2019. május 18., szombat

Krisztus a védelmezőnk!

Mikor pedig Jézus felegyenesedett, és senkit sem látott az asszonyon kívül, így szólt hozzá: "Hol vannak a vádlóid? Senki sem ítélt el téged?"
Ő így felelt: "Senki, Uram." Jézus pedig ezt mondta neki: "Én sem ítéllek el téged, menj el, és mostantól fogva többé ne vétkezz!")
János evangéliuma 8. rész 10-11. vers



Egy asszonyt rángattak oda Krisztus elé, akit házasságtörésen kaptak rajta. Majd elmondták neki, hogy a mózesi törvény szerint, az asszonyt ki kell végezni. Majd csapdaként, felteszik a kérdést Krisztusnak, hogy mi a véleménye.
Úgy gondolták, ha azt válaszolja, hogy hagyják életben, akkor Krisztust is megkövezhetik, mint aki a törvény ellen lázít és pártolja a bűnt.
Ha pedig egyetért velük, akkor meghasonlik önmagával, hiszen Ő azért jött, hogy megkeresse az elveszetteket.
Krisztus lehajolt és írt a földre. Egy védőügyvéd lelkületéhez hozzátartozik, hogy nem szól elhamarkodottan.
Nagyon könnyű engedni, hogy életünkbe befurakodjon a vádló hozzáállás.
Mindannyian ragadtunk már életünk során egy vagy talán két követ is.
Könnyen dobálunk köveket másokra. " Nem hiszem el, hogy így beszélt, így viselkedett, így él, így gondolkodik..."
Emberek akiket kigúnyolunk mert valamikor talán elestek, esetleg sosem ismerték meg Krisztust és az Ő kegyelmét, ezért élnek a bűn rabláncai között.
Azonban nekik is szükségük van egy olyan lelkipásztorra, olyan emberre, aki bemutatja számukra Krisztus szeretetét.
Az evangéliumunk elég nagy ahhoz, hogy befogadjuk a megtérő bűnösöket akiket mások megvetnek?
Krisztus testtartása is az irgalmáról és kegyelméről tesz tanúbizonyságot nekünk. Lehajolt a porba.
A farizeusok hozzáállása pedig a vádló hozzáállás.
Kedves pásztor, püspök vagy bárki is légy, te is bűnös vagy, te is halálra méltó vagy Isten előtt.
Magam is harcoltam olyan gyülekezettel akik nem akarták visszafogadni azt aki megtért a házasságtörés bűnéből és akinek az életét, házasságát a szemem láttára kezdte el újjáépíteni. A saját gyülekezete viszont kövekkel várta. Olyanra is van példa sajnos, hogy büszkén élnek bűnben emberek a gyülekezetben, de mivel ismerős, cinkostárs, rokon, ezért senki sem szembesíti őket elveszett állapotukkal.
Olyan gyülekezetekre van szükségünk akik lehajolnak a porba a megtérő, bűnbánó bűnösökért. Isten szeretné ha hozzájuk fordulnánk és nem elfordulnánk tőlük, mint a nagyobbik fiú a tékozlásból hazatért testvérétől.
Isten szeretné ha jót gondolnánk róluk, jót mondanánk nekik és a legjobbat remélnénk velük kapcsolatosan.
Pártolta Krisztus a bűnt? Nem! Mégis miért bocsátott meg?
1. Mert az asszony töredelmes szívvel volt ott előtte. Az emberek csak azt látták amit tett, a szívét csak Krisztus látta. Nem tagadta bűnét és nem is védte magát.
2. Krisztus halt meg az asszony bűnéért, hogy az asszony új életet kezdjen.
Nehogy azt hidd, ha te keresztény létedre házasságtörésben élsz, szeretőt tartasz vagy egyéb mocskokba süllyedtél, hogy most igazolhatod magad.
Akiket Krisztus felment, azok szabaddá lesznek a bűntől.
Ezért mondja: " Eredj el és többé ne vétkezz!"
A törvény arra jó, hogy megmutassa romlottságunkat. Krisztus kegyelmének az ereje jó arra, hogy szabadságot adjon a bűntől. Ezért van az, hogy keresztény táborokban a szabályok, törvények ellenére, a felügyelők ellenére akik lámpákkal pásztázzák az udvarokat, a fiatalok akik nem ismerték meg Krisztus kegyelmét, kiszöknek és mégis elkövetik a bűnt. Mert a törvény önmagában nem ad szabadságot a bűntől, egyedül Krisztus kegyelmének megragadása.
Tehát ha te büszke vagy és nem veszed észre, hogy megtérő bűnös van csak és lázadó bűnös aki nem hajlandó engedni a Fiúnak, akkor Isten haragja marad rajtad.
A kegyelemmel nem lehet játszani. Krisztus ugyanis megmondta az asszonynak, ha újra visszatér a bűn fogságába, akkor rosszabb vár rá, mint a fizikai halál. Az örök kárhozat. Aki megtapossa a szövetség vérét, annak nem marad más reménysége, esélye.
A tradíciók, szokások, az egyház-felekezeted nem fogja neked megadni a szabadságot amire vágytál, erre csakis Krisztus képes. Ezért kövessük Krisztust.


