy, ahogy Isten kívánná. Azonban Isten kegyelme mindig lehetőséget kínál a változásra és a megújulásra. Bármilyen múltbeli hibáid is voltak, Jézus Krisztus áldozata által új kezdetet kaphatsz. Fogadd el ezt a kegyelmet, és törekedjünk arra, hogy testedet és életedet Isten dicsőségére formáld.

IMA: Istenem, köszönöm, hogy fizikai testemet ajándékba kaptam egy időre, hogy azt a te dicsőségedre gondozzam, ápoljam és használjam. Adj bölcsességet és elszántságot ebben. Krisztus nevében, Ámen.

Isten türelme

Te mégis sok esztendőn át türelmes voltál irántuk, és lelkeddel, prófétáid által intetted őket, de ők nem figyeltek. Ezért más országok népe...