IMA: Istenem, köszönöm, hogy megkönyörültél rajtam akkor, amikor senkit sem érdekelt a sorsom. Közel jöttél hozzám akkor, amikor senki sem vágyott a közelembe. Megérintettél és szabaddá tették kegyelmed, Szentlelked által. Köszönöm, hogy használni akarsz minket. Segíts, hogy meglássam a megtört szívű bűnöst, és hívjam Hozzád. Krisztus nevében, Ámen.












2019. május 17., péntek

A körülmények fogságában...

Hallottam, hogy egy hatalmas hang szól a trónus felől: "Íme, az Isten sátora az emberekkel van, és ő velük fog lakni, ők pedig népei lesznek, és maga az Isten lesz velük;
és letöröl minden könnyet a szemükről, és halál sem lesz többé, sem gyász, sem jajkiáltás, sem fájdalom nem lesz többé, mert az elsők elmúltak."
A trónuson ülő ezt mondta: "Íme, újjáteremtek mindent". És így szólt: "Írd meg, mert ezek az igék megbízhatók és igazak!"
Jelenések könyve 21. rész 3-5. vers






Azt kívánom bárcsak rendbe jönne az életedben minden. Minden egyes embernek kívánom az igazi boldogságot, amit csak Isten adhat.
A jelenlegi életünk viszont nem így működik. A körülményeink nem tökéletesek. Talán éppen ezért érezzük úgy sokszor, hogy az életkörülményeink fogságában élünk.
Lennék én Istennel kapcsolatban, de a munkahelyem, a férjem, feleségem, gyerekeim... Nem tudom félretenni ezeket, nem tudok időt szánni Istenre.
Nagyon jól tudod kedves olvasóm, hogy ami, aki fontos nekünk, arra mindig van időnk. Találunk időt a kedvenc szappanoperánkra, a panaszkodásra, nyaralásra, de Istenre nem? Ugyan már...
Lennék én boldog, de... Megragadnám én az Isten ingyen ajándékát, az örök életet, de...
A földi életben követhetünk el hibákat, hiszen mi is, akik újjászülettünk, növekszünk a megszentelődés folyamatában, a Szentlélek által.
Jöhetnek nehéz idők, váratlan dolgok életünkben.
De mit szólsz ahhoz, ha azt mondom, hogy a körülményeink fölé emelkedhetünk?
Nem arról beszélek, hogy dugjuk a fejünket a homokba, és ismételgessük, hogy minden rendben van.
Arról van szó, hogy tudjuk, van egy Istenünk, aki Ura az egész világnak és kézben tartja a mi életünket.
Addig vannak könnyeink, ameddig szükség van azokra, hogy Isten képmása kirajzolódjék bennünk általuk, addig van szenvedés, ameddig szükség van arra, hogy erősödjünk, érettebbé váljunk.
Minden javunkra van, ha Isten gyermekei vagyunk Krisztus által. Ha nem vagy Isten gyermeke, lehetséges számodra is, hogy kibékülj Istennel és gyermekévé válj a Szentlélek által.
Az Isten gyermekei azt is tudják, hogy a nehézségeknek egyszer vége lesz. A könnyek felszáradnak, a szenvedés elmúlik, a sebezhetőségünk és minden amit a bűneink miatt el kell viselnünk a földi életben.
Mitől? Kitől? Isten jelenlététől. Az Ő jelenlétét ma is megragadhatjuk és a könnyek, nehézségek között is vigasztalást találhatunk. Ezért éreztük már annyian, hogy a legnagyobb szenvedésekben, próbákban jött hozzánk a mi Atyánk a legközelebb.
Az édesanya is akkor szorítja a mellkasához a gyermekét, amikor az szomorú, fájdalmai vannak és biztonságra vágyik.




IMA: Istenünk, magasztalunk Téged, mert a jelenléted tökéletesen elég nekünk. Senki nem tud békességet, szeretetet, életet, örömet, reménységet adni nekünk igazán csak Te. Köszönjük, hogy neveled a Te gyermekeidet könnyek, nehézségek által, hogy bemehessenek a mennyei örökségbe ahol már nem lesz szükség könnyekre, fájdalomra, gyászra, mert a Te jelenléted elég lesz nekünk. Krisztus nevében érints meg minden olvasót Istenünk, Ámen.

2019. május 16., csütörtök

A boldog ember útja!

A karmesternek: Dávid zsoltára.
Boldog az, akinek gondja van a nincstelenre, ha bajba kerül, megmenti az ÚR.
Az ÚR megőrzi, és életben tartja, boldog lesz a földön; nem engedi át ellenségei dühének.
Az ÚR enyhülést ad betegágyán, jobbulást ad neki, valahányszor betegen fekszik.
41. Zsoltár 1-3. vers




Kétféle ember van gyakorlatilag a világon.
Az egyik ember, aki alapvetően önző, és önmaga körül forog.
Az ilyen ember amikor a nincstelen szót hallja, mindig önmagára gondol. Ennek az életszemléletnek semmi köze az anyagi helyzethez.
Találkoztam már gazdag vállalkozóval aki csak panaszkodott, panaszkodott, panaszkodott és panaszkodott.
Az ő jövedelme egy hónap alatt több volt, mint amit én 10 év alatt kerestem.
Mit tesz az ilyen ember amikor valódi nincstelennel találkozik?
Általában próbálja megmagyarázni a fösvénységét, önzőségét.
Néha úgy, hogy elkezd pálcát törni az illető felett, bemeséli önmagának és néha másoknak is, hogy az a bizonyos nincstelen akin segítenie kéne gondatlan, nem tud bánni a pénzzel, nem tud takarékoskodni stb. stb.
Ezzel meg is nyugtatta a lelkiismeretét és máris nem érzi magát olyan nyomorultul, mint amilyen.
A második gyakran előforduló módszer, hogy azt mondja:
" Nem halat kell adni neki, hanem meg kell tanítani halászni."
Erre az embercsoportra jellemző az állandó elégedetlenség, fösvénység, az irigység és a képmutatás
Könyörgöm! Akinek nincs mit ennie nem egy hosszú prédikációra van szüksége, nem is egy tanfolyamra vagy álláskeresési tanácsokra, hanem ételre.
Mit tett Krisztus az 5000 éhes emberrel? Megvendégelte őket. Egyszerű logika. Az éhes embernek enni adunk, majd utána jöhet más.
A második csoport az, akik hálásak azért amijük van. Ez megint nem az anyagi helyzettől függ. Találkoztam nagyon szegény emberekkel akik sírva adtak hálát egy zsák használt ruháért amit mások kidobtak, és láttam már dúsgazdag embert aki nem tudott igazán és őszintén örülni, hálát adni a tulajdon családtagjaiért sem.
Aki hálás, az elégedett, aki hálás az gazdag. Amikor hálásak vagyunk Istennek azért amink van, voltaképp azt mondjuk: " Elég! Elég az áldásokból! Csordultig van az életem!"
A hálás ember pontosan azért gondol a nincstelenre. Alázatos, mert tudja, hogy mindene Istentől van. Tudja mi a szűkölködés, megtanult szűkölködni, ezért tud együtt érezni azokkal, akik szintén szűkölködnek.
Nincsen ígéret az önző embernek. Az önző ember lehet gazdag, de Isten nem áll mellé.
Hiába szenved a bűn betegségében, mert Isten a kevélyeknek ellenáll.
Amikor egy nincstelenen segítünk, magának Istennek adunk kölcsön. Micsoda nagy lehetőség.
Járjunk hát a boldog ember útján, és Isten mellénk áll.


IMA: Istenünk, mindenünket elpazaroltuk amit tőled kaptunk. A bűn mocsarába merültünk és tékozoltunk. Te mégis megszántál minket, mégis fizettél értünk, mégis gazdaggá Tettél minket.
Szeretnénk alázatosak, önzetlenek, szerető szívűek, könyörületesek lenni. Tudjuk, hogy ez nem az anyagi helyzetünktől függ elsősorban. Bocsásd meg minden önzésünket, elégedetlenségünket, vakságunkat. Krisztus nevében, Ámen.

2019. május 15., szerda

CSAK AZ ÚR!

Csak az ÚR ad bölcsességet, szájából ismeret és értelem származik.
Példabeszéde könyve 2. rész 6. vers





Három dolgot szerezhetsz úgy is, ha használod azokat a természetes adottságokat amiket Istentől kap a legtöbb földre születő ember. ( elméd képességei, tanulás képessége, szorgalom stb.)
Az első ilyen dolog a tudás.
Az ördög ezzel kecsegtette Évát és ezzel kecsegtet téged és engem is. Évának valóban nem volt tudása, tapasztalata a gonosszal kapcsolatban. Mivel nem vétkezett, nem tudhatta mi a gonosz. Isten szerette volna ha ez így is marad, ezért oktatta Ádámot és Évát arra, hogy ne nyúljanak a tiltott fa gyümölcséhez.
Sajnálatos módon az történt ami a mai világban is számtalanszor megtörténik. Félredobták az Isten bölcsességét a tudásért amit az ördög kínált.
Azt tudjuk, hogy ez hova vezetett. Ha minden titok, minden földi tudás birtokában vagyok, de szeretet nincsen énbennem semmi vagyok. Kemény szó ez, de az igaz Isten mondja. Nemcsak bölcsek nem vagyunk Nélküle, hanem semmik sem vagyunk.
Másodszor, aki félreteszi az Isten bölcsességét és az ördög felé fordul, annak ad az ördög ravaszságot is.
Ezzel is telve van a világ. Az Ige szerint, amikor valakinek az ördög ravaszságot ad, az találékony lesz a rosszban.
Ha üzletember, tudni fogja mit kell tegyen mindig, hogy másokat letaposson, megkárosítson és mindezt mosollyal az arcán teszi.
Szoktuk is mondani: "úgy hazudik mintha olvasná", és bizonyos értelemben azt is teszi, hiszen az ördög eszközeit használja aki a hazugság atyja.
Ha a gyülekezeten belül van, tudni fogja, hogy miként játssza meg magát olyan módon, hogy mások elfogadják, megbízzanak benne, aztán pedig mérgezhesse a közösséget úgy, ahogyan kedve tartja.
A ravasz embernek az ördög megadja azt az ördögi tudományt, hogy tudja miként használjon ki másokat úgy, hogy azok még meg is dicsérjék érte.
Harmadszor az ember lehet művelt is, az Isten bölcsessége nélkül.
Hallottunk már művelt emberekről akik gyilkosok lettek, hallottunk művelt emberekről akik idős embereket bántalmaztak, hallottunk művelt emberekről akik iszonyatos összegeket sikkasztottak.
Senki ne essen tévedésbe! A műveltség az Istennek félelme nélkül továbbra is testi ösztöneinek fogságában tartja az embert.
Az Isten bölcsessége az Isten kijelentett szaván, a Biblián alapszik.
Négy dolog van ami végül megmarad megmarad.
Az Istennek beszéde, bölcsessége megmarad örökké, a hit, a remény és a szeretet. Na meg természetesen azok akik erre a négy dologra építik az életüket.







IMA: Istenünk szeretnénk bölcsek lenni. Nélküled nem vagyunk bölcsek, nélküled semmik vagyunk akkor is ha okosak vagyunk, akkor is ha ravaszkodunk, akkor is ha műveltek vagyunk. Csak Te vagy az aki vagy a bölcsesség és a szeretet. Segíts mennyei bölcsességben, hitben, reményben és szeretetben járnunk örökké. Krisztus nevében, Ámen.

2019. május 14., kedd

Ahogyan az Isten szeret...

Ezt mondta nekem az ÚR: Szeresd csak tovább azt az asszonyt, aki más szeretője és házasságtörő, ahogyan az ÚR szereti Izrael fiait, bár más istenekhez fordulnak, és szeretik az aszú szőlőt.
Hóseás könyve 3. rész 1. vers



Szeresd csak tovább az asszonyt aki házasságtörő.-mondja az Úr Hoseásnak. Pontosan úgy szeresd, ahogyan én szeretem a lelki házasságtörésben levő népemet.
A népként Izraelt említi az Ige, de profetikusan szólva az egész világ iránti szeretetét is jelenti Istennek.
Keresd csak meg ismét az én népemet, akik idegen isteneket imádnak: földi javakat, birtoklást és mindezekben próbálnak értelmet találni földi életüknek.
Micsoda fájdalmas keresés lehetett ez Hóseásnak...
Az ex prostituált feleségét keresni, aki visszatért a prostitúcióba.
Milyen mocskos helyekre kellett menjen, hogy megtalálja...
Olyan utcákon kellett járnia, amiről minden "tisztességes hívő" azt mondta volna, hogy Isten emberének semmi keresnivalója ott.
Másodszor, Hóseás megvette a feleségét 15 ezüstért.
De miért fizetett valakiért aki már az övé volt? Aki már hozzá tartozott?
Milyen borzasztó lehetett a feleségét megláncolva, meztelenül látni egy emelvényen, miközben árulják annak aki a legtöbbet kínálja érte.
Hiába volt a felesége, mert rabszolga lett és fizetnie kellett érte.
Remélem mostanra megértetted, hogy Hóseás a szerető Isten előképe, téged és engem pedig Gómer jelképez ebben a történetben.
24. Zsoltár 1. vers: "Az Úré a föld s annak teljessége; a föld kereksége s annak lakosai."
Az emberiség Isten egyedi tulajdonát képezi, hiszen Ő a teremtő. Viszont mégis fizetett egy nagyon magas árat azért, ami már az övé volt.
Az Ő fiának vére folyt, hogy visszaszerezze azt ami már az övé volt.
Milyen szégyen lehetett Gómerben. Mit gondolhatott?
" Megtalált engem a férjem, holott elhagytam őt és három gyermekünket és mégis ragaszkodik hozzá, hogy fizessen értem."
Más férfiak azért fizettek érte, hogy kihasználják, Hóseás azért fizetett érte, hogy meggyógyítsa.
Az evangélium előképével találkozunk itt.
A megváltás Jézus Krisztus által hoz tökéletes szabadságot, az emberek elkövetett bűnei, lázadása, Istentől menekülése ellenére.
Az Ószövetségben az Istent a haragja miatt félték az emberek, de a prófécia szerint egyesül az Isten népe és Dávid király fog uralkodni rajtuk, akkor majd a jóságáért és szeretetéért fogják félni az Urat Isten gyermekei.
Ezek azok a napok amelyekben ma élünk.
A mi igazi Hóseásunk megérkezett. Megtalált téged és megtalált engem. Talán már senki sem keresett. Nem keresett a családod, a gyülekezeted, a rokonságod, de Ő utánad ment.
Jézus Krisztus ma is keresi az elveszettet. Ezért ne csodálkozz, ha rád talál, hogy nem leszel szép, összeszedett, kedves, hanem rabláncok foglya leszel, mezítelen leszek, bűnös leszel, ahogyan én is az voltam.
Ő már fizetett érted is. Csak fogadd el alázattal és bűnbánattal a szabadítását, az új ruhát amit neked akar adni és az örökséget amit neked készített.

IMA: Istenünk, senki sem olyan jó hozzánk, mint Te. Miért szeretsz minket úgy?
Enyém lenne minden fájdalom,
Minden vád, minden kín.
Belőlem hullt volna annyi vér,
Annyi könny, annyi víz.
Mért vetted el helyem?
Mért vállaltad sebem?
Mért lett Tied minden fájdalom?
Mért tetted ezt velem Krisztusom?
Rajtam csattanna el minden csók,
Árulás, tagadás.
Engem érne minden gúny, köpés,
Durvaság, gyűlölet.
Rajtam lenne a bíborpalást,
Minden bűn, minden kár.
Enyém lenne minden lándzsahegy,
Minden szeg, fegyverek.
Nem áll sehol sem üres kereszt,
Üres sír, üres vád,
Enyém lenne talán ez a fa,
Az a könny, szenvedés.
Mért vetted el helyem?
Mért vállaltad sebem?
Mért lett Tied minden fájdalom?
Mért tetted ezt velem Krisztusom?
Segíts ma minden olvasónak, hogy elfogadja a Te szereteted és azt az új életet, amit kegyelemből kínálsz minden megtérő embernek. Krisztus nevében, Ámen.

2019. május 13., hétfő

BARTIMEUS



Vérző szívemben kínok égnek,
Szemem mered a kéklő égnek.
De csak sötét folt amit látok…
Életem nyomor, bilincs, átok.
Vaksággal sújtott a Teremtő,
Segíteni nem tud más csak Ő!

Vérező szívem érez, dobban!
Körülöttem tán nagy tömeg van,
Így mondják mások, így is érzem.
Vajon ki jár itt? – Kérdik, kérdem.
A Názáreti jön most erre…
Ó, Istenem, ha reám nézne!

Hallottam én már Róla sokat…
Nem veti meg a koldusokat!
Én egy vagyok, a vak és rongyos,
De ha erre néz, az bizonyos,
Hogy észrevesz, hogy meglát engem,
S biztosan felderül az egem!

És szót hallok most: ,,Ide hozzám!’’
Válaszra már nem tátom a szám,
De rongyaim árokban hagyom,
Hívásának magam megadom.
Felé indulok. Van erre ok!
Vezetnek… avagy tapogatok.

A nagy pillanat elérkezett:
Előttem áll már, aki SZERET!
,,Mit cselekedjek? mit mondasz csak?’’
Uram! Hogy lássak, lássak, lássak!…
És Bartimeus látott, látott!
E nap áldott lett neki… ÁLDOTT!

Követte Krisztust buzgó szívvel.
Ő itt van ma is, s csodát mivel!
Vakok, bénák Hozzá jöjjetek!
Ő csodát tesz ma is veletek.
Minden nyomorból meggyógyultok
És látni, látni, látni fogtok!

Dénes Ferenc

IMA: Istenünk, Te semmit sem változtál. Érints meg minket a mai napon is, hogy lássunk, meggyógyuljunk minden nyomorunkból. Krisztus nevében, Ámen.

Hiteles keresztény értékrend

Semmit ne tegyetek önzésből, se hiú dicsőségvágyból, hanem alázattal különbnek tartsátok egymást magatoknál; és senki se a maga hasznát néz...